mam problem z koparkami po około 30 min pracy kopania ethereum koparka sie wyłącza.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3162
Rejestracja: 4 sierpnia 2011
Reputacja: 336
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Problem z Koparka

Postautor: powered » wtorek, 21 marca 2017, 14:23

@swiezak, Ściąg najnowszy claymore 12.4 i sprawdź. Może obniż intensywność w claymore. (U mnie 480 mają ustawioną niższą intensywność niż 470)
Jaką masz wersję sterownika? Te najnowsze nie są najlepsze do miningu.
Czy na innych gniazdach PCI-e jest to samo?
Dwie karty zasilane masz z jednego kabla. Ten kabel oryginalnie ma dwa wyjścia? Chodzi o to czy tam nie pozakładałeś dodatkowych rozdzielaczy lub przejściówek?
Wentylatory są na innym kablu niż zasilanie do riserów?

Początkujący
Posty: 49
Rejestracja: 18 marca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z Koparka

Postautor: swiezak » wtorek, 21 marca 2017, 15:58

Przed chwilą mi zrestartowało więc wstawiam świeże logi
http://uploadfile.pl/pokaz/1049833---155i.html
https://zapodaj.net/e4684c1d091cd.png.html

Sterowniki mam najnowsze. Zmienię na jakieś starsze. Ściągnę tego Claymora i potestuję z inna intensywnością.

Wentylatory mam na innym kablu. W kablach nic nie modyfikowałem. każdy z nich ma wtyczki do dwóch kart.
Gniazda pci-e zamieniałem już.

pm7
Moderator
Posty: 7886
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 968
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z Koparka

Postautor: pm7 » wtorek, 21 marca 2017, 17:10

swiezak pisze: Zdjęcie tabliczki:
https://zapodaj.net/004c9cdaf1841.jpg.html
Dla jasności: jedna kolumna +12V oznacza, że masz jedną linię w zasilaczu.
Tu jest przykład zasilacza z czterema liniami 12V:
Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3162
Rejestracja: 4 sierpnia 2011
Reputacja: 336
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Problem z Koparka

Postautor: powered » wtorek, 21 marca 2017, 18:33

@swiezak, Nie instaluj nowszych sterowników niż 16.11.5
Zobacz na pozostałych logach claymore na czym się kończą. Jeżeli jest to moment gdzie ustawiana jest prędkość wentylatorów, to wyłącz sterowanie wentylatorami (zrezygnuj z -tt 70). A tak w ogóle dziwne te logi są, wszędzie jest "new fan speed = 25"
Za dużo masz też rejected.

Początkujący
Posty: 49
Rejestracja: 18 marca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z Koparka

Postautor: swiezak » wtorek, 21 marca 2017, 22:20

Chodzi o te? http://support.amd.com/en-us/kb-article ... Notes.aspx
po zainstalowaniu nowego Claymora na 4 kartach chodziło 4 godziny, więc podpiąłem pozostałe 2 karty.
No i zaczęły się restarty na nowo.
Wyłączyłem ustawianie wentylatorów i dałem te sterowniki.
Z rzeczy o których pisaliście, zostało eksperymentowanie z intensywnością.
Chyba, że coś jeszcze innego można sprawdzić.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3162
Rejestracja: 4 sierpnia 2011
Reputacja: 336
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Problem z Koparka

Postautor: powered » wtorek, 21 marca 2017, 23:27

Tak o te sterowniki chodzi 16.11.5 jedne ze stabilniejszych.
Claymore widzę poleca 16.12.2 (kiedyś chyba inne polecał).
W jaki sposób zmieniasz taktowanie GPU i pamięci, jakim programem? Moje asusy np. nie tolerują takich parametrów w claymore -cclock, -mclock, -powlim i też się przez to resetowały. Nie lubią też jak zmieniam taktowanie podczas kopania.

Początkujący
Posty: 49
Rejestracja: 18 marca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z Koparka

Postautor: swiezak » wtorek, 21 marca 2017, 23:42

Na razie na kartach jest wszystko fabryczne. Zarówno częstotliwości pamięci jak i GPU są nieruszone.
Zmieniłem intensity na 6 i na razie chodzi na 6 kartach ponad godzinę tfutfu :)

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 98
Rejestracja: 3 listopada 2016
Reputacja: 37
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z Koparka

Postautor: ciombat » środa, 22 marca 2017, 00:03

u mnie na najnowszej wersji claymore na rx 480 trzeba było zmniejszyć intensity na 6 - z większymi były problemy :D więc może dotknął cię ten sam problem ;)

Początkujący
Posty: 49
Rejestracja: 18 marca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z Koparka

Postautor: swiezak » środa, 22 marca 2017, 01:27

Jednak to nie to.
3 h pracy na intensity 6
1 minuta na intensity 5
1 minuta na intensity 4
3 minuty na intensity 3

Co jeszcze można sprawdzić?

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 7571
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 964
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

Problem z Koparka

Postautor: adam1226 » środa, 22 marca 2017, 01:56

Spróbuj z parametrem -old
:arrow: [Binance]- Giełda altcoinów
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Początkujący
Posty: 49
Rejestracja: 18 marca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z Koparka

Postautor: swiezak » środa, 22 marca 2017, 09:07

z -old też się restartuje

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3162
Rejestracja: 4 sierpnia 2011
Reputacja: 336
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Problem z Koparka

Postautor: powered » środa, 22 marca 2017, 09:53

Kończą się pomysły. Może to jakiś riser? Może jakiś kabel ma słaby styk na wtyczce, lub w gnieździe zasilacza? Jak jest słaby styk to się grzeje, a potem styk zmienia kolor na ciemniejszy.
Jeszcze test pod innym systemem (linux), jak będą problemy to znaczy że to sprzęt.
Komputer od razu się resetuje czy widzisz czasem komunikat że wystąpił błąd sterownika?

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 7571
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 964
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

Problem z Koparka

Postautor: adam1226 » środa, 22 marca 2017, 09:56

powered pisze: Kończą się pomysły. Może to jakiś riser? Może jakiś kabel ma słaby styk na wtyczce, lub w gnieździe zasilacza? Jak jest słaby styk to się grzeje, a potem styk zmienia kolor na ciemniejszy.
Jeszcze test pod innym systemem (linux), jak będą problemy to znaczy że to sprzęt.
Komputer od razu się resetuje czy widzisz czasem komunikat że wystąpił błąd sterownika?
Spobuj simplemining.net
:arrow: [Binance]- Giełda altcoinów
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Początkujący
Posty: 49
Rejestracja: 18 marca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z Koparka

Postautor: swiezak » środa, 22 marca 2017, 10:24

Tak sobie właśnie dzisiaj z rana pomyślałem, że powymieniam najpierw risery.
Podmieniłem jeden i sukcesywnie będę wymieniać do wadliwego albo ostatniego :)

Wstawię świeży log, może coś tutaj zobaczycie. Tak właśnie najczęściej się u mnie kończą logi
http://uploadfile.pl/pokaz/1050431---pbzy.html
"01:23:09:567 16dc got 23 bytes
01:23:09:567 16dc buf: {"id":4,"result":true}

01:23:09:572 16dc parse packet: 22
01:23:09:577 16dc ZEC: Share accepted (63 ms)!

01:23:09:582 16dc new buf size: 0"
A potem puste linie. I tak jest w większości przypadków.

Komputer restartuje się bez ostrzeżenia.

I jeszcze informacja jedna, może istotna. Koparka restartuje się również w takiej sytuacji:
Zdarza się, że koparka pochodzi trochę,
I kiedy zdaje mi się, że już jest ok, wtedy próbuję wejść teamviewerem to następuje reset.

Początkujący
Posty: 49
Rejestracja: 18 marca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z Koparka

Postautor: swiezak » czwartek, 23 marca 2017, 12:23

Jest prawie dobrze :)
Wymieniłem 1 riser i komputer chodził bez restartu prawie 24h.
Sam z siebie się już nie restartuje.

Natomiast zrestartował mi się raz kiedy odpiąłem i podpiąłem z powrotem zasilanie monitora, który jest do niego podłączony.
Oprócz tego przy łączeniu team viewerem chwilami zmula go, zwalniają wiatraki, i daje oznak jakby miał się zrestartować, ale nie restartuje się.

Teraz odłączyłem mu monitor i dałem "emulator" monitora - rezystor 100oHm na adapterze hdmi / dsub i będę obserwować jego zachowanie.

Bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc, dużo się dowiedziałem, a nie miałem do czynienia ze sprzętem komputerowym już kilka ładnych lat,
więc musiałem w tydzień czasu nadrobić wiele zaległości. Dużo jeszcze przede mną, zawłaszcza, że lada chwila będę składać kolejną koparkę,
tym razem już na 470 :)

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 7571
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 964
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

Problem z Koparka

Postautor: adam1226 » czwartek, 23 marca 2017, 13:19

A spróbuj zobaczyc co sie dzieje jak przez komorke wchodzisz, albo vnc wypróbuj też
:arrow: [Binance]- Giełda altcoinów
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3162
Rejestracja: 4 sierpnia 2011
Reputacja: 336
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Problem z Koparka

Postautor: powered » czwartek, 23 marca 2017, 14:49

Czy monitor i komputer są wpięte do gniazdek z uziemieniem? No i najlepiej aby były wpięte do tego samego gniazdka lub przedłużacza (aby połączenie uziemiające między nimi było jak najkrótsze).

Co to masz za emulator z tym rezystorkiem? Bo ostatnio też drążę podobny temat.

Początkujący
Posty: 49
Rejestracja: 18 marca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z Koparka

Postautor: swiezak » czwartek, 23 marca 2017, 17:14

Tak gniazdka uziemione. Ale już monitor wypięty, uzywam już tylko emulatora.
Co do emulatora, to jest to konwenter hdmi - dsub. Może być taki na kablu,
lub krótki na wtyczce.
W gniazdo dsub wpinasz rezystor 100oHm między dziurki 6 - 11.
Dzięki temu jak się łączysz team viewerem to sobie możesz ustawić jakąś ludzką
rozdzielczość, a nie najmniejszą z możliwych :)

W dzisiejszych testach przy łączeniu team viewerem nie robiło mi restartów.
Ale jak już kliknąłem np w ikonę "Komputer", to > zmulenie i restart.
Jakby był tak obciążony, że jakakolwiek operacja dodatkowa powodowała przeciążenie.

Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: 25 stycznia 2017
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z Koparka

Postautor: Leweokocyklopa » czwartek, 23 marca 2017, 17:30

Może masz ram uszkodzony, próbowałeś na innej kości?

Pomocy! Jestem lamerem i nie wiem jak wyłączyc podpis w Tapatalku. Proszę o instrukcję na PW. SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Początkujący
Posty: 49
Rejestracja: 18 marca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z Koparka

Postautor: swiezak » czwartek, 23 marca 2017, 17:38

Nie mam na podmiankę, ale sprawdzę to na dniach.
Chociaż memtesta puściłem 2x i nic nie wyłapało.

Wróć do „Ethereum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość