MSI GAMINGX RADEON RX 480 8GB (SAMSUNG)

Początkujący
Posty: 144
Rejestracja: 10 grudnia 2013
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

MSI GAMINGX RADEON RX 480 8GB (SAMSUNG)

Postautor: deejaybialy » niedziela, 19 marca 2017, 10:23

felipemasa pisze:
deejaybialy pisze:
powered pisze:Wyświetlany pobór prądu w GPU-Z jest mało wiarygodny. U mnie te same karty w jednej koparce mają czasem różnicę 10W (według GPU-Z). Wystarczy powpinać je w inne gniazda lub zastosować inne risery i GPU-Z pokazuje co innego.


Sprawdź na trochę wyższym taktowaniu GPU (+50 MHz). No i sprawdź też na ile maksymalnie można podkręcić te pamięci.
Są pierwsze minusy...bsod i niestabilne zachowania, oprócz biosu nie podkręcałem nic w watmanie
Dwa sprawdzone biosy na moim MSI RX480:

1. Na tym karta pracowała 3 dni bez żadnej zawieszki:

https://us.v-cdn.net/5021640/uploads/ed ... h50m4l.zip

2. NA tym raz się zwiesił system w ciągu 2 dni pracy (nie znam przyczyny do dzisiaj):

https://anorak.tech/uploads/default/ori ... 8ce83d.rom

W obu biosach podkręcanie zegarów czasami zawieszało system.
właśnie ten teraz mam wgrany z 1szego linku.

Początkujący
Posty: 18
Rejestracja: 8 marca 2017
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

MSI GAMINGX RADEON RX 480 8GB (SAMSUNG)

Postautor: felipemasa » poniedziałek, 20 marca 2017, 15:04

Witam

Panowie, potrzebuję pomocy...

Zauważyłem, że aby system umożliwił kopać karcie, muszę mieć podłączony monitor do owej karty. Wygląda to tak, że system Windows 10 ogólnie widzi kartę, MSI Afterburner oraz GPU-Z również ją widzą, jednak oba programy nie rozpoznają zegarów i napięć karty.

Dzieje się tak do momentu jak podłączę monitor do karty i zrobię restart - po restarcie i ponownym załadowaniu systemu wszystko jest ok. Niestety mam tylko jeden monitor i musi on być podłączony na ten moment do grafy zintegrowanej z CPU.

Ma ktoś jakieś pomysły?

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 258
Rejestracja: 19 marca 2016
Reputacja: 27
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

MSI GAMINGX RADEON RX 480 8GB (SAMSUNG)

Postautor: dr_hash » poniedziałek, 20 marca 2017, 15:19

Dummyplug HDMI lub jakiś konwenter hdmi-dvi albo linux

Początkujący
Posty: 18
Rejestracja: 8 marca 2017
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

MSI GAMINGX RADEON RX 480 8GB (SAMSUNG)

Postautor: felipemasa » poniedziałek, 20 marca 2017, 15:39

dr_hash pisze:Dummyplug HDMI lub jakiś konwenter hdmi-dvi albo linux
Konwerter odpada, zostaje tylko ten dummyplug - kurde super pomysł, może uda się to samemu polutować - muszę poszukać schematy w googlach...

Kolego, a idzie to dostać gdzieś w Polsce? Na Allegro pod hasłem "dummy hdmi" same pustki - a pod hasłem "hdmi" wyskakują same przejściówki...

OK... już widzę w googlach, że co niektórzy robią to zwierając port DVI rezystorem (odpowiednie wyprowadzenia). Obczaję co i jak i napiszę o wynikach...

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3168
Rejestracja: 4 sierpnia 2011
Reputacja: 354
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

MSI GAMINGX RADEON RX 480 8GB (SAMSUNG)

Postautor: powered » poniedziałek, 20 marca 2017, 17:19

@felipemasa, Nie możesz wyłączyć i zrezygnować z zintegrowanej karty?
Te sztuczki z rezystorkami to robiło się na wyjściu analogowym. Karty RX nie posiadają wyjścia analogowego, nie polecam wpinania rezystorów w cyfrowe wyjścia.
Szukaj konwerter (nie przejściówkę) HDMI->D-sub lub DVI-D->D-sub. Nie wiem czy samo wpięcie samego konwertera (bez monitora) wystarczy - nie sprawdzałem.

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 258
Rejestracja: 19 marca 2016
Reputacja: 27
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

MSI GAMINGX RADEON RX 480 8GB (SAMSUNG)

Postautor: dr_hash » poniedziałek, 20 marca 2017, 17:35

Wyłączenie onbord gpu zazwyczaj się sprawdza, ale nie zawsze i nie wiem od czego to zależy, może sterowniki albo gpu. Kolejnym problemem może być mała rozdzielczość ale konwenter pomaga. Sam konwenter wystarcza(bez monitora).

Początkujący
Posty: 18
Rejestracja: 8 marca 2017
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

MSI GAMINGX RADEON RX 480 8GB (SAMSUNG)

Postautor: felipemasa » poniedziałek, 20 marca 2017, 17:58

Na ta chwilę udało się podłączając inny monitor .

Problem mam na ten moment inny... trochę nie w temacie bo dotyczący RX 470.

Przed chwilą wgrywałem modowanego biosa do MSI RX 470 4GB Samsung z tej stronki:

https://anorak.tech/t/anoraks-vbios-col ... aving/13/3

Jak w przypadku mojego RX480 wybrałem wersję powersave i do momentu ponownego uruchomienia było wszystko ok - atiflash nie pokazał błędu.

Po restarcie kompa kicha - GPU-Z Samsungi widział jako Hynixy. Niestety zapomniałem zapisać oryginału bo wydawało mi się, że z tej stronki (Anorak) oryginalne naprawią sprawę. Niestety po wgraniu oryginału z tej strony (Anorak) są dalej problemy - widzi już Samsungi lecz system Windows jej nie rozpoznaje.

Na tej stronie widzę, że są oryginalne romy do MSI 470 ale nie ma żadnych szczegółów do jakich pamięci one są - a są tam dwa modele RX 470:

https://www.techpowerup.com/vgabios/?ma ... del=RX+470

Ktoś ma jakieś pomysły?

Dodano po 2 godzinach 27 minutach 59 sekundach:
OK. Udało się. Okazuje się, że żeby robić mod biosa, trzeba mieć idealnie ustawiony system, sterowniki, bios oraz ustawienia wyświetlania w Windowsie - makabra.

No i widzę, że najlepiej modować bios karty każdej osobno - tzn w czasie tej czynności reszta kart musi być wyciągnięta z mobo - tak przynajmniej jest w moim przypadku (mam podpięte tylko dwie karty RX470 i RX480 do jednego mobo).

Dzięki koledzy za pomoc - już zamawiam konwertery (nie przejściówki).

Pozdrawiam

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3168
Rejestracja: 4 sierpnia 2011
Reputacja: 354
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

MSI GAMINGX RADEON RX 480 8GB (SAMSUNG)

Postautor: powered » poniedziałek, 20 marca 2017, 20:27

Po modyfikacji biosu tak się może zdarzyć. Najlepiej odinstaluj wszystkie sterowniki używając tego http://support.amd.com/en-us/kb-article ... ility.aspx i zainstaluj od nowa sterowniki. Tylko nie te najnowsze. U mnie np. nie działają nowsze stery niż 16.11.5
Duży błąd że nie masz oryginalnego biosu. W przypadku kart RX zawsze modyfikowałem mój bios (ten oryginalny z karty) wzorując się trochę na innych biosach.

Początkujący
Posty: 18
Rejestracja: 8 marca 2017
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

MSI GAMINGX RADEON RX 480 8GB (SAMSUNG)

Postautor: felipemasa » poniedziałek, 20 marca 2017, 22:00

No panowie. Dzień pomimo dużej ilości wpadek zaliczony do udanego. Udało mi się uruchomić dwie karty:

MSI RX 480 8GB (Samsung)
MSI RX 470 4GB (Samsung)

Użyłem tych riserów:

http://allegro.pl/riser-pci-e-1x-na-16x ... 78072.html

MOBO: http://www.gigabyte.pl/products/page/mb ... /overview/

Oba biosy w wersji powersave z tej strony:

https://anorak.tech/t/anoraks-vbios-col ... aving/13/3

I powiem, że to cud, że taka partyzantka działa - na Minergate 6.6 obie lecą (przy ETH) 47MH/s (RX480: 25MH/s a RX470: 22MH/s)

Miernik w gniazdku pokazuje przy wyłączonym monitorze głównym 340W (MSI Afterburner pokazuje: 105W dla RX480 i 80W dla RX470)

No i jeszcze raz powtórzę - przy takiej partyzantce wszystko musi być super zgrane: bios / stery / rom-y / monitory / ustawienia wyświetlania w Windows 10.

Obie karty modowałem osobno. To początek. Za kilka dni będę testował innego minera i pochwalę się wynikami - bo te uważam za słabe.

Na koniec dodam tylko, że główny monitor mam podpięty do D-Sub od mobo (inaczej nie mogę - długa historia). Problemem było tylko znalezienie drugiego monitora w tym przypadku robiącego jako "dummy display" - idealnie nadała się do tego stara 19" LCD wyciągnięta z rupieciarni - nawet nie musiałem jej podpinać do zasilania - wystarczyło połączyć jednego z Radeonów kablem HDMI właśnie z tym monitorem - dodatkowo w ustawieniach Windows 10 musiałem wybrać wyświetlanie na obu ekranach (rozszerz te ekrany) - tylko te ustawienia działały, na innych MinerGate się wysypywał.

Teraz tylko patrzeć czy karty nie złapią zawieszki przez noc.

Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI wszystkim za pomoc.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 7571
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 964
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

MSI GAMINGX RADEON RX 480 8GB (SAMSUNG)

Postautor: adam1226 » wtorek, 21 marca 2017, 00:40

felipemasa pisze: Niestety mam tylko jeden monitor i musi on być podłączony na ten moment do grafy zintegrowanej z CPU.
dlaczego musi??
:arrow: [Binance]- Giełda altcoinów
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Początkujący
Posty: 18
Rejestracja: 8 marca 2017
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

MSI GAMINGX RADEON RX 480 8GB (SAMSUNG)

Postautor: felipemasa » wtorek, 21 marca 2017, 07:55

adam1226 pisze:
felipemasa pisze: Niestety mam tylko jeden monitor i musi on być podłączony na ten moment do grafy zintegrowanej z CPU.
dlaczego musi??
ten monitor ma tylko wejście d-sub - a wszystkie kable i przejściówki jakie mam (a mam ich bardzo dużo) nie działają z kartami RX470 i RX480. Ten monitor z wyjściem D-Sub od MOBO działa bez problemu, a więcej kasy na przejściówki nie chcę już wydawać...

Wyczaiłem na allegro coś takiego (HDMI -> D-Sub):

http://allegro.pl/adapter-konwerter-z-h ... 56570.html

Zamówię - zobaczymy czy sprawdzi się jako "dummy display" - a nawet jak się nie sprawdzi to może wreszcie z tym konwerterem zgra się mój monitor i Radeony.

Dodano po 50 minutach 17 sekundach:
No i po 8 godzinach pracy Minergate 6.6 się wysypał. Na ten moment pomogło podłączenie zasilania do monitora pomocniczego - ale wzrósł pobór mocy o 30W - obecnie ostatnim ratunkiem są te konwertery.

Weteran
Posty: 1036
Rejestracja: 6 maja 2013
Reputacja: 50
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

MSI GAMINGX RADEON RX 480 8GB (SAMSUNG)

Postautor: Maggix » wtorek, 21 marca 2017, 08:51

Posiadam te karty na kosciach samsunga robia bez problemu 31MHs memoryshift to wlasnie zmiana timingow ktora gwarantuje takie osiagi . Mem shift z 1750 na 2000 potem mem oc na 2150MHz i 31MHs gwarantowane.

pm7
Moderator
Posty: 7887
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
2
Napiwki za post: 0 BTC

MSI GAMINGX RADEON RX 480 8GB (SAMSUNG)

Postautor: pm7 » wtorek, 21 marca 2017, 09:41

felipemasa pisze: wszystkie kable i przejściówki jakie mam (a mam ich bardzo dużo) nie działają z kartami RX470 i RX480
Potrzebujesz przejściówki aktywnej.
felipemasa pisze: Wyczaiłem na allegro coś takiego (HDMI -> D-Sub):

http://allegro.pl/adapter-konwerter-z-h ... 56570.html
Zauważyłeś, że to jest wysyłane z zagranicy?
Typowo lepiej samemu na Aliexpress zamówić zamiast przez pośrednika.

Początkujący
Posty: 18
Rejestracja: 8 marca 2017
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

MSI GAMINGX RADEON RX 480 8GB (SAMSUNG)

Postautor: felipemasa » wtorek, 21 marca 2017, 10:52

pm7 pisze:
felipemasa pisze: wszystkie kable i przejściówki jakie mam (a mam ich bardzo dużo) nie działają z kartami RX470 i RX480
Potrzebujesz przejściówki aktywnej.
felipemasa pisze: Wyczaiłem na allegro coś takiego (HDMI -> D-Sub):

http://allegro.pl/adapter-konwerter-z-h ... 56570.html
Zauważyłeś, że to jest wysyłane z zagranicy?
Typowo lepiej samemu na Aliexpress zamówić zamiast przez pośrednika.
kurcze całe szczęście że jeszcze ich nie zamówiłem - dzięki za info. Obczaje inne. Rzeczywiście jak z Ali to sam mogę sobie zamówić.

A przejściówka aktywna to dla mnie właśnie konwerter... no chyba że się mylę... Czyli mam rozumieć, że z tej aukcji to nie konwerter tylko przejściówka? Cena jakaś za niska...

pm7
Moderator
Posty: 7887
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

MSI GAMINGX RADEON RX 480 8GB (SAMSUNG)

Postautor: pm7 » wtorek, 21 marca 2017, 11:27

Nie ma raczej żadnych przejściówek pasywnych z HDMI do D-Sub, tylko aktywne, bo HDMI nie umożliwia wysyłania sygnału analogowego.
DVI zaś umożliwia w teorii zarówno wysyłanie sygnału cyfrowego, jak i analogowego, ale analogowy nie jest obowiązkowy. Miało to ułatwić przejście ze starego złącza (D-Sub). Obecnie już popularne się stają DisplayPort, więc nie dziwi nie rezygnowanie z niepotrzebnego załączania sygnału analogowego w DVI.

Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: 15 marca 2017
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

MSI GAMINGX RADEON RX 480 8GB (SAMSUNG)

Postautor: biuro@sel-kom.pl » wtorek, 21 marca 2017, 17:06

Witajcie udało mi sie wycisnac z moich rx 480 shappire nitro 4 gb z 4 kart 110 mh/s przy tym pobor mocy mam na poziomie 630 wat calosc niestety zaden bios nie zadzialal z moimi kartami inaczej mimo ze udalo sie wgrac to sie odrazu wieszaly - macie jakis pomysl jak zmniejszyc zuzycie energii mam pamieci samsunga i nitro bez plusa - po modyfikacji parametrów biosu udalo ustawic sie nawet 31 mh/s ale calosc sie wieszala - ale to modyfikowalem orginalny bios

Gaduła
Posty: 320
Rejestracja: 13 grudnia 2016
Reputacja: 95
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

MSI GAMINGX RADEON RX 480 8GB (SAMSUNG)

Postautor: roman1959 » wtorek, 21 marca 2017, 19:15

@biuro@sel-kom.pl, mam te same karty i dziwny problem podczas kopania na Claymore, otóż na początku wykrywa dobrze dostępną pamięć:

Kod: Zaznacz cały

GPU #0: Ellesmere, 4052 MB available, 14 compute units
ale po kilkunastu minutach proces się zawiesza, restartuje i już wykrywa mniej pamięci. Kolejne restarty wyglądają tak:

Kod: Zaznacz cały

 GPU #0: Ellesmere, 2038 MB available, 14 compute units
GPU #0: Ellesmere, 2009 MB available, 14 compute units
GPU #0: Ellesmere, 1981 MB available, 14 compute units
GPU #0: Ellesmere, 1953 MB available, 14 compute units
GPU #0: Ellesmere, 1925 MB available, 14 compute units
...
GPU #0: Ellesmere, 1558 MB available, 14 compute units

Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: 15 marca 2017
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

MSI GAMINGX RADEON RX 480 8GB (SAMSUNG)

Postautor: biuro@sel-kom.pl » wtorek, 21 marca 2017, 21:31

a biosy modyfikowales ? no i jeszcze sterowniki jaki masz? i czy podkrecales cos watt toolem lub czyms innym??

Gaduła
Posty: 320
Rejestracja: 13 grudnia 2016
Reputacja: 95
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

MSI GAMINGX RADEON RX 480 8GB (SAMSUNG)

Postautor: roman1959 » wtorek, 21 marca 2017, 22:49

@biuro@sel-kom.pl, nic nie modyfikowałem. Karta dokładnie jak Twoja, wyjęta prosto z pudełka. Nie wiem jakie sterowniki, bo jako pierwszy system wybrałem EthOS- zakładając, że tam już wszystko będzie ogarnięte. Później dograłem mu Claymore 8.0. Może postawię wszystko od początku na Ubuntu Server i zobaczę jak jest wtedy.

Początkujący
Posty: 18
Rejestracja: 8 marca 2017
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

MSI GAMINGX RADEON RX 480 8GB (SAMSUNG)

Postautor: felipemasa » środa, 22 marca 2017, 14:54

biuro@sel-kom.pl pisze:Witajcie udało mi sie wycisnac z moich rx 480 shappire nitro 4 gb z 4 kart 110 mh/s przy tym pobor mocy mam na poziomie 630 wat calosc niestety zaden bios nie zadzialal z moimi kartami inaczej mimo ze udalo sie wgrac to sie odrazu wieszaly - macie jakis pomysl jak zmniejszyc zuzycie energii mam pamieci samsunga i nitro bez plusa - po modyfikacji parametrów biosu udalo ustawic sie nawet 31 mh/s ale calosc sie wieszala - ale to modyfikowalem orginalny bios

Wyciągnij wszystkie karty z płyty głównej i zostaw tylko jedną - zakładam, że masz sterowniki poprawnie zainstalowane - to samo musi być z biosem płyty głównej - najlepiej wyłączyć w biosie całkowicie grafikę zintegrowaną na czas wgrywania romu do karty graficznej. I nie wgrywaj nowego romu jeżeli masz kartę zamontowaną w riserach - zamontuj ją normalnie do pierwszego slotu PCI-E.

U mnie tylko w ten sposób udało się wgrać nowe romy.
Ostatnio zmieniony środa, 22 marca 2017, 18:30 przez felipemasa, łącznie zmieniany 3 razy.

Wróć do „Ethereum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość