Nowa koparka, kilka problemów

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 63
Rejestracja: 23 stycznia 2021
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Nowa koparka, kilka problemów

Postautor: FrozenShade » środa, 17 lutego 2021, 08:49

Cześć,

Złożyłem koparkę, generalnie wszystko działa, ale.....

Pierwsze 'ale': Jedna z kart co jakiś czas przestaje pracować. Rożnie, po kilku lub kilkunastu godzinach nagle pokazuje dla niej 0 h/s, phoenixminer próbuje się restartować, nic to nie daje. Ta karta to MSI Radeon RX 5700 XT 8GB, ustawiony na core clock 1400, vdd 745, mvdd 1290, vddci 765, mem clock 910. Pozostałe to stare radeony rx 4xx i 5xx pracują bez zarzutu. Aktualnie próbuje zmieniać ustawienia tej karty po każdym takim resecie, na razie nie pomogło.

Drugie: płyta GA-H110-D3A, czasem po restarcie nie widzi pendrive i wchodzi do biosu. Czasem pomaga wyłączenie i włączenie zasilacza, czasem wyjęcie i włożenie pendrive.

Jak można rozwiązać powyższe problemy?

EDIT: riser pod kartą: https://allegro.pl/oferta/karta-riser-g ... 9717991133 podłączony bez przejściówki bezpośrednio do zasilacza, 12v.

Weteran
Posty: 3229
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 1088
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Nowa koparka, kilka problemów

Postautor: adiqq » środa, 17 lutego 2021, 09:03

FrozenShade pisze: środa, 17 lutego 2021, 08:49Ta karta to MSI Radeon RX 5700 XT 8GB, ustawiony na core clock 1400, vdd 745, mvdd 1290, vddci 765, mem clock 910.
bbios modowany?
zacznij od core=1300 vdd=800 vddci=800 mvdd=1300 mem 865
jak na tym będzie działać dobrze, to potem zmieniaj nastawy...prawie na pewno to wina nastaw
pendrive do innego usb, ale możliwe że pendrive jest walnięty

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 63
Rejestracja: 23 stycznia 2021
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Nowa koparka, kilka problemów

Postautor: FrozenShade » środa, 17 lutego 2021, 09:11

bios nie był ruszany. ok, sprawdzę z innym pendrive i zmienię nastawy jeśli na obecnych się wywali - dla vddci dałem 'skip'

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 63
Rejestracja: 23 stycznia 2021
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Nowa koparka, kilka problemów

Postautor: FrozenShade » sobota, 20 lutego 2021, 23:05

Jak na razie 60h uptime. Jaka jest zależność pomiędzy vdd i vddci? Są to stałe wartości, czy vddci się jakoś dostosowuje do vdd, czy dla 'skip' na po prostu stałą wartość? Jeśli tak to jaką?
Trochę trudno mi przedrzeć się przez to wszystko, co mi wyrzuca google, a są to głównie nastawy na których komuś tam działa, ale bez informacji na temat uptime itp.

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 63
Rejestracja: 23 stycznia 2021
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Nowa koparka, kilka problemów

Postautor: FrozenShade » poniedziałek, 22 lutego 2021, 11:59

Uptime 100h prawie więc chyba dobrze. Ale jeszcze jedno pytanie.... jaki jest dopuszczalny % error sharów? Gdzieś czytałem, że generalnie nie powinno ich być ale mogą się trafić 'od czasu do czasu'. Jedna z kart w ciągu tych 100h pracy wygenerowała dwa takie, w tym czasie poprawnych było 1130. Jest się czym przejmować czy to w granicach normy?

Początkujący
Posty: 519
Rejestracja: 8 grudnia 2020
Reputacja: 61
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Nowa koparka, kilka problemów

Postautor: fetek » wtorek, 23 lutego 2021, 23:16

FrozenShade pisze: poniedziałek, 22 lutego 2021, 11:59Uptime 100h prawie więc chyba dobrze. Ale jeszcze jedno pytanie.... jaki jest dopuszczalny % error sharów? Gdzieś czytałem, że generalnie nie powinno ich być ale mogą się trafić 'od czasu do czasu'. Jedna z kart w ciągu tych 100h pracy wygenerowała dwa takie, w tym czasie poprawnych było 1130. Jest się czym przejmować czy to w granicach normy?
wielu olewa, ja zawsze dostrajam.

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 63
Rejestracja: 23 stycznia 2021
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Nowa koparka, kilka problemów

Postautor: FrozenShade » czwartek, 18 marca 2021, 12:10

Czy temperatura na pamięciach w przedziale 78-80stC na 5700xt to dużo czy mało? Według tego co czytałem to nie jest dużo, w grach tam potrafi być prawie 100stC, ale chcę się upewnić. Core pracował na ok 50st, karta kopała nieprzerwanie przez 10 dni po czym się wysypała, zaczęła rzucać 100% errorow a po 3 restarcie riga uruchamiała się tylko do fazy overclocking (msOS) po czym się zawieszała.

Weteran
Posty: 3229
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 1088
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Nowa koparka, kilka problemów

Postautor: adiqq » czwartek, 18 marca 2021, 12:41

mało

Początkujący
Posty: 519
Rejestracja: 8 grudnia 2020
Reputacja: 61
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Nowa koparka, kilka problemów

Postautor: fetek » czwartek, 18 marca 2021, 21:10

FrozenShade pisze: czwartek, 18 marca 2021, 12:10 w grach tam potrafi być prawie 100stC, ale chcę się upewnić
w gratisie throttling, nie dziękuje. Karty się smażą, to nawet słychać..

Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: 18 kwietnia 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Nowa koparka, kilka problemów

Postautor: Dz3json » niedziela, 18 kwietnia 2021, 22:04

Witam, nie wiem czy znajdę tu pomoc ale przeleciałem wszystko z YT i google, męczę się już drugi tydzień żeby odpalić swoją koparkę. Może opowiem od początku jak wygląda sprawa. Części:
-Płyta główna Gigabyte H110-D3A
-Zasilacz CorsairRM850
-Dysk SSD 128GB
-Do tego zakupiłem Radeony RTX 470 4gb które były używane w koparkach (tylko 3 szt bo chciałem zobaczyć jak to wszystko wygląda i czy będzie mi się chciało z tym bawić...) były sprawdzone i generalnie działają
Wgrałem Windowsa 10, w menadżerze urządzeń przy kartach miałem wykrzykniki, poszukałem post z programem AMD pixel patcher, który niby działa właśnie dla kart pokoparkowych, wykrzykniki zniknęły. Następnie pobrałem nanominer, zrobiłem portfel i odpaliłem. Pojawił się problem z DAG więc pozmieniałem pamięc wirtualną, pomogło. Odpalam nanominer i przez dłuuuugi czas totalspeed i hash wynosi 0, z dwa razy zaczęła kopać ale dosłownie na znikomych wartościach. Znałazłem coś o BIOSach kart graficznych i próbowałem grzebać, wyskakiwał komunikat że "SumsystemID missmatch" czy coś podobnego. Porobiłem coś również w programie OverdriveNTool ale wciąż nic. Nie wiem już co robić. Jeśli ktoś byłby w stanie pomóc byłbym niezmiernie wdzięczny.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1329
Rejestracja: 10 czerwca 2017
Reputacja: 269
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Nowa koparka, kilka problemów

Postautor: tonyxxl » niedziela, 18 kwietnia 2021, 23:06

Dz3json pisze: niedziela, 18 kwietnia 2021, 22:04Następnie pobrałem nanominer, zrobiłem portfel i odpaliłem.
ale jakiego coina masz zamiar kopać?

Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: 18 kwietnia 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Nowa koparka, kilka problemów

Postautor: Dz3json » poniedziałek, 19 kwietnia 2021, 17:55

Oj przepraszam, zapomniałem wspomnieć, na początku chciałem Etherium. Po prostu w poradnikach które przeglądałem właśnie to było kopane więc wydawało mi się prostsze do ogarnięcia niż samemu kombinować. Po tygodniu problemów dostałem odpowiedź, że mogę spróbować Raven ale to wgł nie ruszało w programach.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1329
Rejestracja: 10 czerwca 2017
Reputacja: 269
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Nowa koparka, kilka problemów

Postautor: tonyxxl » poniedziałek, 19 kwietnia 2021, 18:46

ETH niestety nie pokopiesz już praktycznie na kartach z 4gb pamięci.
Spróbuj ETC (ethereum classic) na Phenixminer albo TeamRed miner.

Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: 18 kwietnia 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Nowa koparka, kilka problemów

Postautor: Dz3json » poniedziałek, 19 kwietnia 2021, 19:18

Dziękuję za podpowiedzi, próbuję w takim razie classic.
Pozdrawiam

Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: 18 kwietnia 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Nowa koparka, kilka problemów

Postautor: Dz3json » czwartek, 22 kwietnia 2021, 19:40

Wracam do tematu koparki, przerzuciłem się na ETC i zaczęła kopać ale po 2-3 godzinach pracy się wyłącza. Co może być powodem takiej sytuacji? Z góry dziękuję za pomoc

Początkujący
Posty: 139
Rejestracja: 3 lutego 2017
Reputacja: 15
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Nowa koparka, kilka problemów

Postautor: Sałata » czwartek, 22 kwietnia 2021, 20:23

Wygląda, że zadziałało zabezpieczanie przeciwprzeciążeniowe w zasilaczu. Jaki masz zasilacz, ile kart i czy zrobiłeś undervolting (jak tak, to jakie dałeś napięcia na rdzeniu i pamięciach).

Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: 18 kwietnia 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Nowa koparka, kilka problemów

Postautor: Dz3json » czwartek, 22 kwietnia 2021, 21:16

Zasilacz Corsair RM850 i póki co tylko 3 karty na spróbe. Nie ustawiałem nic

Początkujący
Posty: 139
Rejestracja: 3 lutego 2017
Reputacja: 15
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Nowa koparka, kilka problemów

Postautor: Sałata » czwartek, 22 kwietnia 2021, 21:58

Mocny zasilacz, powinno tak czy siak uciągnąć... Poczytaj o taktowaniu rdzenia, pamięci i obniżaniu napięcia. Potem się zobaczy.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1329
Rejestracja: 10 czerwca 2017
Reputacja: 269
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Nowa koparka, kilka problemów

Postautor: tonyxxl » piątek, 23 kwietnia 2021, 00:19

Dz3json pisze: czwartek, 22 kwietnia 2021, 19:40Wracam do tematu koparki, przerzuciłem się na ETC i zaczęła kopać ale po 2-3 godzinach pracy się wyłącza. Co może być powodem takiej sytuacji? Z góry dziękuję za pomoc
Daj jakis screen z logiem temperatur i ustawień. Z minera albo hwinfo albo msi afterburner. Tak po godzinie pracy.

Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: 18 kwietnia 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Nowa koparka, kilka problemów

Postautor: Dz3json » poniedziałek, 3 maja 2021, 16:42

Sprzęt przez jakiś czas chodził bez zarzutów ale po okolo 22 godzinach wywala bluescreen. Wczoraj po wyłączeniu pobrałem program który po dzisiejszym wyłączeniu dał taki komunikat:
https://zapodaj.net/bd32d301ed8fb.jpg.html

Wróć do „Kopanie GPU”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości