CZyli powstałą subkultura lansu i wiedzi tajemnej

gdzie mozna zarobic na innych. Zresztą jak wszędzie. Niemniej handel zawsze mozna widziec w zlych barwach jesli wiedza jest towarem, ale niestety jest ona towarem czy chcemy czy nie. Natomiast snobizm niepotrzebny Mimo wszystko jest troche osob, ktore pomimo, ze cos zarabiaja na tym podziela sie z innymi i luks.
Specyfikacja
8x 3060 ti 1x 2070 super
Interesuje mnie dobry sprzet a najlepiej najelpszy w cena/jakość z przewaga jakosc
Póki co typy :
płyta główna
H110 D3A - 6 GPU na start, 7-z M.2
H110 btc+
ram---czy jakosc ramu np cl czy kosci np samsunga maja wplyw na urobek ? jakis parametr TC moze byc nieodpowiedni jesli jest za malo ramu. Cl ramu sie nie liczy ponoć.
DDR4 2133/2400 (takie obsługuje ta płyta) - pod winde może lepiej 8GB
procesor
lga 1151 - G3900,G3930, G4400 (dla windowsa)
zasilacz
bo niektóre 3060TI potrzebują 1xpin8 a niektóre 2xpin8
stelaż
risery
risery - to nie ma większego znaczenia, zależy może od tego jakie (i ile) się ma kable w zasilaczu (sata/molex)
Jesli ktos ma jeszcze jakies typy bylbym wdzieczny (niestety zanim cos wybiore poswiecam duzo czasu na analize)
Zatanawiam sie czy nie czekać, znajac zycie wroca w marcu jak kolega pisal to 3 miesiace moga byc. Zasadniczo karty nie zarobia na swoja roznice a sprzet sie tylko zestarzeje. Natomiast jak wejde za 3 miesiace to beda byc moze inne karty w tej cenie sporo bardziej korzystne. (chyba ze nowe modele wychodza tylko w swieta --- nie sledze, raczej nie). Wszystko jest przeciw. Istnieje szansa ze do marca roztrownie budzet i tyle bedzie z minningu. Tak czy sial splacilyby sie za rok, a bedac juz w tym zyskam sporo dowiadczenia i innego podejscia do tematu zakupowego.
Co roku jest taka ruchawka z tymi kartami w grudniu ?
Udalo mi sie zrobic 38hs/s przy 116 W dla 3070. Najbardizej ekonomicznie 0,327. Nie mam pojecia nic o tej zabawie, zmniejszylem jej power limit na 53%. Mam nadzieje, ze jej nie zamorduje.