Bitcoin Cash - dyskusja ogólna

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja: 4513
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: ShadowOfHarbringer » czwartek, 21 grudnia 2017, 10:43

Nie jestem taki pewien czy to już ostateczny flippening, ale na pewno czas rozliczenia jest bliski.

Obecna patologiczna sytuacja nie może utrzymywać się wiecznie nawet z nieograniczonym dodrukiem Tetheru, wcześniej czy później bańka pęknie.

Niestety baty dostanie cały rynek krypto i w dół pójdzie wszystko, a nie tylko Bitcoin SegWit.
Gotówka P2P da światu wolność. To są jej wrogowie: Bitcoin Core, Blockstream, Lightning Network.
Ocenzurowane i zmanipulowane fora: /r/Bitcoin, /r/CryptoCurrency, BitcoinTalk
Klucze GPG/PGP: [3072D/F92EDBA4]

Początkujący
Reputacja: 91
Reputacja postu: 
0

Postautor: Excray » czwartek, 21 grudnia 2017, 10:49

Nie będzie żadnego flippeningu. BTC zawsze będzie BTC, a Cash Cashem.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2732
Reputacja postu: 
0

Postautor: janku66 » czwartek, 21 grudnia 2017, 10:54

@Excray
dasz sobie za to rękę uciąć?

I jakie ku temu masz argumenty? Nie, bo nie, to moja żona mówi jak ma focha i nie wie czemu.
I o jakim okresie czasu mówisz. Rok, dwa, pieć, nigdy?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Excray » czwartek, 21 grudnia 2017, 11:02

@vjankuv, A Ty dasz sobie rękę uciąć za to, że będzie flippening? Nie? To tak samo jak ja. Po prostu tak mi się wydaje. A dlaczego tak mi się wydaje?
- bo BTC to legenda i ludzie kupują go tylko i wyłącznie ze względu na tą legendę
- bo kupujący mają w nosie, że technicznie jest to słaby coin - patrz wyżej
- bo grube ryby w nosie mają ideały i technikalia. Interesuje ich tylko zarabianie pieniędzy. A zarabiają na narybku. A narybek kupuje BTC - patrz wyżej
- bo tak naprawdę poza drobną grupką idealistów nikomu nie zależy na takiej zamianie i zamieszaniu za tym idącym.
Zapewne kiedyś, jakiś inny niż BTC, coin stanie się prawdziwie wirtualnym pieniądzem, ale nie będzie to cash, ponieważ jako środek płatniczy jest równie bezużyteczny jak BTC. Oba nadają się tylko do spekulacji.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: janku66 » czwartek, 21 grudnia 2017, 11:20

Excray pisze: @vjankuv, A Ty dasz sobie rękę uciąć za to, że będzie flippening? Nie? To tak samo jak ja. Po prostu tak mi się wydaje.
Ja sobie nie dam, ale ja nie piszę z taką pewnością jak Ty. Ja uważam, że jest to wysoce prawdopodobne, że BCH wygryzie BTC, ale wciaż zostawiam z 20% szans, że BTC będzie wiecznie na tronie.
Teraz Twoja odpowiedź brzmi inaczej. "Tak mi się wydaje", to już co innego.
bo BTC to legenda i ludzie kupują go tylko i wyłącznie ze względu na tą legendę
Czyli podobnie jak stary, zabytkowy samochód. Fajnie go mieć, ale do pracy jeżdżę tym dwuletnim.
bo kupujący mają w nosie, że technicznie jest to słaby coin - patrz wyżej
Skoro mają w nosie, że to słaby coin, to równie dobrze mogą kupić futurecoin. A fakt, że to legenda, to też patrz wyżej.
bo tak naprawdę poza drobną grupką idealistów nikomu nie zależy na takiej zamianie i zamieszaniu za tym idącym.
Jakieś dane do tego stwierdzenia? Analiza rynku? Ankiety?
Chociażby nasza forumowa ankieta nie popiera tej tezy:
https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php? ... start=3860
Zapewne kiedyś, jakiś inny niż BTC, coin stanie się prawdziwie wirtualnym pieniądzem, ale nie będzie to cash, ponieważ jako środek płatniczy jest równie bezużyteczny jak BTC. Oba nadają się tylko do spekulacji.
Tutaj moim zdaniem mija się to z prawdą. 8MB blok to nie 1MB blok. Przynajmniej na kilka najbliższych lat 8MB blok może zupełnie wystarczyć nim znów ktoś zacznie szukać kolejnej alternatywy dla starzejącego się króla.

Do czego zmierzam, to do tego, że obrońcy Bitcoin Core są moim zdaniem wyznawcami tej krypto trochę jak wiara w boga czy bogów. Jeśli nawet nie, to drugim w kolejności powodem czemu go bronią jest fakt, że gdzieś w FOMO załadowali się tą kryptą i muszą zrobić co się da by wyjść z tej transakcji z tarczą.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Excray » czwartek, 21 grudnia 2017, 11:43

vjankuv pisze: podobnie jak stary, zabytkowy samochód. Fajnie go mieć, ale do pracy jeżdżę tym dwuletnim.
Czy oby na pewno jeździsz? Ile rzeczy w ogóle kupiłeś za BCH?
vjankuv pisze: Chociażby nasza forumowa ankieta nie popiera tej tezy
Zróbcie tą ankietę w wątku poświęconym BTC i porównajcie wyniki :-) Ale jak popatrzysz co się dzieje na świecie to masz szum wokół BTC i jakieś drobne newsy odnośnie BCH. To już IOTA ma większe zainteresowanie środowisk nie związanych z krypto.
vjankuv pisze: Skoro mają w nosie, że to słaby coin, to równie dobrze mogą kupić futurecoin. A fakt, że to legenda, to też patrz wyżej.
BTC jako jedyny coin ma za sobą wieloletnią historię wzrostów. To jednak coś znaczy w świecie spekulacji. A BCH ma za sobą 3 agresywne pompki i zjazdy po pompkach.
vjankuv pisze: Tutaj moim zdaniem mija się to z prawdą. 8MB blok to nie 1MB blok. Przynajmniej na kilka najbliższych lat 8MB blok może zupełnie wystarczyć nim znów ktoś zacznie szukać kolejnej alternatywy dla starzejącego się króla.
I co z tego, że ma 8MB blok jak kupujesz go dzisiaj za 3800$ a jutro kosztuje 2700$. To ma być praktyczny pieniądz? W czasie zanim dotrze do odbiorcy to już albo przepłaciłeś albo musisz dopłacić. Ja nie bronię cora bo ja jestem spekulantem i zarabiam na tym co rośnie. BTC, BCH bez różnicy. Po prostu studzę trochę Wasze zapały bo od jakiegoś czasu czytając posty w tym wątku odnoszę wrażenie, że dla co niektórych BCH to już religia jest. Straszne zaklinanie rzeczywistości tutaj widzę.

Początkujący
Reputacja: 114
Reputacja postu: 
0

Postautor: skorp » czwartek, 21 grudnia 2017, 11:50

Excray pisze: Po prostu studzę trochę Wasze zapały bo od jakiegoś czasu czytając posty w tym wątku odnoszę wrażenie, że dla co niektórych BCH to już religia jest. Straszne zaklinanie rzeczywistości tutaj widzę.
Sam piszesz o wielkiej historii BTC. Dla mnie to żadna religia, wybieram to co jest lepsze.
Excray pisze: BTC jako jedyny coin ma za sobą wieloletnią historię wzrostów. To jednak coś znaczy w świecie spekulacji.
Wieloletnie wzrosty? Świetny powód do wieloletnich spadków :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: janku66 » czwartek, 21 grudnia 2017, 11:59

Czy oby na pewno jeździsz? Ile rzeczy w ogóle kupiłeś za BCH?
Ja nie kupiłem nic za BCH. Jednak jeśli rozmawiamy o kupnie towarów za krypto, to BCH do tego nadaje się bardziej niż BTC.
Nie widzę sensu udowadniać, że nie jeste wielbłądem. BCH transakcje są tańsze i szybsze.
Zróbcie tą ankietę w wątku poświęconym BTC i porównajcie wyniki :-) Ale jak popatrzysz co się dzieje na świecie to masz szum wokół BTC i jakieś drobne newsy odnośnie BCH. To już IOTA ma większe zainteresowanie środowisk nie związanych z krypto.
Jest ankieta, która pokazuje, że z 99 osób mamy 51 osób, które uważają, że "ATH na poziomie prawie 20k wystarczy, to już koniec bańki, spadamy". Zatem widać, ze wiara w Królestwo BTC słabnie.
https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php? ... 12#p415212
BTC jako jedyny coin ma za sobą wieloletnią historię wzrostów. To jednak coś znaczy w świecie spekulacji. A BCH ma za sobą 3 agresywne pompki i zjazdy po pompkach.
Kiedyś BTC nie miał tej historii. Każda historia jest do napisania.

I co z tego, że ma 8MB blok jak kupujesz go dzisiaj za 3800$ a jutro kosztuje 2700$. To ma być praktyczny pieniądz?
Przy obecnej dynamice rynku każda krypto ma to ryzyko.
Po prostu studzę trochę Wasze zapały bo od jakiegoś czasu czytając posty w tym wątku odnoszę wrażenie, że dla co niektórych BCH to już religia jest. Straszne zaklinanie rzeczywistości tutaj widzę.
Podobnie uważam, ze jest z BTC.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Excray » czwartek, 21 grudnia 2017, 12:02

skorp pisze: Sam piszesz o wielkiej historii BTC. Dla mnie to żadna religia, wybieram to co jest lepsze.
Co jest lepsze do czego? Do płacenia w sklepie? Mogę się założyć, że nic nigdy nie kupiłeś za BCH. Piszecie o technikaliach jakie przemawiają za wyższością BCH nad BTC jako pieniądz a prawda jest taka, że nikt nie kupuje w tym celu BCH. To jakby sprzedawać komuś zamurowany w ścianę samochód opowiadając jaki ma super silnik, przyspieszenie, abs i poduszki powietrzne.
vjankuv pisze: Ja nie kupiłem nic za BCH. Jednak jeśli rozmawiamy o kupnie towarów za krypto, to BCH do tego nadaje się bardziej niż BTC.
No właśnie. Ten Volkswagen (BCH) jest co prawda zamurowany w ścianę, ale jakby nie był to lepiej by się nadawał do jeżdzenia niż tamten Garbus (BTC) zamurowany w ścianę. Tak mniej więcej wygląda dyskusja o wyższości BCH nad BTC. To trochę jakby dyskutować o tym, czy jakby zebra i koń miały skrzydła to które by szybciej latało. Tak widzę te wszystkie dyskusje o wyższości w obu wątkach.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: janku66 » czwartek, 21 grudnia 2017, 12:07

To jakby sprzedawać komuś zamurowany w ścianę samochód opowiadając jaki ma super silnik, przyspieszenie, abs i poduszki powietrzne.
No chyba nie. To jak sprzedawać komuś zepsuty samochód i mówić, że jest dobry, a to okazuje się wtedy gdy nowy nabywca chce go użyć.

Kupując coś, nie musisz tego używać. Ale gdy chcesz użyć, to fajnie jest mieć możliwość skorzystać z funkcji, jakie przy kupnie były przedstawione za walory tego produktu.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Excray » czwartek, 21 grudnia 2017, 12:12

vjankuv pisze: No chyba nie. To jak sprzedawać komuś zepsuty samochód i mówić, że jest dobry, a to okazuje się wtedy gdy nowy nabywca chce go użyć.
Wcale nie napisałem, że jest zepsuty. Silnik - żyleta, abs i poduszi powietrzne są. Po prostu nie pojedziesz nim bo jest zamurowany w ścianę.
vjankuv pisze: Kupując coś, nie musisz tego używać...
Przepraszam, to kto w takim razie kupuje to aby używać? Bo wszyscy przedstawiają to jako podstawową fundamentalną zaletę która powinna skłonić pozostałych do zakupu. Jak pisałem: silnik - żyleta. A ja odnoszę wrażenie, że nikt nie używa BCH jako pieniądza. Kupił ktoś za to chociaż pizzę?

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: sebastian1515 » czwartek, 21 grudnia 2017, 12:18

myślicie, że warto zainwestować powiedzmy te 1000 euro teraz w BCC długoterminowo? kiedyś bawiłem się BC, ale w temacie BCC jestem zielony?
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 grudnia 2017, 12:34 przez sebastian1515, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Excray » czwartek, 21 grudnia 2017, 12:23

A co to jest BTH?

Początkujący
Reputacja: 28
Reputacja postu: 
-10

Postautor: maq242 » czwartek, 21 grudnia 2017, 12:25

W BCH i BTC tez bedziesz zielony wiec lepiej zainwestuj w UFO...tez fajny skrot i tez zieloni tam sa:P

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: sebastian1515 » czwartek, 21 grudnia 2017, 12:34

piszę z tel i stąd błąd już poprawiony ale myśl, że każdy wiedział o co chodzi skoro piszę w tym temacie

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: janku66 » czwartek, 21 grudnia 2017, 12:34

Kupił ktoś za to chociaż pizzę?
Mało to jest istotne czy kupił ktoś pizzę za BCH.
Istotne jest, że możesz, jeśli chcesz. Możesz zrobić to w rozsądnym czasie i za rozsądną opłatą.
Za BTC też możesz, ale drogo i długo to trwa.

Chodzi o możliwość zastosowania gdy taka nadejdzie, a jest tych możliwości coraz więcej.
Zatem funkcjonalnie, BTC przegyrwa z BCH. Technicznie BTC jest gorszy niż BCH. BCH jest ulepszonym BTC.
Czy wystarczy to aby zrobić zamianę miejsc w marketcap? Tutaj jest pytanie, a ja uważam, że są powody ku temu by tak się stało.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: skorp » czwartek, 21 grudnia 2017, 12:46

Excray pisze: Co jest lepsze do czego? Do płacenia w sklepie? Mogę się założyć, że nic nigdy nie kupiłeś za BCH. Piszecie o technikaliach jakie przemawiają za wyższością BCH nad BTC jako pieniądz a prawda jest taka, że nikt nie kupuje w tym celu BCH.
Tutaj już nie chodzi o płatności. BTC nawet nie można tanio i szybko przesłać z jednego portfela na drugi. Wystarczy tej bezsensownej dyskusji. Stanę obok i popatrzę ;)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Excray » czwartek, 21 grudnia 2017, 12:57

@skorp, Zdecydowanie bezsensownej. Jeśli najpierw piszesz, że to nie chodzi o płatności a po chwili piszesz, że nie można przesyłać między PORTFELAMI to dla mnie to jest totalnie bez sensu co Ty w ogóle wypisujesz. Jeśli kupujesz waluty aby przesyłać je między portfelami to powinieneś zainteresować się NEO. Bezpłatny transfer, bardzo szybki na dodatek.
vjankuv pisze: Mało to jest istotne czy kupił ktoś pizzę za BCH.
Istotne jest, że możesz, jeśli chcesz. Możesz zrobić to w rozsądnym czasie i za rozsądną opłatą.
Za BTC też możesz, ale drogo i długo to trwa.
Przecież sami najpierw piszecie, że jest to bardzo istotne, a teraz Ty piszesz, że nie jest to istotne. Równie dobrze możesz zostać przy złotówkach albo dolarach. Albo chociaż złocie. Są dużo bardziej praktyczne do płacenia niż jakiekolwiek krypto.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: skorp » czwartek, 21 grudnia 2017, 13:04

Excray pisze: @skorp, Zdecydowanie bezsensownej. Jeśli najpierw piszesz, że to nie chodzi o płatności a po chwili piszesz, że nie można przesyłać między PORTFELAMI to dla mnie to jest totalnie bez sensu co Ty w ogóle wypisujesz.
Przecież jak kupuje BTC i chce potrzymać załóżmy 2 miesiące to trzymam wszystko na giełdzie. No genialne, po co mi te portfele...

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: janku66 » czwartek, 21 grudnia 2017, 13:10

Przecież sami najpierw piszecie, że jest to bardzo istotne, a teraz Ty piszesz, że nie jest to istotne. Równie dobrze możesz zostać przy złotówkach albo dolarach. Albo chociaż złocie. Są dużo bardziej praktyczne do płacenia niż jakiekolwiek krypto.
Drogi @Excray, potrafisz czytać ze zrozumieniem?
Mało istotny jest fakt czy ktoś to robi czy nie. Ale istotne jest jeśli ktoś chce to zrobić, a ostatecznie nie może, bo jest zbyt drogo, albo zbyt długo.

Twój przykład z samochodem.
Mało istotne jest czy ktoś nim jeździ. Istotne jest żeby mógł jeździć gdy chce.
Dla mnie BTC jest samochodem, który nie spełnia zadania jaki sprzedawca mu przypisuje. Jeździ szybko, mało pali.
Użytkownik wsiada, szybko się nie da jechać i dużo pali.
Ale nowy nabywca samochodu nie musi tego robić.
Liczy się fakt, że napisana w specyfikacji informacja nie jest prawdziwa.
BTC miało być tanim, szybkimi sposobem płatności na świecie. Nie jest ani tanim, ani szybkim.
Fakt, że z BTC stworzył się inny twór to jest efekt uboczny, który przejmuje główną rolę.

Jeśli powiemy, ze BTC jest świetnym środkiem płatniczym, a takie były założenia. To jest, czy nie jest? Moim zdaniem nie jest.
Jeśli ktoś powie, że BCH jest lepszym środkiem płatniczym od BTC, to jest czy nie jest? Moim zdaniem jest.

I jeśli ktoś nowy dostaje od sąsiada informację, że zapłacić mu w BTC i ten ktoś powie temu sąsiadowi, że on później może sobie tym zapłacić za pizzę, to ten ktoś zostanie naciągnięty patrząc z perspektywy użyteczności, zostanie oszukany, bo fakt może zapłacić za pizzę, ale jakim kosztem...

Wróć do „Bitcoin Cash”