Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Orator
Posty: 716
Rejestracja: 6 grudnia 2013
Reputacja: 37
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: jacek1973 » wtorek, 10 kwietnia 2018, 07:09

Stefan i Adrian ogarniają biosu najlepiej ObrazekObrazek

Pomocy! Jestem lamerem i nie wiem jak wyłączyc podpis w Tapatalku. Proszę o instrukcję na PW. SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 23 stycznia 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: impl » poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 15:41

Mam taki "problem". Karta MSI włącza wentylatory dopiero po przekroczeniu 59'-60'C. W rzeczywistości wygląda to tak że wentyle się nie kręcą, włączają się na kilka sekund, temp. spada i znowy przez 30 sek się nie kręcą i tak w kółko ... Wolałbym aby pracowały non stop na jakiejś tam prędkości. Czy da się to cholerstwo wyłączyć w biosie ?

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 7571
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 964
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: adam1226 » wtorek, 17 kwietnia 2018, 18:43

pewnie mozna, ale sa tez narzędzia systemowe do kontroli wentylatora.. albo w minerze mozna ustawić
:arrow: [Binance]- Giełda altcoinów
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 23 stycznia 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: impl » środa, 25 kwietnia 2018, 21:20

Ok, poradziłem sobie z tym problemem, aplikacja msi gaming app wyłącza tą opcję

Nowe pytanie.
Bawiąc się wattman'em mogę obniżyć napięcie do 850 i niżej i karta działa stabilnie. Modyfikując bios nie jestem w stanie tak nisko zejść. Co bym nie wpisał to minimum jest coś koło 900mV. Czy to jakieś ograniczenie sprzętowe czy jest jakiś myk na to ?

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 7571
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 964
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: adam1226 » czwartek, 26 kwietnia 2018, 02:48

Offset
:arrow: [Binance]- Giełda altcoinów
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 23 stycznia 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: impl » poniedziałek, 30 kwietnia 2018, 11:23

adam1226 pisze: Offset
można jaśniej ? :)

Początkujący
Posty: 92
Rejestracja: 10 grudnia 2016
Reputacja: 10
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: AdrianWloclawek » niedziela, 20 maja 2018, 18:15

Można zejść bardzo nisko offsetem. Mi się udało na poziom 815 mv co widąc na hive zwłaszcza.


Karty Sapphire Rx580 4 GB nitro plus.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1207
Rejestracja: 10 czerwca 2017
Reputacja: 235
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: tonyxxl » sobota, 9 czerwca 2018, 18:48

panowie, mam jakiś problem z hiveoc. Niby z poborem prądu jest jak na obrazku (czyli bardzo dobrze) ale miernik pokazuje z gniazdka prawie 1kW poboru...
na pokładzie 6 kart rx570 i ustawione tylko ETC solo (nie mylić z nazwą riga "8rx")
co robić? bo testuję dopiero hiveos i rozumiem, że może być przekłamanie w softowych pomiarach no ale to już jest parodia jakaś.
http://prntscr.com/jszsdo

Weteran
Posty: 1494
Rejestracja: 3 grudnia 2017
Reputacja: 228
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: redlumek » sobota, 9 czerwca 2018, 19:41

Zapytaj się na telegramie hiveos. Z tego co pamiętam to ludzie mieli takie cyrki z rx - ale ze mnie to nie dotyczyło to nie pamiętam jak rozwiązać ten problem.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 7571
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 964
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: adam1226 » sobota, 9 czerwca 2018, 21:07

tonyxxl pisze: że może być przekłamanie w softowych pomiarach
nie może być, tylko jest :D
tylko "Ściana" :P
:arrow: [Binance]- Giełda altcoinów
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3546
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 1841
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: śląskie dolnośląskie małopolska

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: koparki » sobota, 9 czerwca 2018, 22:12

tonyxxl pisze: pokazuje z gniazdka prawie 1kW poboru...
na pokładzie 6 kart rx570 i ustawione tylko ETC
Kolego , można osiągnąć 820W i to przy siedmiu (nie 6) kartach RX580 8gb (przy 6x 570-kach byłoby moze 750W). Można zrobić offset w biosie ale to nie jest zadanie dla śmiertelników (chyba że masz popularny model kart i ściagniesz gotowca.
Na linuxie w zdecydowanej większości przypadków nie da się obniżyć napięcia softwarowo (chyba że czegos nie wiem).
Póki co windows jest mistrzem oszczędności prądu . Robił ktoś w windows zdalną obsługę pulpitu poprzez ultraVNC gdy jest ruter i NAT? mozna o tym z kimś pogadać?
SPRZEDAM KARTY RX480/470 za 499zł ! oraz zasilacze 1400W za 499zł ! : https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?f=81&t=29340

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 7571
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 964
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: adam1226 » sobota, 9 czerwca 2018, 22:46

koparki pisze: Można zrobić offset w biosie ale to nie jest zadanie dla śmiertelników
Może dla @twofreckles - ale to bys musial miec pewnie wieksza ilosc bo dla jednej karty Ci sie nie oplaci
koparki pisze: Robił ktoś w windows zdalną obsługę pulpitu poprzez ultraVNC gdy jest ruter i NAT? mozna o tym z kimś pogadać?
offtop! :P a przekierowanie portów jakieś reguly da sie tam dodac?
:arrow: [Binance]- Giełda altcoinów
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Początkujący
Posty: 197
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 72
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: adiqq » niedziela, 31 marca 2019, 16:37

koparki pisze: sobota, 9 czerwca 2018, 22:12 Na linuxie w zdecydowanej większości przypadków nie da się obniżyć napięcia softwarowo (chyba że czegos nie wiem).
Póki co windows jest mistrzem oszczędności prądu . Robił ktoś w windows zdalną obsługę pulpitu poprzez ultraVNC gdy jest ruter i NAT? mozna o tym z kimś pogadać?
Ja do tego chciałem się odnieść...Windows może jest mistrzem oszczędności prądu, ale np. taki HiveOS ma stabilność, co ostatnio jest dla mnie bardziej istotne. A jakie różnice wychodzą wam jeśli chodzi o zużycie pomiędzy windowsem a linuxem ?

Początkujący
Posty: 92
Rejestracja: 10 grudnia 2016
Reputacja: 10
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: AdrianWloclawek » piątek, 3 maja 2019, 12:08

Jak dobrze zrobiony bios z offsetem to nie ma różnicy. Jeśli chodzi o pobór prądu. Ja ostatnio zrobiłem 181 mh/s przy 740 wat. Kwestia inna to zasilacze. Na dobrych zasilaczach można uzyskać fajne wyniki.

Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: 17 maja 2019
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: Zbimos » niedziela, 9 czerwca 2019, 22:05

Witam. Probkem jest taki ze moge tanio nabyc karty rx580 aourus 8gb. Wlasciciel mówi że 1.5 roku temu byl problem z wgraniem nowego biosu pod kopanie i 6 takich kart kopało 130mhs. Czy jest mozliwość żeby wgrać dobry bios żeby to kopało normalnie? Bo nie wiem czy kupować czy nie

Początkujący
Posty: 197
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 72
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: adiqq » poniedziałek, 10 czerwca 2019, 06:16

nie wiem jak 1,5 roku temu, ale dzisiaj nie ma z tym najmniejszego problemu. Z tego co się orientuje, to w Hive juz nawet nie trzeba biosów modować, bo można to zrobić w Hive...
A tanio, to pojęcie względne ;)

Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: 17 maja 2019
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: Zbimos » wtorek, 11 czerwca 2019, 06:19

Lepiej dla karty jest kopać na zmodowanym biosie czy ma fabrycznym?

Dodano po 5 minutach 31 sekundach:
Tzn kiedy karta się szybciej zużywa? Kiedy ma wyższe temperatury? Itp. Bo najprawdopodobniej na fabrycznym biosie pobierała więcej prądu...

Oficjalny przedstawiciel projektu
Awatar użytkownika
Posty: 593
Rejestracja: 17 sierpnia 2016
Reputacja: 124
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Poznań, PPNT

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: ŻET » środa, 12 czerwca 2019, 04:10

6x Rx 580 8GB Sapphire Nitro+


#1
Moc: 182 Mh/s
pobór energii: 725W

#2
Moc: 194 Mh/s
Pobór energii: 805W

To aktualne nasze konfigi dla RXów. Przetestowane w praniu na kilkuset maszynch, 2-3% odstępstw w przypadku różnych modeli.
Wiodący producent koparek, oprogramowanie, centrum obliczeniowe, wynajem mocy obliczeniowej.
Facebook: https://www.facebook.com/zet.tech.eu/
Twitter: https://twitter.com/ZET_mining
Kopalnia: https://pool.zet-tech.eu/
Sklep: https://shop.zet-tech.eu/

Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: 17 maja 2019
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: Zbimos » czwartek, 13 czerwca 2019, 20:57

Odnosnie rx-ów. Potrzebuje taśme termoprzewodzącą do karty graficznej. Jaką polecacie?

Wróć do „Kopanie GPU”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość