1060 czy 1070 i kilka pytań

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

1060 czy 1070 i kilka pytań

Postautor: bor99 » czwartek, 2 listopada 2017, 15:27

Hej

Jakiś czas śledzę temat kryptowalut, po dłuższej przerwie znowu wzbudził moje zainteresowanie i postanowiłem zbudować sobie koparkę.
Skłoniły mnie do tego dwie rzeczy - sprzęt kupuje na firmę, wiec odliczam od razu vat i dochód, mam prąd za darmo do około 3000W.

Z tego co zdążyłem się zorientować akurat miną najlepszy czas na kopanie, i obecnie te zarobki nie są za duże. W związku z tym zastanawiam się nad inwestycja w 1060 których cena wydaje się teraz dość dobra, no lub też od razu kupie 1070. Do wydania mam około 15k brutto. Co byście zrobili na moim miejscu? A może 1080, z tego co widzę da się ja kupić za około 2300, sam już nie wiem. Poprosił bym jeszcze o plecenie jakiejś płyty głównej, może ostatecznie uda mi się podłączyć 12 kart.

Ogólnie rzecz biorąc myślę o ciągłym kopaniu przez dłuższy czas, tak aby po zwrocie za sprzęt resztę odkładać i czekać aż kurs wzrośnie żeby sprzedać z zyskiem. Czy to jest tak, że na rynku zawsze znajduje się jakaś moneta, którą warto kopać? Czy jak teraz ETH przestaje być już opłacalne, czy pojawi się jakaś inna moneta, która ja zastąpi? Z tego co widzę mimo, że opłacalność jest dyskusyjna ludzie ciągle składają nowe koparki,a przecież nie robią tego z dobrych chęci a z myślą o zarobku.

Jeszcze mam takie pytanie, czy opłaca się kopać mniej wartościowe i niszowe waluty ? Czy dobrze myślę że jest na nich mniejsza trudność przez to można ich wykopać więcej w krótkim czasie, a potem czekać aż wzrosną, czy tak własnie dzieje się w praktyce?

Pozdrawiam

Wróć do „Kopanie GPU”