Bitcoin Cash (BCH/BCC) - jakie portfele, jak przenieść klucze?

jpr
Orator
Reputacja: 221
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Skąd wezmę BCC 1 sierpnia?

Postautor: jpr » sobota, 29 lipca 2017, 09:09

domator pisze:Jest jeszcze jedna dosc skuteczna metoda otrzymania nowych BCC. Na krakenie mozna zalozyc longa 1:5 - za kazdego BTC dostaniemy BCC.
Zaleta jest - jak rozumiem - najkrotszy mozliwy okres czasu trzymania BTC (jesli ktos sie tego boi). W teorii wystarczy trzymac longa kilka minut - jak rozumiem opis Krakena. No i lewar pozwala otrzymac wiecej BCC za kazdego posiadanego BTC.
Ja i tak zostawiam tam czesc BTC wiec napewno tak zrobie ze zalonguje na czas forka.
Wątpie zeby dali Ci tyle co wycisniesz na lewarze hehe. Przeciez jakby tak wszyscy chcieli to nagle okazaloby sie ze nie mamy 21mln tylko x5 czyli ponad 100.
Dostaniesz tyle ile wynosi twoje saldo, bez zadnych lewarów :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
0

Re: Skąd wezmę BCC 1 sierpnia?

Postautor: domator » sobota, 29 lipca 2017, 09:10

Nie. Przeczytaj. Szortowcy beda mieli MINUS BCC. Podobnie jak ci, ktorzy pozyczaja nie beda mieli nic. Bilans jest OK.
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

jpr
Orator
Reputacja postu: 
0

Postautor: jpr » sobota, 29 lipca 2017, 09:29

To troche bez sensu. Co jesli nikt nie bedzie szortowal i przyjdzie kilku grubasów wplaci po 1000btc a wyplaci x5 BCC?
Jak otwierasz longa 1x5 to nie mozesz z krakena wyplacic 5btc a jedynie zarabiac na tej pozycji. Przeciez nie będą tworzyc tokenów ot tak sobie.
W okresie trwania longa bedziesz mial x5btc i x5 bcc ale po zamknieciu pozycji zostanie x1 obydwu tokenów.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » sobota, 29 lipca 2017, 09:39

A moze jednak zamiast dyskutowac przeczytacie co napisal kraken w swoim komunikacie? Przeciez jak robie longa to musze od kogos te btc pozyczyc , tak? No to dostane bcc przypisane do tego pozyczonego btc. Druga opcja jest ze nie pozyczam a bilansuje z czyims szortem - wtedy on ma minus a ja plus. W komunikacie krakena jest to wyjasnione na przykladach z cyferkami.

jpr
Orator
Reputacja postu: 
0

Postautor: jpr » sobota, 29 lipca 2017, 10:18

Ide o zakład, ze jak wplacisz na krakena 1btc i otworzysz longa x5 to po zamknieciu pozycji nie bedziesz mogl wyplacic z krakena 5BCC :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » sobota, 29 lipca 2017, 10:45

Prosze bardzo. O co? Jak wyplace 5 bcc to ty mi dorzucisz drugie tyle?

Początkujący
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
1

Postautor: Cominer » sobota, 29 lipca 2017, 10:45

rav3n_pl pisze:Chyba napisałem po ludzku ;]
https://steemit.com/bitcoin/@rav3npl/ra ... h-whatever
Generalnie wszystkie monety przed forkiem możesz wydać w obu forkach niezależenie. Tak że zasadniczo TAK, nowe monety ci wypączkują :)
Zdaje się, że jest błąd w adresie bitadress.org - kieruje do jakiejś holenderskiej strony do kupowania bitów. Podejrzewam, że chodziło o https://www.bitaddress.org/.
A co do tematu to po wygenerowaniu takiego adresu na tej stronie. Zapisuje sobie klucze prywatne i po forku przelewam po prostu swoje bitki z moich adresów na ten wygenerowany tutaj i następnie importuje adres z bitaddress do klienta BCC? Bo tego momentu nie bardzo rozumiem.
Jak przeleję wszystkie BTC na wygenerowany adres i zaimportuję do BCC to przecież BTC też wyjdą :D
Czy źle myślę?
Podpowiedzcie bo nie wiem jak to ogarnąć, żeby niczego nie stracić. Obecnie mam kilka adresów w różnych portfelach.

Początkujący
Reputacja: 26
Reputacja postu: 
0

Postautor: nekotribal » sobota, 29 lipca 2017, 12:15

rav3n_pl pisze: Nie wprowadzając żadnych zmian w mechanizm regulacji trudności fork ten przy przewidywanej 20% mocy obecnej sieci będzie miał blok co 50 minut (zamiast 10) a pierwsza regulacja trudności przyjdzie dopiero po 70 dniach, po których blok nadal będzie wpadał co ponad 12minut zamiast 10.
Dzięki za dobry art, ale w tej części jest duży błąd.
Jedną z większych zmian w forku BCC jest DYNAMICZNA zmiana trudności w dół; gdy hashrate spada, trudność spada dynamicznie, jeśli rośnie dostosowywana jest jak zwykle, statycznie, co 2016 bloków.
To moim zdaniem kolejny brainfart ze strony twórców, ale już mnie to nie dziwi, wszystkiego można się po nich spodziewać. ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2358
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » sobota, 29 lipca 2017, 12:33

nekotribal pisze: Jedną z większych zmian w forku BCC jest DYNAMICZNA zmiana trudności w dół; gdy hashrate spada, trudność spada dynamicznie, jeśli rośnie dostosowywana jest jak zwykle, statycznie, co 2016 bloków.
Jakby tak było tak jak mówisz to jest to krok w bardzo dobrym kierunku. Obecnie jakby coś się podziało z kopalniami na BTC to nagle mamy paraliż Bitcoina. A jak widać na przykładzie BTC-e wyłączyć wtyczkę z gniazdka nie jest tak trudno amerykańskim służbom. W Chinach by to pewno nie przeszło ale przecież polityka rządu może się w każdej chwili zmienić i nagle mamy black out na wszystkich Chińskich kopalniach.
Jestem pasjonatem świadomego życia. Inwestuję na rynkach od 2011 roku m.in. w kryptowaluty, kruszce, akcje.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee
Inwestycje Giełdy Kryptowaluty

Weteran
Reputacja: 88
Reputacja postu: 
0

Postautor: grzem » sobota, 29 lipca 2017, 12:45

Oczywiscie jest zaprojektowana zmiana trudności w BCC(ABC), rozruch waluty może kilka dni potrwać, nie sądzę żeby aż 20% mocy przełaczyło się od razu, może z czasem.
Zapraszam na https://cryptox.pl

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: nekotribal » sobota, 29 lipca 2017, 12:46

prezes pisze:
nekotribal pisze: Jedną z większych zmian w forku BCC jest DYNAMICZNA zmiana trudności w dół; gdy hashrate spada, trudność spada dynamicznie, jeśli rośnie dostosowywana jest jak zwykle, statycznie, co 2016 bloków.
Jakby tak było tak jak mówisz to jest to krok w bardzo dobrym kierunku. Obecnie jakby coś się podziało z kopalniami na BTC to nagle mamy paraliż Bitcoina. A jak widać na przykładzie BTC-e wyłączyć wtyczkę z gniazdka nie jest tak trudno amerykańskim służbom. W Chinach by to pewno nie przeszło ale przecież polityka rządu może się w każdej chwili zmienić i nagle mamy black out na wszystkich Chińskich kopalniach.
A zobacz z drugiej strony: na początku nowego okresu trudności AntPool przestaje kopać, trudność spada o 50% (mówimy hipotetycznie o mocy obliczeniowej BCC), po czym zaczyna kopać znowu i znajduje bloki co 3-5 minut, zgarniając nagrody za bloki, aż do kolejnego okresu trudności, bo dynamicznie tylko spada, nie rośnie.
Moim zdaniem to duże pole do nadużyć, i w efekcie cios dla bezpieczeństwa sieci.
Na szczęście sprawa nie dotyczy sieci BTC, w której mam nadzieję algorytm nigdy nie ulegnie zmianie.

Weteran
Reputacja: 88
Reputacja postu: 
0

Postautor: grzem » sobota, 29 lipca 2017, 12:48

grzem pisze: Oczywiscie jest zaprojektowana zmiana trudności w BCC(ABC), rozruch waluty może kilka dni potrwać, nie sądzę żeby aż 20% mocy przełaczyło się od razu, może z czasem.
Słyszałem zapowiedzi, że za 3 miesiące gdyby były problemy z HF 2 MB, więksi mogą się dołączyć. Obawiam się jednak, że za 3 mies możemy być świadkami kolejnego podziału w Bitcoinie.
Zapraszam na https://cryptox.pl

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » sobota, 29 lipca 2017, 12:50

@nekotribal, jak bloki wypadają szybciej to chyba lepiej a nie gorzej. Nie bardzo rozumiem Twojego toku rozumowania.

Dodano po 1 minucie 47 sekundach:
@grzem, niestety 1 sierpnia może być koniec pewnej ery. Może jednak tak nie będzie. Ktoś pisał że bitcoin może zostać rozszarpany na kawałki, oby tak się nie stało, bo będzie to miało negatywne konsekwencje dla całej branży.
Jestem pasjonatem świadomego życia. Inwestuję na rynkach od 2011 roku m.in. w kryptowaluty, kruszce, akcje.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: nekotribal » sobota, 29 lipca 2017, 13:13

prezes pisze: @nekotribal, jak bloki wypadają szybciej to chyba lepiej a nie gorzej. Nie bardzo rozumiem Twojego toku rozumowania.
Po pierwsze, ktoś wymyślił harmonogram, po to, by się go trzymać. Może chciałbyś wykopać wszystkie bloki od razu, co 30 sekund, wtedy do końca roku wszystkie bitcoiny będą dostępne, będzie z głowy ;)
Po drugie, w teoretycznej sytuacji, którą opisałem, żeby przez część okresu bloki wydobywane były szybciej, co 3-5 minut, przez pozostałą część bloki byłyby wydobywane co 50-90 minut - kopalnie dogadywałyby się, żeby na początku okresu po prostu nie kopać, żeby obniżyć trudność.
I podkreślam, to nie musi być jednorazowa akcja, tak można robić cały czas co 2016 bloków.

Moim zdaniem takie rozwiązanie narusza schemat, z jakim bitcoin był projektowany, otwiera furtkę do nadużyć i zaburza funkcjonowanie sieci. Dlatego mi się to nie podoba.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » sobota, 29 lipca 2017, 13:20

nekotribal pisze: Po drugie, w teoretycznej sytuacji, którą opisałem, żeby przez część okresu bloki wydobywane były szybciej, co 3-5 minut, przez pozostałą część bloki byłyby wydobywane co 50-90 minut
No ale właśnie po to wprowadzili tą dynamiczną zmianę trudności żeby nie wyskakiwały co 50-90 min. Nie widzę problemu w tym żeby wyskakiwały szybciej niże co 10 min. (w niektórych kryptowalutach wyskakują co kilka sekund) ale widzę problem w tym żeby miały wyskakiwać dłużej niż co 10 min.
nekotribal pisze: Może chciałbyś wykopać wszystkie bloki od razu, co 30 sekund, wtedy do końca roku wszystkie bitcoiny będą dostępne, będzie z głowy
Nie bardzo rozumiem jak by miały być dostępne do końca roku. Jak zostanie wykopany ostatni blok na bitcoinie z nagrodą to górnicy będą żyć tylko z opłat ale bloki nadal będą wyskakiwały ale już bez nagrody za blok tylko z fee.

Dodano po 2 minutach 7 sekundach:
W czasach szybkiego przyrostu mocy sieci bitcoin bloki wyskakują średnio częściej niż co 10 min. i nikt nie ma z tym problemu. Problem jest wtedy jak blok nie wyskoczy przez godzinę albo dłużej.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: nekotribal » sobota, 29 lipca 2017, 13:27

prezes pisze:
nekotribal pisze: Po drugie, w teoretycznej sytuacji, którą opisałem, żeby przez część okresu bloki wydobywane były szybciej, co 3-5 minut, przez pozostałą część bloki byłyby wydobywane co 50-90 minut
No ale właśnie po to wprowadzili tą dynamiczną zmianę trudności żeby nie wyskakiwały co 50-90 min. Nie widzę problemu w tym żeby wyskakiwały szybciej niże co 10 min. (w niektórych kryptowalutach wyskakują co kilka sekund) ale widzę problem w tym żeby miały wyskakiwać dłużej niż co 10 min.
nekotribal pisze: Może chciałbyś wykopać wszystkie bloki od razu, co 30 sekund, wtedy do końca roku wszystkie bitcoiny będą dostępne, będzie z głowy
Nie bardzo rozumiem jak by miały być dostępne do końca roku. Jak zostanie wykopany ostatni blok na bitcoinie z nagrodą to górnicy będą żyć tylko z opłat.
Jak widać, mamy odmienne zdanie na temat fundamentów działania sieci Bitcoin.
Istnieją altcoiny, w których bloki wydobywane są co kilka sekund, i bardzo dobrze, może kiedyś komuś się to przyda, i nic do nich nie mam. Ale w ich przypadku, nagroda jest wliczona w cenę, bo taki był harmonogram.
Pomyśl, jaki wpływ na cenę miałby fakt, że nagle bloki bitcoina wydobywane są dwa razy szybciej.
Tyle z mojej strony.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » sobota, 29 lipca 2017, 13:33

nekotribal pisze: Pomyśl, jaki wpływ na cenę miałby fakt, że nagle bloki bitcoina wydobywane są dwa razy szybciej.
Zwiększona podaż mogła by obniżyć cenę ale musisz brać pod uwagę, że na cenę ma wpływ jeszcze wiele innych czynników.

Dodano po 2 minutach 35 sekundach:
Co do fundamentów to sieć Bitcoin z każdym rokiem coraz bardziej od nich odchodzi i nie ma znaczenia czy Ci się to podoba czy nie. Zmierza to niestety do centralizacji a nie takie były początkowe fundamenty.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee

Wygadany
Reputacja: 40
Reputacja postu: 
0

Postautor: jupp82 » sobota, 29 lipca 2017, 13:38

@adam1226
Świetnie: skoro źle zrozumiałem to proszę o instrukcję jak krok po kroku ochronić swoje BTC i "zyskać" BCC przy pomocy portfela Electrum.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » sobota, 29 lipca 2017, 13:45

@ekonokomik, Możemy przekształcić ten wątek w wątek o BCC taki ogólny typu spekulacja/giełdy/portfele? Bo będzie taki potrzebny. Tylko nazwę byś jakoś zmienił, by było widać, że to spekulacyjno-ogólny o BCC. Da radę? :)
Ostatnio zmieniony sobota, 29 lipca 2017, 13:47 przez Wymazywanie, łącznie zmieniany 1 raz.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » sobota, 29 lipca 2017, 13:47

Na stronie https://www.bitcoincash.org/ pojawiło się dużo więcej giełd i walletów niż np. było wczoraj czy przedwczoraj.
Co wybrać i dlaczego?

Odnośnie portfeli, nie ma jeszcze Electrum Cash. Czy ktoś ma informacje, czy będzie wypuszczony zaraz po forku?

Czy wśród podanych walletów są jakieś online typu blockchain? Szczerze do czasu pojawienia się lekkiego, nie bałbym się używać online, bo też BCC nie jest dla mnie subiektywnie aż tyle wart by męczyć się ze ściąganiem pełnego klienta.

Na marginesie - ile to trwa? Kilka dni? Czy dysk SSD pozwala na szybsze ściąganie bloków czy nie ma znaczenia?

Czy ktoś ma doświadczenie z klientami Bitcoin Classic i Bitcoin Unlimited i Bitcoin XT? To też pełne łańcuchy jak ABC?

https://btc.com/ to portfel online? Ktoś używał go i ma opinię na jego temat?
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Wróć do „Bitcoin Cash”