Budowa koparki a opłacalność kopania ??

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: mcabra » środa, 12 października 2016, 15:34

Witam serdecznie,
Jestem tu nowy... Im więcej czytam, tym więcej mam wątpliwości. Tzn. przeczytałem poradniki dotyczące bitcoina, kopania, jak również przekopuję forum. Tak więc biorę pod uwagę kopanie Ethereum:
1. Planuję budowę koparki na 6 szt. Rx 470, jednak wziąwszy pod uwagę moje wątpliwości co do opłacalności (pomijam na razie kwestię prądu, załóżmy że będzie za darmo) zastanawiam się nad przeprowadzeniem testu na obecnym komputerze, do którego zakupię jednego Radeona Rx 470 4GB (Sapphire, jeżeli trafię w 'mojej' dystrybucji).
Czy ma sens testowe kopanie przez okres 2-4 tygodni jednym Radeonem, aby zapoznać się z tematem, co - gdzie - jak - i - za - ile?
Czy po prostu odpalić pełnowymiarową koparkę i ruszyć pełną parą, gdyż dane z wydobycia jednym radeonem nie będą miarodajne?
2. Docelowo postawiłbym stelaż + Asrock PRO BTC + 6 szt. Rx 470GB.
Zakładając, że nie martwi mnie cena prądu, to czy zysk ~245 $ miesięcznie (podawany przez kalkulatory) z kompletnej koparki jest realny? Czy jest sensowne prognozowanie zyskowności wydobycia ETH/ETC na najbliższe 12 lub 24 miesiące? Czy jest to jednak w perspektywie czasu wróżenie z fusów?
3. Zakładając uruchomienie w/w koparki wziąć od uwagę kopanie w poolu, tak jak jest to polecane w jednym poradniku?
4. Na razie nie ogarniam OC Radeonów, więc na razie będą to nie dłubane Rx 470 4GB Sapphire Nitro+ OC.
Sapphire - co prawda są braki w dystrybucji, ale mogę zaalokować do zamówienia. Przy jednej sztuce to nie ma problemu i bym normalnie kupił w detalu na trele morele.
5. Możecie podrzucić jakiś link do odpowiednich riserów i dobrego zasilacza z mocną linią 12V, żebym nie musiał robić z tego doktoratu?
Na chwilę obecną analizuję temat, staram się policzyć opłacalność, gdyż zakup sprzętu nie jest ani problemem, ani celem samym w sobie.

Weteran
Reputacja: 157
Reputacja postu: 
0

Postautor: afrus » środa, 12 października 2016, 22:42

Masz co najmniej 3-4 tematy o tym wystarczy poczytać, wrzucamy tam info na bieżąco :)
https://www.bitmarket.pl/charity/
http://ethpool.pl
http://etcpool.pl
----------------------------------
Pomogłem?
ETC/ETH: 0xa2eff2cb7cdf1d98b922cffeb35ae88a691da5ef
BTC: 1Hn1wob4uDoFQSiVaUfDZiKkt29xct7YRS

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 821
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bagder » środa, 12 października 2016, 23:22

mcabra pisze:Witam serdecznie,
Jestem tu nowy...
1. Czy ma sens testowe kopanie przez okres 2-4 tygodni jednym Radeonem, aby zapoznać się z tematem, co - gdzie - jak - i - za - ile?
TAK
mcabra pisze: Czy po prostu odpalić pełnowymiarową koparkę i ruszyć pełną parą, gdyż dane z wydobycia jednym radeonem nie będą miarodajne?
Nie ruszysz pełną parą - a więc: NIE.
mcabra pisze: 2. Docelowo postawiłbym stelaż + Asrock PRO BTC + 6 szt. Rx 470GB.
Zakładając, że nie martwi mnie cena prądu, to czy zysk ~245 $ miesięcznie (podawany przez kalkulatory) z kompletnej koparki jest realny?
Możliwe.
mcabra pisze: Czy jest sensowne prognozowanie zyskowności wydobycia ETH/ETC na najbliższe 12 lub 24 miesiące? Czy jest to jednak w perspektywie czasu wróżenie z fusów?
Nie jest to wróżenie z fusów. O ile jesteś w stanie to policzyć - czyli zebrać potrzebne dane w skali globalnej. Można w uproszczeniu przyjąć, że cena nie spadnie poniżej kosztów wydobycia w Chinach.
mcabra pisze: 3. Zakładając uruchomienie w/w koparki wziąć od uwagę kopanie w poolu, tak jak jest to polecane w jednym poradniku?
Tak.
mcabra pisze: 5. Możecie podrzucić jakiś link do odpowiednich riserów i dobrego zasilacza z mocną linią 12V, żebym nie musiał robić z tego doktoratu?
Risery do RX albo na allegro albo na aliexpress (jak możesz poczekać miesiąc) wersje USB - poza oznaczoną V 03 (bywa zawodna). Zasilacz - tutaj każdy wkłada co znajdzie pod ręką tanio - możesz spróbować Corsaira RX850i. Zalety wersji z 'I" - szczególnie ciekawa na początek może być możliwość monitorowania pracy zasilacza. Chociaż wg uznania możesz wybrać wersję 1000W, lub nawet 1200W - skoro moc masz za darmo, to na energoosszczędność nie będziesz stawiał.
Sic semper evello mortem tyrannis

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: mcabra » czwartek, 13 października 2016, 00:04

Bagder pisze:
mcabra pisze:Witam serdecznie,
Jestem tu nowy...

[...]
mcabra pisze: 5. Możecie podrzucić jakiś link do odpowiednich riserów i dobrego zasilacza z mocną linią 12V, żebym nie musiał robić z tego doktoratu?
Risery do RX albo na allegro albo na aliexpress (jak możesz poczekać miesiąc) wersje USB - poza oznaczoną V 03 (bywa zawodna). Zasilacz - tutaj każdy wkłada co znajdzie pod ręką tanio - możesz spróbować Corsaira RX850i. Zalety wersji z 'I" - szczególnie ciekawa na początek może być możliwość monitorowania pracy zasilacza. Chociaż wg uznania możesz wybrać wersję 1000W, lub nawet 1200W - skoro moc masz za darmo, to na energoosszczędność nie będziesz stawiał.
Raisery:
Z Allegro - Riser PCI-Express 1x - 16x USB 3.0 molex Sata 1M - takie będą OK? Wersji V 03 nie znalazłem i nie rozumiem, co jest na rzeczy.
To samo na Aliexpress (j.w.) - 2016 New USB 3.0 PCI-E Express 1x to 16x Extender Riser Card Adapter SATA Power Cabl L3FE
?

Corsair Rm...I - faktycznie wygląda ciekawie. Do zasilania 5-6 GPU to chyba minimum 1000W. Jak na Gold to ma sprawność w normie, nie widzę sensu walczyć o 2% sprawności więcej w Platinum (o ile to miałeś na myśli). Możesz rozwinąć temat?
Faktycznie zużycie prądu przy jednej koparce mnie nie martwi.

A tak w ogóle to dzięki za odpowiedź :))

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 479
Reputacja postu: 
0
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Postautor: powered » czwartek, 13 października 2016, 00:36

U mnie zasilacz był zawsze najważniejszym elementem w koparce (większa gwarancja bezpieczeństwa), na którym nigdy nie oszczędzałem i wybierałem tylko te lepszych firm: OCZ, Corsair, XFX, Antec
Mocniejsze zasilacze są bardziej ekonomiczne.
1. z reguły producent te mocniejsze modele robi już z większą sprawnością
2. zasilacz osiąga największą sprawność gdy jest obciążony w 50% swojej maksymalnej mocy
mcabra pisze: Zakładając, że nie martwi mnie cena prądu, to czy zysk ~245 $ miesięcznie (podawany przez kalkulatory) z kompletnej koparki jest realny? Czy jest sensowne prognozowanie zyskowności wydobycia ETH/ETC na najbliższe 12 lub 24 miesiące? Czy jest to jednak w perspektywie czasu wróżenie z fusów?
Jest kilka rzeczy których nie przewidzisz: Kurs BTC, Kurs ETH, trudność kopania (raczej ciągle rosnąca), moment kiedy zostanie wyłączony mining w ETH (podobno za rok)

Oficjalny przedstawiciel projektu
Awatar użytkownika
Reputacja: 133
Reputacja postu: 
0

Postautor: ŻET » czwartek, 13 października 2016, 02:50

Przed podjęciem decyzji warto dobrze i gruntowanie przemyśleć profil działania.

1. Ilość PLN dostepne;
2. Ilość kWh dostępne
3. Cena prądu;
4. zdalnie czy na miejscu;
5. na osobę prywatną czy na firmę;

Dopiero potem dobór maszyn i konkretnych ustawień pod kątem profilu działania. Fajnie przed tym zasięgnąć konsultacji z doświadczonymi kolegami, kardynalne błędy warto eliminować.
Wiodący producent koparek, oprogramowanie, centrum obliczeniowe, wynajem mocy obliczeniowej.
Facebook: https://www.facebook.com/zet.tech.eu/
Discord: https://discord.com/invite/XE4Z9xu7TB
Kopalnia: https://zetpool.org/
Sklep: https://shop.zet-tech.eu/

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bagder » czwartek, 13 października 2016, 09:26

mcabra pisze: Raisery:
Z Allegro - Riser PCI-Express 1x - 16x USB 3.0 molex Sata 1M - takie będą OK? Wersji V 03 nie znalazłem i nie rozumiem, co jest na rzeczy.
To samo na Aliexpress (j.w.) - 2016 New USB 3.0 PCI-E Express 1x to 16x Extender Riser Card Adapter SATA Power Cabl L3FE
?
Wersja jest napisana na płytce PCI-E risera. Trzeba uważnie popatrzeć na zdjęcie - co nie znaczy, że taki przyjdzie. Zwróciłbym uwagę, że niektóre risery - już nie mają wtyczki dodatkowego zasilania Molex-Sata - tylko Sata-Sata. I teraz trzeba sobie to dostosować do posiadanych kabli z zasilacza. Proponuję na 1 koparkę - dla zasilaczy Corsair - brać po 3 sztuki z każdego rodzaju.
mcabra pisze: Corsair Rm...I - faktycznie wygląda ciekawie. Do zasilania 5-6 GPU to chyba minimum 1000W.
NIektórzy podają pobieraną moc przy zestawie 6 RX 470 w trybie oszczędnym na 640W (co patrząc na swój sprzęt wydaje się możliwe) I podłączają tylko jeden zasilacz 750W. Jeśli zaś koparka ma pójść na full power po modach na 32Mh/s - to podają nawet wartości 1100W. W warunkach domowych skłaniałbym się do pierwszej opcji...

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: mcabra » czwartek, 13 października 2016, 10:05

ŻET pisze: Przed podjęciem decyzji warto dobrze i gruntowanie przemyśleć profil działania.

1. Ilość PLN dostepne;
2. Ilość kWh dostępne
3. Cena prądu;
4. zdalnie czy na miejscu;
5. na osobę prywatną czy na firmę;

Dopiero potem dobór maszyn i konkretnych ustawień pod kątem profilu działania. Fajnie przed tym zasięgnąć konsultacji z doświadczonymi kolegami, kardynalne błędy warto eliminować.
1. PLN - tyle, ile trzeba, licząc na komplet - stelaż / płyta / procek /GPU / zasilacz + osprzęt (RAM mam)
Co prawda mam też zestawy Xeon s. LGA1156 + DDR3 + płyta INTEL SERVER BOARD S3420GP, tyle że 3x PCI-E dostępne na płycie trochę mało.
2. Ilość kWh - nie stawiam farmy, wystarczy.
3. Normalna cena rynkowa z PGE, zakładam że 0,67 zł.
4. Zdalnie i na miejscu, tzn. postawię w serwerowni, do której mam dostęp bezpośredni i zdalny.
5. Zakup na firmę.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bagder » czwartek, 13 października 2016, 10:59

mcabra pisze: 1. PLN - tyle, ile trzeba, licząc na komplet - stelaż / płyta / procek /GPU / zasilacz + osprzęt (RAM mam)
Co prawda mam też zestawy Xeon s. LGA1156 + DDR3 + płyta INTEL SERVER BOARD S3420GP, tyle że 3x PCI-E dostępne na płycie trochę mało.
Dlaczego mało? Skoro masz wolny sprzęt - a cena energii nie gra roli, to możesz zaoszczędzić 2 tygodnie kopania ma spłatę mobo. Nie jestem pewny, co do wpływu róznicy wydobycia dwoma koparkami 3x GPU a jedną koparką 6 x GPU, ale myślę - że jest to pomijalne przy prawidłowej konfiguracji.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: mcabra » czwartek, 13 października 2016, 11:18

Bagder pisze:
mcabra pisze: 1. PLN - tyle, ile trzeba, licząc na komplet - stelaż / płyta / procek /GPU / zasilacz + osprzęt (RAM mam)
Dlaczego mało? Skoro masz wolny sprzęt - a cena energii nie gra roli, to możesz zaoszczędzić 2 tygodnie kopania ma spłatę mobo. Nie jestem pewny, co do wpływu róznicy wydobycia dwoma koparkami 3x GPU a jedną koparką 6 x GPU, ale myślę - że jest to pomijalne przy prawidłowej konfiguracji.
Jeżeli stelaż od Afrusa pozwoli na montaż dubla - 2x zasilacz, 2x płyta, 6x Radeon Rx, to może i jest pomysł. Przy czym 2x Xeon to łącznie 180W TDP. W każdym bądź razie koszty prądu stałyby się istotne przy większym zużyciu, a nie tym które rozważam.
Na razie zamówiłem jednego Rx 470 Nitro+, żeby rozeznać się w temacie.

pm7
Weteran
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » czwartek, 13 października 2016, 12:15

mcabra pisze: Przy czym 2x Xeon to łącznie 180W TDP.
TDP to bardziej maksymalne zużycie prądu. Jak jest małe obciążenie CPU, powinien zużywać mało prądu. Choć pewnie i tak więcej niż i3.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1069
Reputacja postu: 
0

Postautor: adam1226 » czwartek, 13 października 2016, 12:24

Lepszy procek mozesz tez wykorzystac do kopana coinow CPU ,)
:arrow: [Binance]- Giełda kryptowalut bez weryfikacji
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ŻET » czwartek, 13 października 2016, 12:59

Jeśli chciałbyś kopać również przy pomocy CPU, to wybierz procesor obsługujący AVX 2.0.
Wiodący producent koparek, oprogramowanie, centrum obliczeniowe, wynajem mocy obliczeniowej.

Weteran
Reputacja: 869
Reputacja postu: 
0

Postautor: bl4ck » czwartek, 13 października 2016, 13:20

Jest coś opłacalnego do kopania za pomocą CPU aktualnie? czy raczej ruletka co się wybierze z nadzieją o wzroście.

wgd
Wygadany
Reputacja: 65
Reputacja postu: 
0

Postautor: wgd » czwartek, 13 października 2016, 13:38

bl4ck jesli kopiesz w domu to pewnie nic, aczkolwiek jak masz dostep do wiekszej mocy cpu to tylko vrm na kopalni poolinatora ;]

http://vrm.poolinat0r.com/index.php?pag ... ction=pool

robie tam okolo 20 coinow/dzien, jednak zakladam ze aktualna cena to dno i moze byc tylko lepiej ;p

Myslalem tez nad koparka gpu (kupic kilka kart na raty 0%) i je splacac z urobku, ale jak policzylem potencjalny zysk z tego biznesu to zrobilo mi sie smutno :D

Jedyny sens to kopanie jakiegos sredniaka przed potecjalna pompa, gdybym mial gpu do dyspozycji zamiast eth bym celowal w takiego vertcoina :twisted:

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: bl4ck » czwartek, 13 października 2016, 14:05

yhy obczaję temat .. mam w domu 2xE5-2650 coś bym pokopał człowiek bo aktualnie wolne są.
Na starcie opłacało się podobno zcoina kopać takie ma informacje...

wgd
Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: wgd » czwartek, 13 października 2016, 14:17

Przegapilem temat zcoina kurcze, nikt tutaj tez nie napisal a szkoda. Zaraz temat obadam, moze przelacze moc na tego coina

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: bl4ck » czwartek, 13 października 2016, 14:47

Raczej nie już, jaką mocą kopiesz te 20 coinów VER na dzień?

wgd
Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: wgd » czwartek, 13 października 2016, 15:32

bl4ck czlowieku ten zcoin ma taka moc ze wykopie na bulke, tam wala botnety i pewnie ukryte gpuminery. innej opcji nie ma.

vrm kilka i5 laptopow i serwerow rack ;)

Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ŻET » czwartek, 13 października 2016, 16:08

Praktycznie wszystkie coiny kopane na CPU są zdominowane przez botnety, istotnym jest by zacząć kopać odpowiednio wcześnie i wiedzieć kiedy zaprzestać.

Wróć do „Ethereum”