Problem z koparką

Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 8 lutego 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z koparką

Postautor: Michal26 » czwartek, 8 lutego 2018, 12:08

Witam. Zwracam się z prośba o pomoc złożyłem koparkę z sześcioma RX580 i wszystko działa system normalnie startuje ale tylko na trzech kartach gdy wepnę czwarta kartę do slotu PCI to uruchamianie zacina się na wczytywaniu systemu nie pomaga przekładanie kart zawsze gdy są podłączone więcej jak trzy karty system nie wstaje.

BIOSTAR TB250-BTC+ 8xPCI-E
Intel Celeron G3900 2,8
Crucial 4GB 2400MHz
SSD KINGSTON A400 120GB
SAPPHIRE RX580 NITRO+ 8GB
Riser USB3.0 PCI-E PCI 1x-16x 6PIN SATA 008C
LC-POWER 1200W ATX 80+ Platinum

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1918
Rejestracja: 24 sierpnia 2011
Reputacja: 214
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z koparką

Postautor: slasta » czwartek, 8 lutego 2018, 12:28

@Michal26,
Na tej płycie nie ma portów PCI chyba chodziło Ci o PCI-E.
System nie staruje z dowolnymi 4 kartami? Czy testowałeś tylko 3 karty które normalnie kopią i jedną dodatkowa po której nie startuje system.
Karty są nowe czy używane? Może ktoś wgrał zły bios, karty sa 8GB a wgrał od wersji 4GB, do którejś karty przez co sterownik wykrzacza system. Spróbuj odpalić w trybie awaryjnym ?

Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 8 lutego 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z koparką

Postautor: Michal26 » czwartek, 8 lutego 2018, 13:36

Tak gdy podepnę dowolne cztery karty uruchamianie zatrzymuje się na ekranie z logiem Windowsa. Karty są nowe i raczej wykluczam problem z kartami bo mogę uruchomić system gdy podepnę je pojedynczo i system normalnie je wykrywa. Tak samo gdy podłącze np. trzy po lewej system się uruchomi i gdy podłącze trzy po prawej tez się uruchomi. Ale dołożę choć jedna kartę i lipa.

Początkujący
Posty: 558
Rejestracja: 4 lipca 2017
Reputacja: 203
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z koparką

Postautor: Harey » czwartek, 8 lutego 2018, 14:21

Enable 4G encode?

Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 8 lutego 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z koparką

Postautor: Michal26 » czwartek, 8 lutego 2018, 16:23

Aktywowanie tej funkcji w biosie też nic nie zmienia. Sprawdziłem wszystkie karty pojedynczo i wgrałem inny bios i również bez zmian.

Początkujący
Posty: 164
Rejestracja: 30 maja 2016
Reputacja: 11
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z koparką

Postautor: KONAn » czwartek, 8 lutego 2018, 18:23

BIOSTAR TB250-BTC+ 8xPCI-E


Ustawiles w biosie opcje miningu na 6xGPU albo above 6xGPU ??

Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 8 lutego 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z koparką

Postautor: Michal26 » czwartek, 8 lutego 2018, 18:53

Po aktualizacji biosu płyty głównej jest zamiast tej opcji o której piszesz tylko opcja mining enabled i disabled oczywiście mam ustawione enabled

Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 9 grudnia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z koparką

Postautor: kryptoluk » czwartek, 8 lutego 2018, 21:14

U mnie co prawda na płycie asusa po wpięciu dodatkowej karty przy pomocy risera komp mielił dobre 5 minut zaczym się dźwignął. Win10 wyglądał jak by się zwiesił bo nawet te postępujące kółko przestało się kręcić. Może poczekaj trochę dłużej.

Wygadany
Posty: 682
Rejestracja: 6 grudnia 2013
Reputacja: 25
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z koparką

Postautor: jacek1973 » czwartek, 8 lutego 2018, 21:18

Obstawiam risery. To najmniej pewny element w koparce. Mam zawsze na zapas kilka.

Początkujący
Posty: 164
Rejestracja: 30 maja 2016
Reputacja: 11
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z koparką

Postautor: KONAn » czwartek, 8 lutego 2018, 22:17

Intel Virtualization Technology dales na disabled ??

Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 8 lutego 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z koparką

Postautor: Michal26 » czwartek, 8 lutego 2018, 22:17

Wyciągnąłem ze swojego komputera jednego GTX1080 podpięty do koparki z nowym riserem i ta sama sytuacja. Wyłączyłem intel virtualization i nic nie pomogło. Aha zostawiłem też komputer na godzinę żeby się włączył jak wróciłem do domu tez lipa stoi w tym samym miejscu. Zaobserwowałem jeszcze że jeżeli jest więcej kart wpiętych w płytę tym te kółko na ekranie pod logiem Windowsa kręci się wolniej.

Początkujący
Posty: 558
Rejestracja: 4 lipca 2017
Reputacja: 203
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z koparką

Postautor: Harey » czwartek, 8 lutego 2018, 22:36

Uruchom z pendrive https://simplemining.net/ a rozpoznasz, czy problem jest sprzętowy, czy jednak Win.

Początkujący
Posty: 29
Rejestracja: 20 stycznia 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z koparką

Postautor: Nemek » czwartek, 8 lutego 2018, 23:40

Wyłącz Mining Mode :) miałem to samo :)

Co się nabarowałem, updaty BIOSu i downgrade'y. Poza tym w menu gdzie jest właśnie ta opcja niby pokazuje CI, ile masz kart wpiętych. Mi zawsze pokazywało tylko 3 pierwsze "Present" a system widzi wszystkie. Wyłączyłem mining mode w cholerę i system śmiga aż miło :)

Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 8 lutego 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z koparką

Postautor: Michal26 » piątek, 9 lutego 2018, 15:31

Udało mi się uruchomić simplemining z sześcioma kartami wiec jest postęp. Jedyny problem to gdy koparka uruchomi się ponownie to nie wystartuje system pojawiają się dziwne krzaki na ekranie muszę wyłączyć zasilacz i dopiero ją uruchomić. Póki co kopie na wszystkie karty z prędkością 186 mh/s i pobiera 1kw prądu. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem.

Wróć do „Ethereum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość