Gigabyte rx 570 4gb

Początkujący
Posty: 30
Rejestracja: 7 września 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Gigabyte rx 570 4gb

Postautor: Górnik_515 » niedziela, 7 stycznia 2018, 22:27

Cześć. Pociągnę ten temat dalej bo mam problem z moją kartą Gigabyte RX570 4GB AORUS z pamięcią Samsunga. A to jest problem o tytule "GPU hangs in OpenCL call, exit". Męczyłem się cały weekend z tą kartą i dalej jestem w punkcie wyjścia :( "Krótka" historia, bo parę moich spostrzeżeń może się innym przydać.
Prosto z pudła, na początkowych ustawieniach widzę że działa 20,5mhs, widzę pamięci samsunga - to dobrze, zabieram się za bios mod. I robię to tak jak robiłem z wcześniejszymi trzema kartami, tyle ze one były MSI 570 4GB. I z automatu skopiowałem strap 1500 w górę. Puściłem claymore tak jak dla wcześniejszych kart z parametrami
-cvddc 900 -mvddc 900 -cclock 1150 -mclock 1980.

Karta leci około 27mhs - spoko i zostawiłem koparkę. Wracam po godzinie i widzę, że wszystkie shary jakie przypadały na Gigabyte to incorrect. 100% incorrect share dla ETH dla GPU2 (aorus). Poczytałem internet , doszkoliłem się, diagnoza - złe strapy. Za luźne, cokolwiek to znaczy. Jeszcze raz mod biosa i teraz strap 1625 i skopiowany w górę. Po skonfigurowaniu sprzętu zaczeło działać. Kopie karta Gigabyte ponad 27mhs.

I teraz się zaczeły omawiane problemy. Po dwóch godzinach koparka się resetuje, i TYLKO karta Gigabyte kopie tak jakby bez podkręcenia pamięci, czyli jakieś 24mhs. Robię reset Claymore i już wraca do normy. I znowu po godzinie koparka się resetuje. Zostawiłem tak na próbę, niech ta jedna kopie 24mhs. I zostawiłem na noc. Koparka się zresetowała 9 razy przez noc! Zaglądam w logi. I za każdym razem ostatnie co rejestruje Claymore to:

Kod: Zaznacz cały

11:49:39:968	12b8	parse packet: 39
11:49:39:968	12b8	ETH: Share accepted (63 ms)!

11:49:39:968	12b8	new buf size: 0
11:49:40:796	f98	em hbt: 16, dm hbt: 16, fm hbt: 94, 
11:49:40:796	f98	watchdog - thread 0 (gpu0), hb time 157
11:49:40:796	f98	watchdog - thread 1 (gpu0), hb time 63
11:49:40:796	f98	watchdog - thread 2 (gpu1), hb time 141
11:49:40:796	f98	watchdog - thread 3 (gpu1), hb time 63
11:49:40:796	f98	watchdog - thread 4 (gpu2), hb time 65469
11:49:40:796	f98	WATCHDOG: GPU 2 hangs in OpenCL call, exit
11:49:40:796	f98	watchdog - thread 5 (gpu2), hb time 65547
11:49:40:796	f98	WATCHDOG: GPU 2 hangs in OpenCL call, exit
11:49:40:796	f98	watchdog - thread 6 (gpu3), hb time 94
11:49:40:796	f98	watchdog - thread 7 (gpu3), hb time 16
11:49:40:796	f98	Rebooting
11:49:41:312	f98	Quit, please wait...
GPU2 to jest właśnie ta Gigabyte Aorus 4GB. Pozostałe to MSI 570. I przez cały dzień grzebałem w internecie w poszukiwaniu rozwiązań na GPU hangs in OpenCL call. Co zrobiłem:
- od razu zmiana taktowania -mclock na 1950, potem nawet -mclock 1900 - nie pomaga.
- podwyższyłem napięcie stopniowo też -cvddc 950 -mvddc 950 dla tej jednej karty, i nic, dałem nawet -cvddc 1000 -mvddc 1000 i nic.
- odinstalowałem sterowniki Crimson Blockchain i wgrałem najnowsze Adrenaline - nie pomaga. Tu powiem wam, że jak się przestawi w Adrenaline tryb karty na "Oblicz" to karty kopią tyle samo, przy najnowszym Claymore v10.3 widać też temperatury w minerze, ale hashrate ten sam a temperatury wszystkich kart conajmniej +5*C w górę, więc nie polecam póki co. Odinstalowałem Adrenaline, jeszcze AMD DDU, potem wróciłem do Crimson Beta Blockchain. Za każdym razem zostawiałem koparkę czy zadziała ale co 30min do 2godzin wyskoczył błąd jak powyżej.
- wyjście HDMI probowałem w różnych kombinacjach wpinać do GPU i nic
- wpinałem i wypinałem ten riser kilka razy, bo może coś nie łączy. Na tych samych riserach mam pozostałe karty a ten kolejny to nówka sztuka.
- spróbowałem też nie nadawać parametrów cclock mclock w claymorze tylko zainstalowałem najnowszego afterburnera i w nim dałem zegary 1150 i pamięci 1900. Koparka po paru minutach zaczeła dziwnie się zachowywać, zgubiła taktowanie pamięci to podkręcone i leciała na stockowych, porzuciłem ten pomysł. I tak jestem zwolennikiem nadawania parametrów minerze
- może coś źle bios zmodowałem, jeszcze raz sie biore za oryginalny bios i teraz skopiowałem strap 1700 w górę. Wgrywam bios i jest bez zmian. Dalej kopie jak kopało na wcześniejszym strapie te 27mh/s i po godzinie crach i pada koparka przez hangs in openCL.
- wróciłem do starego Claymore v.10.2 na którym działałem super stabilnie kilka tygodni

Już nie mam kompletnie pomysłów co tu robić. Zasilacz też nie jest za słaby bo mam dwa : 550W (2 karty+płyta) i 650W (narazie 2 karty tu są, a planuje 4).
Ma ktoś jakiś pomysł na to? Jaka diagnoza? Każda pomoc i komentarz mile widziany

m.m
Początkujący
Posty: 962
Rejestracja: 25 grudnia 2017
Reputacja: -21
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Gigabyte rx 570 4gb

Postautor: m.m » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 11:55

hb time 65547
swap masz 16gb ? dysk hdd / ssd ?

wróć do oryginalnego biosu.

Początkujący
Posty: 30
Rejestracja: 7 września 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Gigabyte rx 570 4gb

Postautor: Górnik_515 » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 12:09

Mam dysk SSD, 8GB ram, plik stronnicowania 16gb. Wrócić do oryginalnego biosu czyli po prostu bez strapów w górę bo tylko tyle robiłem...

Początkujący
Posty: 30
Rejestracja: 7 września 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Gigabyte rx 570 4gb

Postautor: Górnik_515 » środa, 10 stycznia 2018, 08:35

Totalna załamka, nic nie idzie zeobić z tą kartą. Wgrałem pierwotny bios i niech sobie karta kopie te ~22mhs. Niby było okej, przez 9 godzin, potem znowu GPU hangs openCL... i potem to samo co ~3 godz.
a wczoraj też przepiąłem kartę do innego slotu PCIe na płycie głównej z myślą, że może slot walnięty. Karty się przenunerowały, teraz Aorus jest GPU1 ale dalej wywala tym razem GPU1 hangs...
Help

jsz
Początkujący
Posty: 11
Rejestracja: 25 listopada 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Gigabyte rx 570 4gb

Postautor: jsz » czwartek, 11 stycznia 2018, 14:05

Podepnę się pod temat aby uchronić się od problemów z jakimi zmierzył się @Górnik_515. Którą z kart RX 570 możecie szczególnie polecić - XFX, Sapphire, MSI? Jakieś szczególne wersje/modele? Swoją drogą, nagle wymiotło je ze sklepów :roll:

Początkujący
Posty: 30
Rejestracja: 7 września 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Gigabyte rx 570 4gb

Postautor: Górnik_515 » piątek, 12 stycznia 2018, 11:49

Chyba nikt Ci nie zagwarantuje, że karta od danego producenta bedzie bezawaryjna i kopała z wysokim hashrate. Ja z moimi MSI Gaming X nie miałem problemów, to je bym polecał. Tylko że je już dawno wymiotło ze sklepów :roll: i skusiłem się na tego Aorusa. Ale nie uważam że jest zła, tyle że u mnie coś świruje. Teraz i tych kart nie ma w zadnym sklepie :|
Przy obecnej cenie ETH nie ma sie co dziwić :lol:

jsz
Początkujący
Posty: 11
Rejestracja: 25 listopada 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Gigabyte rx 570 4gb

Postautor: jsz » piątek, 12 stycznia 2018, 14:02

Zdaje sobie sprawę, ale niektórzy producenci częściej stosują dany typ pamięci i jest większa szansa na wysoki hash :) Zamówiłem wczoraj jakimś cudem Sapphire Nitro+, mimo że zniknęły ze sklepu to była dostępna na otwartej wcześniej karcie :lol: Zobaczymy co potrafi ;)

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 263
Rejestracja: 28 sierpnia 2017
Reputacja: 82
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Gigabyte rx 570 4gb

Postautor: burzolak » piątek, 26 stycznia 2018, 16:44

Górnik_515 pisze: I teraz się zaczeły omawiane problemy. Po dwóch godzinach koparka się resetuje, i TYLKO karta Gigabyte kopie tak jakby bez podkręcenia pamięci, czyli jakieś 24mhs. Robię reset Claymore i już wraca do normy. I znowu po godzinie koparka się resetuje. Zostawiłem tak na próbę, niech ta jedna kopie 24mhs. I zostawiłem na noc.
Poradziłeś sobie z tym paszkwilem?
Z tego c o czytałem na innych forach nowe Rx570 i 580 to te same karty co 470 i 480 ale ... gorsze jakościowo. Wypchnięte aby zaspokoić rynek. Generalnie ja z RX mam taki problem ,że czasami nie zgłaszają błędu tylko wyłącza się totalnie, nie kopie. Używam EthOs.
Co do innych ciekawostek. Mam jeszcze starą koparkę na R9 2GB. Dołozyłem ostatnio jedną sztukę, której nie byłem pewny. Claymore wysypuje się kilkanaście razy dziennie. Karta jest walnięta. Bez podkręcenie też takie cuda wyczynia. Grać na niej można, chodzi poprawnie ale podczas kopania dostaje fioła. Natomiast podrzuć mi info jaki masz pobór prądu. U mnie wychodzi średnio z wszystkich kart 150W (ze ściany bez zestawu) mają na rdzeniu 0,89V, memory nie obniżałem. Timingi zmienione. Core od 1120 do 1180 i mem od 2110 do 2190 zależnie od Samsung/Hynix.

Wróć do „Ethereum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: maky i 1 gość