Tutorial dla początkujących kopaczy

Wygadany
Posty: 511
Rejestracja: 13 marca 2016
Reputacja: 40
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: jupp82 » sobota, 18 listopada 2017, 18:21

Jeśli pamięć mnie nie myli Ethash do 11.2018. Equihash nie wiem ale długo.

Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 26 listopada 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: outofmemory » niedziela, 26 listopada 2017, 16:57

Wybaczcie pytania totalnego laika.
Czy mając koparkę z np 6 kartami, potrzeba jakoś konfigurować program kopiący, aby wszystkie karty pracowały?
Idąc dalej z tym pytaniem, czy jeśli koparkę bym rozbudował do 12 kart (załóżmy, że jest to możliwe) czy program dalej to obsłuży?

Kolejne pytanie: czy gdzieś znajdę info jaki internet jest potrzebny do obsłużenia takiej koparki? Czy są jakieś problemy z neostradą przy kopaniu?

Będę wdzięczny za odpowiedzi

Początkujący
Posty: 557
Rejestracja: 4 lipca 2017
Reputacja: 203
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: Harey » niedziela, 26 listopada 2017, 17:37

outofmemory pisze: Czy mając koparkę z np 6 kartami, potrzeba jakoś konfigurować program kopiący, aby wszystkie karty pracowały?
Niespecjalnie, nie ma z tym problemu. Gotowe softy dla kopaczy pod Linux wykrywają raczej bezproblemowo, w Windows kwestia dogrania sterowników dla każdej karty.
outofmemory pisze: czy jeśli koparkę bym rozbudował do 12 kart (załóżmy, że jest to możliwe) czy program dalej to obsłuży?
Linux obsługuje 100%, Windows o ile nic się nie zmieniło obsługuje w tej ilości tylko hybrydy składające się z kart Amd + Nvidia

Oczywiście to są tylko moje doświadczenia, z moich config'ów a czasem czytam o pasmach niepowodzeń.

Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 26 listopada 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: outofmemory » niedziela, 26 listopada 2017, 17:47

@Harey, dzięki.
A co z internetem? Mocno kopanie zapycha łącze?

Początkujący
Posty: 557
Rejestracja: 4 lipca 2017
Reputacja: 203
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: Harey » niedziela, 26 listopada 2017, 18:45

outofmemory pisze: A co z internetem?
Śladowe ilości. Modem gsm, najsłabsza neostrada - dosłownie cokolwiek.

Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 13 grudnia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: damianssj661 » środa, 13 grudnia 2017, 05:56

Chciałbym zrobić koparkę na Asus B250 + 19x RX 580.
Czy to jest możliwe?

Próbowałem rozwiązać problem czytając i wiem, że niedawno Asus udostępnił nowy bios, amd nowe sterowniki pod blockchain, ale wciąż nie jestem pewien.
Czy mogę zrobić 19x RX580 czy musi być 11+8x P106? Kiedy się to zmieni?
Czy mając 19 kart i chcąc kopać claymore dual mine powinienem używać linuxa czy windowsa?

Dzięki za pomoc z góry ;)

Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 1 stycznia 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: sebollos » poniedziałek, 1 stycznia 2018, 10:37

Witam, jestem zupełnie zielony w temacie kopania, w związku z tym mam kilka pytań.
Mam dostęp do 2-3 dość mocnych laptopów typu I7 7700Q GTX 1060, i7-8550U AMD R530 4GB, I5 7300HQ GTX1050 4GB, są to przykładowe zestawienia procesorów i kart w laptopach do jakich mam dostęp dzisiaj. Za ok tydzien mogę mieć dosęp do jeszcze innych konfiguracji.
Zaznaczam że interesuje mnie kopanie raczej dla samej idei, zdaje sobie sprawę że fortuny na tym nie ukopię.
Czy mogę zapuścić koparki na 3 laptopach pracujących w tej samej sieci LAN z jednym publicznym adresem IP i nikt mnie nie bedzie blokował ?
Czy jest jakaś dystrybucja live linuxa do odpalenia koparki na laptopie aby nic na Windowsie nie instalować ? Ewentualnie czy można przygotować sobie taki zestaw na pendrivie aby włożyć go do USB odpalić koparkę i po wyjęciu pendriva ona działa dalej a ja odpalam koparkę na innym laptopie i tak aż uruchomię kopanie na 3 laptopach ?
Dziękuję za odpowiedź

Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: 13 grudnia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: Rig1 » poniedziałek, 1 stycznia 2018, 17:03

Na laptopach to ja się zbytnio nie znam ale czy te laptopy przeżyją to całe kopanie - gpu obciążone 24h więc raczej ciepło w środku będzie. Co do linuksa to bez problemu możesz sobie na każdej dystrybucji zrobić koparkę, ewentualnie zainteresować się czymś co się zwie ethOS (http://ethosdistro.com), ewentualnie KopiemTU (https://bitcointalk.org/index.php?topic=520998.0).

Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 4 stycznia 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: urek » czwartek, 4 stycznia 2018, 22:20

Witam wszystkich serdecznie. Jako nowy na forum.
Długo grzebałem po forum, spędziłem tu naprawdę ładne godziny, dowiedziałem się z niego mnóstwo rzeczy. Zarobiłem swoje pierwsze pieniążki na krypto (gielda), które w części chciałem zainwestować w mini koparkę. Dzięki Wam udało mi się uruchomić moją własną koparkę, składa się z 1 x rx570 - sapphire nitro + na hinixach - osiągała stabilne 28mh/s, ale niestety czar prysł jak dorzuciłem do zestawu drugą kartę rx580 msi armor na samsungach. Po podłączeniu wszystko niby ładnie, przeflashowałem bios na nowym nabytku, uruchomiłem CLYMORA 10.0 - cały czas na nim kopie i okazało się, że obie karty kopią mi po około 21 mh/s co daje w sumie około 42 mh/s. Liczyłem na dużo więcej... sniło mi się, że dobiłem do 60 - co wydaje mi się realne do osiągnięcia.

Mam pytanie bo nie podgrywałem nowych sterowników do dodatkowej karty graficznej (win 10, sterowniki Driver Packaging Version
17.30.1091.1011-170922a-318486C). czy to może być przyczyna?


Jeśli ma ktoś jakieś pomysły bardzo proszę o pomoc.
Z góry serdecznie dzięki!

Dodano po 1 godzinie 6 minutach 56 sekundach:
Udało się. Przeinstalowanie sterów pomogło. :) Tak czy siak! Jakoś i tak chciałem się przywitać.

Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 4 stycznia 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: urek » piątek, 5 stycznia 2018, 12:22

Jeszcze jedna sprawa, po nocy kopania, niestety nowo dołożona karta niby kopie 30mh/s ale ma mnóstwo incorrect shares (90%) - 0 błędów pamięci...

Czy to może być wina nieprawidłowej modyfikacji bios'u ?

ustawienia RX 580 na samsungach
1150/2100 -20%

Jak wrócę z pracy będe musiał to sprawdzić.

Pozdrawiam

Początkujący
Posty: 53
Rejestracja: 25 czerwca 2017
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: Alwego » piątek, 5 stycznia 2018, 19:23

Jak wygląda sprawa DAGa i 3 GB na gtx 1060? W niektórych miejscach można usłyszeć, że pierwsza połowa tego roku (kwiecień) to będzie moment kiedy DAG przekroczy 3 GB. Jednocześnie w kalkulatorze ( https://investoon.com/tools/dag_size ) mamy info o czerwcu 2019 (choć to szacunki dla bloku co 16 a nie co 14 sekund). Bardziej obeznani podpowiedzą jak to w końcu jest? Do końca tego roku pokopiemy jeszcze na tych kartach?

Początkujący
Posty: 30
Rejestracja: 27 grudnia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: sirBartek » wtorek, 9 stycznia 2018, 20:51

Cześć,
jestem kompletnie zielony złożyłem sprzęt uruchomiłem simplemining z pena i.... i jak to skonfigurować?
POMOOCY!!!

Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 4 stycznia 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: PiotrKac » niedziela, 14 stycznia 2018, 12:44

sirBartek pisze: Cześć,
jestem kompletnie zielony złożyłem sprzęt uruchomiłem simplemining z pena i.... i jak to skonfigurować?
POMOOCY!!!
Po nagraniu simplemining musisz edytować plik (jedyny plik widoczny na penie) podając swój adres e-mail, do koparki musisz podpiąć sieć z działającym DHCP. Resztę robisz przez ich stronę

Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 15 stycznia 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: Fifi » poniedziałek, 15 stycznia 2018, 08:52

Dzień dobry,
Mam pewne pytanie, jestem kompletnie zielony. Chciałbym zacząć kopać ETH (lub dual ETH + coś jeszcze). Stąd moje pytanie, o zdanie na temat koparek z Allegro. Jest tam tego dużo, w jakim stopniu się to opłaca. Dodam, że mam na pierwszą koparkę około 20k PLN. Jeśli nie allegro to co innego?
Pozdrawiam

Początkujący
Posty: 154
Rejestracja: 12 stycznia 2018
Reputacja: 49
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: kuba9449 » czwartek, 18 stycznia 2018, 11:49

Mam problem z programem Claymore. Na jednym komputerze uruchamia się, wszystko wygląda prawidłowo ale w pewnym momencie zamyka się zanim przeczytam o co chodzi. Na drugim komputerze praktycznie od razu wyskakuje komunikat "aplikacja nie jest prawidłową aplikacją systemu windows".

Początkujący
Posty: 192
Rejestracja: 9 czerwca 2017
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: jurban » czwartek, 18 stycznia 2018, 12:17

Dodaj na końcu linijkę timeout i zobacz co się wyświetla. Skąd ściągałeś program?

Początkujący
Posty: 154
Rejestracja: 12 stycznia 2018
Reputacja: 49
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: kuba9449 » czwartek, 18 stycznia 2018, 15:24

Ściągałem z linku z pierwszego posta tego tematu.
Wyświetla się "no amd opencl or nvidia cuda gpus found"

Weteran
Posty: 1504
Rejestracja: 3 grudnia 2017
Reputacja: 228
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: redlumek » czwartek, 18 stycznia 2018, 15:54

A na czym chcesz kopać?

Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 16 stycznia 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: Legalek » czwartek, 18 stycznia 2018, 18:25

Witam, mam pewien problem. Mam w komputerze podpięte 2x R9 280x, jedna od Sapphire, druga to XFX, obie mają 4GB pamięci(Jedna karta jest osadzona na PCI-E x16, druga na PCI-E x4). Problem polega na tym że program wybiórczo kopie tylko na jednej karcie graficznej, tzn. raz kopie tylko na XFX'ie, a gdy zresetuję program wybiera kopanie na Sapphire'rze. Dodam tylko że problem ten pojawia się na ethminerze, natomiast minergate nie ma żadnego problemu z rozpoznaniem dwóch kart i kopie na obu. Znalazłem też pewien błąd gdy program się odpala, myślę że to on jest powodem tego kopania na zmianę.
Wycinek z programu:

Kod: Zaznacz cały

 cl  23:14:09|cl-1      Build info:
 cl  23:14:09|cl-1      Creating light cache buffer, size 38272448
 cl  23:14:09|cl-1      Creating DAG buffer, size 2449472384
 cl  23:14:09|cl-1      Loading kernels
 cl  23:14:09|cl-1      Writing light cache buffer
 cl  23:14:09|cl-1      Creating buffer for header.
 cl  23:14:09|cl-1      Creating mining buffer
 cl  23:14:09|cl-1      Generating DAG
  X  23:14:09|cl-1      OpenCL init failed: clEnqueueNDRangeKernel: CL_MEM_OBJECT_ALLOCATION_FAILURE (-4)
 cl  23:14:09|cl-1      Switch time 6797 ms / 3976485 us
  X  23:14:09|cl-1      OpenCL Error: clEnqueueNDRangeKernel: CL_MEM_OBJECT_ALLOCATION_FAILURE (-4)
CFG:

Kod: Zaznacz cały

@echo off

setx GPU_FORCE_64BIT_PTR 0
setx GPU_MAX_HEAP_SIZE 100
setx GPU_USE_SYNC_OBJECTS 1
setx GPU_MAX_ALLOC_PERCENT 100
setx GPU_SINGLE_ALLOC_PERCENT 100
ethminer --farm-recheck 200 -S eu1.nanopool.org:9999 -O 0x[portfel].worker1 -G
Próbowałem też z włączonym oraz wyłączonym Crossfire'em jednak to nic nie dało. Pamięć wirtualną mam ustawioną na 16400.
Z takich ważniejszych informacji dodam jeszcze że to system W7 PRO 64bit, PSU: Corsair tx 750w, ram: 4GB DDR3.
Spotkał się ktoś z czymś takim? Da się to w jakiś sposób naprawić?

Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 18 stycznia 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: Termit01 » czwartek, 18 stycznia 2018, 22:58

Witam.
Jestem totalnie nowy w temacie.
Mam komputer
MSI X79A-GD45 (8D) + i7
16gb ramu
ssd 250
zasilacz corsair 850
Co myślicie żeby wrzucić tam 2-3 gtx 1060 6gb żeby trochę pokopać
Wiem że nie zarobie kokosów ale chyba coś tam wpadnie ;)
Ps. Ile mogę na tej płycie zainstalować maksymalnie kart graficznych do kopania?
z góry dzięki za odpowiedź

Wróć do „Ethereum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość