Które RX570/580 mają pamięci Samsunga?

Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 5 grudnia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Które RX570/580 mają pamięci Samsunga?

Postautor: paolom86 » czwartek, 7 grudnia 2017, 10:04

Witam Panowie,

Posiadam kartę Gigabyte Radeon RX 580 GAMING 8GB GDDR5 (256 bit) (GV-RX580GAMING-8GD) pamięć Samsung.
Zgodnie z sugestią zrobiłem upgrade bios kopiując timming pamięci z 1750 na 2000 Mhz, uzysk jest jednak niewielki, może 2Mh/s. Aktualnie kopie 23 Mh/s na ustawieniach 1400/2100, czy jest choć cień szansy na uzyskanie około 30Mh/s?

ustawienia:
https://zapodaj.net/5b3120256fc8c.png.html
link z biosami- oryginalnym i zmodyfikowanym
http://tiny.pl/gl8qp

Początkujący
Posty: 143
Rejestracja: 16 lipca 2017
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Które RX570/580 mają pamięci Samsunga?

Postautor: marimach77 » czwartek, 7 grudnia 2017, 10:17

paolom86 pisze:Przejdź do cytowanego posta Witam Panowie,

Posiadam kartę Gigabyte Radeon RX 580 GAMING 8GB GDDR5 (256 bit) (GV-RX580GAMING-8GD) pamięć Samsung.
Zgodnie z sugestią zrobiłem upgrade bios kopiując timming pamięci z 1750 na 2000 Mhz, uzysk jest jednak niewielki, może 2Mh/s. Aktualnie kopie 23 Mh/s na ustawieniach 1400/2100, czy jest choć cień szansy na uzyskanie około 30Mh/s?

ustawienia:
https://zapodaj.net/5b3120256fc8c.png.html
link z biosami- oryginalnym i zmodyfikowanym
http://tiny.pl/gl8qp

Gorzej pewnie już nie będzie, ale możesz jeszcze sprawdzić bios po mojej modyfikacji. Zmieniłem tylko timing straps. Wrzuciłem Ci plik na Twojego OneDrive'a. Jeśli pod linuxem (simplemining, ethos) wyciągniesz ok 30Mh to musi być OK. Jeśli pod Windowsem tyle nie idzie to musisz popracować nad sterownikami blockchain i ustawieniami karty (memclock, coreclock i undervotling). Jeśli zadziała to chętnie przytulę jakieś grosiki...

Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 5 grudnia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Które RX570/580 mają pamięci Samsunga?

Postautor: paolom86 » czwartek, 7 grudnia 2017, 13:01

marimach77 pisze:Gorzej pewnie już nie będzie, ale możesz jeszcze sprawdzić bios po mojej modyfikacji. Zmieniłem tylko timing straps. Wrzuciłem Ci plik na Twojego OneDrive'a. Jeśli pod linuxem (simplemining, ethos) wyciągniesz ok 30Mh to musi być OK. Jeśli pod Windowsem tyle nie idzie to musisz popracować nad sterownikami blockchain i ustawieniami karty (memclock, coreclock i undervotling).


Wgrałem Twój BIOS, przełożyło się to na +1Mh/s wiec aktualnie ma prawie 24Mh/s, wgrałem testowo sterowniki blackchain -bez zmian.
Na Twoim BIOSIE karta zachowuje się dość niestabilnie, jakiekolwiek podkręcanie powoduje błędy, żeby przeinstalować sterowniki musiałem wyciągnąć kartę, bo inaczej de instalacja stała.

Zainstalowałem też Simplemining i aktualnie uzyskuje 24,1 Mh/s więc dalej kiepsko, co jest nie tak z tą karta ? :evil: :evil: :evil:

Początkujący
Posty: 15
Rejestracja: 7 lipca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Które RX570/580 mają pamięci Samsunga?

Postautor: emtec777 » piątek, 8 grudnia 2017, 18:26

@paolom86, moja RX480 Nitro kopie 30.2 Mh/s a XFX RX580 32 (obie 8GB kości Samsunga). Bez większych modyfikacji, tylko podmiana timingów (w zasadzie w tej od XFX 580 nie musiałem, bo ma dual bios - ten po lewej stronie jest do miningu fabrycznie) i podkręcenie ich do 2200MHz w apce sterownika AMD. Coś robisz źle. Ściągnij najnowsze drivery od AMD i ustaw kartę w tryb 'compute'. 24 to one bez modyfikacji i przestawiania w tryb 'compute' powinny jechać.

Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 5 grudnia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Które RX570/580 mają pamięci Samsunga?

Postautor: paolom86 » piątek, 8 grudnia 2017, 19:12

Czym jest tryb "compute" i gdzie sie go uruchamia?

Początkujący
Posty: 12
Rejestracja: 2 listopada 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Które RX570/580 mają pamięci Samsunga?

Postautor: simlock10 » piątek, 8 grudnia 2017, 21:02

paolom86 pisze:Przejdź do cytowanego posta Witam Panowie,

Posiadam kartę Gigabyte Radeon RX 580 GAMING 8GB GDDR5 (256 bit) (GV-RX580GAMING-8GD) pamięć Samsung.
Zgodnie z sugestią zrobiłem upgrade bios kopiując timming pamięci z 1750 na 2000 Mhz, uzysk jest jednak niewielki, może 2Mh/s. Aktualnie kopie 23 Mh/s na ustawieniach 1400/2100, czy jest choć cień szansy na uzyskanie około 30Mh/s?

ustawienia:
https://zapodaj.net/5b3120256fc8c.png.html
link z biosami- oryginalnym i zmodyfikowanym
http://tiny.pl/gl8qp


kolego spróbuj tego :
https://bitcointalk.org/index.php?topic=1882656.0 - SRBPolaris Bios Editor V3
timings pod samsunga : 777000000000000022CC1C00CEE55C46C0590E1532CD66090060070014051420FA8900A00300000012123442C3353C19
kopia do 2000
tez mialem problemy ..to pomogło

Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 5 grudnia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Które RX570/580 mają pamięci Samsunga?

Postautor: paolom86 » poniedziałek, 11 grudnia 2017, 10:42

simlock10 pisze:Przejdź do cytowanego posta kolego spróbuj tego :
https://bitcointalk.org/index.php?topic=1882656.0 - SRBPolaris Bios Editor V3
timings pod samsunga : 777000000000000022CC1C00CEE55C46C0590E1532CD66090060070014051420FA8900A00300000012123442C3353C19
kopia do 2000
tez mialem problemy ..to pomogło



Niestety po podmianie nadal 24,5Mh/s nie mam już pomysłów

Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 7 grudnia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Które RX570/580 mają pamięci Samsunga?

Postautor: pawson » środa, 13 grudnia 2017, 21:33

tonyxxl pisze:Przejdź do cytowanego posta :lol: 8-)
Black OC+

Obrazek



Kupiłem w morele dwie te karty, tj. XFX RX 580 Black OC+; obie mają pamięci Samsunga wg. GPU-Z. Walcze z nimi już czwarty dzień, co prawda po modach wyciągają mi około 30 Mh/s, ale zwykle niestabilnie: albo pojawiają się artefakty na ekranie, albo dość często invalid share na czerwono w Clymore's. Próbowałem mase różnych biosów z internetu, samemu też zmieniałem timingi, ale jeszcze tego do końca nie łapie. Zdaje się że mamy takie same karty, stąd prośba: podesłałbyś swój bios ewentualnie dał kilka wskazówek na jakich parametrach jedziesz żeby uzyskać zadowalający wynik?

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 763
Rejestracja: 10 czerwca 2017
Reputacja: 85
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Które RX570/580 mają pamięci Samsunga?

Postautor: tonyxxl » środa, 13 grudnia 2017, 21:48

pawson pisze:Przejdź do cytowanego posta podesłałbyś swój bios ewentualnie dał kilka wskazówek na jakich parametrach jedziesz żeby uzyskać zadowalający wynik

rom:
https://nofile.io/f/jK1m8KUCw4z/rx580blackmodded.rom

Obrazek

Pamięci musisz sprawdzać na każdej karcie osobno, różne sztuki różnie się kręcą, tak w granicach 2040 do 2150 powinieneś osiągnąć, ewentualnie przy dużym szczęściu więcej. Dodatkowo czym większa temperatura karty tym więcej i szybciej pojawiają się błędy. Także musisz to sobie sprawdzać najlepiej w HWmonitor czy nie sypie memory errors za bardzo.

Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 7 grudnia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Które RX570/580 mają pamięci Samsunga?

Postautor: pawson » środa, 13 grudnia 2017, 22:58

@tonyxxl, wielkie dzięki, jesteś gość. Z Twoim biosem i chwilą machania suwakami w MSI AB jest (chyba) stabilne około 29,2 Mh/s, więc dość zadowalająco. Pytanie ile błędów to już jest "za bardzo"? HWiNFO przez 20 minut pokazał 9 GPU memory errors. To dużo czy mało? :)

Początkujący
Posty: 474
Rejestracja: 29 grudnia 2016
Reputacja: 44
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Które RX570/580 mają pamięci Samsunga?

Postautor: krystian » środa, 13 grudnia 2017, 23:07

Jakby ktoś był zainteresowany, SuperTech sprzedaje Asus RX580 8 GB dual z pamięciami samsung za 1375zł brutto. https://supertech.pl/

Mogą nie mieć na stronie, trzeba maila napisać. Gwarantują, ze będą samsungi.

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 763
Rejestracja: 10 czerwca 2017
Reputacja: 85
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Które RX570/580 mają pamięci Samsunga?

Postautor: tonyxxl » czwartek, 14 grudnia 2017, 00:33

pawson pisze:Przejdź do cytowanego posta HWiNFO przez 20 minut pokazał 9 GPU memory errors. To dużo czy mało?

Mało, możesz jeszcze delikatnie spróbować przetaktować. Dużo (za dużo) to są setki tysięcy. Tak do 10 tysięcy nic się nie powinno dziać.

Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 7 grudnia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Które RX570/580 mają pamięci Samsunga?

Postautor: pawson » piątek, 15 grudnia 2017, 18:22

Ok, trochę potestowałem różne ustawienia i karty działają całkiem nieźle. Zauważyłem jednak czasem dziwne zachowania, może ktoś z Was będzie umiał to wytłumaczyć. Wczoraj po uruchomieniu i ustawieniu pamięci na 2150 MHz, core voltage na -150 mV i core clock na 1150 MHz wszystko działało stabilnie, ponad 29 Mh/s na karte, kilka błędów pamięci na godzine czyli ok. Dziś na identycznych ustawieniach po ponownym uruchomieniu raz cały komp miał freeze, trzeba było zresetować. Po resecie do takich ustawień wrócił już normalnie, ale na jednej karcie jest 29 Mh/s a na drugiej 27 i pobiera 30-40 W więcej z gniazdka. A przecież konfiguracja jest taka sama jak wczoraj. O co chodzi?

Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 5 grudnia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Które RX570/580 mają pamięci Samsunga?

Postautor: paolom86 » piątek, 15 grudnia 2017, 20:58

A ja dziś też zacząłem się bawić kartą XFX RX 580 Black OC+ też na pamięciach Samsunga jednak moje wyniki znowu odbiegają od Waszych. Po wyciągnięciu z pudełka 16Mh/s.
Skopiowałem timming z 1750 na 2000 czyli dokładnie tak jak w Biosie od
tonyxxl
poprawiło się na około 23Mh/s.
Następenie uzyłem
simlock10 pisze:Przejdź do cytowanego posta timings pod samsunga : 777000000000000022CC1C00CEE55C46C0590E1532CD66090060070014051420FA8900A00300000012123442C3353C19
kopia do 2000

i jest poprawa, bo przy podkręceniu chodzi 25,5Mhs.

Karta dość fajnie się kręci, aktualnie chodzi stabilnie na takich ustawieniach:
https://zapodaj.net/a3a4ad34084f7.png.html

Jednak do 30Mh/s nadal ma daleko, to druga karta gdzie moje wyniki są poniżej średniej ( pierwsza była Gigabyte Radeon RX 580 GAMING 8GB GDDR5 (256 bit) (GV-RX580GAMING-8GD) pamięć Samsung- kopie 24Mh/s)

Czy może to być problem w ustawieniach programu do kopania? Wydaje mi się ze mam standartowe ustawienia
setx GPU_FORCE_64BIT_PTR 0
setx GPU_MAX_HEAP_SIZE 100
setx GPU_USE_SYNC_OBJECTS 1
setx GPU_MAX_ALLOC_PERCENT 100
setx GPU_SINGLE_ALLOC_PERCENT 100
EthDcrMiner64.exe -epool eth-eu1.nanopool.org:9999 -ewal -epsw x -mode 1 -ftime 10

Help :)

Początkujący
Posty: 12
Rejestracja: 2 listopada 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Które RX570/580 mają pamięci Samsunga?

Postautor: simlock10 » piątek, 15 grudnia 2017, 21:52

paolom86 pisze:Przejdź do cytowanego posta A ja dziś też zacząłem się bawić kartą XFX RX 580 Black OC+ też na pamięciach Samsunga jednak moje wyniki znowu odbiegają od Waszych. Po wyciągnięciu z pudełka 16Mh/s.
Skopiowałem timming z 1750 na 2000 czyli dokładnie tak jak w Biosie od
tonyxxl
poprawiło się na około 23Mh/s.
Następenie uzyłem
simlock10 pisze:Przejdź do cytowanego posta timings pod samsunga : 777000000000000022CC1C00CEE55C46C0590E1532CD66090060070014051420FA8900A00300000012123442C3353C19
kopia do 2000

i jest poprawa, bo przy podkręceniu chodzi 25,5Mhs.

Karta dość fajnie się kręci, aktualnie chodzi stabilnie na takich ustawieniach:
https://zapodaj.net/a3a4ad34084f7.png.html

Jednak do 30Mh/s nadal ma daleko, to druga karta gdzie moje wyniki są poniżej średniej ( pierwsza była Gigabyte Radeon RX 580 GAMING 8GB GDDR5 (256 bit) (GV-RX580GAMING-8GD) pamięć Samsung- kopie 24Mh/s)

Czy może to być problem w ustawieniach programu do kopania? Wydaje mi się ze mam standartowe ustawienia
setx GPU_FORCE_64BIT_PTR 0
setx GPU_MAX_HEAP_SIZE 100
setx GPU_USE_SYNC_OBJECTS 1
setx GPU_MAX_ALLOC_PERCENT 100
setx GPU_SINGLE_ALLOC_PERCENT 100
EthDcrMiner64.exe -epool eth-eu1.nanopool.org:9999 -ewal -epsw x -mode 1 -ftime 10

Help :)

Kolego ,jestem początkujący w tym temacie ,ale widzę ze każda karta reaguje inaczej ...mam rx580 nitro + którego opanowałem po 2 tygodniach ..i rx570 po 3 tygodniach :) ale kopią 29 i 28 ..wiec nie jest żle myśle ...wiec moja rada : kombinuj,testuj , nie poddawaj się ..powodzenia !

Dodano po 2 minutach 33 sekundach:
simlock10 pisze:Przejdź do cytowanego posta
paolom86 pisze:Przejdź do cytowanego posta A ja dziś też zacząłem się bawić kartą XFX RX 580 Black OC+ też na pamięciach Samsunga jednak moje wyniki znowu odbiegają od Waszych. Po wyciągnięciu z pudełka 16Mh/s.
Skopiowałem timming z 1750 na 2000 czyli dokładnie tak jak w Biosie od
tonyxxl
poprawiło się na około 23Mh/s.
Następenie uzyłem
simlock10 pisze:Przejdź do cytowanego posta timings pod samsunga : 777000000000000022CC1C00CEE55C46C0590E1532CD66090060070014051420FA8900A00300000012123442C3353C19
kopia do 2000

i jest poprawa, bo przy podkręceniu chodzi 25,5Mhs.

Karta dość fajnie się kręci, aktualnie chodzi stabilnie na takich ustawieniach:
https://zapodaj.net/a3a4ad34084f7.png.html

Jednak do 30Mh/s nadal ma daleko, to druga karta gdzie moje wyniki są poniżej średniej ( pierwsza była Gigabyte Radeon RX 580 GAMING 8GB GDDR5 (256 bit) (GV-RX580GAMING-8GD) pamięć Samsung- kopie 24Mh/s)

Czy może to być problem w ustawieniach programu do kopania? Wydaje mi się ze mam standartowe ustawienia
setx GPU_FORCE_64BIT_PTR 0
setx GPU_MAX_HEAP_SIZE 100
setx GPU_USE_SYNC_OBJECTS 1
setx GPU_MAX_ALLOC_PERCENT 100
setx GPU_SINGLE_ALLOC_PERCENT 100
EthDcrMiner64.exe -epool eth-eu1.nanopool.org:9999 -ewal -epsw x -mode 1 -ftime 10

Help :)

Kolego ,jestem początkujący w tym temacie ,ale widzę ze każda karta reaguje inaczej ...mam rx580 nitro + którego opanowałem po 2 tygodniach ..i rx570 po 3 tygodniach :) ale kopią 29 i 28 ..wiec nie jest żle myśle ...wiec moja rada : kombinuj,testuj , nie poddawaj się ..powodzenia !


ps :) spróbuj mój timing wgrac od 1750 na wszystkie w góre ...

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 763
Rejestracja: 10 czerwca 2017
Reputacja: 85
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Które RX570/580 mają pamięci Samsunga?

Postautor: tonyxxl » piątek, 15 grudnia 2017, 22:47

Każda sprawna rx 580 czy 570 powinna działać po wyjęciu z pudełka na jakieś minimum 24Mh/s w algorytmie ethash. Jak macie jakieś dziwne 19 czy 24 już po modzie biosu to najczęściej jest to przyczyna sterowników bez dagfix'a. Jedyne sensowne sterowniki do kopania na AMD to albo blockchain albo najnowsze adrenaline z włączoną opcją compute mode. Ale w tym drugim przypadku zostaje podkręcanie w wattman'ie.

Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 7 grudnia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Które RX570/580 mają pamięci Samsunga?

Postautor: pawson » piątek, 15 grudnia 2017, 22:48

paolom86 pisze: Po wyciągnięciu z pudełka 16Mh/s.


Zaznaczyłeś w ustawieniach sterowników tryb "Compute" (lub w nowszej spolszczonej wersji "Oblicz") ?

Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 5 grudnia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Które RX570/580 mają pamięci Samsunga?

Postautor: paolom86 » piątek, 15 grudnia 2017, 23:03

simlock10 pisze:Przejdź do cytowanego posta Kolego ,jestem początkujący w tym temacie ,ale widzę ze każda karta reaguje inaczej ...mam rx580 nitro + którego opanowałem po 2 tygodniach ..i rx570 po 3 tygodniach :) ale kopią 29 i 28 ..wiec nie jest żle myśle ...wiec moja rada : kombinuj,testuj , nie poddawaj się ..powodzenia !

Ja jestem w zasadzie hobbistycznym amatorem ale jakos nie daje mi to spokoju, w jaką stronę iść? Co pozmieniać?
Nie zależy mi na niskim zużyciu energii a jedynie bawię sie wydajnością.

simlock10 pisze:Przejdź do cytowanego posta 777000000000000022CC1C00CEE55C46C0590E1532CD66090060070014051420FA8900A00300000012123442C3353C19

Próbowałem wklejać powyższy timing do 1750 i 2000 efekt ten sam, bez OC idzie na 24,4Mh/s

Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 16 grudnia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Które RX570/580 mają pamięci Samsunga?

Postautor: jokers » sobota, 16 grudnia 2017, 22:49

Witam wszystkich, jestem świeży i mam problem z ustawieniami kart graficznych w mojej koparce. Posiadam 8 kart ASUS RX580 DUAL OC 8GB GAMIMG 256Bit z pamięciami Hynix. Koparkę mam na ethOS i karty kopią na 20-21. Piszecie że wam potrafi karta kopać nawet około 30, mi nie udało się do takiej wartości dojść, a było nawet gorzej bo około 17.
Dla informacji, nie posiadam Windowsa, chyba że na tablecie, w domu pracuję głównie na Macu. W koparce jak wspominałem mam tylko ethOS, bez windowsa. Da się coś podkręcić te karty ?

Początkujący
Posty: 143
Rejestracja: 16 lipca 2017
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Które RX570/580 mają pamięci Samsunga?

Postautor: marimach77 » sobota, 16 grudnia 2017, 22:53

@jokers A BIOS w kartach modyfikowałeś?

Wróć do „Kopanie GPU”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość