Początek przygody z kopaniem.

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: PabloLNC » piątek, 8 stycznia 2021, 15:30

Witam!

Od jakiegoś czasu nosiłem się z zamiarem postawienia koparki GPU, obecne ceny to myślenie przyśpieszyły. Kalkulacje staram się przeprowadzić w negatywnym rozrachunku, liczę, się z faktem, że ewentualny zwrot z inwestycji może się wydłużyć trzy -czterokrotnie.

Obecnie mam dostęp do GTX 1660, GTX 3060 TI i planuje zakupić dodatkowo na początek jednego/dwa RX 580 ( jeśli się uda znaleźć, ew. 470/480 też wchodzą w grę).

Reszta podzespołów ( będę wdzięczny jak zwrócicie uwagę na kompatybilność i czy przypadkiem nie ma czegoś lepszego w podobnym budżecie).

Płyta: GA-H110-D3A ( nie podpasuje do 10 generacji intela, więc jaką polecacie płytę z podobną ilością wejść etc?)
Procesor: Celeron G5905 3,5GHz LGA1200
Ram: 8GB/4gb
Zasilacz: Spotkałem coś takiego Qoltec Zasilacz ATX 1250W 80Plus Gold, atrakcyjny cenowo, pytanie czy nie niesie to ze sobą jakiegoś zagrożenia?
Dysk: SSD 120GB lub USB 32/64
System: HIVE OS
Risery: - coś polecacie konkretnego? Ile potrzeba, chętnie dowiem się o nich/podłączeniu jak najwięcej.
Stelaż: Jestem zrobić w stanie sam, pytanie czy opłaca w ogóle się tematem zajmować czy lepiej kupić gotowca?
Wentylatory - stelaż otwarty, jakieś konkretne są na topie w dobrym budżecie czy cokolwiek będzie dobre?

Dziękuję za wszystkie informacje, które uzyskam, i liczę na wyrozumiałość dla newbie :D

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Zgredek80 » piątek, 8 stycznia 2021, 19:49

Ostatnio budowałem koparkę na 6x RX 580. Tutaj masz mój temat, są tam wymienione podzespoły na których na razie to hula ;)

viewtopic.php?f=120&t=34505&start=60

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 83
Reputacja postu: 
1

Postautor: burzolak » piątek, 8 stycznia 2021, 20:00

Jako stary kopacza odpowiem. Wszystko teraz jest drogie a GPU szczególnie. Kupujesz sprzęt gdy się totalnie nie opłaca kopać, bo sprzęt wtedy jest tani. Kopiesz gdy się totalnie nie opłaca kopać bo progi trudności są czasami w "promocji" tj. niskie, większy urobek. Gdy idzie bańka tak jak obecnie to sprzedajesz sprzęt za kupę kasy (więcej niż dałeś mimo ,że jest wyruchany od kopania) i sprzedajesz urobek za kupę kasy bo nakopałeś więcej gdy uwazli ,że btc to ścierwo. Przetestowane dwa razy na własnym zadzie. To ,że teraz liczysz ile ukopiesz i zarobisz to nie znaczy ,że za 3 mc... kiedy może być zjazd (a będzie) to wydłuży się zwrot inwestycji o 1 miesiąc a za chwilę 2, 3,5,9,12,24 miesiące. Przykład cen grafik z ostatniej bańki. Rx570 4 GB średnia cena (gdy były dostępne) 1300-1700 zł (max chyba 2400zł). Rok później używki leżały po rowach za 300-350 zł i wybrzydzali. To właśnie wtedy należało je kupić i kopać. W obecnej chwili można je sprzedać za 600 zł.
Kupię gdy już będą skakać z okien.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: PabloLNC » piątek, 8 stycznia 2021, 21:50

Zgredek80 pisze: Ostatnio budowałem koparkę na 6x RX 580. Tutaj masz mój temat, są tam wymienione podzespoły na których na razie to hula ;)

Dzięki, biorę się za czytanie.
burzolak pisze: Jako stary kopacza odpowiem. Wszystko teraz jest drogie a GPU szczególnie.
[/quote]

Na wstępie, dzięki za przysłowiowy kubeł zimnej wody.

Zdaje sobię sprawę z wysokich cen GPU, dlatego chciałbym wykorzystać te które mam, co najwyżej dokupić jednego RXa i już wstępnie zacząć składać krok po kroku riga. 1660 mam swoją, a 3060Ti biorę od brata, któremu taki komputer złożyli do pracy. Pytanie o ile drozsza jest reszta podzespołów ?Największym kosztem jest zasilacz, czy on też jest ofiarą hype'u czy to standardowe ceny? Mógłbym prosić o ocenę, czy ten i w ogóle zestaw który wstawiłem nadaje się do implementacji?

Weteran
Reputacja: 2281
Reputacja postu: 
0

Postautor: adiqq » sobota, 9 stycznia 2021, 08:23

burzolak pisze: piątek, 8 stycznia 2021, 20:00Jako stary kopacza odpowiem. Wszystko teraz jest drogie a GPU szczególnie. Kupujesz sprzęt gdy się totalnie nie opłaca kopać, bo sprzęt wtedy jest tani. Kopiesz gdy się totalnie nie opłaca kopać bo progi trudności są czasami w "promocji" tj. niskie, większy urobek. Gdy idzie bańka tak jak obecnie to sprzedajesz sprzęt za kupę kasy (więcej niż dałeś mimo ,że jest wyruchany od kopania) i sprzedajesz urobek za kupę kasy bo nakopałeś więcej gdy uwazli ,że btc to ścierwo. Przetestowane dwa razy na własnym zadzie. To ,że teraz liczysz ile ukopiesz i zarobisz to nie znaczy ,że za 3 mc... kiedy może być zjazd (a będzie) to wydłuży się zwrot inwestycji o 1 miesiąc a za chwilę 2, 3,5,9,12,24 miesiące. Przykład cen grafik z ostatniej bańki. Rx570 4 GB średnia cena (gdy były dostępne) 1300-1700 zł (max chyba 2400zł). Rok później używki leżały po rowach za 300-350 zł i wybrzydzali. To właśnie wtedy należało je kupić i kopać. W obecnej chwili można je sprzedać za 600 zł.
Kupię gdy już będą skakać z okien.
Cieszy chłodny głos rozsądku, ale nie ze wszystkim mogę się zgodzić. Oczywiście pełna zgoda co do kupna sprzętu podczas dołka - sam zaczynałem kupować sprzęt jak wszyscy sprzedawali w okolicy stycznia 2019, jak eth było po 80$ a bitek po 3,2k$ Podstawa to trzeba mieć tani prąd. Wtedy nawet jak jest zjazd, to ty dalej zarabiasz....tak, ceny spadają i za jakiś czas pewnie część sprzedam, ale na pewno nie wszystko. Mam na tyle tani prąd, że tak jak w tym styczniu 2019r. wychodziłem na +- 0 (wtedy jeszcze bez PV), to teraz na pewno nie będę w tym trudnym okresie na minus, a wręcz będę cały czas do przodu. Pisałem o swoich doświadczeniach na bieżąco w swoim wątku, tłumaczyłem też co poniektórym, że nawet nie wiedzą jakie są ceny prądu...a mimo to z niezachwianą pewnością siebie próbowali mi udowadniać, że kopanie jest nieoplacalne...

Dodano po 10 minutach 18 sekundach:
dodam jeszcze, że mam wszystko na biężąco pod kontrolą. Wiem jakie mam dokładnie koszty - uwzględniam nawet prognozę przez PV produkcji prądu w danym miesiącu, znama ceny w T1,T2, znam dokładny pobór mojego domu, znam dokładne proporcje zużycia w T1 i T2 (aplikacja elicznik to piękna sprawa!)
Wydaje mi się, że nic nie jest w stanie mnie zaskoczyć...

Dodano po 5 minutach 46 sekundach:
PabloLNC pisze: piątek, 8 stycznia 2021, 21:50Zdaje sobię sprawę z wysokich cen GPU, dlatego chciałbym wykorzystać te które mam, co najwyżej dokupić jednego RXa i już wstępnie zacząć składać krok po kroku riga. 1660 mam swoją, a 3060Ti biorę od brata, któremu taki komputer złożyli do pracy. Pytanie o ile drozsza jest reszta podzespołów ?Największym kosztem jest zasilacz, czy on też jest ofiarą hype'u czy to standardowe ceny? Mógłbym prosić o ocenę, czy ten i w ogóle zestaw który wstawiłem nadaje się do implementacji?
Niestety, wszystko poszło do góry. Płyty miningowe(model który bardzo lubię), które kupowałem po 100-120zł w 2019r, teraz są wyceniane powyżej 1000zł :shock:
Mocniejsze zasilacze też poszły mocno do góry. Procki lga 1151 - ciężko kupić G3900/3930/4400 w normalne cenie, wręcz niemożliwe - wszystko wystrzeliło do góry....
Zestaw o którym piszesz, nada się jak najbardziej, płyta D3A nie jest ideałem, ale to jeden z ostatnich modeli które można było kupić tanio, jak przestalem się interesować już zakupami podzespołów (teraz już nie jestem na bieżąco z cenami) Nie potrzebujesz na początek SSD, wystarczy zwykły pendrive 16gb - byle miał szybki odczyt. Po co przepłacać...

Dodano po 1 minucie :
Ja osobiście nie lubię mieszać kart AMD z NV - ale to tylko taka moje uprzedzenie...;)
HiveOS https://hiveos.farm?ref=121257
Nie chce subskrypcji na bzdurne teorie spiskowe !
Nie mam zamiaru dyskutować z "krypto-czubami" !
Tylko trzecie oko i otwarta czakra prawdę ci powie !

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: burzolak » sobota, 9 stycznia 2021, 18:00

Nikt nie musi się ze mną zgadzać, mam swoją wizję i liczę to po swojemu i wychodzi taka kalkulacja. Uwzględniając prąd to zgadzam się w pełni. Trzeba mieć tani, wtedy w czasach dołowania, też opłaci się kopać tyle ,że bardzo mało opłacalnie. Oboje Panowie jeżeli posiadacie sprzęt i nie możecie lub nie chce się go pozbyć to po prostu znaczy - ryć ile wlezie. Ta zabawa daje pewną satysfakcję i dochód. Płyty pod 12 GPU np. Biostar w czasach gdy pojawiły się po raz pierwszy ceny były 350 zł, później 500 zł, następnie 650 zł i osiadły chyba na 1200-1800 zł ( i nie były dostępne). Posiłkowałem isę płytami z HP, Asus, Lenovo (miały po 5-7 wejść pci ex) i stoswałem czasami riser 1 na 4), były dostepne u gości co zwozili kompy z DE. Lepiej mieć w zapasie 1-2 płyty na 10 sztuk koparek. Procki na LGA 1151 na dołku były warte około 40-60 zł. Przy szczytach były nie osiągalne! Pod 4 generację procków intela był taki cyrk ,że wyciągano z używanych komputerów i sprzedawano drożej niż wcześniej był cały komputer (tani biurowiec). Karty graficzne pierwszy sort kupiłem śmieć i sam naprawiałem. Zasilacze były osiągalne ale ceny także z kosmosu. Tutaj posiłkowałem się serwerowymi Dell, Lenovo i HP (te w szczególności) i dorabiałem do nich przewody, zamawiałem końcówki i lutowałem (pin po pinie w jasną ciasną tego 192szt pinów 24 wtyczki po 6+2 na jeden zasilacz) , kupa roboty ale odpłaciło się bo taki zasilacz pociągał jedną koparę na 12GPU, miał wysoką sprawność. Zasilacz do płyty głównej miałem bele co byle odpaliło. To była fajna zabawa, teraz hmmm też bym to zrobił :D

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adiqq » sobota, 9 stycznia 2021, 18:34

burzolak pisze: sobota, 9 stycznia 2021, 18:00Trzeba mieć tani, wtedy w czasach dołowania, też opłaci się kopać tyle ,że bardzo mało opłacalnie.
Przy poprzednim dołu i G12w wychodziłem na 0
Teraz przy sporej ilości PV+G12w będę na plus, pewnie na tyle dobry, że nie będę sprzedawać sprzętu z zyskiem, tylko go sobie zostawię - chyba, że sprzedam z zyskiem, a trochę później odkupię to samo taniej ;)
burzolak pisze: sobota, 9 stycznia 2021, 18:00Lepiej mieć w zapasie 1-2 płyty na 10 sztuk koparek
sprzedałem sporą ilość starych P106...mam zapas gotowych kompletów - w różnych konfiguracjach - podpiąć GPU i działa - zastanawiam się, czy zostawiać to czy sprzedawać teraz z dużym zyskiem ;) Niektóre starsze mobo mają ten problem, że nie widzą więcej niż 3-4 nowe GPU...tylko dlatego mam dylemat...

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: burzolak » sobota, 9 stycznia 2021, 20:28

Ja bym sprzedał jako uzasadnienie. Gdy pojawiły się pierwsze (a raczej dostępne popularnie) płyty pod mining nie było w czym wybrać, kilka modeli to wszystko. W międzyczasie pojawiło się sporo nowości. Nie liczyłbym na to samo za rok. W ten sposób stara płyta za rok się nie sprawdzi bo GPU też trzeba kiedyś wymieniać. Czyli iść z duchem postępu, a wydajność i efektywność razem z tym. (wywaliłem R9 270x 2GB ( teraz nimi nic nie zdziałam a na dołku tym bardziej (poza ogrzewaniem). Reasumująć powyższe na przykładnie: Teraz jest sezon na żółte gatki w czarne kropki i nieźle ściągają facetów do max 40l. Natomiast w przyszłym roku pojawiły się stringi. Wydajniejsze bo lepiej widać camel toe i poślady to ściągaj nie dość ,że tych do 40l to jeszcze tych do 50l i mają +2 szanse na złapanie bonusu milioner+. Tak jestem odurzony :D

Fox
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Fox » niedziela, 10 stycznia 2021, 01:38

Ja sobie tak z ciekawości odpaliłem 1660ti, posprawdzałem kilka pooli i nawet przy bardzo tanim prądzie to mi tam uzysk wychodzi bardzo mizerny, może nie ogarniam i źle ustawiam coś a może po prostu za dużo ludzi obecnie kopie, w każdym razie na minerze mam 30mh/s a na poolach to już różnie pokazuje, czasem 25mh/s a czasem 6mh/s a czasem przez 20min nic nie jest kopane rzekomo według poola. Sprawdzałem różne setupy na różnych poolach i wszędzie jest to samo.

Ja byłem od zawsze sceptycznie do tego biznesu nastawiony i chyba podtrzymam swoją opinię że biorąc pod uwagę wszystkie zmienne i negatywne warunki to zysk z kopania jaki się finalnie ma to ten ze sprzedaży kart na koniec sezonu ;) Czyli władujesz z 30k w karty, raz będziesz na plus, raz na zero, raz trochę na minus jak bańka yebnie ale finalnie sprzedajesz te karty za powiedzmy 20k i tyle jesteś zarobiony.

Możecie mnie śmiało poprawiać ale tak to wygląda z moich długoterminowych obserwacji bo to już nie moje pierwsze podejście.

Problemem też są opinie w internecie, nikogo nie oskarżam z tu obecnych no ale nie oszukujmy się komu zależy żeby było więcej kopaczy? Raczej żadnemu z kopaczy których pytasz o opinię bo im więcej kopaczy to tym mniej on sam zarobi ;)

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adiqq » niedziela, 10 stycznia 2021, 07:14

Fox pisze: niedziela, 10 stycznia 2021, 01:38Ja sobie tak z ciekawości odpaliłem 1660ti, posprawdzałem kilka pooli i nawet przy bardzo tanim prądzie to mi tam uzysk wychodzi bardzo mizerny, może nie ogarniam i źle ustawiam coś a może po prostu za dużo ludzi obecnie kopie, w każdym razie na minerze mam 30mh/s a na poolach to już różnie pokazuje, czasem 25mh/s a czasem 6mh/s a czasem przez 20min nic nie jest kopane rzekomo według poola. Sprawdzałem różne setupy na różnych poolach i wszędzie jest to samo.
W ramach zabawy i edukacji zainstalowałem synowi na kompie nicehasha - i on dłuższego czasu zostawia kompa włączonego, żeby kopać. Też ma 1660TI, kopie w okolicy 29,6mh na 70W - na czas kopania oczywiście downclocking gpu - afterburnerem ;) Nicehash wykorzystuje też do kopania 2/3 mocy procka...aktualne profitability dla tego kompa na 24h to 0.00011137 btc, czyli około 4,5$. To sporo więcej niż prąd zużyty do komputera na 24h. Syn w ten sposób zarabia sobie na dodatkowe kieszonkowe ;) Przez 1,5 roku sporo już uzbierał, będzie w okolicy 0,015 BTC...komputer oczywiście jest normalnie wykorzystywany do grania, nauki zdalnej, przy okazji do kopania...
To co ci pokazuje z poola to jest prawda, bo jak przez 20m nie wyślesz żadnego udziału, to pokazuje ci twoją uśrednioną prędkość za ten czas...a potem może wpaść kilka shares pod rząd i to się wyrówna..
Fox pisze: niedziela, 10 stycznia 2021, 01:38Problemem też są opinie w internecie, nikogo nie oskarżam z tu obecnych no ale nie oszukujmy się komu zależy żeby było więcej kopaczy? Raczej żadnemu z kopaczy których pytasz o opinię bo im więcej kopaczy to tym mniej on sam zarobi
tyle, że na to nie mamy żadnego wpływu...wystarczy kilka artykułów tego typu
https://www.benchmark.pl/aktualnosci/ko ... mozna.html
i od razu masz wysyp ludzi, przepłacających grubo za sprzęt (tak jak kolega wyżej pisał) i liczących już kokosy...a kończy się w większości przypadków tak jak kolega napisał...

Wróć do „Kopanie GPU”