Czy można podłączyć 2 GPU na jednym kablu z zasilacza?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 403
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: slasta » piątek, 3 listopada 2017, 07:19

@zenono, Przy riserach USB nie widzę takiej potrzeby ponieważ taki riser nie pobiera z płyty prądu a tylko wysyła/odbiera dane, czyli zasilanie płyty i zasilanie GPU to 2 niezależne obwody.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » piątek, 3 listopada 2017, 10:40

Ale standard USB ma masę i 5v, więc zawsze lepiej te masy połączyć.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 403
Reputacja postu: 
0

Postautor: slasta » piątek, 3 listopada 2017, 12:03

@rav3n_pl, Ale riser nie jest urządzeniem USB i raczej nie musi działać wg standardu. Poza tym w porcie PCIE nie masz pinu z z napięciem 5V więc skąd ono miało by się brać?. Masz tylko 12V i 3,3V i oba doprowadzane są z zewnątrz, lub wytwarzane przez riser (3,3V) odseparowując się tym samym prądowo od płyty. Przez przewód USB idzie tylko sygnał.
Jak ktoś ma ten najnowsze risery z ledami może sprawdzić czy wpięty w port i nie zasilony z zewnątrz będzie świecił.

Początkujący
Reputacja: -24
Reputacja postu: 
0

Postautor: GórnikŚląski » sobota, 4 listopada 2017, 09:31

slasta pisze: @GórnikŚląski, Najpierw włączasz zasilacz od GPU a później od płyty. Jak włączysz od odwrotnie czyli najpierw płyta później GPU to kart podłączonych pod drugi zasilacz płyta nie wykryje. Ważne tylko aby riser i GPU był zasilany z tego samego zasilacza. Karty na włączonym zasilaczu mogą sobie stać i miesiąc nic im się nie stanie, ot będzie kręcił się wentyl i to wszytko.
HA! Dzięki! Uwielbiam Cię! :D Ty zawsze potrafisz dobrze wytłumaczyć. Dzięki wielkie! Dałbym dwa reputy ale nie mogę nie wiem czemu.

pm7
Weteran
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » niedziela, 5 listopada 2017, 14:54

slasta pisze: @zenono, Przy riserach USB nie widzę takiej potrzeby ponieważ taki riser nie pobiera z płyty prądu a tylko wysyła/odbiera dane, czyli zasilanie płyty i zasilanie GPU to 2 niezależne obwody.
slasta pisze: Przez przewód USB idzie tylko sygnał.
Nie tylko sygnał: ten przewód USB łączy także masę płyty głównej i GPU. Gdyby było inaczej, nie działałaby komunikacja między płytą główną, a GPU. Jeżeli macie multimetr, możecie włączyć tryb sprawdzania ciągłości obwodu (sprawdzajcie tylko przy wyłączonym zasilaniu koparki) i zobaczycie, że po podłączeniu risera pojawia się połączenie między GND na płycie głównej, a GND na GPU.

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: Krypto_Świr » wtorek, 5 grudnia 2017, 12:43

Witam

Przeczytałem temat ze 3 razy podobny też ze 3 razy w internecie szukałem parę godzin ale dalej nie mogę znaleźć jasnej odpowiedzi na mój problem więc prosiłbym o wyrozumiałość dla osoby która kompletnie nie zna się na elektronice kablach itp

Mam taki zestaw

Zasilacz Chieftec 1250-c gold 1250w (kabel 8/6pin nie wychodzi bezpośrednio z zasilacza tylko są osobno kable w zestawie 8pin-->6/8pin

Do tego karty graficzne 1060 6gb
i risery 009s podpiete na usb + sata

Teraz pytanie:

Mam 6 wejść 8pin z zasilacza a chce podłączyć do niego 7 kart

Myślałem nad taką opcją żeby żeby 5 kart wiadomo podłączyć normalnie czyli 1 kabel 1 karta, a dwie ostatnie karty użyć czegoś takiego
Obrazek

no i wiem że te risery 009s też mogą dostarczyć prąd przez SATA max 54watt czy to się zgadza?

Da rade to tak zrobić? Nie spali mi się nic?

Te dwie ostatnie karty były by podpięte tak że:

Jeden kabel podłączony do zasilacza 8pin na 6/8pin--->rozdzielacz na 2x 6/8pin i dwie karty 1060 6gb
A riser do każdej karty byłby osobnym kablem sata czyli niby po 54w dodatkowo od każdego risera

Da rade? Jeżeli nie to co robić (nie chce dwóch zasilaczy)

Ogólnie koparka ładnie sobie pracuje i chce dokupić te brakujące karty ale nie chce nic spalić bo wszystko jest ładnie stabilnie.

Aha i jeszcze coś. Planuje złożyć maszynke na 10kart
Zasilacz
Obrazek

I on też ma tylko 9 wejść 8pin i chciałbym jednak podłączyć te 10 kart 1060 więc ostatnie wejście chciałbym rozdzielić na 2x jakimś rozdzielaczem
Karty docelowo mają ciągnąć po ok 100 watt może troszke mnie ale chciałbym mieć bezpieczny zapas.

Co robić żeby było dobrze???

PS. Znalazłem też taki ma po prostu kostke 8pin--->2x 6/8 pin zamiast 6pin --->6/8pin
To robi jakąś różnice? żeby kostka się nie sfajczyła czy coś?

Obrazek

Wygadany
Reputacja: 80
Reputacja postu: 
0

Postautor: marimach77 » wtorek, 5 grudnia 2017, 17:42

Krypto_Świr pisze: PS. Znalazłem też taki ma po prostu kostke 8pin--->2x 6/8 pin zamiast 6pin --->6/8pin

Obrazek
@Krypto_Świr A gdzie te przejściówki znalazłeś jeśli to nie tajemnica? Jakiś sklep w PL?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Krypto_Świr » wtorek, 5 grudnia 2017, 22:13

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 360
Reputacja postu: 
0

Postautor: tonyxxl » wtorek, 5 grudnia 2017, 22:31

te co podałeś są ok, 1060tki mają małe TDP więc nic kablom nie grozi, jeśli są dobrze wykonane i mają dobry styk (tutaj z przejściówkami różnie bywa).
Najlepiej postaraj się o taki bez przejściówek, taki jak np te w dolnym rzędzie:

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Krypto_Świr » środa, 6 grudnia 2017, 01:06

Hmm właśnie się dopatrzyłem że ten kabel:

8pin--->2x 6/8 pin

Ma wejście 8 pin żeńskie i porównałem dokłądnie kształty tych 8 kwadracików(pinów) i niestety się różnią. To znaczy pasują do wejścia 8 pinowego ale je muszę podłączyć je do zasilacza a do PCIe 6/8 nie pasuje więc ta przejściówka odpada niestety.

6pin---> 2x 6/8 pin ma wejście żeńskie pcie czyli będzie pasować do mojego kabla.

@tonyxxl, te kable w dolnym rzędzie to można gdzieś w ogóle kupić? Jakaś nazwa allegro przeszukałem są do silverstone takie ale piny są inne więc kable te nie są kompatybilne z chieftec. Jakieś pomysły gdzie kupić takie?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 479
Reputacja postu: 
0
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Postautor: powered » środa, 6 grudnia 2017, 02:59

Jeżeli brakuje tylko jednego kabla (lub wtyczki) to można wykorzystać kabel od CPU. Przeważnie z zasilaczem są dwa takie kable i jeden zostaje nieużywany. Trzeba mu zdjąć wtyczkę od CPU i założyć wtyczkę PCI-e. Tylko że we wtyczce CPU są cztery piny plusowe i cztery minusowe, a we wtyczce PCI-e trzy plusowe i pięć minusowych, więc trzeba to tak zrobić aby było dobrze :) Można zlutować dwa kable plusowe do jednego pinu, lub całkowicie zlikwidować jeden kabel plusowy, natomiast minusowy jeden kabel trzeba rozdzielić na dwa piny.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Krypto_Świr » środa, 6 grudnia 2017, 08:58

Ojjjj lutowanie odpada kompletnie zbyt duże ryzyko schrzanienia czegoś i zdejmuje pewnie gwarancje z zasilacza

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 360
Reputacja postu: 
0

Postautor: tonyxxl » środa, 6 grudnia 2017, 11:58

Krypto_Świr pisze: te kable w dolnym rzędzie to można gdzieś w ogóle kupić?
Faktycznie jakaś parodia z tymi kabelkami, ja mam te kable z zasilaczem kolink 1200. Zresztą w Thermaltake też mam takie podwójne. Nigdy mi nie brakowało to nie szukałem.
Ten może się nada, ale jakieś krótkie się wydają, musiałbyś się skontaktować i dopytać czy będą ci pasować.
https://www.olx.pl/oferta/rozgaleziacz- ... oeVeg.html

ewentualnie opcja dla nie liczących się z groszem ;)
https://www.morele.net/corsair-dual-6-2 ... 0-1136497/

pm7
Weteran
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » piątek, 8 grudnia 2017, 22:39

Krypto_Świr pisze: Ojjjj lutowanie odpada kompletnie zbyt duże ryzyko schrzanienia czegoś i zdejmuje pewnie gwarancje z zasilacza
Trzeba sobie radzić :)
Lutownica nie jest taka straszna. Można kupić dodatkowe kable i nie ruszać oryginalnych, to gwarancji nie naruszymy. Można też w razie czego próbować reklamować bez przerobionego kabla (mogliśmy zgubić, nie? :) ). Choć jak już kupujemy kable, to można poszukać gotowe, zamiast samemu robić.

Wróć do „Kopanie GPU”