Opłacalność kopania Radeonem RX 560

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 1074
Rejestracja: 10 czerwca 2017
Reputacja: 130
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Opłacalność kopania Radeonem RX 560

Postautor: tonyxxl » niedziela, 2 lipca 2017, 17:31

zch28 pisze:Przejdź do cytowanego posta Ktoś chce sprzedać Gigabyte 2 sztuki GTX 1050TI OC 4GB i uparcie twierdzi że obie chodziły bezpośrednio w płycie głównej bo obie razem pobierają mniej niż 75 W

bo tyle pobierają, jak są nieobciążone ;)

Początkujący
Posty: 57
Rejestracja: 6 czerwca 2017
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Opłacalność kopania Radeonem RX 560

Postautor: dragonalbatros » niedziela, 2 lipca 2017, 21:22

Nie wiem jak gtx ale rx 560 po obniżeniu gpu core mi biorą 30-35 w każdy i mam je bezpośrednio w płycie. Żaden problem. Dziwi mnie tylko to, że skoro gpu z podaje wartość dajmy nawet szczytowa 35w więc 70w dwie... Na wattomierzu jest 180-210. Możliwe by procek i płyta brały ok 110-140w?

Początkujący
Posty: 63
Rejestracja: 30 kwietnia 2017
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Opłacalność kopania Radeonem RX 560

Postautor: MarcelBTC » wtorek, 4 lipca 2017, 16:45

jak masz i7 czy i5 to może i tyle bierze ^^ jak masz Celerona to nie ma takiej opcji :P

Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 3 lipca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Opłacalność kopania Radeonem RX 560

Postautor: tyskiezawszespoko » wtorek, 4 lipca 2017, 18:24

GPU-Z podaje ile prądu jest pompowane w procesor graficzny GPU. Do tej wartości dochodzi pobór prądu przez VRAM no i straty na całej płytce drukowanej. RX560 pod obciążeniem pożera około 80 watów.

Dyskutant
Posty: 286
Rejestracja: 31 października 2013
Reputacja: 41
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Opłacalność kopania Radeonem RX 560

Postautor: altcoin » wtorek, 4 lipca 2017, 19:43

Stockowe rx 560 wychodzi finansowo prawie tak samo jak stockowe rx 570 - przepłaca się na płycie/ram i procku ale zyskuje na zasilaczach. Większe wady to słabsze podkręcanie i trudność w odsprzedaży. Tak więc jeżeli ktoś się decyduje na 70-140 rx 560 to raczej do grobowej deski.
Niestety już są wszystkie w Polsce wykupione.
Lepszą opcją są karty bez złącza zasilającego, ja mam z takim złączem bo myślałem, że biorą więcej prądu, ale wystarczy zasilanie z pcie.
Karty rx 560 nie mają prawa brać więcej niż 75W pod max. obciążeniem bo tyle przewiduje std pcie.
Gigabyty biorą mi 30W a Asusy ponad 50W.

Początkujący
Posty: 63
Rejestracja: 30 kwietnia 2017
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Opłacalność kopania Radeonem RX 560

Postautor: MarcelBTC » czwartek, 6 lipca 2017, 14:08

jeszcze są dostępne te karty :) a powiedźcie mi czym zmieniacie biosy ? bo podobno ati nie widzi tych kart ?

Początkujący
Posty: 57
Rejestracja: 6 czerwca 2017
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Opłacalność kopania Radeonem RX 560

Postautor: dragonalbatros » środa, 26 lipca 2017, 03:45

Stockowe RX 560 od gigabyte i nie modowałem ich. Ciągną Daggerhashimoto 10,50 i decred 150. Lekko obniżone gpu clock dla niższych temperatur. Gpu Z podaje avg po tygodniu 28w. Na wattomierzu jak już wszystko zrobiłem na gotowe od 120 do 140w. Składa się na to 4gb ramu cpu od amd a6 5400 i dwa rx 560. Temperatury po tygodniu average 52 i 47 a wentylatory chodzą proporcjonalnie do temp czyli 52% i 47%.

Na razie sobie to chodzi w przyszłości dokupię kolejne 2 szt by mieć komplet na tym zestawie i dokupię risery. Stojak mam na tyle szeroki, że będą duże odstępy i temperatura powinna się unormować i mniej więcej być taka sama na każdej karcie. Teraz na płycie to jedna podgrzewa drugą.

Nie wiem czy te wyniki są ok, jak dla mnie wystarczające.

Początkujący
Posty: 63
Rejestracja: 30 kwietnia 2017
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Opłacalność kopania Radeonem RX 560

Postautor: MarcelBTC » wtorek, 8 sierpnia 2017, 12:12

dragonalbatros pisze:Przejdź do cytowanego posta Stockowe RX 560 od gigabyte i nie modowałem ich. Ciągną Daggerhashimoto 10,50 i decred 150. Lekko obniżone gpu clock dla niższych temperatur. Gpu Z podaje avg po tygodniu 28w. Na wattomierzu jak już wszystko zrobiłem na gotowe od 120 do 140w. Składa się na to 4gb ramu cpu od amd a6 5400 i dwa rx 560. Temperatury po tygodniu average 52 i 47 a wentylatory chodzą proporcjonalnie do temp czyli 52% i 47%.

Na razie sobie to chodzi w przyszłości dokupię kolejne 2 szt by mieć komplet na tym zestawie i dokupię risery. Stojak mam na tyle szeroki, że będą duże odstępy i temperatura powinna się unormować i mniej więcej być taka sama na każdej karcie. Teraz na płycie to jedna podgrzewa drugą.

Nie wiem czy te wyniki są ok, jak dla mnie wystarczające.


można mieć coś koło 13 i 170 jak chcesz pisz pw mogę pomóc

Początkujący
Posty: 68
Rejestracja: 2 sierpnia 2017
Reputacja: 8
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Opłacalność kopania Radeonem RX 560

Postautor: Prezes000 » sobota, 12 sierpnia 2017, 00:05

dragonalbatros pisze:Nie wiem jak gtx ale rx 560 po obniżeniu gpu core mi biorą 30-35 w każdy i mam je bezpośrednio w płycie. Żaden problem. Dziwi mnie tylko to, że skoro gpu z podaje wartość dajmy nawet szczytowa 35w więc 70w dwie... Na wattomierzu jest 180-210. Możliwe by procek i płyta brały ok 110-140w?

Wartości z GPU-Z można między bajki włożyć. Asus i gigabyte rx 560 identyczne zegary identyczne pamieci timingi wszystko wszystko. Na jednej pokazuje 35w na drugiej 45. Każda ze ściany bierze ~72.5W. Płyta ciagnie okolo 30W w idle na procku mam nawet wentylator odpięty. Ile ze ściany biorą 1050 ti?

Początkujący
Posty: 37
Rejestracja: 4 lipca 2017
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Opłacalność kopania Radeonem RX 560

Postautor: Marcin'ek » sobota, 12 sierpnia 2017, 07:20

Przy podawaniu wartości ze ściany istotne jest to jaki mamy zasilacz, tutaj można całkiem dużo prądu zaoszczędzić

poniżej pobór ze ściany przy 2x silentiumpc fm2 gold 650W:
4x 1050ti + 2x 1060 = 450~460W

Początkujący
Posty: 63
Rejestracja: 30 kwietnia 2017
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Opłacalność kopania Radeonem RX 560

Postautor: MarcelBTC » wtorek, 15 sierpnia 2017, 13:21

na GPU-z można mniej więcej zobaczyć waty jakie idą wiadomo że ze ściany są dokładniejsze :) mi idzie 430 wat dla 6 kart rx 460 4 gb

Początkujący
Posty: 195
Rejestracja: 24 czerwca 2017
Reputacja: 9
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Opłacalność kopania Radeonem RX 560

Postautor: zenono » wtorek, 15 sierpnia 2017, 15:43

Marcin'ek pisze:Przejdź do cytowanego postapobór ze ściany przy 2x silentiumpc fm2 gold 650W:
4x 1050ti + 2x 1060 = 450~460W


Przy takim poborze w jakim celu masz tam 2 zasilacze?

pm7
Moderator
Posty: 7697
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 817
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Opłacalność kopania Radeonem RX 560

Postautor: pm7 » wtorek, 15 sierpnia 2017, 16:39

Może brakowało złącz zasilania? :)
Zasilacze mają niby najlepszą sprawność koło 50% obciążenia.

Początkujący
Posty: 37
Rejestracja: 4 lipca 2017
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Opłacalność kopania Radeonem RX 560

Postautor: Marcin'ek » wtorek, 15 sierpnia 2017, 16:46

to były wartości gdy było podłączonych tam 6 z 8 kart

Zasilacze mają niby najlepszą sprawność koło 50% obciążenia.

i właśnie dla tego są dwa ;)

Dyskutant
Posty: 286
Rejestracja: 31 października 2013
Reputacja: 41
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Opłacalność kopania Radeonem RX 560

Postautor: altcoin » wtorek, 15 sierpnia 2017, 16:51

pm7 pisze:Przejdź do cytowanego posta
Zasilacze mają niby najlepszą sprawność koło 50% obciążenia.

najtańsze - owszem 50%. (sprawność ok 60%)
zwykłe ATX - 50-70% (sprawność ok. 70%)
ATX z górnej półki 40-80% (sprawność ok 80%)
serwerowe 30-95% (sprawność ok. 95%)
W powyższych zakresach charakterystyka jest w zasadzie liniowa.
A łączenie zasilaczy "bez głowy" to raczej kiepski pomysł (dla płyty, kart, samych zasilaczy i pomieszczenia).

Początkujący
Posty: 37
Rejestracja: 4 lipca 2017
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Opłacalność kopania Radeonem RX 560

Postautor: Marcin'ek » wtorek, 15 sierpnia 2017, 21:42

altcoin pisze:Przejdź do cytowanego posta najtańsze - owszem 50%. (sprawność ok 60%)
zwykłe ATX - 50-70% (sprawność ok. 70%)
ATX z górnej półki 40-80% (sprawność ok 80%)
serwerowe 30-95% (sprawność ok. 95%)
W powyższych zakresach charakterystyka jest w zasadzie liniowa.
A łączenie zasilaczy "bez głowy" to raczej kiepski pomysł (dla płyty, kart, samych zasilaczy i pomieszczenia).


Całe szczęscie po to jest certyfikat 80 plus oraz porządne recenzje by wiedzieć jaki zasilacz wybrać a nie czytać teksty z dupy o zasilaczach "ATX z górnej półki" itp

tu przykład naszego Polskiego SilentumPC FM2 z certyfikatem 80+Gold a jak wykazały testy prawie "platinum"
Obrazek

łączenie zasilaczy to nie jest budowa rakiety, za 30zł masz adapter, którego tak na prawdę nie potrzeba - zasilaczy wcale nie trzeba łączyć...

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 1074
Rejestracja: 10 czerwca 2017
Reputacja: 130
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Opłacalność kopania Radeonem RX 560

Postautor: tonyxxl » wtorek, 15 sierpnia 2017, 22:51

Tym wykresem potwierdziłeś, że stosowanie 2x 650 gold przy poborze 450W jest totalnie bez sensu :roll: , bo nie dość, że masz stratę PLN na dodatkowy zasilacz to jeszcze oba chodzą na jakieś 30% mocy gdzie sprawność jest niższa niż jednego PSU który chodziłby na 60% mocy. Czyli dodatkowo, na własne życzenie, nie dość że masz 2 puszki które kupiłeś niepotrzebnie i zajmują miejsce to jeszcze dopłacasz extra do prądu... gdzie tu logika?

Początkujący
Posty: 57
Rejestracja: 6 czerwca 2017
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Opłacalność kopania Radeonem RX 560

Postautor: dragonalbatros » środa, 16 sierpnia 2017, 08:49

Prezes000 pisze:Przejdź do cytowanego posta Wartości z GPU-Z można między bajki włożyć. Asus i gigabyte rx 560 identyczne zegary identyczne pamieci timingi wszystko wszystko. Na jednej pokazuje 35w na drugiej 45. Każda ze ściany bierze ~72.5W. Płyta ciagnie okolo 30W w


Wiem, że gpu podaje niedokładną wartość.... później pisałem że cały zestaw z 2 rx bierze 120-140w z ściany. Zakładając że płyta z ramem, dyskiem i prockiem bierze ok 40 w daje to 80-100w na karty a więc 40-50w na sztukę ... więc tobie 72 to coś zdecydowanie za dużo. Popracuj nad ustawieniami.

Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 25 lipca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Opłacalność kopania Radeonem RX 560

Postautor: seba406c » środa, 16 sierpnia 2017, 12:32

W jaki sposób podłączyć dwa zasilacze do koparki? Jeden normalnie do płyty, a drugi na "krótko" czy są specjalne przejściówki?

Początkujący
Posty: 22
Rejestracja: 6 czerwca 2017
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
2
Napiwki za post: 0 BTC

Opłacalność kopania Radeonem RX 560

Postautor: mateusz7681 » środa, 16 sierpnia 2017, 13:38

Masz specjalne złączki, szukaj pod ADD2PSU.

Wróć do „Ethereum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości