Etherum Lite Wallet - czy obsluguje tokeny tez ?

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 2782
Rejestracja: 16 lutego 2014
Reputacja: 545
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Etherum Lite Wallet - czy obsluguje tokeny tez ?

Postautor: Rumcajs » wtorek, 12 września 2017, 19:40

jak w temacie.
Mój normalny ethereum wallet chyba to geth, zaktualizowany nawet do wersji 0.9 nie potrafi nadazyc z synchronizacją bloków nawet chodząc 24/7 od 4 tygodni ciagle jest kilka dni do tyłu.
Więc uruchomiłem go w trybie lite, długo czekałem na peery ale sie pojawiły i szybko poszło , saldo 0,XX eth tyle zeby było na opłaty za wysyłanie i to eth sie pojawiło.
Ale tokeny sie nie pojawiły, wiem że musze dodać żeby je widziało to musze dodac adres kontraktu i po aktualizacji dodalem adresy kontraktow i mi sie pojawily te tokeny co na tym wallecie są.
Ale jak uruchomilem w trybie Lite walleta to nie ma w wallecie przycisku całego "Watch Token" więc nie mam jak dodać adresów kontraktów tokenu i nie widze moich tokenów erc20.
Widze tylko moje zasrane 0,XX eth trzymane na fee za wysyłanie tokenów.

Czy lite wallet w takim razie obługuje tokeny erc20 czy służy tylko do trzymania samego eth ???

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 7267
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 870
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

Etherum Lite Wallet - czy obsluguje tokeny tez ?

Postautor: adam1226 » wtorek, 12 września 2017, 19:43

Poszukaj jak odpalic Ethereum Wallet w trybie syncmode=light bedziesz mial wszystko to samo co na normalnym syncu tyle ze bedzie pobierac tylko ostatnie kilkaset blokow.

Wygadany
Posty: 669
Rejestracja: 14 lutego 2017
Reputacja: 180
Reputacja postu: 
5
Napiwki za post: 0 BTC

Etherum Lite Wallet - czy obsluguje tokeny tez ?

Postautor: esse » wtorek, 12 września 2017, 19:51

@Rumcajs, Ethereum Wallet 0.9.0 ma jakiś błąd i po dodaniu tokenów (Watch token) nie zapamiętuje tego. Po powtórnym uruchomieniu tokeny trzeba znów dodawać.
Użyj Mist 0.9.0, nie ma tego błędu: https://github.com/ethereum/mist/releases.


Light mode: działa też dla Mist.

Instrukacja dla Windows, dotyczy wersji zip Wallet/Mist.
Instalujemy Ethereum Wallet lub Mist. Wchodzimy do C:\Users\xxxx\AppData\Roaming\Ethereum Wallet\binaries\Geth\unpacked (xxxx to nazwa usera) i robimy skrót na pulpicie do pliku geth.exe. Wchodzimy we włąściwości skrótu i w Elemencie docelowym dodajemy na końcu -syncmode light, powinno wyglądać to tak:
"C:\Users\xxxx\AppData\Roaming\Ethereum Wallet\binaries\Geth\unpacked\geth.exe" -syncmode light, cudzysłów jest ważny.
Rozpakowujemy sobie gdzieś archiwum zip z Walletem czy Mistem i robimy skrót do pliku Ethereum Wallet.exe czy Mist.exe i dodajemy na końcu -node-light, Element docelowy ma wyglądać tak:
F:\Mist-win64-0-9-0\win-unpacked\Mist.exe -node-light.
Uruchomiamy najpierw geth poprzez skrót, otwiera się on w oknie cmd. To okno powinno być otwarte w czasie pracy Walleta/Mista. Potem ze skrótu uruchomiamy Wallet/Mist. Zamykamy najpierw Wallet/Mist, później okno geth.
Ostatnio zmieniony wtorek, 12 września 2017, 20:54 przez esse, łącznie zmieniany 4 razy.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 2782
Rejestracja: 16 lutego 2014
Reputacja: 545
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Etherum Lite Wallet - czy obsluguje tokeny tez ?

Postautor: Rumcajs » wtorek, 12 września 2017, 20:18

adam1226 pisze: Poszukaj jak odpalic Ethereum Wallet w trybie syncmode=light bedziesz mial wszystko to samo co na normalnym syncu tyle ze bedzie pobierac tylko ostatnie kilkaset blokow.
Tak to właśnie jest ten mój Lite Wallet z tytułu posta, ten z --syncmode=light
I to mi zadziałało ale mam tylko saldo eth, nie mam przyciskow jak w normalnym wczesniej zwyklym geth ze były przyciski "Watch Token". Więc nie moge dodac od nowa tokena jakbym chciał, chetnie dodalbym je nawet i od nowa byle sie dało.

@esse,
Ale ja już mam zainstalowanego Geth walleta, nie umiem przenies swojego walleta z Geth na Mist, sorry.
Problem tkwi w tym że ja niemam przycisku do dodania tokenów żeby je zobaczyć.
Mam tylko 2 przyciski "Add acount" i "Add wallet contract". W wersji light znikl mi przycisk "Watch Token" a w balansie pusto widze tylko dust eth.

Wygadany
Posty: 669
Rejestracja: 14 lutego 2017
Reputacja: 180
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Etherum Lite Wallet - czy obsluguje tokeny tez ?

Postautor: esse » wtorek, 12 września 2017, 20:29

Masz Windows? Dopisałem wyżej instrukcję, u mnie działa.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 2782
Rejestracja: 16 lutego 2014
Reputacja: 545
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Etherum Lite Wallet - czy obsluguje tokeny tez ?

Postautor: Rumcajs » wtorek, 12 września 2017, 20:30

Mam , ale geth stoi na serverze z Linuxem, nie tutaj skąd siedze na forum :D

Esse sorki że nie doałem od razu że chodzi o walleta Linuxowego, myślałem że pytanie czy lite wallet obsługuje tokeny i jak nie ma zwiazku na jaki system jest.
Mało eth walleta uzywałem.

Wygadany
Posty: 669
Rejestracja: 14 lutego 2017
Reputacja: 180
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Etherum Lite Wallet - czy obsluguje tokeny tez ?

Postautor: esse » wtorek, 12 września 2017, 20:37

Mam to pod Win 7 i obsługuje tokeny (Mist). Piszą, że problem jest też w Linuxie: https://github.com/ethereum/mist/issues/2921

edit: albo powrót do wersji 0.8.10 może pomóc

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 2782
Rejestracja: 16 lutego 2014
Reputacja: 545
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Etherum Lite Wallet - czy obsluguje tokeny tez ?

Postautor: Rumcajs » wtorek, 12 września 2017, 21:26

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły ? Nie żeby te wyżej były złe ale wole najprostsze rozwiązania plus nie wszystko potrafie sam zrobić.
Rozumiem że był bug na 0.9, po uruchomieniu walleta trzeba od nowa dodawać tokeny ale ja niemam przycisku do dodania tych tokenow po prostu.
A chetnie bym je dodał nawet po każdym uruchomieniu servera z eth walletem ale nie mam przycisku w wersji light.
Stąd wracam do pytania mojego - czy wersja light Geth ( --syncmode=light) (--node -light) obsluguje tokeny erc20 czy nie obsluguje skoro nie mam przycisku żeby je dodać tj. takiego jak miałem w wersji nie light czyli "watch token" ???

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 7267
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 870
Reputacja postu: 
4
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

Etherum Lite Wallet - czy obsluguje tokeny tez ?

Postautor: adam1226 » wtorek, 12 września 2017, 21:32

Contracts -> watch token?

A ja jeszcze pytanko o EOS:
Spoiler:
Udało się to komuś kupić przez mista syncomed=light?

Wygadany
Posty: 669
Rejestracja: 14 lutego 2017
Reputacja: 180
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Etherum Lite Wallet - czy obsluguje tokeny tez ?

Postautor: esse » wtorek, 12 września 2017, 21:38

Rumcajs pisze:
Stąd wracam do pytania mojego - czy wersja light Geth ( --syncmode=light) (--node -light) obsluguje tokeny erc20 czy nie obsluguje skoro nie mam przycisku żeby je dodać tj. takiego jak miałem w wersji nie light czyli "watch token" ???
W mojej instalacji light Mist na Win 7 obsługuje, przycisk mam.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 2782
Rejestracja: 16 lutego 2014
Reputacja: 545
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Etherum Lite Wallet - czy obsluguje tokeny tez ?

Postautor: Rumcajs » wtorek, 12 września 2017, 21:48

Boże znalazłem to !! dokopałem się przycisk jest, 2 dni temu dodawałem na normalnej wersji walleta a dzis szukałem tyle czasu i go nie było.
Już mam, dodałem 4 tokeny w niecałą minutę, jednak działa. Jestem chyba upośledzony, nie dokopałem się tam tyle czasu, ciągle szukałem wewnątrz swojego konta i nie wszedzie zaglądałem, miałem wcześniej chyba innego walleta i nie mogłem znalesc.
Powiem później czy po zamknięciu klienta trzeba będzie dodawać tokeny od nowa na wersji Lite na 0.9. Narazie nie zamykam go bo moze jakies ico kupie więc niech chodzi.
Dzieki wszystkim za pomoc !

Początkujący
Posty: 12
Rejestracja: 25 lipca 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Etherum Lite Wallet - czy obsluguje tokeny tez ?

Postautor: casha » środa, 27 września 2017, 20:21

Czy geth'em jest mozliwosc dodania custom tokena?
Dla przykładu "PoSToken" ?
W MyEtherWallet to nie problem.

Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 3 listopada 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

FAQ - indeks tematów, często zadawanych pytań itd.

Postautor: Ekodjo » piątek, 3 listopada 2017, 22:53

Mam takie pytanko. Czy ta instrukcja https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php? ... 37#p364718 jest dalej aktualna i nic się nie zmieniło?

Przeniesione do odpowiedniego tematu (dlaczego pytasz o aktualność instrukcji w FAQ, zamiast w temacie, gdzie jest ta instrukcja?) oraz poprawiony link.
Ostatnio zmieniony niedziela, 5 listopada 2017, 14:42 przez pm7, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: przeniesienie, url

Wygadany
Posty: 669
Rejestracja: 14 lutego 2017
Reputacja: 180
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Etherum Lite Wallet - czy obsluguje tokeny tez ?

Postautor: esse » piątek, 10 listopada 2017, 16:39

@Ekodjo, tak, aktualna.

Wygadany
Posty: 689
Rejestracja: 6 grudnia 2013
Reputacja: 28
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Etherum Lite Wallet - czy obsluguje tokeny tez ?

Postautor: jacek1973 » środa, 3 stycznia 2018, 12:04

Mam problem z portfelem PIRL . na https://wallet.pirl.io/ otrzymaniu z poola PIRL. Wysłałem na adres Cryptopi 2 transakcje. Portfel jest pusty. Explorer pokazuje 0 transakcji i stan 22 PIRL. Jeśli ustawię na pool adres bezpośrednio na giełdę Cryptopia to transakcje idą bez problemu. Pytanie gdzie są niby wysłane PIRL . I dlaczego explorer nie pozazuje tych transakcji?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wróć do „Ethereum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość