burzolak pisze: ↑ piątek, 8 stycznia 2021, 20:00Jako stary kopacza odpowiem. Wszystko teraz jest drogie a GPU szczególnie. Kupujesz sprzęt gdy się totalnie nie opłaca kopać, bo sprzęt wtedy jest tani. Kopiesz gdy się totalnie nie opłaca kopać bo progi trudności są czasami w "promocji" tj. niskie, większy urobek. Gdy idzie bańka tak jak obecnie to sprzedajesz sprzęt za kupę kasy (więcej niż dałeś mimo ,że jest wyruchany od kopania) i sprzedajesz urobek za kupę kasy bo nakopałeś więcej gdy uwazli ,że btc to ścierwo. Przetestowane dwa razy na własnym zadzie. To ,że teraz liczysz ile ukopiesz i zarobisz to nie znaczy ,że za 3 mc... kiedy może być zjazd (a będzie) to wydłuży się zwrot inwestycji o 1 miesiąc a za chwilę 2, 3,5,9,12,24 miesiące. Przykład cen grafik z ostatniej bańki. Rx570 4 GB średnia cena (gdy były dostępne) 1300-1700 zł (max chyba 2400zł). Rok później używki leżały po rowach za 300-350 zł i wybrzydzali. To właśnie wtedy należało je kupić i kopać. W obecnej chwili można je sprzedać za 600 zł.
Kupię gdy już będą skakać z okien.
Cieszy chłodny głos rozsądku, ale nie ze wszystkim mogę się zgodzić. Oczywiście pełna zgoda co do kupna sprzętu podczas dołka - sam zaczynałem kupować sprzęt jak wszyscy sprzedawali w okolicy stycznia 2019, jak eth było po 80$ a bitek po 3,2k$ Podstawa to trzeba mieć tani prąd. Wtedy nawet jak jest zjazd, to ty dalej zarabiasz....tak, ceny spadają i za jakiś czas pewnie część sprzedam, ale na pewno nie wszystko. Mam na tyle tani prąd, że tak jak w tym styczniu 2019r. wychodziłem na +- 0 (wtedy jeszcze bez PV), to teraz na pewno nie będę w tym trudnym okresie na minus, a wręcz będę cały czas do przodu. Pisałem o swoich doświadczeniach na bieżąco w swoim wątku, tłumaczyłem też co poniektórym, że nawet nie wiedzą jakie są ceny prądu...a mimo to z niezachwianą pewnością siebie próbowali mi udowadniać, że kopanie jest nieoplacalne...
Dodano po 10 minutach 18 sekundach:
dodam jeszcze, że mam wszystko na biężąco pod kontrolą. Wiem jakie mam dokładnie koszty - uwzględniam nawet prognozę przez PV produkcji prądu w danym miesiącu, znama ceny w T1,T2, znam dokładny pobór mojego domu, znam dokładne proporcje zużycia w T1 i T2 (aplikacja elicznik to piękna sprawa!)
Wydaje mi się, że nic nie jest w stanie mnie zaskoczyć...
Dodano po 5 minutach 46 sekundach:
PabloLNC pisze: ↑ piątek, 8 stycznia 2021, 21:50Zdaje sobię sprawę z wysokich cen GPU, dlatego chciałbym wykorzystać te które mam, co najwyżej dokupić jednego RXa i już wstępnie zacząć składać krok po kroku riga. 1660 mam swoją, a 3060Ti biorę od brata, któremu taki komputer złożyli do pracy. Pytanie o ile drozsza jest reszta podzespołów ?Największym kosztem jest zasilacz, czy on też jest ofiarą hype'u czy to standardowe ceny? Mógłbym prosić o ocenę, czy ten i w ogóle zestaw który wstawiłem nadaje się do implementacji?
Niestety, wszystko poszło do góry. Płyty miningowe(model który bardzo lubię), które kupowałem po 100-120zł w 2019r, teraz są wyceniane powyżej 1000zł
Mocniejsze zasilacze też poszły mocno do góry. Procki lga 1151 - ciężko kupić G3900/3930/4400 w normalne cenie, wręcz niemożliwe - wszystko wystrzeliło do góry....
Zestaw o którym piszesz, nada się jak najbardziej, płyta D3A nie jest ideałem, ale to jeden z ostatnich modeli które można było kupić tanio, jak przestalem się interesować już zakupami podzespołów (teraz już nie jestem na bieżąco z cenami) Nie potrzebujesz na początek SSD, wystarczy zwykły pendrive 16gb - byle miał szybki odczyt. Po co przepłacać...
Dodano po 1 minucie :
Ja osobiście nie lubię mieszać kart AMD z NV - ale to tylko taka moje uprzedzenie...