ETH paperwallet?

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

ETH paperwallet?

Postautor: ekonokomik » sobota, 14 marca 2020, 11:23

Szukam wygodnego dla laika sposobu na wygenerowanie paperwalleta ETH, tak bym dostał "do ręki" klucz prywatny, QRkody itd.
Nie musi być super-hiper-bezpieczny generator offline, może być online, bylebym nie trafił na fake.

Większość art. i poradników nawet jeszcze z 2019 poleca myetherwallet.com, ale tam się chyba coś ostatnio pozmieniało, bo wbrew temu co pokazują poradniki, nie mogę zgrać klucza prywatnego. Mogę wygenerować i zaciągnąć wyłącznie tzw. keystoreFile + haslo do niego. Owszem, za pomocą tego keystore mogę następnie dostać się do portfela przez stronę myetherwallet, ale nie mam pojęcia czy ten plik to jakiś uniwersalny format i czy, gdyby nagle ten serwis się zwinął to zaimportuję go do innych portfeli ETH.
A klucz prywatny to klucz prywatny :)

Dzięki za pomoc.

Dodano po 13 minutach 21 sekundach:
@fusywszklanejkuli odpowiadając na pytanie z reputacji: ja jestem prosty spekulant, który przez większość 10 lat odkąd zajmuję się grą na krypto nie miał nawet portfela BTC ;) Poważnie.
Tym bardziej nie mam pojęcia o ETH. Nie wiem co to BIP39 seed, o którym wspominasz.

Ja chcę tylko kupić ETH i zapomnieć o nich na dłużej. I uznałem, że najlepszy do tego będzie paperwallet, bo innych rozwiązań nie znam.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

ETH paperwallet?

Postautor: ekonokomik » sobota, 14 marca 2020, 11:27

Problem rozwiązany @JacekW_BB pomógł na priv. MEW oferuje po zalogowaniu keystoreFIlem zgranie klucza prywatnego i QR kodów, tylko ciut "ukryli" tę funkcję ;)
Bardzo dziękuję za pomoc.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3903
Reputacja postu: 
1

ETH paperwallet?

Postautor: fusywszklanejkuli » sobota, 14 marca 2020, 11:53

Do niczego nie zmuszam, jedynie wspominam o moim zdaniem (ale nie tylko) najlepszym rozwiązaniu, zwłaszcza że pytałeś wcześniej o BTC, a wystarczy Ci jeden seed dla BTC i ETH. Z seeda w ustandaryzowany sposób (BIP39, BIP44) generuje się klucze prywatne. Portfele sprzętowe, na czele z Ledgerem i Trezorem, również tak działają. O brak wsparcia za kilkanaście lat nie musisz się więc martwić.
Moją tezą inwestycyjną jest niechybny pivot skompromitowanej kontrariańskiej narracji o paradygmacie, a by zminimalizować ryzyko drawdownu, prowadzę pozycje dynamicznie hedgując putami in-the-money thetę ekspozycji na optymalnym interwale, jak Leevermore.

Wróć do „Ethereum”