Tutorial dla początkujących kopaczy

Początkujący
Posty: 192
Rejestracja: 9 czerwca 2017
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
24
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: jurban » niedziela, 18 czerwca 2017, 15:06

W związku z boomem na kopanie ETH i brakiem takiego tematu napiszę tu krok po kroku co i jak.

------------------------------------

Na początek najważniejsze, czyli opłacalność. Najlepsze w tej chwili do kopania są karty AMD. Nvidia na drugim miejscu, przy czym, w przypadku zielonych najdroższe karty wcale nie są najlepsze. Złoty środek to RX 480/580 i GTX 1060.
Nie oznacza to wcale, że jeśli masz inną kartę to nie możesz kopać, poniżej podaję przybliżone hashrate dla poszczególnych kart. Posiadacze poprawcie mnie, ciężko znaleźć dokładne dane. Podawajcie niekręcone, bo się zaraz zacznie wysyp postów pt. czemu moja ma mniej.

7950 - 10 MH/s
R9 280/7970 - 12 MH/s
R9 290/390 - 25 MH/s
R9 290X/390X - 27 MH/s
R9 380 - 21 MH/s
Fury - 29 MH/s
RX 460/560 - 11 MH/s
RX 470/570 - 24 MH/s
RX 480/580 - 25 MH/s
Vega FE - 33 MH/s

960 - 10 MH/s
970 - 16 MH/s
980 - 20 MH/s
980Ti -20 MH/s
1050Ti - 12 MH/s
1060 - 21 MH/s
1070 - 26 MH/s
1080 - 23 MH/s
1080Ti - 27 MH/s
[Ma ktoś aktualne info odnośnie serii 9xx? Piszcie poniżej]

Ważnym czynnikiem jest też pamięć na karcie. Ilość wymagana do kopania cały czas rośnie, w tej chwili 2GB vRAM to już za mało. 3GB powinno jeszcze na jakiś czas starczyć.
EDIT (01.08.2018): z kartami 3GB są już problemy, teraz lepiej brać >4GB

Warto też pamiętać o ciągłym wzroście trudności kopania, który jest powiązany z ogólną mocą obliczeniową całej sieci. Jeżeli moc rośnie to rośnie i trudność, czyli spada zyskowność. Warto o tym pamiętać, jako że większość początkujących widzi, że w tej chwili zarobi np. 100 USD, ale nie zdaje sobie sprawy, że za miesiąc to będzie już znacznie mniej.
Poniżej podaję link do kalkulatora uwzględniającego wzrost poziomu trudności, po prawej ma wykres opłacalności.
http://www.mycryptobuddy.com/EthereumMiningCalculator
Oczywiście, opłacalność zależy też od ceny ETH, ale jak ona się będzie zmieniać nikt tak na prawdę nie wie.

------------------------------------

Do kopania potrzebny jest jeszcze portfel ethereum, na który będą spływać coiny.
Najbezpieczniejszym rozwiązaniem wg. mnie jest posiadanie portfela (programu) na swoim komputerze, albo dedykowanego sticka USB.
Są też strony oferujące przechowywanie portfeli, jest to najmniej wymagające rozwiązanie, ale i najmniej bezpieczne.
Z USB polecam Ledger Nano S
https://www.ledgerwallet.com/products/ledger-nano-s
Jeśli chodzi o programy, to sam korzystam z Ethereum Wallet, jest dość prosty w obsłudze, ale ma wadę w postaci konieczności synchronizacji z siecią ether, czyli, że musi ściągnąć ponad 20 GB danych za pierwszym razem, później tylko "dociąga" nowe.
Przy instalacji pyta gdzie te dane trzymać, więc wybierz dysk z odpowiednią ilością miejsca, pamiętając, że wymagania będą rosnąć.
Portfel nie musi być uruchomiony, żeby otrzymać przelew. Wszystkie dane dotyczące transakcji są przechowywane w blockchainie (czyt. chmurze, sieci)

WAŻNE: po wygenerowaniu adresu zrób backup katalogu keystore (accounts->backup->accounts). Tam są twoje portfele, jak je stracisz to kaplica.

Program do ściągnięcia jest tutaj:
https://github.com/ethereum/mist/releases
2 warianty do wyboru, mist i sam walet. Mist to specjalna przeglądarka ethereum (wraz z portfelem), do większości zastosowań zbędna.

EDIT: W związku z dużą ilością postów dotyczących Ethereum Wallet, polecam raczej Parity. Jest jeszcze prostszy w obsłudze.
https://www.parity.io/

adam1226 pisze:
Mozna sprobowac zastosowac flage -light dzięki czemu portfel bedzie sciagal tylko bloki od ostatniego snapshota (niestety opcja dopiero w fazie beta, ale u mnie np dziala :D)
Poza tym jest jeszcze Parity. Tam z flaga -wrap portfel jest gotowy w ciagu max 15 minut.

Koniecznie trzeba pamiętać o zrobieniu kopi zapasowej kluczy prywatnych! !!
EDIT: Najnowsze wersje Parity mają flagę warp włączoną domyślnie

Link do tematu o portfelach:
https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?f=107&t=19593

----------------------------------

Teraz trzeba wybrać pool do kopania.
Pool to specjalna sieć koparek, która zajmuje się rozdzielaniem pracy pomiędzy poszczególnych użytkowników. Zaletą kopania w poolu vs. kopania solo jest to że nie potrzeba wykopać całego 1 ETH, żeby coś zarobić. Jako, że nie ma nic za darmo, poole pobierają opłaty. Zwykle jest to 1% od urobku i ewentualnie niewielka opłata od przelewu. Różnią się też sposobem naliczania waszego zysku.

Link do tematu o poolach:
https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?f=107&t=21082

----------------------------------

Program do kopania.
Jest ich kilka, najwygodniejszym jest Claymore, jako że obsługuje karty Nvidia i AMD. Do ściągnięcia tu:
https://bitcointalk.org/index.php?topic=1433925.0
Na tej stronie jest szczegółowy opis parametrów programu. Na marginesie dodam, że tym programem można kopać 2 waluty na raz, ale to już wyższa szkoła jazdy.
Może się zdarzyć że antywirus go zablokuje, należy dodać wyjątek, na 100% nie jest to wirus.
Po ściągnięciu trzeba utworzyć odpowiedni plik bat w katalogu programu, można to zrobić w notatniku i potem zmienić mu rozszerzenie z .txt na .bat

poniżej zamieszczam gotowca dla poola https://ethermine.org/

Kod: Zaznacz cały

timeout 100
setx GPU_FORCE_64BIT_PTR 0
setx GPU_MAX_HEAP_SIZE 100
setx GPU_USE_SYNC_OBJECTS 1
setx GPU_MAX_ALLOC_PERCENT 100
setx GPU_SINGLE_ALLOC_PERCENT 100
EthDcrMiner64.exe -epool eu2.ethermine.org:4444 -ewal AdresPortfela.NazwaKoparki -epsw x
Pierwszą linijkę można wywalić, służy do powstrzymania wykonywania skryptu na 100 sekund. Jest przydatna np. w przypadku awarii zasilania, żeby koparka nie próbowała się połączyć z siecią zanim router nie połączy się z internetem.

Zamiast AdresPortfela wklej swój adres (zaczyna się od 0x). NazwaKoparki - tu wpisz cokolwiek, będzie wyświetlane na stronie poola w statystykach.
Zapisz plik, i odpal go.
Voila.

Warto też dodać skrót do tego pliku w autostarcie windows, żeby odpalał się przy uruchomieniu kompa (klawisz Win+R, shell:startup, enter i wklej tam skrót).

Dla sprawdzenia urobku wejdź na https://ethermine.org/ i na górze wpisz w polu wyszukiwania adres swojego portfela. Pamiętaj, że to tylko statystyki kopania, pierwsza wypłata nastąpi domyślnie po wykopaniu 0.1 ETH. Można to zmienić w zakładce settings.
adam1226 pisze:
Brakuje tez wzmianki o polskich kopalniach i kopaniu etc ktore jest przeważnie bardziej oplaclane od ethereum; )

Adresy na pooli na forum ;)
Etcpool
https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?p=326874#p326874 (mozna u nich kopac takze eth jesli komus nie przeszkadza ze trzeba dluzej poczekać na blok)
Oprocz tego pool zet-tech z wiekszych

Oprócz tego wszystkiego: Czytać, czytać i jeszcze raz czytać.

Dla modów: Przyklejcie, jeśli uważacie, że warto.

Dla wdzięcznych: datki przyjmuję na tym adresie ETH
0x66Cb706a262C27913779c9b8c2275c8dFf18ef52
:D
Ostatnio zmieniony środa, 1 sierpnia 2018, 07:19 przez jurban, łącznie zmieniany 22 razy.

Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 18 czerwca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: 9oolie@gmail.com » niedziela, 18 czerwca 2017, 15:50

ok. wielkie dzięki za poradnik. właśnie zaczynam.
na start 1. problem.
czysty system.
po zainstalowaniu portfela, założyłem konto i uruchomiłem aplikację.
zatrzymuje się na takim etapie i nic się nie dzieje.
co to może być?
Obrazek

Początkujący
Posty: 192
Rejestracja: 9 czerwca 2017
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: jurban » niedziela, 18 czerwca 2017, 15:56

Hmmm, zapora Ci go blokuje? Dodaj wyjątek.
Spróbuj włączyć też UPnP na routerze.

Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 18 czerwca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: 9oolie@gmail.com » niedziela, 18 czerwca 2017, 19:33

rzeczywiście, windowska zapora trzymała.
teraz już kończy się synchronizować.
pytanie: po uruchomieniu aplikacji widzę w zakładce wallets są: contracts i accounts.
czym się różnią i w programie do kopania co powinienem podać?

Początkujący
Posty: 192
Rejestracja: 9 czerwca 2017
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: jurban » niedziela, 18 czerwca 2017, 20:05

Powinieneś stworzyć sobie adres portfela w accounts. To tam będziesz głównie operował. Adres będzie się zaczynał od 0x
Contracts nie tykaj, dopóki nie zaznajomisz się bardziej z tematem. Do zwykłego wpłacania i wypłacania to jest niepotrzebne.

Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 18 czerwca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: 9oolie@gmail.com » niedziela, 18 czerwca 2017, 21:30

Zaraz to ogranę. Końcówka synchronizacji trwa dosyć długo i jeszcze aplikacja portfela się nie uruchomiła.
Pytanie co do samego sprzętu.
Mam 2 karty RX480 i R9 290.
Wiem, że do kopania nie trzeba używać identycznych, ale czy kopiąc przez Clayomore's podany kod trzeba uzupełnić o dodatkowe polecenia, czy obie karty zostaną automatycznie wykryte?

Początkujący
Posty: 15
Rejestracja: 18 czerwca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: Mathar » niedziela, 18 czerwca 2017, 22:18

Czy ktoś wie ile 1060 wyciągnie w zcashu?

Początkujący
Posty: 192
Rejestracja: 9 czerwca 2017
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: jurban » niedziela, 18 czerwca 2017, 23:05

@9oolie@gmail.com, powinno automatycznie

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 7571
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 964
Reputacja postu: 
3
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: adam1226 » poniedziałek, 19 czerwca 2017, 14:55

jurban pisze: Jeśli chodzi o programy, to sam korzystam z Ethereum Wallet, jest dość prosty w obsłudze, ale ma wadę w postaci konieczności synchronizacji z siecią ether, czyli, że musi ściągnąć ponad 20 GB danych za pierwszym razem, później tylko "dociąga" nowe.
Mozna sprobowac zastosowac flage -light dzięki czemu portfel bedzie sciagal tylko bloki od ostatniego snapshota (niestety opcja dopiero w fazie beta, ale u mnie np dziala :D)
Poza tym jest jeszcze Parity. Tam z flaga -wrap portfel jest gotowy w ciagu max 15 minut.

Koniecznie trzeba pamiętać o zrobieniu kopi zapasowej kluczy prywatnych! !!

Więcej szczegolow opisalem kiedys w watku o portfelach, sprobuje potem poszukac linka
Brakuje tez wzmianki o polskich kopalniach i kopaniu etc ktore jest przeważnie bardziej oplaclane od ethereum; )

Adresy na pooli na forum ;)

Dodano po 3 minutach 37 sekundach:
Akurat mam pod reka:
Etcpool
https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?p=326874#p326874 (mozna u nich kopac takze eth jesli komus nie przeszkadza ze trzeba dluzej poczekać na blok)
Oprocz tego pool zet-tech z wiekszych
:arrow: [Binance]- Giełda altcoinów
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Początkujący
Posty: 192
Rejestracja: 9 czerwca 2017
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: jurban » poniedziałek, 19 czerwca 2017, 15:27

Dałem co dałem, bo to ma być dla początkujących. Jak ktoś chce się zagłębić to już na własną rękę :D


Pozwoliłem sobie zacytować Cię w pierwszym poście.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 7571
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 964
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: adam1226 » poniedziałek, 19 czerwca 2017, 15:41

Poszukaj jeszcze tych moich testow albo insrukcji jak jak zrobci szybka synchronizację geth/parity dla eth/etc
:arrow: [Binance]- Giełda altcoinów
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Początkujący
Posty: 65
Rejestracja: 17 czerwca 2017
Reputacja: -3
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: bereall » poniedziałek, 19 czerwca 2017, 16:22

Panowie, czy kopanie w crosfire w jednej budzie ma sens, nie beda za wysokie temperatury ? I czy crosfire odnosi sie do polaczenia 2 kart czy w tym trybie mozna sprzezyc rowniez wiecej kart w tym wypadku 3 ? Mam obudowe silentium pc m35 z 2 wentylami w srodku, dwukomorową
Mathar pisze: Czy ktoś wie ile 1060 wyciągnie w zcashu?
w/g kalkulatora 270h/s

a czy ktoś wie od ilu ETC są wypłaty minimalne na https://etc.ethermine.org ? z tego co wyczytałem od 0.1

Początkujący
Posty: 192
Rejestracja: 9 czerwca 2017
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: jurban » poniedziałek, 19 czerwca 2017, 16:27

Crossfire nie ma wpływu na kopanie, tylko na granie. Można włączyć, wyłączyć, jeden pies. Mało tego, do kopania wystarczy tylko jedna linia PCIe na kartę (crossfire się nawet nie odpali przy mniej niż 8).
Możesz używać tyle kart ile płyta ma złączy PCIe.

Początkujący
Posty: 65
Rejestracja: 17 czerwca 2017
Reputacja: -3
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: bereall » poniedziałek, 19 czerwca 2017, 16:33

Dzięki :) Nigdy nie mialem na płycie wiecej niz 1 slotu PCie takze nie testowałem, czyli kupuje kilka karty wpinam i kazda liczy oddzielnie, co znaczy 1 linia na PCie ? Linia czego ? I ponawiam pytanie czy temperatury zwieksza sie jakos drastycznie jesli bedzie jeden 120mm wpuszczal i jeden wyciagał powietrze do budy ?

Aktualnie rx460 ma 50stopni pracuje non stop, wentyle na karcie 65%, 2500RPM moge jeszcze dać te dwa w budzie 120mm na 12v bo maja regulacje 5v-12v

I jak z zasilaniem ? Zasiłka chyba nie ma 3 kabli do kart, trzeba bedzie jakies przejsciowki z molexów na 6pin ? I czy zasiłka 550w wystarczy, mysle ze same te 3 karty beda brały 150w

Początkujący
Posty: 192
Rejestracja: 9 czerwca 2017
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: jurban » poniedziałek, 19 czerwca 2017, 16:40

Jeżeli piszesz że nigdy nie miałeś kompa z więcej niż 1 PCIe to albo masz kompa starszego niż 10 lat, albo nie wiesz co to jest PCIe :D
Są różne rodzaje, od 1x do 16x, to są właśnie te linie, o których mówiłem. Różnią się długością slotu. Do slotu 16x można wsadzić kartę 1x ale odwrotnie tylko z przejściówką (tzw. riser), np. taką: https://allegro.pl/listing?string=riser ... e-1-1-0614
Jeżeli twoja płyta ma tylko jeden slot 16x (i kilka mniejszych, podejrzewam), to Crossfire nie będzie działać, ale dla kopania nie ma to znaczenia, możesz użyć tych przejściówek.
Temperatury w obudowie będą wyższe.
550W dla 2 kart starczy, ale powodzenia z dostępnością. Nigdzie ich nie ma.

Początkujący
Posty: 65
Rejestracja: 17 czerwca 2017
Reputacja: -3
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: bereall » poniedziałek, 19 czerwca 2017, 16:50

Te krotsze tez sa PCie ? Myslalem ze PCi bez E= Express, Wiec prostujac nigdy nie miałem wiecej niz 1 PCIe x16, tez tam sa chyba rozne wersje od 1 do 3 ?

Otoz mam na płycie poniższe sloty

1 x PCI Express x16 slot, running at x16
(The PCI Express x16 slot conforms to PCI Express 3.0 standard.)
* PCIE Gen.3 is dependent on CPU and expansion card compatibility
2 x PCI Express x1 slots
(All PCI Express x1 slots conform to PCI Express 2.0 standard.)
3 x PCI slots

Wiec dobrze przypuszczalem ze te srednio dlugie to PCI natomiast nie wiedziałem ze te najkrótsze to jakas mniejsza wersja x16

Wychodzi ze moge wpiac 2 risery ale to wiedziałem, i tutaj dochodziłby wydatek 100zł na 2 sztuki przejsciowek i karty musiałbym umiejscowic jakos na zewnatrz budy dlatego chciałem zmienić płyte na 3 sloty PCie x16, ale nie wiem jak z temperaturami będzie, kilka kart rx460 jest dostepnych na allegro gdzie zreszta nabywałem swoja,

sa rowniez i wyzsze jednak w zawyzonych cenach, moja tez widze u tego sprzedawcy co brałem chwile pozniej podrozała o 100zł :/

Początkujący
Posty: 192
Rejestracja: 9 czerwca 2017
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: jurban » poniedziałek, 19 czerwca 2017, 17:07

Od 1 do 3 to są kolejne ewolucje standardu. Zasadniczo każda kolejna ma podwojoną przepustowość, ale są kompatybilne wstecznie. Czyli karta 3.0 będzie działać na slocie 2.0 ale z 2x z mniejszą przepustowością. Dla kopania przepustowość nie ma znaczenia, możesz kartę 16x 3.0 podpiąć do slotu 1x 1.0 i będzie kopać tak samo. W grach za to będzie masakra, ale nie o tym tu mówimy :D

RX 460 nie są prądożerne, nie powinno być większych problemów z temperaturami. Sam mam w tej chwili dwie R9 290 (ze 3 razy bardziej prądożerne niż 460) i nawet w zamkniętej budzie się nie przegrzewają.

EDIT: Tych 460 w risery bym nie wtykał. Te karty na ogół nie mają dodatkowego złącza zasilania i biorą całą moc ze slotu na płycie (75W) a risery dostarczają tylko 25W.

Początkujący
Posty: 15
Rejestracja: 18 czerwca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: Mathar » poniedziałek, 19 czerwca 2017, 17:33

W jaka koparke celowac w budzecie do 5k?
3x 1060 6gb + moj obecny 1050ti wersja bez dodatkowego zasilania lacznie jakies 74MH/s 750w dalby sobie rade?

Początkujący
Posty: 192
Rejestracja: 9 czerwca 2017
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: jurban » poniedziałek, 19 czerwca 2017, 17:46

Celuj w to co Ci się uda kupić. 750W powinno starczyć.

Początkujący
Posty: 36
Rejestracja: 11 czerwca 2017
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: akira10000 » poniedziałek, 19 czerwca 2017, 18:07

1. Nareszcie jakiś tutorial.
2. Ten portfel https://github.com/ethereum/mist/releases jest do ETC czy tylko ETH ?

Wróć do „Ethereum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości