Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Wygadany
Posty: 682
Rejestracja: 6 grudnia 2013
Reputacja: 25
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: jacek1973 » wtorek, 10 kwietnia 2018, 07:09

Stefan i Adrian ogarniają biosu najlepiej ObrazekObrazek

Pomocy! Jestem lamerem i nie wiem jak wyłączyc podpis w Tapatalku. Proszę o instrukcję na PW. SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 23 stycznia 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: impl » poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 15:41

Mam taki "problem". Karta MSI włącza wentylatory dopiero po przekroczeniu 59'-60'C. W rzeczywistości wygląda to tak że wentyle się nie kręcą, włączają się na kilka sekund, temp. spada i znowy przez 30 sek się nie kręcą i tak w kółko ... Wolałbym aby pracowały non stop na jakiejś tam prędkości. Czy da się to cholerstwo wyłączyć w biosie ?

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 7267
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 870
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: adam1226 » wtorek, 17 kwietnia 2018, 18:43

pewnie mozna, ale sa tez narzędzia systemowe do kontroli wentylatora.. albo w minerze mozna ustawić

Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 23 stycznia 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: impl » środa, 25 kwietnia 2018, 21:20

Ok, poradziłem sobie z tym problemem, aplikacja msi gaming app wyłącza tą opcję

Nowe pytanie.
Bawiąc się wattman'em mogę obniżyć napięcie do 850 i niżej i karta działa stabilnie. Modyfikując bios nie jestem w stanie tak nisko zejść. Co bym nie wpisał to minimum jest coś koło 900mV. Czy to jakieś ograniczenie sprzętowe czy jest jakiś myk na to ?

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 7267
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 870
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: adam1226 » czwartek, 26 kwietnia 2018, 02:48

Offset

Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 23 stycznia 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: impl » poniedziałek, 30 kwietnia 2018, 11:23

adam1226 pisze:Przejdź do cytowanego posta Offset

można jaśniej ? :)

Początkujący
Posty: 91
Rejestracja: 10 grudnia 2016
Reputacja: 10
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: AdrianWloclawek » niedziela, 20 maja 2018, 18:15

Można zejść bardzo nisko offsetem. Mi się udało na poziom 815 mv co widąc na hive zwłaszcza.


Karty Sapphire Rx580 4 GB nitro plus.

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 1152
Rejestracja: 10 czerwca 2017
Reputacja: 210
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: tonyxxl » sobota, 9 czerwca 2018, 18:48

panowie, mam jakiś problem z hiveoc. Niby z poborem prądu jest jak na obrazku (czyli bardzo dobrze) ale miernik pokazuje z gniazdka prawie 1kW poboru...
na pokładzie 6 kart rx570 i ustawione tylko ETC solo (nie mylić z nazwą riga "8rx")
co robić? bo testuję dopiero hiveos i rozumiem, że może być przekłamanie w softowych pomiarach no ale to już jest parodia jakaś.
http://prntscr.com/jszsdo

Początkujący
Posty: 1268
Rejestracja: 3 grudnia 2017
Reputacja: 122
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: redlumek » sobota, 9 czerwca 2018, 19:41

Zapytaj się na telegramie hiveos. Z tego co pamiętam to ludzie mieli takie cyrki z rx - ale ze mnie to nie dotyczyło to nie pamiętam jak rozwiązać ten problem.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 7267
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 870
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: adam1226 » sobota, 9 czerwca 2018, 21:07

tonyxxl pisze:Przejdź do cytowanego posta że może być przekłamanie w softowych pomiarach

nie może być, tylko jest :D
tylko "Ściana" :P

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3266
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 1529
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: śląskie dolnośląskie małopolska

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: koparki » sobota, 9 czerwca 2018, 22:12

tonyxxl pisze:Przejdź do cytowanego posta pokazuje z gniazdka prawie 1kW poboru...
na pokładzie 6 kart rx570 i ustawione tylko ETC


Kolego , można osiągnąć 820W i to przy siedmiu (nie 6) kartach RX580 8gb (przy 6x 570-kach byłoby moze 750W). Można zrobić offset w biosie ale to nie jest zadanie dla śmiertelników (chyba że masz popularny model kart i ściagniesz gotowca.
Na linuxie w zdecydowanej większości przypadków nie da się obniżyć napięcia softwarowo (chyba że czegos nie wiem).
Póki co windows jest mistrzem oszczędności prądu . Robił ktoś w windows zdalną obsługę pulpitu poprzez ultraVNC gdy jest ruter i NAT? mozna o tym z kimś pogadać?
SPRZEDAM KARTY RX480/470 za 499zł ! oraz zasilacze 1400W za 499zł ! : https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?f=81&t=29340

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 7267
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 870
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: adam1226 » sobota, 9 czerwca 2018, 22:46

koparki pisze:Przejdź do cytowanego posta Można zrobić offset w biosie ale to nie jest zadanie dla śmiertelników

Może dla @twofreckles - ale to bys musial miec pewnie wieksza ilosc bo dla jednej karty Ci sie nie oplaci
koparki pisze:Przejdź do cytowanego posta Robił ktoś w windows zdalną obsługę pulpitu poprzez ultraVNC gdy jest ruter i NAT? mozna o tym z kimś pogadać?

offtop! :P a przekierowanie portów jakieś reguly da sie tam dodac?

Wróć do „Kopanie GPU”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości