Tutorial dla początkujących kopaczy

Początkujący
Posty: 154
Rejestracja: 12 stycznia 2018
Reputacja: 49
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: kuba9449 » piątek, 19 stycznia 2018, 07:36

redlumek pisze: Cytuj
Zgłoś ten post
Odpowiedz w pełnym edytorze

Nieprzeczytany postautor: redlumek » czwartek, 18 stycznia 2018, 15:54
Na wszystkim próbowałem, na zwykłym komputerze, na laptopie.

Początkujący
Posty: 192
Rejestracja: 9 czerwca 2017
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: jurban » piątek, 19 stycznia 2018, 12:41

@kuba9449, jakie masz karty i jakie sterowniki?
@Legalek, próbowałeś Claymore?

Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 16 stycznia 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: Legalek » piątek, 19 stycznia 2018, 13:57

@jurban, Tak, wyświetla ten sam błąd.

Weteran
Posty: 1504
Rejestracja: 3 grudnia 2017
Reputacja: 228
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: redlumek » piątek, 19 stycznia 2018, 16:46

kuba9449 pisze:
redlumek pisze: Cytuj
Zgłoś ten post
Odpowiedz w pełnym edytorze

Nieprzeczytany postautor: redlumek » czwartek, 18 stycznia 2018, 15:54
Na wszystkim próbowałem, na zwykłym komputerze, na laptopie.
Chodziło mi na jakich kartach graficznych chcesz kopać.

Początkujący
Posty: 144
Rejestracja: 10 grudnia 2013
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: deejaybialy » piątek, 19 stycznia 2018, 18:07

kuba9449 pisze: Ściągałem z linku z pierwszego posta tego tematu.
Wyświetla się "no amd opencl or nvidia cuda gpus found"
Jaka płyta? Ja miałem taki komunikat na asrocku h81pro btc bo miałem złe sterowniki do karty na płycie (intel) i ona jakby blokowała po dograniu sterowników ze str. asrocka wszystko ruszyło.

powodzenia

Początkujący
Posty: 154
Rejestracja: 12 stycznia 2018
Reputacja: 49
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: kuba9449 » wtorek, 23 stycznia 2018, 10:17

redlumek pisze:
kuba9449 pisze:
redlumek pisze: Cytuj
Zgłoś ten post
Odpowiedz w pełnym edytorze

Nieprzeczytany postautor: redlumek » czwartek, 18 stycznia 2018, 15:54
Na wszystkim próbowałem, na zwykłym komputerze, na laptopie.
Chodziło mi na jakich kartach graficznych chcesz kopać.
Intel HD 4600 windows 10 - komunikat "no amd opencl or nvidia cuda gpus found"
Geforce 7300 gs windows xp - komunikat "aplikacja nie jest prawidłową aplikacją systemu windows"
I laptop w którym w menedżerze urządzeń pokazuje 2 karty graficzne, intel hd 4000 i geforce gt 740m, windows 7 komunikat "no amd opencl or nvidia cuda gpus found".

Początkujący
Posty: 192
Rejestracja: 9 czerwca 2017
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: jurban » wtorek, 23 stycznia 2018, 12:14

Na iGPU Intela nie ma koparek, bo są i tak za słabe, 7300 gs jest za stary żeby na nim kopać (chyba nawet CUDA nie ma) a 740m za wolny. Kopanie ETH ma sens na kartach 970 i nowszych. Nawet jakbyś jakimś cudem odpalił koparkę na tych muzealnych eksponatach, to byś zarabiał jakieś 5zł na miesiąc.

Początkujący
Posty: 13
Rejestracja: 23 stycznia 2018
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: gsmservice » wtorek, 23 stycznia 2018, 14:00

Koledzy proszę o szybką poradę lepsza będzie koparka RX580 4GB x 6 czy GTX 1060 6GB x7?
Dzięki za pomoc i proszę o wyrozumiałość.

Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 20 stycznia 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: rynkov » wtorek, 23 stycznia 2018, 16:45

whattomine.com i lepsza gtx

Początkujący
Posty: 13
Rejestracja: 23 stycznia 2018
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: gsmservice » wtorek, 23 stycznia 2018, 19:05

Z obliczeń wynika , że przy 6x 580 4gb wychodzi około 181MH/s natomiast nvidia 7x 1060 6gb około 151HS/s czyli wg tego Radeon wygrywa.Wiem ,że można podkręcić i będzie więcej.Zastanawiam się bo ta 580 ma tylko 4GB i może już w krótce być do odstawki .

Początkujący
Posty: 154
Rejestracja: 12 stycznia 2018
Reputacja: 49
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: kuba9449 » niedziela, 28 stycznia 2018, 17:29

jurban pisze:Na iGPU Intela nie ma koparek, bo są i tak za słabe, 7300 gs jest za stary żeby na nim kopać (chyba nawet CUDA nie ma) a 740m za wolny. Kopanie ETH ma sens na kartach 970 i nowszych. Nawet jakbyś jakimś cudem odpalił koparkę na tych muzealnych eksponatach, to byś zarabiał jakieś 5zł na miesiąc.
Nie robię tego dla zysku, tylko dla nauki. Pobawiłem się trochę z komputerem z 7300gs i okazało się, że winny był system, po wgraniu win7 64bit zamiast xp udało się pójść o krok dalej i teraz pojawia się komunikat "na komputerze nie znaleziono opencl.dll"
Czy winna jest już tylko karta gpu czy coś jeszcze? Planuję kupić 1060 ale chcę się upewnić, że wszystko będzie dobrze działać.

Początkujący
Posty: 192
Rejestracja: 9 czerwca 2017
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: jurban » niedziela, 28 stycznia 2018, 22:29

7300gs nie obsługuje CUDA ani OpenCL.

Początkujący
Posty: 29
Rejestracja: 20 stycznia 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: Nemek » wtorek, 30 stycznia 2018, 22:48

Panowie i być może panie ;) 5x GTX1060 kopie sobie 22 Mh/s. Dodałem dziś 6 grafikę co by zamknąć projekt i... Ni z tego ni z owego GPU2 hashrate spadł do 18 Mh/s. Resety, srety itd nic... Nim zacznę przekładać karty, zmieniać risery i inne cuda wole zapytać. 3x Inno 3D + 2x Gigabyte Windforce i dziś doszła MSI Aero.

Początkujący
Posty: 53
Rejestracja: 25 czerwca 2017
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: Alwego » wtorek, 30 stycznia 2018, 23:31

A czasem nie wpiąłeś MSI w slot2 przez co stare GPU2 widnieje obecnie jako GPU3? Mnie to wygląda na MSI Aero z kością Hynixa.

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 23
Rejestracja: 17 stycznia 2018
Reputacja: -1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: adam_r » wtorek, 30 stycznia 2018, 23:43

pacjent to: sapphire nitro + rx580 8gb

W jednym komputerze dwa dyski.
Bootuje z pierwszego, windows 7 do codziennego użytku, sterowniki zainstalowały się z automatu, gpu-z pokazuje pamięci micron
Bootuje z drugiego "docelowy do koparki", windows 10 pro, sterownik adrenalin 18.1.1, gpu`z pokazuje pamięci samsung

Znacie odpowiedz dlaczego tak jest ? Czy może pod windowsem 7 zainstalować załączone oprogramowanie/sterwoniki od karty i dopiero wtedy gpu-z wskaże właściwe pamięci ?

[Edycja]
Windows 7, właśnie jestem po zainstalowaniu dołączonego oprogramowania do karty, gpu`z wskazuje pamięci samsung czyli już nie micron.

Cóż, idę po śrubowkręt :lol:
[Edycja]
Rozkręciłem kartę numer 2 i 3, jak byk obie na pamięciach hynix.
Windows 7 sterowniki windowsa = MICRON
Windows 7 sterowniki amd = Hynix
Windows 10 sterowniki adrenalina = Hynix

Wniosek: idę rozkręcić kartę numer 1 :lol: Czy jednak jest to zbędne bo bez sterowników zawsze będzie micron a ze sterownikami to co rzeczywiste :?:
Ostatnio zmieniony środa, 31 stycznia 2018, 12:45 przez adam_r, łącznie zmieniany 3 razy.

Początkujący
Posty: 29
Rejestracja: 20 stycznia 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: Nemek » środa, 31 stycznia 2018, 00:37

Alwego pisze: A czasem nie wpiąłeś MSI w slot2 przez co stare GPU2 widnieje obecnie jako GPU3? Mnie to wygląda na MSI Aero z kością Hynixa.
Masz rację SK Hynix - kuźwa zapomniałem o tym przed zakupem. Czyli mimo, że wpiąłem w ostatni slot PCIe x1 to widoczne jest jako GPU2? Pociesza mnie fakt ze grafikę z 30 miechami gwarancji zakupiłem za 1k :) Czyli sprzedać dołożyć 100 zeta i kupić Samsunga :D

Ewentualnie czy z tym da się coś zrobić? Mam maszynę BGA mogę przylutować kości pamięci :D

Początkujący
Posty: 53
Rejestracja: 25 czerwca 2017
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: Alwego » środa, 31 stycznia 2018, 11:14

Gdzie Ty za 1100 chcesz kupić teraz 1060? I to jeszcze na samsungu?:D
Olej, ciesz się, że za półdarmo karte masz, kop 18-19 mh albo inną walutę na innym algorytmie ;)

Początkujący
Posty: 154
Rejestracja: 12 stycznia 2018
Reputacja: 49
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: kuba9449 » środa, 31 stycznia 2018, 14:51

jurban pisze: 7300gs nie obsługuje CUDA ani OpenCL.
Na 1060 6gb śmiga aż miło :)

Orator
Posty: 716
Rejestracja: 6 grudnia 2013
Reputacja: 37
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: jacek1973 » środa, 31 stycznia 2018, 15:30

Z racji braku towaru , kupiłem rx 560 2gb 14,5mhs , 40-50w całkiem ładnie zarabia przy cenie zakupu 400 zl . Realny pobór mobo + 1 karta rx 560.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

https://hiveos.farm/
https://mining.help/

Początkujący
Posty: 29
Rejestracja: 20 stycznia 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: Nemek » środa, 31 stycznia 2018, 21:18

Alwego pisze: Gdzie Ty za 1100 chcesz kupić teraz 1060? I to jeszcze na samsungu?:D
Olej, ciesz się, że za półdarmo karte masz, kop 18-19 mh albo inną walutę na innym algorytmie ;)
No przesadziłem ze skrótem myślowym. Mam nadzieje sprzedać tą grafikę za jakieś 1300 może ciut więcej - dla gracza to wsio rybka samsung czy hynix, dołożyć 100 i poszukać znowu czegoś co ma jeszcze rok gwarancji ;)

W tutku dla początkujących można dodać info ze hashrate podane są dla kart na kościach samsunga :)

@jacek1973, obrazki mnie nie wchodzą. Jakie jest zużycie energii całej platformy? Bo patrząc na hashrate do zużycia energii to jest sympatycznie. Tylko tu już w grę wchodzi płyta przynajmniej na 12 GPU :) Najgorsze, że taka grafika i tak wydziela tyle samo ciepła co 1060, a potrzeba prawie 2 szt żeby nadrobić hashrate ;/

Wróć do „Ethereum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości