Dyskusja na temat kursu Bitcoin Cash (BCH)

Twoim zdaniem

Bitcoin Cash prędzej czy później przekroczy wartość Bitcoin Core
154
55%
Bitcoin Cash nie ma szans dogonić Bitcoin Core, teraz ma tylko swoje 5 minut
126
45%

Liczba głosów: 280
Weteran
Reputacja: 428
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: Chancellor » niedziela, 6 sierpnia 2017, 17:07

prezes pisze: Jak byś miał BCH na Bitmarkecie to co za problem
Jak bym miał.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2358
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » niedziela, 6 sierpnia 2017, 17:16

Wniosek z tego, że Ci co mieli i chcieli się wyprzedać to już to zrobili. Obawiam się najbardziej spekulacyjnych zrzutów grubasów którzy dostali tysiące darmowych BCH ale pytanie czy im się chce bawić takim altcoinem. Bardziej bym widział motywację do zakupu BCH przez ideowców niż sprzedać BTC przez corowców. Dla corowców BCH jest shitcoinem tak jak dla banksterki jest bitcoin.
Jestem pasjonatem świadomego życia. Inwestuję na rynkach od 2011 roku m.in. w kryptowaluty, kruszce, akcje.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee
Inwestycje Giełdy Kryptowaluty

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » niedziela, 6 sierpnia 2017, 17:24

@prezes, Ale dużo ludzi na crypto to nie kulty religijne i wyznawcy, ale łowcy kasy. Mnie np. ziębi Core, ziębi Cash, znam wady obu, nie muszę być fanem żadnej z opcji a zarabia się na czym rynek pozwala. Trading nie może być przedłużeniem sympatii. Lepiej podchodzić tylko z perspektywy czysto spekulacyjnej. Zaś co do mapetów obu stron, to Etherowcy też chcieli zniszczyć ETC przez zrzuty. Wyciekały nawet screeny z gadek genialnych devów ETH co się na zrzuty ETC umawiali. Nic to nie dało, rynek wciągnął to nosem i wywalił ETC bardzo wysoko.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2358
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » niedziela, 6 sierpnia 2017, 17:32

@Wymazywanie, Ty to jesteś już wytrawny gracz ale większość podchodzi emocjonalnie i pewno dlatego wtapia.

Ja podobnie jak Ty uważam, że tylko chłodne podejścia da nam szanse na zarobek.
Jestem pasjonatem świadomego życia. Inwestuję na rynkach od 2011 roku m.in. w kryptowaluty, kruszce, akcje.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee
Inwestycje Giełdy Kryptowaluty

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: Wymazywanie » niedziela, 6 sierpnia 2017, 21:11

Ja też emocjonalnie, a to teraz to może chciwość a nie rozsądek.
Ale ja BCH z BTC sprzedałem przy cenie x2 obecnej i teraz trading BCH inaczej traktuję, że ew. mam większy margines straty, bo na zrzucie forkowych BCH z BTC sporo zrobiłem.

Dodano po 19 minutach 57 sekundach:
https://blockchair.com/bitcoin-cash/blocks
Spoiler:
[youtube][/youtube]
Dodano po 52 minutach 23 sekundach:
A z cyklu "marzenia": https://www.tradingview.com/x/rXP4oghv/ :)

Dodano po 2 godzinach 24 minutach 24 sekundach:
Kilka ciekawych obserwacji:
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: Chancellor » niedziela, 6 sierpnia 2017, 21:27

Wymazywanie pisze: Kilka ciekawych obserwacji:
Istotnie, chociaż nie zgadzam się z tym, że trudność kopania BCH będzie teraz jakoś znacząco spadać. Widzimy, że od ostatniego spadku trudności bloki wpadają w tempie 3 do 5 na godzinę. To powoduje, że mechanizm szybkiego obniżania trudności nie zostanie już raczej uruchomiony, bo on wchodzi do gry (upraszczając nieco), gdy mamy blok raz na dwie godziny. No chyba, że odnotujemy jakiś radykalny spadek mocy.

Pozostaje zatem „klasyczna” zmiana trudności co 2016 bloków. Ta dla BCH nastąpi za 1121 bloków, więc bardzo szacunkowo za jakieś 2 tygodnie. O ile mocy nie przybędzie, ale na to musiałby chyba wzrosnąć kurs, bo na razie bardziej się opłaca kopać BTC niż BCH. Obecna moc pracuje albo z powodów „politycznych”, albo z założeniem akumulacji i oczekiwania na wzrost kursu.

Ja bym się nawet przyładował mocniej w BCH, ale czekam aż BitMarket otworzy rynek na zewnątrz, bo cena jest zawyżona tam. Kupowanie 25% drożej to nie jest dobre zajęcie pozycji...

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » niedziela, 6 sierpnia 2017, 21:40

Chancellor pisze: Ja bym się nawet przyładował mocniej w BCH, ale czekam aż BitMarket otworzy rynek na zewnątrz, bo cena jest zawyżona tam. Kupowanie 25% drożej to nie jest dobre zajęcie pozycji...
A co Ty na BM uwięziony? :)
Regularnie korzystam z Bittrexa, HitBTC i Finexa i wszędzie ok.
Kraken też z łatwo dostępnych giełd to ma. Chińskich nie testowałem.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: Chancellor » niedziela, 6 sierpnia 2017, 21:45

Bitmar pisze: 1121 bloków * 3 godziny
Jakie trzy godziny? Rzuć okiem w block explorera któregoś.

Dodano po 3 minutach 15 sekundach:
Wymazywanie pisze: A co Ty na BM uwięziony?
W pewnym sensie. Nie mam konta na Bittrexie, Finexie ani HitBTC. Kraken ma rynek, ale nie ma wpłat i wypłat, więc cena jest też o 50 dolarów wyżej. Najłatwiej będzie mi skorzystać z Cryptoxa chyba, nie potrzebuję dużej głębokości rynku.

Niemniej. Za kilka dni będzie lock SegWita na BTC i zakładam, że pod to będą grane wzrosty, natomiast dla BCH może to być spadek. Więc chyba zachowam spokój na razie i żadnych BTC na BCH nie będę zamieniał.

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » niedziela, 6 sierpnia 2017, 21:49

@Chancellor, źle Cię zrozumiałem i wykasowałem zresztą posta.
Najlepsze co mogą teraz zrobić kopalnie dla BCH to przestać kopać :) Nawet z ekonomicznego punktu widzenia.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » niedziela, 6 sierpnia 2017, 22:02

Chancellor pisze: W pewnym sensie. Nie mam konta na Bittrexie, Finexie ani HitBTC. Kraken ma rynek, ale nie ma wpłat i wypłat, więc cena jest też o 50 dolarów wyżej. Najłatwiej będzie mi skorzystać z Cryptoxa chyba, nie potrzebuję dużej głębokości rynku.
Załóż na HitBTC, szybko i bez danych. 2fa mają. 2 potw. dla depo BCH, dla BTC też 2.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: Chancellor » niedziela, 6 sierpnia 2017, 22:03

Bitmar pisze: Najlepsze co mogą teraz zrobić kopalnie dla BCH to przestać kopać
Patrząc na to z perspektywy krótkoterminowych zysków, owszem. Ale żeby moneta miała użytkowników, bloki muszą wpadać. Inaczej nawet te krótkoterminowe zyski mogą się nie pojawić.

BCH jeżeli ma przetrwać nie na poziomie wegetacji, tylko na poziomie poważnej konkurencji dla BTC, musi pokazać jakieś przewagi. Na razie ma pod ręką tylko jedną: niskie opłaty transakcyjne. To może przyciągnąć kraniki i tym podobne przedsięwzięcia mikropłatnościowe, ale bloki muszą wpadać regularnie. Nie wiem czy w sieci BCC przechodzą przelewy z zero fee, ale widzę, że mempool jest wymiatany do zera, więc podejrzewam, że nawet kilka satoshi za bajt by obleciało. Ta przewaga może się pogłębić, gdy na ostrzu noża stanie sprawa SegWit2x. Na razie Core wykonało swój ruch, który pozostał jakby bez odpowiedzi medialnej kopalń. Może po prostu uznali, że HF będzie, cokolwiek by sobie Blockstream nie powiedział...

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 36
Reputacja postu: 
0

Postautor: dr_hash » niedziela, 6 sierpnia 2017, 22:04

Ja się zastanawiam dlaczego nikt nie zwraca uwagi na to że niewiadomo kto wykopuje 70-80% bloków. Nie wiem czy dobrze rozumiem ale wydaje mi się że ktoś kopie to z mocą grubo ponad 50% a to oznacza że może wykonywać double spend?

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: Chancellor » niedziela, 6 sierpnia 2017, 22:31

dr_hash pisze: Wydaje mi się że ktoś kopie to z mocą grubo ponad 50% a to oznacza że może wykonywać double spend?
O ile to jest moc pod kontrolą jednej osoby/grupy.

Dodano po 8 minutach 52 sekundach:
Puściłem testowo transakcję z opłatą 1 sat/bajt (darmowej się nie da z GUI) i zobaczymy jak się będzie zatwierdzać.

Dodano po 11 minutach 36 sekundach:
Poszła pierwszym blokiem.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: Wymazywanie » niedziela, 6 sierpnia 2017, 23:37

Weteran
Reputacja: 1369
Reputacja postu: 
0

Postautor: sha256 » poniedziałek, 7 sierpnia 2017, 08:40

@Wymazywanie, ten artykuł daje taki pogląd na sprawę jak nic innego. Dzięki!!! za linka. Naprawde warto rozwazyć różnicę dotyczącą mechanizmu regulacji trudności kopania. To może byc kluczowe dla rozgrywki BCH-BTC. Oczywiście mam nadzieję, że do tego nie dojdzie. Jednak to nastepna zmienna, która jednych moze uczynić biedakami, innych z kolej milionerami.
Takze zakłady tutaj wg artykułu to jedyna rzecz jaka możemy zrobić. A głosujemy kupując/sprzedając. Patrząc sie na cene i opinie mozna wskazać na co warto postawić ryzykujac oczywiście sporo. W mysl zasady, że wiekszość nie ma racji...

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » poniedziałek, 7 sierpnia 2017, 08:45

@sha256, a czy to duży problem zaimplementować takie "dynamiczne" określenie nowej trudności w btc?

To sprawa aktualuzacji klientów (pełne portfele) core, czy koniecznośc soft a może i hard forka?

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 111
Reputacja postu: 
1

Postautor: pisiont_groszy » poniedziałek, 7 sierpnia 2017, 10:11

Myślicie, że może to być filiżanka, czy jest to naciągane?

Obrazek

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: sha256 » poniedziałek, 7 sierpnia 2017, 10:18

Bit-els pisze:@sha256, a czy to duży problem zaimplementować takie "dynamiczne" określenie nowej trudności w btc?

To sprawa aktualuzacji klientów (pełne portfele) core, czy koniecznośc soft a może i hard forka?
Nie czuję sie mocny aby Ci wiarygodnie bez wątpliwości odpowiedzieć. Musiałbym wgryźć się w temat. Opieram sie na artykule i odnosze do niego.
Jeśli mógłbyś sprostować wypowiedź albo wskazać na stopień trudności takiej operacji to rozjaśniłoby sprawę. Z ewentualnym rozszerzeniem dlaczego nie został zaimplementowany taki mechanizm. Dzieki.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » poniedziałek, 7 sierpnia 2017, 10:28

@sha256, to musimy zaczekać na opinię kogoś pokroju @ Rav3n :-)

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: sha256 » poniedziałek, 7 sierpnia 2017, 10:53

Bit-els pisze: @sha256, to musimy zaczekać na opinię kogoś pokroju @ Rav3n :-)
Mnie zastanawia dlaczego wg artykułu nie ma takiej implementacji ( może nie jest potrzebna? ) i czy nie jest to celowe albo co najmniej krótkowzroczne działanie, bo zakłada, że nie będzie odpływu górników.
Takie spojrzenie koresponduje z pewnością większości jakoby BCH zaraz miałby upaść i jest tylko shitcoinem jakich wiele.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 7 sierpnia 2017, 10:54 przez sha256, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Bitcoin Cash”