Dyskusja na temat praktycznego wykorzystania Ethereum

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1069
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: adam1226 » piątek, 5 sierpnia 2016, 05:53

Czy Wy musicie traktować wszystko dosłownie?
To ze chwilowo temat nie interesuje mnie gleboko nie znaczy ze w ogole mnie nie kreci.. Napisalem tyle ile bylem w stanie poki co.. Moglbym napisac cos wiecej po swojemu ale po co skoro na stronie jest opisane lepiej..
:arrow: [Binance]- Giełda kryptowalut bez weryfikacji
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Weteran
Reputacja: 140
Reputacja postu: 
1

Postautor: AdamM » piątek, 5 sierpnia 2016, 11:20

@adam1226, znalazłem moim zdaniem interesujący wpis na blogu rsk traktujący o DAO. Wrzuciłem do tego wątku z nadzieją że kogoś zainteresuje i dorzuci od siebie parę ciekawych informacji i wszyscy się dokształcimy.

Wrzuciłeś informację że był jakiś audyt i nie wykryto żadnych problemów. Ja co prawda byłem zdziwiony tym że nie było audytu przed odpaleniem DAO, a nie dwa dni przed atakiem. Ale OK, szukam informacji o audycie bo piszesz że "gdzieś jest". Znajduję informację że błędy zostały odkryte sporo wcześniej i jeden z nich przyczynił się do kradzieży. Cytuję tę informację razem z źródłem. Zaprzeczasz temu i nie podajesz źródła. Bo informacja że więcej można przeczytać na bliżej nie określonej "stronie" to nie źródło. I dorzucasz jeszcze że właściwie to nie masz czasu i ochoty się w to zagłębiać. A najlepiej to gdybyśmy pogadali o "i tutaj link" i zero komentarza.

Serio nie rozumiesz skąd chłodna reakcja na "mam na nic czasu ani szczegolnej ochoty zeby sie wglebiac"? Podobnie z wrzucaniem linka. Przyjmując założenie "mógłbym coś napisać ale wszytko jest na stronie projektu", równie dobrze możesz nie wrzucać linka bo jest on w google. Rozumiesz? Jak wrzucasz informacje o akasha to nawiąż jakoś do tematu, napisz w czym jest ciekawy. To jest temat o praktycznym zastosowaniu Ethereum, napisz w jaki sposób je zastosowali. Jako że mowa była o DAO możesz nawiązać do niego, co zrobili inaczej, co lepiej, na jaki ciekawszy pomysł wpadli itd itp. A jeśli nie masz ochoty to po prostu nie pisz nic, nie zaśmiecaj wątku.

Dodano po 2 godzinach 14 minutach 55 sekundach:
pm7 pisze:
AdamM pisze: Ale czy są jakieś takie powszechnie uznane? Udostępniające choćby wspomniany wyżej kurs BTC?
To nie taka prosta sprawa. Augur jeżeli dobrze pamiętam używa wielu ludzi do przekazywania takich danych, uśrednia je i karze podających nieprawidłowe dane.
Przy okazji szukania czegoś innego na oraclize. Wygląda na to że używając go możemy w smart kontrakcie użyć danych udostępnionych przez różnego rodzaju web api. Wygląda jak coś o co pytałem wcześniej http://docs.oraclize.it/#introduction.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: adam1226 » piątek, 5 sierpnia 2016, 15:02

Coz za tego posta poprosze o minusa ale liczylem po prostu ze ktos inny podejmie temat...

Dodano po 14 minutach 38 sekundach:
https://blog.slock.it/no-dao-funds-at-r ... rce=latest

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: AdamM » piątek, 5 sierpnia 2016, 18:11

Czy ethereum ma jakiegoś lekkiego klienta, który w pełni pozwala korzystać ze smart contractów bez ściągania całego blockchaina?

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: AdamM » piątek, 12 sierpnia 2016, 11:21

Używacie tego Ethereum Wallet (Ethereum-Wallet-win32-0-8-1)? Chciałem sobie potestować jakieś smart contracty w TEST-NET ale mam wrażenie że ten wallet się coś dziwnie zachowuje. Raz że się synchronizuje od wczoraj. Już miałem sytuację że zsynchronizowany w 99% a później mu progress zmalał. Teraz mam wrażenie że już był 13 sekund za ostatnim blokiem. Włączyłem żeby coś wykopał. Patrzę po dwóch godzinach że nic nie wykopane, wyłączyłem go, włączyłem i znowu jest 2h za ostatnim blokiem. W dodatku żadnego peera nie widzi. Działa Wam to stabilnie i używalnie?
eth.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: adam1226 » niedziela, 14 sierpnia 2016, 17:51

niestety jesli chodzi o wallety Eth to totalna porazka :S
u mnie nawet jak wlaczalem codziennie to sync trwal po paredziesiat minut

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 821
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bagder » niedziela, 14 sierpnia 2016, 20:30

Używam czegoś takiego jak już muszę: https://github.com/kvhnuke/etherwallet w formie rozszerzenia do przeglądarki chrome. Jak dla mnie przy etherze najważniejsze jest posiadanie kluczy. Masz klucze - to nie trzeba dzwigac skarbca. Może dlatego ether nazywa się jak się nazywa. Dlatego też nie trzymam etheru w domu, bo jak mawiali rzymianie ether flat ubi vult :twisted:

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: AdamM » poniedziałek, 15 sierpnia 2016, 09:59

adam1226 pisze: niestety jesli chodzi o wallety Eth to totalna porazka :S
Poddałem się z tamtym portfelem. Szkoda się męczyć.
Bagder pisze: Jak dla mnie przy etherze najważniejsze jest posiadanie kluczy.
Jasne, tylko ja nie posiadam ETH. Chciałem jedynie zapoznać się z ethereum. Zobaczyć jak to działa, na ile jest już używalne, popisać coś w tym solidity czy serpencie itd.

wgd
Wygadany
Reputacja: 65
Reputacja postu: 
0

Postautor: wgd » sobota, 27 sierpnia 2016, 12:54

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: AdamM » niedziela, 11 września 2016, 02:36

AdamM pisze: Poddałem się z tamtym portfelem. Szkoda się męczyć.
Miałem ostatnio kolejne podejście, tym razem alethzero. Kolejny raz się sparzyłem. Serio nie wiem jak ktoś tego używa. Zostawiłem na jakiś czas żeby pobrał bloki po powrocie była zwiecha.

Przy następnym podejściu, o ile będzie, spróbuję geth. Bez gui może będzie stabilniej...

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: adam1226 » niedziela, 11 września 2016, 20:45

https://fdd.etherisc.com/ kolejne zastosowanie... strona jest dosc skapa, nie mialem czasu testowac ale ogolnie chodzi o wyplacanie rekompensat za opoznione/odwolane loty..

Weteran
Reputacja: 1468
Reputacja postu: 
0

Postautor: The Real McCoin » niedziela, 11 września 2016, 22:39

Czy po tym co się stało, ktokolwiek będzie chciał jeszcze na poważnie wykorzystywać Ethereum?

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: AdamM » poniedziałek, 12 września 2016, 00:11

@The Real McCoin, rootstock ma być kompatybilny z ethereum. Przynajmniej na starcie.

W ogóle jeśli nie ethereum, to pozostaje LISK. Jest coś jeszcze oferującego podobne możliwości?

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: The Real McCoin » poniedziałek, 12 września 2016, 18:30

AdamM pisze:@The Real McCoin, rootstock ma być kompatybilny z ethereum. Przynajmniej na starcie.

W ogóle jeśli nie ethereum, to pozostaje LISK. Jest coś jeszcze oferującego podobne możliwości?
Jeżeli w innych rozwiązaniach niż Ethereum, smart contract będzie tworzony w języku posiadającym kompletność Turinga, to nadal będzie to przepis na katastrofę.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: AdamM » poniedziałek, 12 września 2016, 19:21

To była odpowiedź na Twoje wcześniejsze pytanie. Tak, wygląda że ktoś na poważnie chce wykorzystywać coś w stylu ethereum.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: The Real McCoin » poniedziałek, 12 września 2016, 20:03

AdamM pisze:To była odpowiedź na Twoje wcześniejsze pytanie. Tak, wygląda że ktoś na poważnie chce wykorzystywać coś w stylu ethereum.
Nie, ktoś chce stworzyć, albo już stworzył, kolejną platformę do smart contractów. Kto na takiej platformie będzie chciał na poważnie wdrożyć jakieś konkretne smart contracty? Chyba ktoś, kto nie ma oczu i nie obserwował najbardziej spektakularnej katastrofy smartokryptowalutowej ostatnich lat.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: AdamM » poniedziałek, 12 września 2016, 21:43

Poważnych pewnie na początku nikt. Mało kto tego w ogóle używa w jakikolwiek sposób. Co dopiero mówić o poważnym używaniu. A jak to się rozwinie w przyszłości zobaczymy.

Trochę mnie dziwi podejście panów z rootstocka. Szczególnie po przeczytaniu tego:
http://media.rsk.co/lessons-from-the-dao-incident/

Trochę to wygląda jakby szli podobną drogą jednocześnie narzekając że jest kamienista...

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: The Real McCoin » wtorek, 13 września 2016, 00:14

AdamM pisze:A jak to się rozwinie w przyszłości zobaczymy.
Poczekaj, zgadnę:
  • Ktoś ogłosi, że zrobił kolejną, zajebistą platformę do smart contractów, kompletną turingowo i opartą na blockchainie, który jest "unstoppable".
  • Ktoś inny stworzy złożony kontrakt, którego kod jest tak skomplikowany, że nie ogarniają go w pełni nawet devi, którzy go stworzyli.
  • Znajdzie się wielu chętnych, którzy zgodzą się na ten kontrakt, ale praktycznie nikt z nich go nie przeczyta ze zrozumieniem. Skompilowany kod bajtowy z "gas limit"? WTF?
  • Znajdzie się jeden co go przeczyta ze zrozumieniem i stwierdzi, że pozostając z nim w zgodzie może odnieść korzyść. W nagrodę za to zostanie nazwany złodziejem i przestępcą.
  • Ujawni się standardowa, ludzka natura, która ma w dupie smart contracty, blockchainy i "unstoppable". Złodziejowi należy odebrać kasę.
  • Nieodracalny, kryptowalutowy łańcuch się odkręci, wyhardforkuje co trzeba i wszyscy będą zadowoleni. No może poza tym głupcem co przeczytał kontrakt.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: AdamM » wtorek, 13 września 2016, 00:44

@The Real McCoin, to jest raczej jasne dla kogoś kto zainteresował się tematem. Część projektów padnie w ten sposób, ciekawa jest reszta. I to do czego zaprowadzi nas ten kierunek rozwoju crypto.

Dyskutant
Reputacja: 33
Reputacja postu: 
0

Aplikacje Ethereum

Postautor: silv7r » poniedziałek, 24 kwietnia 2017, 14:28

Witam. Proszę podawać i opisywać ciekawe aplikacje które powstaję na tej platformie. ( np. Augur , Golem, singular dtv). Z tego co zauważałem brak jeszcze takie wątku na forum :mrgreen:

Wróć do „Ethereum”