Mining ETH na 4gb , 8gb , porównanie oprogramowania miningowego, phoenix vs claymore, optymalizacja.

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 7075
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 4429
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Mining ETH na 4gb , 8gb , porównanie oprogramowania miningowego, phoenix vs claymore, optymalizacja.

Postautor: koparki » czwartek, 24 września 2020, 13:33

@adiqq jesli sie da 0.75v to powiedz ile rig na takich kartach brał ze ściany i z jaką prędkością pracował , bo raczej 7 kart @ ok 206MH/s przy 770-750W to wynik niepopularny tutaj na rx-ach 5xx.
I powiedz ile ustawiłeś zegar rdzenia aby Ci te 0.75v działało stabilnie :shock:

Weteran
Posty: 2377
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 722
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Mining ETH na 4gb , 8gb , porównanie oprogramowania miningowego, phoenix vs claymore, optymalizacja.

Postautor: adiqq » czwartek, 24 września 2020, 13:46

napisze później, wrócę do domu, ogarnę co jest do ogarnięcia ;), podepnę watomierz i wrócimy do tematu...masz moje słowo.
Core=1100. Sam byłem zaskoczony, że tak nisko dało się zejść z napięciem i dalej działało stabilnie. Ale nie pamiętam pomiaru ze ściany - dlatego wrócimy do tematu....

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 7075
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 4429
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Mining ETH na 4gb , 8gb , porównanie oprogramowania miningowego, phoenix vs claymore, optymalizacja.

Postautor: koparki » czwartek, 24 września 2020, 14:11

adiqq pisze: czwartek, 24 września 2020, 13:46Core=1100. Sam byłem zaskoczony, że tak nisko dało się zejść z napięciem
[email protected] stabilnie w rigu ??? no to na 99% te 0.75v na rdzeniu rx-a 580 jest fikcją i nie wiesz o czym mówisz, producent uznaje że 0.75v jest wystarczające do stabilności przy 300mhz , może Ci tylko program tak pokazuje. Wiesz że równolegle trzeba też ustawić tak samo pamięć bo inaczej undervoltage nie działa?

Weteran
Posty: 2377
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 722
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Mining ETH na 4gb , 8gb , porównanie oprogramowania miningowego, phoenix vs claymore, optymalizacja.

Postautor: adiqq » czwartek, 24 września 2020, 15:04

koparki pisze: czwartek, 24 września 2020, 14:11no to na 99% te 0.75v na rdzeniu rx-a 580 jest fikcją i nie wiesz o czym mówisz
zdaję sobie z tego sprawę, dlatego mam zamiar to sprawdzić...

Dodano po 1 godzinie 41 minutach 20 sekundach:
więć tak, testy robię na rigu 8xRX 580 XFX, 6xmicron+2xsamsung. Od razu zaznaczam, że są to przebrane, wyselekcjonowane sztuki. W tym miejscu muszę podziękować koledze za to że "zmusiłeś" mnie do pracy na optymalizacją tego riga. Od dluższego czasu chodził na mało optymalnych nastawach...(priorytetem była stabilność, a pobór mnie w ogóle nie interesował)

Na tę chwilę mam ustawiony wariant 236Mh/s i pobór ze ściany 936-940W - daje to około 0,25 wydajności energetycznej
Drugi wariant który sprawdzam - schodzę z hashem, żeby uzyskać minimalny pobór, jednocześnie żeby hash wyglądał sensownie...;)
wariant pośredni to 227,5Mh/s i pobór 925W (0,245)
podobnie wychodzi też 238Mh/s i pobór 955-958W (0,248)

Dodano po 3 minutach 53 sekundach:
najlepsze chyba ustawienia jakie znalazłem, to 235,3Mh/s i 935W (0,251). Sprawdzałem i Claymore i Phoenixa i o dziwo lepiej mi idzie pod Claymore...może coś robię nie tak...
wg tych ostatnich nastaw mam około 117W/karte, czyli całkiem nieźle jak na linux ;)
Program mi pokazuje tak a nie inaczej...ale przy obniżeniu z domyśłnych wartości niżej, pobór zauważalnie spadł przy minimalnej różnicy w hashrate...i o to chyba chodzi, prawda? a jakie faktycznie jest napięcie, to dla mnie sprawa drugorzędna...

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 7075
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 4429
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Mining ETH na 4gb , 8gb , porównanie oprogramowania miningowego, phoenix vs claymore, optymalizacja.

Postautor: koparki » czwartek, 24 września 2020, 16:52

@adiqq za duży pobór.

Weteran
Posty: 2377
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 722
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Mining ETH na 4gb , 8gb , porównanie oprogramowania miningowego, phoenix vs claymore, optymalizacja.

Postautor: adiqq » czwartek, 24 września 2020, 17:01

być może, wcześniej mialem 239,9 i pobór jeszcze większy...mnie taki wynik jak najbardziej satysfakcjonuje...z bicia rekordów wyleczyłem sie już dosyć dawno temu...nie wiem, jaki pobór by musiał być pod windowsem dla takiego riga, żeby mnie przekonać do zmiany...
spójrz na to tak: dla tych nastaw o których pisałem wyżej, mam dzienny zysk na czysto (na chwilę obecną) z tego riga około 4,5$. Mnie taki wynik w zupełności zadowala.

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 7075
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 4429
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Mining ETH na 4gb , 8gb , porównanie oprogramowania miningowego, phoenix vs claymore, optymalizacja.

Postautor: koparki » czwartek, 24 września 2020, 17:31

@adiqq ja muszę bić rekordy efektywności energetycznej bo mam limitowaną dostawę prądu do pewnej wartości. A efektem ubocznym jest praktycznie brak zawieszeń i brak zużywania się kart bo jak mogą się w ogóle zużywać w temperaturach 58stopni. W wysokich temperatuirach wszystko dostaje w dupę od pasty na rdzeniu po pady termalne i elektronikę . Widywałem takie karty które są sine z przegrzania przy sekcji zasilania, wyobrażam sobie jak to musiało sie sypać, resetowac i wieszać.

Dodano po 4 minutach 50 sekundach:
Widziałem na githubie soft do obniżania napięć pod linuxa ale nie wiem czy i jak to działa, nie chce mi się to zgłębiać bo jest wyższy stopień skomplikowania. Nie moga po prostu zrobić prostego odpalanego softu jak exe z windy razem z graficznym interface uzytkownika , tylko karkołomne coś co trzeba dodatkowo samemu skompilować .

Weteran
Posty: 2377
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 722
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Mining ETH na 4gb , 8gb , porównanie oprogramowania miningowego, phoenix vs claymore, optymalizacja.

Postautor: adiqq » czwartek, 24 września 2020, 18:06

koparki pisze: czwartek, 24 września 2020, 17:35W wysokich temperatuirach wszystko dostaje w dupę od pasty na rdzeniu po pady termalne i elektronikę . Widywałem takie karty które są sine z przegrzania przy sekcji zasilania, wyobrażam sobie jak to musiało sie sypać, resetowac i wieszać.
uwierz mi, też ich trochę widziałem. Czasami serwisuje taki sprzęt (w miarę moich skromnych możliwośći) Niektóre nadają sie po eksploatacji w trudnych warunkach tylko na złom. Niektóre można reanimować i staram się to robic ;)
A u mie GPU mają dobre warunki do pracy...ostatnio dołożyłem trochę sprzętu i przez to, że lato się wydłużyło ;) to na niektóych kartach przekracza 60C ;) W tym niektóre "złomy" po reanimacji...
Ale jak tylko zaczną się bardziej jesienne temperatury, to wszystko wróci do normy...

Dodano po 18 minutach 46 sekundach:
aha - zdradzę ci jeszcze pewien sekret. To co ustawiałem i optymalizowałem, to właśnie taki złom z odzysku, co po naprawie,regeneracji i gruntownym przetestowaniu co można a co nie - wróci w te miejsce z którego go zabrałem(kiepskie warunki niestety)...na warunki jakie tam panują wielkiego wpływu nie mam, natomiast staram się, żeby sprzęt pracował - przede wszystkim stabilnie...to dlatego czasami nie zwracam takiej uwagi na pobór, bo nie takie są priorytety...

Dodano po 11 godzinach 23 minutach 47 sekundach:
koparki pisze: czwartek, 24 września 2020, 12:53Myślę że biorąc pod uwagę cenę tych kart ok 600-650zł to biją na głowę drogie 5700 itp
tak mnie jeszcze wzięło na przemyślenia...masz z tym sporo racji, tylko wszystko zależy jak na to patrzeć.
Po roku lub 2 kopania 5700 dalej będą sporo warte - a 5x0 prawie na pewno nie. W przypadku jakiejś mocnej zniżki cenowej, na 5x0 nie będzie się opłacało kopać, a na 5700 będzie to opłacalne. Mam riga 5xMSI evoke na samsungach, cały rig ze ściany bierze 575W i kopie 267Mh/s. Ciężko pobić taką efektywność energetyczną(0,46), a te karty jeszcze udało mi się kupić stosunkowo tanio. Na micronach jest trochę gorzej, ale też nieźle.
Teraz ten model jest już chyba niedostępny (gdzieniegdzie zostały resztki w kosmicznych cenach), może pojawi się za jakiś czas w zapowiedzianej wersji miner.

Początkujący
Posty: 25
Rejestracja: 20 sierpnia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Mining ETH na 4gb , 8gb , porównanie oprogramowania miningowego, phoenix vs claymore, optymalizacja.

Postautor: Grzegorz_G » środa, 30 września 2020, 20:20

adiqq pisze: piątek, 25 września 2020, 05:49tak mnie jeszcze wzięło na przemyślenia...masz z tym sporo racji, tylko wszystko zależy jak na to patrzeć.
Po roku lub 2 kopania 5700 dalej będą sporo warte - a 5x0 prawie na pewno nie. W przypadku jakiejś mocnej zniżki cenowej, na 5x0 nie będzie się opłacało kopać, a na 5700 będzie to opłacalne. Mam riga 5xMSI evoke na samsungach, cały rig ze ściany bierze 575W i kopie 267Mh/s. Ciężko pobić taką efektywność energetyczną(0,46), a te karty jeszcze udało mi się kupić stosunkowo tanio. Na micronach jest trochę gorzej, ale też nieźle.
Teraz ten model jest już chyba niedostępny (gdzieniegdzie zostały resztki w kosmicznych cenach), może pojawi się za jakiś czas w zapowiedzianej wersji miner.

A ten RIG na 5x5700 bierze Ci te 575W ze ściany czy wg Phoenixa?

A widzę, że ze ściany, a na jakich ustawieniach jedziesz na tych 5700?
tzn.
zegar rdzenia gpu
zegar memory
napięcie - mv
?
Ostatnio zmieniony środa, 30 września 2020, 20:39 przez Grzegorz_G, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Posty: 2377
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 722
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Mining ETH na 4gb , 8gb , porównanie oprogramowania miningowego, phoenix vs claymore, optymalizacja.

Postautor: adiqq » środa, 30 września 2020, 20:36

oczywiście że ze ściany. Hive pokazuje 425W.

Początkujący
Posty: 25
Rejestracja: 20 sierpnia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Mining ETH na 4gb , 8gb , porównanie oprogramowania miningowego, phoenix vs claymore, optymalizacja.

Postautor: Grzegorz_G » środa, 30 września 2020, 20:39

Grzegorz_G pisze: środa, 30 września 2020, 20:20A ten RIG na 5x5700 bierze Ci te 575W ze ściany czy wg Phoenixa?

A widzę, że ze ściany, a na jakich ustawieniach jedziesz na tych 5700?
tzn.
zegar rdzenia gpu
zegar memory
napięcie - mv
?
Ostatnio zmieniony środ
No i poza dobrą marką jaka jeszcze jest tajemnica w tym niskim poborze prądu

Bo tu wszyscy się chwalicie nieosiągalnymi dla mnie wynikami...
A ja już tyle nocy nie przespałem

Weteran
Posty: 2377
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 722
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Mining ETH na 4gb , 8gb , porównanie oprogramowania miningowego, phoenix vs claymore, optymalizacja.

Postautor: adiqq » środa, 30 września 2020, 20:44

Jak bios jest dobrze zrobiony, to można sobie pozwolić na takie nastawy: Core=1300, mem=865, VDD=720, VDDCI=750, MVDD=1270 (to pod hive, pod winda to bedzie inaczej wyglądać!). Na Micronach trzeba dać trochę inne(wyższe) nastawy...

Dodano po 55 sekundach:
ta tajemnica nazywa się pamięci samsunga :) mirony biorą około 20W więcej na gpu.

Początkujący
Posty: 25
Rejestracja: 20 sierpnia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Mining ETH na 4gb , 8gb , porównanie oprogramowania miningowego, phoenix vs claymore, optymalizacja.

Postautor: Grzegorz_G » czwartek, 1 października 2020, 01:43

No a w Asusach ROG Strix RX5700XT nie mogę sprawdzić jakie mam pamięci bo GPU-Z pokazuje tylko że to GDDR6 i nic więcej.
Chodzą na GPU1350/M1830 przy V-0,775, ale nie wszystkie, z 6 aktualnie podłaczonych dwie potrzebują wyższego prądu bo się wysypują w trakcie kopania. Nigdy nie lubiłem kart Asusa... :oops:
No i ze ściany te 6 sztuk bierze 960-970W (gdyby nie te dwie trefne sztuki to by było 900-910W)
\No i 6 sztuk równo kopie 315-318 Mh/s
No i pod windą jest to postawione po przejściu na Hive będzie lepiej?
I może ktoś podpowie jak tu sprawdżić te pamieci?

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 8094
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 1054
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

Mining ETH na 4gb , 8gb , porównanie oprogramowania miningowego, phoenix vs claymore, optymalizacja.

Postautor: adam1226 » czwartek, 1 października 2020, 01:59

@Grzegorz_G Chyba w biosie powinno być info (trzeba otworzyc w hexie i poszukac)

:arrow: To tak na 50% bo niestety dawno nie korzystalem, ale kojarze ze kiedys cos takiego bylo.
No i niestety nei wiem w ktorej sekcji szukac i jak interpretować kody. Ale moze google pomoze
:arrow: [Binance]- Giełda altcoinów
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Weteran
Posty: 2377
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 722
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Mining ETH na 4gb , 8gb , porównanie oprogramowania miningowego, phoenix vs claymore, optymalizacja.

Postautor: adiqq » czwartek, 1 października 2020, 05:44

Grzegorz_G pisze: czwartek, 1 października 2020, 01:43No i pod windą jest to postawione po przejściu na Hive będzie lepiej?
będzie podobnie, ale podstawa to trzeba mieć bios modyfikowany - wtedy będzie można zejśc z poborem Ale ja i tak nie wrócę do Win więcej...

Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 27 października 2020
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Mining ETH na 4gb , 8gb , porównanie oprogramowania miningowego, phoenix vs claymore, optymalizacja.

Postautor: msprzedawca » wtorek, 27 października 2020, 17:56

Przepraszam za odkopanie tematu.
Czy macie problem na kartach 4gb z kopaniem etc?

Phoenix miner wyrzuca mi błąd dag że za mało miejsca...

Początkujący
Posty: 214
Rejestracja: 24 czerwca 2017
Reputacja: 12
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Mining ETH na 4gb , 8gb , porównanie oprogramowania miningowego, phoenix vs claymore, optymalizacja.

Postautor: zenono » czwartek, 29 października 2020, 13:50

IMPORTANT! All owners of AMD cards with 4 GB RAM must upgrade to PhoenixMiner 5.0e or later version to continue mining after DAG epoch 350 (both ETH and ETC has already passed DAG epoch 350). Additionally, here are some important tips for longest possible usage of 4 GB AMD cards with PhoenixMiner 5.0e and later:

Quote
If your rig is using Intel CPU, use the integrated graphics as primary display adapter. To do this, go to motherboard's BIOS setup and change the "Primary display adapter" to iGPU (or integrated GPU). Also, if you are using actual monitor or HDMI plug, put it in the motherboard video output.
If you can't use integrated GPU, replace the primary GPU with one with 6 or 8 GB VRAM.
Do not upgrade to a new AMD driver unless it is explicitly supported by PhoenixMiner. With 4 GB AMD cards, this will not only lower your hashrate but it will make impossible to mine when the DAG epoch is above 350.
After the DAG epoch becomes more than 350, the optimal -gt value for the 4 GB AMD cards may change. So, we recommend to run auto-tune again after DAG epoch 350 to find the best GT values for the cards.

After extensive testing of AMD Windows drivers for the last two years or so, we identified two broad groups of drivers:
Good drivers. These are versions from 18.12.1.1 to 19.7.5 (inclusive), and from 19.12.2 to 20.8.1 (inclusive). These will allow you to mine until DAG epoch 372-373 and won't need restart of PhoenixMiner on each DAG epoch change.
Not so good drivers. These are versions 18.1.1 to 18.10.1 (inclusive), and from 19.8.1 to 19.12.1 (inclusive). This will allow you to mine until DAG epoch 365-366 and will require restart of PhoenixMiner on each DAG epoch change (for these drivers this will be preformed automatically unless you have added -dagrestart 0 command-line option to explicitly disable the auto-restart).
If you are using a pool with automatic switching between the coins (like nicehash for example), you should use one of the good drivers above, and shouldn't use the -dagrestart option.
Drivers older than 18.1.1 were not tested for 4 GB DAG operation. Specifically, there are multiple reports that the old blockchain drivers from 2017 doesn't work with 4 GB cards beyond epoch 350. If you are still using the blockchain drivers, you must upgrade to newer drivers if you have 4 GB AMD cards. After that, do not forget to turn on the Compute mode for all cards in AMD control center.

Under Linux all relatively recent drivers (i.e. last 24-36 months) allow mining until epoch 378-380 but there are much more driver bugs, so if you are happy with your current driver version, do not change it.

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 7075
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 4429
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Mining ETH na 4gb , 8gb , porównanie oprogramowania miningowego, phoenix vs claymore, optymalizacja.

Postautor: koparki » środa, 11 listopada 2020, 20:14

powered pisze: piątek, 7 sierpnia 2020, 23:05W Claymore w wersji 15.0 pojawił się parametr -rxboost. Dało mi to możliwość zwiększenia wydajności o około 2% i to przy niższym taktowaniu pamięci, tylko że trzeba było znaleźć optymalne taktowanie dla konkretnych kości pamięci lub zastosowanych timingów. W PhoenixMiner na razie nie mogę osiągnąć takiego wyniku jaki był w Claymore 15.0
pojawił sie parametr rxboost w nowej wersji phoenixa, jest juz dostępna beta, jednak na razie wyłacznie na windows, opcja wymaga praw admina - dziwne.
Nowa wersja wymaga większego pliku wymiany , trzeba zwiększyć jeśli ktoś miał go na krawędzi w poprzedniej wersji , objawia się to natychmiastowym wyłączeniem programu tuz po uruchomieniu

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3262
Rejestracja: 4 sierpnia 2011
Reputacja: 415
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Mining ETH na 4gb , 8gb , porównanie oprogramowania miningowego, phoenix vs claymore, optymalizacja.

Postautor: powered » środa, 11 listopada 2020, 22:14

koparki pisze: środa, 11 listopada 2020, 20:14pojawił sie parametr rxboost w nowej wersji phoenixa, jest juz dostępna beta, jednak na razie wyłacznie na windows, opcja wymaga praw admina - dziwne.
W claymore opcja rxboost też potrzebuje praw admina. Z tym że w claymore nie miałem z tym problemu. W autostart może być tylko skrót bez praw admina, ale wystarczyło następnym plikom .bat i .exe zmienić uprawnienia i dać pełny dostęp i wszystko działało. Natomiast w Phoenix nadal walczę z uprawnieniami w przypadku uruchomienia z autostartu.
Mam plik bat który uruchamia Phoenix. Gdy w pliku PhoenixMiner.exe ustawie "uruchamiaj jako administrator" to miner otwiera się w kolejnym oknie CMD czego nie chcę. Natomiast gdy utworzę autostart minera w "harmonogramie zadań" to się uruchamia, ale wszystko w tle i nie widzę okna minera.

Ogólnie w nadawaniu uprawnień to jestem cienki i od zawsze marzyłem aby był gdzieś w systemie jeden wyłącznik do wyłączenia uprawnień, udziałów i tych wszystkich blokad i kagańców. W ogóle dziwne jest dla mnie że mając profil użytkownika z prawami administratora, to i tak trzeba uruchamiać pewne rzeczy w sposób "uruchom jako administrator", albo walczyć dalej i nadawać sobie uprawnienia.

Weteran
Posty: 2377
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 722
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Mining ETH na 4gb , 8gb , porównanie oprogramowania miningowego, phoenix vs claymore, optymalizacja.

Postautor: adiqq » czwartek, 12 listopada 2020, 05:56

nie piszcie już o claymore, bo własnie przechodzi on do historii (chyba, że lada dzień ma wyjść aktualizacja, o której nie wiem)
Ja już wszędzie systemy upgradowałem na najnowszy, tam samo tam gdzie miałem claymore(stare rigi z P106) , to zmieniłem na inne minery (Phoenix, NBminer, ETHminer - bo z różnych względów różne rigi lepiej chodzą na jednych minerach, a inne na innych - chodzi o stabilność rzecz jasna)

Wróć do „Kopanie GPU”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości