Prośba o opinie | Koparka na kartach RX580

Weteran
Reputacja: 486
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: fetek » niedziela, 13 grudnia 2020, 20:43

Zgredek80 pisze: niedziela, 13 grudnia 2020, 12:33Udało mi się uruchomić koparkę z 5 kartami. Kiedy wpinam 6 kartę to system sie zacina. Obraz zamarca, nie daje się ruszyć myszką, brak reakcji na klawiaturę. Kiedy wypnę 6 kartę system działa normalnie. Oczywiście kartę wpinam jak koparka jest wyłączona. Zestaw jak w pierwszym poście tyle ze procesor Intel G3930 i RAM 8Gb. Gdzie mogę szukać problemu? Nie wiem nawet od czego zacząć.
molex na płycie wpięty ? sprawdzałeś czy karta / riser są sprawne ?

odinstaluj sterowniki za pomocą DDU, podłącz wszystkie karty i dopiero zainstaluj sterownik.

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: Zgredek80 » wtorek, 15 grudnia 2020, 08:53

Jeśli molex to to złącze które zaznaczyłem czerwonym okręgiem to nie, nie wpięty. Ale jeśli ktoś potwierdzi, że to o to złącze chodzi to zaraz wepnę. Karta i riser są sprawne ponieważ zamieniałem miejscami z innymi kartami/riserami. Po podpięciu 6 kart, system widzi wszystkie 6 tylko po kilku minutach a czasami sekundach wykrzacza się.

Obrazek

Jeszcze zastanawia mnie fakt, że 4 karty mają temperaturę 70 stopni podczas gdy jedna która jest w środku ma temperaturę 60 stopni. Wentylatory dla tej jednej karty kręcą się wolniej przez co jest znacząco cichsza. Hashrate taki sam. Skąd się bierze taka różnica w temperaturze ?

Od czego powinienem zacząć by wychłodzić te karty ? Aktualnie 4 karty mają jak napisałem około 70 stopni a to chyba nie jest za dobrze do pracy 24/7. Nie chciałbym ustawiać wiatraków na 100% bo to nie zdrowe dla samych wiatraków a już w tym momencie huczy to strasznie. Jakie temperatury osiągają wasze karty graficzne ?

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: fetek » wtorek, 15 grudnia 2020, 09:25

Tak to jest molex, podłącz obie wtyczki

Dziwne że środkowa chłodniejsza od skrajniej, sprawdź czy napięcia są takie same.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 479
Reputacja postu: 
0
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Postautor: powered » wtorek, 15 grudnia 2020, 10:42

@Zgredek80 Jeżeli używasz riserów na USB, to do płyty głównej nie potrzeba wpinać żadnego dodatkowego zasilania na molexach. Tego zasilania używa się gdy karta wpięta jest bezpośrednio do płyty, lub gdy karta jest na riserze taśmowym (ewentualnie jak bios płyty krzyczy że zasilanie nie wpięte).

Ustaw temperaturę jaką karty mają trzymać (60-65). Od tego jest parametr "target temp". Możesz to ustawić w biosie karty, możesz te ustawienia wgrać przed rozpoczęciem kopania np programem OverdriveNTool, możesz ten parametr ustawić nawet w minerze.

Zmieniałeś procesor. Upewnij się czy ta wersja procesora jest kompatybilna z chipsetem płyty głównej. (Intel czasem nie trzyma standardów).

Weteran
Reputacja: 2281
Reputacja postu: 
0

Postautor: adiqq » wtorek, 15 grudnia 2020, 10:48

powered pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 10:42@Zgredek80 Jeżeli używasz riserów na USB, to do płyty głównej nie potrzeba wpinać żadnego dodatkowego zasilania na molexach. Tego zasilania używa się gdy karta wpięta jest bezpośrednio do płyty, lub gdy karta jest na riserze taśmowym (ewentualnie jak bios płyty krzyczy że zasilanie nie wpięte).
Taki np. AsRock H110 btc+ po wpięciu 4 karty graficznej (wszystkie na riserach z osobnym zasilaniem!)uruchomi na monitorze komunikat o konieczności wpięciu wtyczki molex do płyty. Nie wiem czy tak jest na wszystkich wersjach biosu, ale miałem taki przypadek na pewno. Potem temat zniknął, bo teraz każdy zestaw który montuję, z automatu podpinam molexa do mobo.
Zresztą, jak dobrze pamiętam, to pisze też o tym w instrukcji płyty głównej ;)
HiveOS https://hiveos.farm?ref=121257
Nie chce subskrypcji na bzdurne teorie spiskowe !
Nie mam zamiaru dyskutować z "krypto-czubami" !
Tylko trzecie oko i otwarta czakra prawdę ci powie !

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: powered » wtorek, 15 grudnia 2020, 11:00

@adiqq Tak zgadza się niektóre biosy wyświetlają ten komunikat (ja spotkałem to przy Asus B250), ale przez kabel USB nie jest przesyłane zasilanie do karty, więc to zasilanie na molexach jest wtedy tylko dla "ozdoby" :)

@Zgredek80 Każda karta musi mieć osobny kabel zasilający PCI-e bezpośrednio z zasilacza, jak kombinujesz zasilanie na przejściówkach to będą problemy. Podobnie z zasilaniem riserów, nie podpinaj więcej niż dwa-trzy risery do jednego kabla z zasilacza.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: fetek » wtorek, 15 grudnia 2020, 13:15

powered pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 10:42Tego zasilania używa się gdy karta wpięta jest bezpośrednio do płyty, lub gdy karta jest na riserze taśmowym (ewentualnie jak bios płyty krzyczy że zasilanie nie wpięte).
a gdzie zgubiłeś piny, które miałyby ten prąd przekazać ? przecież to gniazdo maksymalnie przekaże 10W a Ty potrzebujesz 75W, nie wepniesz tam ani karty ani risera, który jest w stanie to przekazać.

BTW: intel nie trzyma standardów ? :shock: przecież to inna generacja podzespołów....

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Zgredek80 » wtorek, 15 grudnia 2020, 13:39

powered pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 11:00@Zgredek80 Każda karta musi mieć osobny kabel zasilający PCI-e bezpośrednio z zasilacza, jak kombinujesz zasilanie na przejściówkach to będą problemy. Podobnie z zasilaniem riserów, nie podpinaj więcej niż dwa-trzy risery do jednego kabla z zasilacza.

U mnie w zasilaczu z jednego złącza zasilania PCI-e zasilane są dwie karty. Używam oryginalnych przewodów dołączonych do zasilacza.
Co do riserów to są one zasilane po 2 z jednego kabla.

Jak podpięcie molexów nie pomoże to spróbuję ze sterownikami.

Żadne komunikaty w BIOSie o zasilaniu mi nie wyskakują.

Mam wrażenie, że uruchomienie MSI afterburner nadpisuje mi wartości przypisane przez OverdriveNTool. Czy to jest możliwe ?

Weteran
Reputacja: 2281
Reputacja postu: 
0

Postautor: adiqq » wtorek, 15 grudnia 2020, 14:30

Zgredek80 pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 13:39Mam wrażenie, że uruchomienie MSI afterburner nadpisuje mi wartości przypisane przez OverdriveNTool. Czy to jest możliwe ?
Dawno nie używałem tych narzędzi (Windows), ale jeśli dobrze pamiętam, to slużą one do tego samego, więc odpowiedź brzmi tak

Dodano po 1 minucie 29 sekundach:
powered pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 11:00@adiqq Tak zgadza się niektóre biosy wyświetlają ten komunikat (ja spotkałem to przy Asus B250), ale przez kabel USB nie jest przesyłane zasilanie do karty, więc to zasilanie na molexach jest wtedy tylko dla "ozdoby"
To zależy w dużej mierze co podpinasz. Jak podpinasz karty, co biorą na "full power" 70W (np P-106 czy 1660 super/TI - dla ethash) - to może nawet nie wyskoczy komunikat o tym zasilaniu. Ale jak podłączysz np. RX 580 - to już sprawa trochę inaczej wygląda...prawda?

Dodano po 37 sekundach:
kolega ma te same mobo o którym pisałem i nie ma podpiętego żadnego dodatkowego zasilania i wszystko mu śmiga (13x1660 super)
HiveOS https://hiveos.farm?ref=121257
Nie chce subskrypcji na bzdurne teorie spiskowe !
Nie mam zamiaru dyskutować z "krypto-czubami" !
Tylko trzecie oko i otwarta czakra prawdę ci powie !

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: fetek » wtorek, 15 grudnia 2020, 15:56

Zgredek80 pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 13:39 Mam wrażenie, że uruchomienie MSI afterburner nadpisuje mi wartości przypisane przez OverdriveNTool. Czy to jest możliwe ?
MSI afterburner nie zoptymalizujesz RX5xx
adiqq pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 14:30 kolega ma te same mobo o którym pisałem i nie ma podpiętego żadnego dodatkowego zasilania i wszystko mu śmiga (13x1660 super)
ja miałem problemy tylko z rx580.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: powered » wtorek, 15 grudnia 2020, 18:02

fetek pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 13:15a gdzie zgubiłeś piny, które miałyby ten prąd przekazać ? przecież to gniazdo maksymalnie przekaże 10W a Ty potrzebujesz 75W, nie wepniesz tam ani karty ani risera, który jest w stanie to przekazać.

BTW: intel nie trzyma standardów ? przecież to inna generacja podzespołów....
Nie rozumiem do końca Twojej odpowiedzi o tych pinach i watach? Ja tylko mówię że jak karta podpięta jest przez kabel USB, to karta nie jest zasilana w żaden sposób z płyty głównej, więc dodatkowe zasilanie molex na płycie jest zbędne i do niczego nie potrzebne. Karta potrzebuje również zasilania 12V oraz 3.3V które normalnie jest dostarczane przez gniazdo z płyty głównej, ale gdy karta jest podpięta na riserze USB, to wtedy zasilanie to dostarcza riser.

A co do procesora to nie wiesz że np procesory Intela siódmej generacji nie są kompatybilne z chipsetami H110, B150, Z170, H170? A kolega ma właśnie płytę H110.
fetek pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 15:56MSI afterburner nie zoptymalizujesz RX5xx
Co masz na myśli? W czym RX5xx jest wyjątkowy?

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: fetek » wtorek, 15 grudnia 2020, 20:33

powered pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 18:02Nie rozumiem do końca Twojej odpowiedzi o tych pinach i watach?
a czego nie rozumiesz ?

Może inaczej, jaki jest sens takiego zabiegu ? mają za dużo pieniędzy ?
powered pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 18:02Ja tylko mówię że jak karta podpięta jest przez kabel USB, to karta nie jest zasilana w żaden sposób z płyty głównej,
zgadza się
powered pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 18:02więc dodatkowe zasilanie molex na płycie jest zbędne i do niczego nie potrzebne.
Złącza są, biosy krzyczą że prądu jest za mało (o czym sam pisałeś) więc się zdecyduj i przyjmij jedną spójną wersję.

Riser do pracy potrzebuje 5 i 12V i w naszym przypadku część prądu pobiera z gniazda. Tak samo jak w klasycznych konstrukcjach nie jesteś w stanie obsadzić wszystkich portów (bo zabraknie prądu i linii) tak tutaj płyty nie są w stanie zasilić wszystkich gniazd.
powered pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 18:02 A co do procesora to nie wiesz że np procesory Intela siódmej generacji nie są kompatybilne z chipsetami H110, B150, Z170, H170? A kolega ma właśnie płytę H110.
a czemu 7 gen ma chodzić na płytach zaprojektowanych do 6gen ? Ryż 1gen i athlon nie poleci za chipsach 4/5xx mimo że "wszystko jedno i to samo" . Silnika z A4 nie wsadzisz do A3 mimo że oba mają taki sam litraż, moc i rok produkcji.
powered pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 18:02Co masz na myśli? W czym RX5xx jest wyjątkowy?
Bo napięcia są od siebie zależne a MSI nie umożliwia ich zmiany ? :shock:

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: powered » wtorek, 15 grudnia 2020, 20:58

@fetek Im dalej trwa ta dyskusja tym co raz to bardziej zaczynam Cię nie rozumieć.
Najpierw przyznajesz rację że przez kabel USB karta nie jest zasilana, ale za chwilę piszesz że płyta nie jest w stanie zasilić wszystkich gniazd i dlatego potrzebne jest dodatkowa zasilanie?

Dodatkowe zasilanie przez molex na płycie jest na wypadek jak by ktoś wpadł na pomysł i wpiął dużo kart w płytę stosując zwykłe risery bez zasilania (bo jest taka możliwość). I np płyta Asus B250 ma aż trzy gniazda molex. Ale np płyta Asus H70 i H370 nie ma gniazda molex, dlaczego? Bo nie istnieje możliwość zasilania kart gdy podpięte są kablami USB.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: fetek » wtorek, 15 grudnia 2020, 21:15

powered pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 20:58Najpierw przyznajesz rację że przez kabel USB karta nie jest zasilana, ale za chwilę piszesz że płyta nie jest w stanie zasilić wszystkich gniazd i dlatego potrzebne jest dodatkowa zasilanie?
wszystko się zgadza.
powered pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 20:58Dodatkowe zasilanie przez molex na płycie jest na wypadek jak by ktoś wpadł na pomysł i wpiął dużo kart w płytę stosując zwykłe risery bez zasilania (bo jest taka możliwość).
Mówisz o czymś takim ?
Obrazek
powered pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 20:58Ale np płyta Asus H70 i H370 nie ma gniazda molex
sytuacja analogiczna do poprzednika, czyli zasilanie z 24pin.
powered pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 20:58Bo nie istnieje możliwość zasilania kart gdy podpięte są kablami USB.
kabel USB 3.0 nie przekazuje 12v więc już wyluzuj bo nikt nigdy o tym nie pisał.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Zgredek80 » wtorek, 15 grudnia 2020, 21:52

Podepnę przez weekend te molexy to się szybko wyjaśni czy to coś pomoże. Na razie odinstalowanie i zainstalowanie sterowników wedle wytycznych nie pomogło.

Mój procek G3930 jest kompatybilny z płytą główną.

Problem z 6 kartą obstawiam, że jest spowodowany albo systemem (windows 10 pro) albo coś z zasilaniem.

BTW. Czy da się jeszcze bardziej zejść z temperatur ?

Obrazek

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: fetek » wtorek, 15 grudnia 2020, 22:55

Zgredek80 pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 21:52BTW. Czy da się jeszcze bardziej zejść z temperatur ?
nie ma sensu temperatury są ok, ale masz bardzo wysoki pobór energii. Daj screen jednej karty z HWiNFO

24mhs ? czemu taka nędza ?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: powered » środa, 16 grudnia 2020, 00:13

fetek pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 21:15
powered pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 20:58Bo nie istnieje możliwość zasilania kart gdy podpięte są kablami USB.
kabel USB 3.0 nie przekazuje 12v więc już wyluzuj bo nikt nigdy o tym nie pisał.
powered pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 20:58Ale np płyta Asus H70 i H370 nie ma gniazda molex
sytuacja analogiczna do poprzednika, czyli zasilanie z 24pin.
Ale czego zasilanie? To może wytłumacz mi "jak chłop krowie" co Ty tam chcesz zasilać jeżeli do odbiornika (do karty) nie są doprowadzone przewody zasilające?

Zgredek80 pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 13:39U mnie w zasilaczu z jednego złącza zasilania PCI-e zasilane są dwie karty. Używam oryginalnych przewodów dołączonych do zasilacza.
Oglądnij piny na tym kablu i na tej karcie gdzie występuje problem czy nie zmieniły kolor (porównując z innymi). Pożongluj riserami i kablami zasilającymi pomiędzy kartami, wtedy dowiesz się czy problem występuje na jednej karcie, na jednym kablu, na jednym riserze, na jednym gnieździe, czy jest to losowe nieuzależnione od sprzętu.
I zmniejsz pobór prądu. Przy tych kartach miner powinien wyświetlać zużycie w okolicach 60W. Tylko że raczej nie można polegać na tym co wyświetlają programy dopóki nie sprawdzi się rzeczywistego poboru z gniazdka.

Moderator
Reputacja: 5811
Reputacja postu: 
0

Postautor: koparki » środa, 16 grudnia 2020, 01:02

Zgredek80 pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 13:39U mnie w zasilaczu z jednego złącza zasilania PCI-e zasilane są dwie karty. Używam oryginalnych przewodów dołączonych do zasilacza.
No to gratuluję pomysłu, masz bardzo obciążone połączenie - spalisz kostkę i gniazdko w złączu przy zasilaczu o ile są to kable modułowe, odpinane.
Obejrzyj metalowe konektory w kostkach czy nie zmieniły już koloru z przegrzania jak radzi kolega powyżej, zwłaszcza kostkę od strony zasilacza z której rozgałęziasz pobór energii na dwie karty. Jesli jeszcze się nie przykopciła to dotknij mocno palcami tego złącza i sprawdź czy się nie grzeje podczas pełnego obciążenia obu kart podczas miningu.

Jesli Ci brakuje jednego złacza PCI-E to moim sposobem jest wykorzystanie jednego niepotrzebnego złacza zasilania CPU, tylko trzeba zrobić przejściówkę bo to jest inny układ pinów! lub przerobić kabel : uciąć końcówkę i zamontować końcówkę PCI-E

Dodano po 10 minutach 46 sekundach:
... no tak teraz zerknałem na pierwszego posta z wątku , moze brakować złącz PCI bo używasz 6 kart a zasilacz 1000w nie jest zazwyczaj fizycznie przystosowany do obsługi tylu złącz PCI-E. Masz nieprawidłową instalację elektryczną w koparce. Zapewne masz też liczne rozgałęźniki do zasilania riserów , czym prosisz sie o problemy zwłaszcza w racie gdyby wiatraki miały wysoką prędkość obrotową.
Ludzie biegają do swoich koparek z powodu niestabilności bo nie rozumieją zasady 1 karta = 1 kabel PCI-E i najlepiej 1 kabel do zasilania risera.
Zasilacz nie ma odpowiedniej ilości złącz? kup inny zasilacz.
---

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: powered » środa, 16 grudnia 2020, 02:18

@fetek Tłumaczę:
Gniazdo pci-e dostarcza do karty 3.3V oraz 12V (ma zapewnić 75W). Gdy podepniesz więcej kart do płyty, to ścieżki na płycie głównej a w szczególności piny na głównym gnieździe od zasilacza nie wytrzymają tego obciążenia, na tym szerokim gnieździe 24-pin są tylko 2 przewody którymi idzie 12V. Dlatego dla kart dołożone jest dodatkowe zasilanie na molexach, podobnie jak dołożone jest dodatkowe zasilanie dla procesora. Chodzi głównie o 12V bo tam obecnie występuje największe obciążenie. Kiedyś więcej wykorzystywane było 5V, ale z czasem to się zmieniło, a kabel od zasilacza został ten sam i teraz trzeba dokładać dodatkowe kable 12V.

Kabel USB 3.0 ma tylko 9 przewodów co starcza tylko na samą komunikację, na zasilanie zabrakło w nim przewodów. Dlatego riser posiada przetwornik i wytwarza 3.3V potrzebne dla karty (tego napięcia nie ma na kablach od zasilacza).

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Zgredek80 » środa, 16 grudnia 2020, 08:49

W specyfikacji zasilacza mam napisane: "Ilość złącz zas. PCI-E 6+2-pin : 6"

Dodatkowo w pierwszych postach nikt nie miał żadnych zastrzeżeń do zasilacza :shock:

Karty zasilam takim przewodem:

Obrazek

Z zasilacza który ma złącze 12 pin opisane jako pci-e wychodzi jedna kostka która potem rozdzielana jest na dwie 8 pin.

Ta 12 pinowa kostka przy zasilaczu nie jest nawet lekko ciepła.
Zasilacz jest do zmiany czy jednak nie ? :shock:
koparki pisze: środa, 16 grudnia 2020, 01:02... i najlepiej 1 kabel do zasilania risera.

Risery zasilam 2 sztuki z jednego przewodu. Ktoś tu pisał, żeby nie zasilać więcej niż 2-3 risery z jednego kabla. Jest okej czy nie jest ? Co osoba to inaczej radzi.
fetek pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 22:5524mhs ? czemu taka nędza ?

Ile powinienem wyciągać na tych kartach ?

Wróć do „Kopanie GPU”