Mining ETH na 4gb , 8gb , porównanie oprogramowania miningowego, phoenix vs claymore, optymalizacja.

Moderator
Reputacja: 5811
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Mining ETH na 4gb , 8gb , porównanie oprogramowania miningowego, phoenix vs claymore, optymalizacja.

Postautor: koparki » czwartek, 12 listopada 2020, 09:14

adiqq pisze: czwartek, 12 listopada 2020, 05:56nie piszcie już o claymore,
czytaj ze zrozumieniem. Piszemy o nowym phoenixie

EDIT

nie, temat dotyczy takiej optymalizacji aby phoenix dorównał claymore , szukamy optymalizacji której punktem odniesienia jest claymore, nadal dla niektórych był szybszy od phoenix ze wzgledu ma parametr rxboost.
---

Weteran
Reputacja: 2281
Reputacja postu: 
0

Postautor: adiqq » czwartek, 12 listopada 2020, 09:38

Tytuł wątku jest claymore vs phoenix - a ja odnosiłem się do tego co pisał mój przedmówca.
Z racji tego, że temat dotyczy claymore, a claymore przechodzi do historii, to wątek można zamknąć.
HiveOS https://hiveos.farm?ref=121257
Nie chce subskrypcji na bzdurne teorie spiskowe !
Nie mam zamiaru dyskutować z "krypto-czubami" !
Tylko trzecie oko i otwarta czakra prawdę ci powie !

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 479
Reputacja postu: 
0
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Postautor: powered » czwartek, 12 listopada 2020, 12:08

@adiqq Czy używasz w Phoenixie parametrów -rxboost lub -straps ? Jeśli tak to jak masz zrobiony autostart aby Phoenix podczas kopania nie pluł się że nie ma nadanych praw admina? U mnie nie wystarczy to że w plikach bat exe i dll nadam wszystkim użytkownikom pełną kontrolę.

Moderator
Reputacja postu: 
0

Postautor: koparki » czwartek, 12 listopada 2020, 12:19

@powered on ma kombajn-gotowiec na linuxa hiveos więc jeszcze nie ma nowej wersji i nie będzie miał tego problemu. Może dziś jak znajdę chwilke czasu to sam wdrożę pod Win i podzielę się sposobem bo też używam autostart.

Dodano po 1 minucie 10 sekundach:
tam nic nie ma na ten temat? https://bitcointalk.org/index.php?topic=2647654.5820
---

Orator
Reputacja: 200
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bult » czwartek, 12 listopada 2020, 12:27

Powiem wam wydaje mi się iż Claymore jest twórcą Phoenixa lub po prostu stworzył ekipę i robią to w kilka osób. Programy mega podobne , korzystające z tych samych plików , strony programów identyczne itd... podobieństw jest wiele.
Reasumując nie liczył bym na jakikolwiek update Claymore. ;)
30 finał WOŚP eSkarbonka - https://eskarbonka.wosp.org.pl/eabwxh

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adiqq » czwartek, 12 listopada 2020, 12:45

powered pisze: czwartek, 12 listopada 2020, 12:08@adiqq Czy używasz w Phoenixie parametrów -rxboost lub -straps ? Jeśli tak to jak masz zrobiony autostart aby Phoenix podczas kopania nie pluł się że nie ma nadanych praw admina? U mnie nie wystarczy to że w plikach bat exe i dll nadam wszystkim użytkownikom pełną kontrolę.
jak jeszcze używałem windowsa (dawno temu) to miałem konto administratora i nawet nie wiedziałem, że jest wymagany taki poziom dostępu....
miałem uruchomione wszystko z autostartu, ale było konto administratora....
nie używałem tych opcji, bo akurat jak wyszła wersja w której się to pojawiło, to akurat przesiadłem się na HiveOS, a jedyny windowsowy komp kopiący jedzie na Nicehashu ;)

Dodano po 1 minucie 21 sekundach:
Bult pisze: czwartek, 12 listopada 2020, 12:27Powiem wam wydaje mi się iż Claymore jest twórcą Phoenixa lub po prostu stworzył ekipę i robią to w kilka osób. Programy mega podobne , korzystające z tych samych plików , strony programów identyczne itd... podobieństw jest wiele.
Reasumując nie liczył bym na jakikolwiek update Claymore.
to całkiem prawdopodobne...
zwróciłem uwagę na to już dawno...dla mnie jedne z przydatniejszych opcji w obu programach to -tt i szczególnie -ttli
zwłaszcza przydatne w zarządzaniu farma na odległość ;)

Moderator
Reputacja postu: 
0

Postautor: koparki » czwartek, 12 listopada 2020, 12:56

@Bult dobre i ciekawe spostrzeżenie wygląda że trafne ale właśnie rozmawiamy o nowej wersji phoenix 5.2.b i o rxboost jako nowości w tej wersji

Dodano po 1 minucie 3 sekundach:
adiqq pisze: czwartek, 12 listopada 2020, 12:45miałem uruchomione wszystko z autostartu, ale było konto administratora....
to nie rozwiązuje problemu o którym pisze powered

Dodano po 4 minutach 20 sekundach:
adiqq pisze: czwartek, 12 listopada 2020, 12:45.dla mnie jedne z przydatniejszych opcji w obu programach to -tt i szczególnie -ttli
Z poziomu claymore ta opcja nie na każdych kartach działa bardzo dobrze, zdarza się że są czasem losowo zawyżone obroty wentylatorów, trzeba na to zwrócić uwagę, nie kazdy to zauważył.
---

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adiqq » czwartek, 12 listopada 2020, 13:03

koparki pisze: czwartek, 12 listopada 2020, 12:56W poziomu claymore ta opcja nie na każdych kartach działa bardzo dobrze, zdarza się że są czasem losowo zawyżone obroty wentylatorów, trzeba na to zwrócić uwagę, nie kazdy to zauważył.
tak, ale jak zarządzasz dużą farmą, to masz inne priorytety, niż w przypadku 1-2 koparek. Wiem o tym doskonale, bo całkiem niedawno przechodziłem tę drogę...
Ważniejsza jest stabilność i bezawaryjna praca, niż pobór prądu i zawyżone obroty wentylatorów. Szczególnie jak się ma do czynienia ze sprzętem po przejściach i farma nie jest blisko....no i jeszcze bardzo dobrze wpisuje się w to komenda -fanmin

Moderator
Reputacja postu: 
0

Postautor: koparki » czwartek, 12 listopada 2020, 13:27

@adiqq ja informuję po prostu innych bo to wątek publiczny i niekoniecznie jest to info do Ciebie a ty odbijasz pingponga myśląc że Cię pouczam. Zaśmieciłeś wymianę bardzo konkretnych informacji na temat wdrożenia Phoenix 5.2b pod Windows którą jestem żywotnie zainteresowany, odpowiadasz mimo że ani nie masz tej wersji phoenixa ani nie masz pojecia o konfiguracji windowsa ani być może nie masz zbyt wiele kart AMD RX dla których wyłącznie jest przeznaczony nowy w tej wersji parametr rxboost.
Miej wgląd na przejrzystość.
---

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adiqq » czwartek, 12 listopada 2020, 13:29

masz rację - skasuj wszystko to co uznasz za stosowne. Trochę się zagalopowałem ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: powered » czwartek, 12 listopada 2020, 15:50

koparki pisze: czwartek, 12 listopada 2020, 12:19tam nic nie ma na ten temat? https://bitcointalk.org/index.php?topic=2647654.5820
Jest tam obrazek po rusku. Chodzi o to aby dla pliku exe ustawić "uruchom jako administrator". I owszem wtedy działa parametr rxboost, ale w moim przypadku tworzy to problem ponieważ plik bat uruchomiony z autostartu nie może mieć praw administratora a plik exe ma prawa administratora. W takim przypadku miner otwiera się jako osobna sesja w osobnym oknie CMD. Ja w pliku bat mam dużo różnych innych komend i konfiguracji kart graficznych, ustawienie taktowania i napięć, odpalanie programów do zdalnego monitorowania, zamykania minera jak coś nie działa, lub wywołanie resetu koparki itp, i to wszystko w dodatku działa jeszcze w pętli. Problem jest w tym że komendy z pliku bat, który jest bez praw admina czasem nie mogą ingerować w programy które są uruchomione z prawami admina.

Ciekawe jest to o czym wspomniał @Bult. Phoenix przyjmuje wiele komend z Claymore, które nie są opisane w specyfikacji Phoenix. Nawet RemoteManager z claymore może zdalnie monitorować minera Phoenix.

koparki pisze: czwartek, 12 listopada 2020, 12:56Z poziomu claymore ta opcja nie na każdych kartach działa bardzo dobrze, zdarza się że są czasem losowo zawyżone obroty wentylatorów, trzeba na to zwrócić uwagę, nie kazdy to zauważył.
To może być raczej problem z kompatybilnością openCL pomiędzy systemem, płytą główną i kartą i trzeba testować różne wersje sterowników aby trafić na ten "odpowiedni". Ja np wczoraj miałem problem ze sterownikiem 20.8.1 w przypadku sterowania taktowaniem pamięci i GPU.

Orator
Reputacja: 200
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bult » czwartek, 12 listopada 2020, 22:35

Niestety brak wersji Linux z o której piszecie wyklucza mnie z testów. Możliwe iż dodadzą ale wątpię ponieważ jak wychodziła wersja z opcją RX BOOST od Claymora to wersja linux była tylko w simplemining - nie puścił jej public. A jeśli mam rację w poprzednim poście to wiemy czego można się spodziewać i tym razem. A szkoda bo przydało by się więcej mocy :)
30 finał WOŚP eSkarbonka - https://eskarbonka.wosp.org.pl/eabwxh

Moderator
Reputacja postu: 
0

Postautor: koparki » czwartek, 12 listopada 2020, 22:54

@Bult autor pisał że będzie pod linuxa później
---

Początkujący
Reputacja: 20
Reputacja postu: 
0

Postautor: Sałata » czwartek, 12 listopada 2020, 23:54

@powered Odpal bat z harmonogramu zadań. Ustaw ptaszka przy "Uruchom z najwyższymi uprawnieniami", tam gdzie podajesz ścieżkę do pliku bat podaj jeszcze w polu "Rozpocznij w (opcjonalnie)" ścieżkę folderu gdzie jest bat. Phoenixa w pliku bat wystartuj tak: start %~dp0\PhoenixMiner.exe (i tutaj wszystkie bajery jakie potrzebujesz).

Gdy uruchamiasz plik exe z podwyższonymi uprawnieniami i nie podasz pełnej ścieżki to Windows będzie szukał pliku w C:\Windows\system32. Masz dwie opcje:
1) podajesz pełną ścieżkę do pliku exe
2) dodajesz %~dp0 co podaje samoczynnie zmienną ze ścieżką do pliku (bardzo wygodne, bo jak przeniesiesz plik bat to nie trzeba pamiętać o poprawianiu ścieżek)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: powered » piątek, 13 listopada 2020, 03:32

@Sałata W pliku bat zawsze podaje pełną ścieżkę bo uruchamiam w nim różne programy z różnych lokalizacji.

Co do harmonogramu zadań
Jeżeli wybiorę aktualny profil użytkownika to: nie uruchomi zadania przy starcie komputera ponieważ użytkownik nie był zalogowany.
Jeżeli wybiorę opcję "uruchamiaj niezależnie od tego czy użytkownik jest zalogowany" lub wybiorę profil administratora lub SYSTEM, to uruchomi minera ale działa w tle i nie widzę nic na monitorze :roll:
...
dwie godziny później po nieustannej walce z tym harmonogramem (głównie z opcjami dotyczącymi profili), ustawiłem uruchamianie nie przy "starcie komputera" tylko przy "logowaniu użytkownika" i wreszcie zatrybiło :)

Uprawnienia użytkowników, uprawnienia na katalogach i plikach to są te opcje, które doprowadzają mnie zawsze do białej gorączki :twisted:
Spoiler:
idę spać :)

Moderator
Reputacja postu: 
0

Postautor: koparki » piątek, 13 listopada 2020, 04:22

@Sałata @powered
Mam zrobione tak jak Ty, czyli autostart , soft który musi się uruchamiac przy starcie(w moim wypadku overdriventool a potem miner. Nigdy nie musisz się dotykać żadnego harmonogramu zadań , da się to zrobić poprzez .lnk z autostartu który prowadzi do pliku bat , w nim jest pewien trick którego nie mam czasu tłumaczyć skoro sobie poradziłeś.
W moim wypadku tylko podmieniłem wersję dodałem w configu rxboost 1 nadałem phoenixowi prawa admina i działa otwierając okno , robiąc wszystko prawidłowo.
Przedwczoraj nie dokończyłem bo na innym kompie natknąłem sie na problem zbyt małego pliku wymiany - nowa wersja wymaga większego, mam tam za mały dysk.

W moim wypadku rxboost z opcją zalecaną czyli 1 niemal nic nie dał, nie mam czasu na dalsze testy i przesuwanie tej opcji w górę w opisie wspominają że robimy to kosztem stabilności a ja nie chcę popsuć ideału który sie nie wiesza aby zyskać jeden Mh/s na 7kart , ponadto uzywam parametru clgreen aby obniżyć pobór energii , z rxboost jest normalny pobór i mierne przyspieszenie
---

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: powered » piątek, 13 listopada 2020, 12:24

@koparki Mi przy kartach RX580 rxboost daje możliwość zastosowania niższych taktowań pamięci w okolicach 2020. Bez rxboost aby osiągnąć tą samą wydajność to muszę kręcić pamięci na 2100 i wyżej.

Być może wystarczy dołożyć do komputera jakiś stary HDD i na nim ustawić plik wymiany. Nie testowałem ale mam też koparki z dyskiem HDD i nie widzę aby DAG obciążał jakoś więcej dysk.

Moderator
Reputacja postu: 
0

Postautor: koparki » piątek, 13 listopada 2020, 12:50

@powered może ja już nic nie mogę ugrać na rxboost bo mam wybitnie niskie napięcie 0.79v i do tego dostosowane taktowania oraz świetnie zrobiony BIOS. 7kart rx 580 8g z całym kompem bierze mi 760W ze ściany, przy ok 206mh/s , chłodnym rdzeniu, w miarę niskich obrotach wentyli i wybitnej stabilności-włączysz i zapominasz że jest.

Dodano po 17 minutach 19 sekundach:
powered pisze: czwartek, 12 listopada 2020, 15:50 soft do zamykania minera jak coś nie działa, lub wywołanie resetu koparki itp,
nie potrzebuję też softu do resetowania o którym wspomniałeś bo nie występują zawieszenia kart, które trzeba na bieżąco resetować gdy nie wiesza to całej maszyny. coś źle ustawiłeś, rdzeń lub zegar lub temperatury nie utrzymujesz niskiej ok max 60stopni , winna może być nawet instalacja elektryczna zasilająca karty.
No chyba że masz automat sprzętowy, tzw reseter który sprawdza ping i gdy go nie ma to fizycznie resetuje sprzęt - to może mieć sens, raz na miesiąc może takie zamrożenie na któreś maszynie wystąpić.
Wspominam o tym nie mówiąc do Ciebie ale w ogóle jeśli ktoś ma taki problem.
---

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: powered » piątek, 13 listopada 2020, 13:45

Główny powód resetów to niestety zbyt niskie napięcie o czym zdaję sobie sprawę i jeżeli zdarza się to raz na kilka dni to i tak wolę taką opcję niż większe zużycie prądu. Czasem wejście na koparkę przez zdalny pulpit gdzie karta która kopie daje również obraz może spowodować zawieszanie. Karta WiFi może się zawiesić. Temperatura w pomieszczeniu gdzie są koparki może nieoczekiwanie wzrosnąć i już będą problemy. Wentylatorek na karcie się zatrze. Plik DAG wzrośnie (kto by przewidział że plik wymiany trzeba ustawić odpowiednio duży na 2-3 lata w przyszłość) itd. Jest dużo przyczyn których nie można przewidzieć. Nie chcąc często biegać do koparek, sprawdzam tylko która ma najczęściej resety i najpierw zdalnie staram się to naprawić, a gdy się nie da, to wtedy osobiście robę wycieczkę.

Moderator
Reputacja postu: 
0

Postautor: koparki » piątek, 13 listopada 2020, 14:19

powered pisze: piątek, 13 listopada 2020, 13:45Karta WiFi może się zawiesić.
masz to na kartach wifi?+ net z LTE? jakie masz stale shares , jaki ping . ja miałem złe doświadczenia z wi-fi , pytam z ciekawości.

Dodano po 2 minutach 44 sekundach:
powered pisze: piątek, 13 listopada 2020, 13:45Główny powód resetów to niestety zbyt niskie napięcie
a jakie masz napięcie w stosunku do zegara rdzenia?
---

Wróć do „Kopanie GPU”