MSI RX 470 GAMING X 8G

Moderator
Reputacja: 5811
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

MSI RX 470 GAMING X 8G

Postautor: koparki » czwartek, 10 listopada 2016, 06:02

powered pisze: Masz też 2304 procesorów strumieniowych a rx470 mają 2048.
no ale to chyba nie ma znaczenia w eth i zcash bo tu wręcz obniża się zegary rdzenia ?
---

Orator
Reputacja: 200
Reputacja postu: 
0

MSI RX 470 GAMING X 8G

Postautor: Bult » czwartek, 10 listopada 2016, 09:16

koparki pisze:
powered pisze: Masz też 2304 procesorów strumieniowych a rx470 mają 2048.
no ale to chyba nie ma znaczenia w eth i zcash bo tu wręcz obniża się zegary rdzenia ?
U mnie po obniżeniu zegarów rdzenia był widoczny spadek mocy.
30 finał WOŚP eSkarbonka - https://eskarbonka.wosp.org.pl/eabwxh

Moderator
Reputacja postu: 
0

MSI RX 470 GAMING X 8G

Postautor: koparki » czwartek, 10 listopada 2016, 09:31

no ok ale przy podwyższeniu zegarów powyżej pewnych wartości (które osiąga 470-tka bez problemu) nie ma przyrostu mocy
---

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 479
Reputacja postu: 
0
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

MSI RX 470 GAMING X 8G

Postautor: powered » czwartek, 10 listopada 2016, 10:49

W ostatnich coinach jakie się pojawiają ważna jest wydajność pamięci, a więc i również magistrala pamięci.
Karty RX mają magistrale 256bit i okazuje się w przypadku ETH u nich jest to wąskie gardło, bo pdkręcanie wydajności pamięci daje lepsze wyniki, a GPU ma jeszcze zapas mocy.
Ale np. w kartach R9 magistrala to 384 i 512 bit (dzięki temu chyba mają takiego kopa w Zcash) i tutaj kręcenie pamięci czasem nic nie daje i trzeba kręcić GPU, a więc u nich ważne jest też ilość procesorów strumieniowych.
Natomiast w Zcash chyba jeszcze bardziej ważna jest wydajność pamięci niż wydajność GPU. Takie karty jak R9 290 i 290x oraz 280 i 280x różnią się od siebie ilością procesorów strumieniowych a taktowanie i magistrale pamięci mają taką samą i u nich nie widać różnicy w wydajności Zcash (nie widać różnicy pomiędzy modelem z "x" i bez "x").

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

MSI RX 470 GAMING X 8G

Postautor: biker » sobota, 19 listopada 2016, 22:28

Możecie napisać o co chodzi z dual bios w Saphire Nitro 470/480 4GB ?
Czy to jest to coś co nazywa się 'V Bios Switch' lub czerwony przycisk jak pod klick w myszce ?
Czy modowanie biosu (wgrywanie czasów z 1500 na wyższe) wymaga przestawienia przałacznika czy coś z przyciskiem ?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1069
Reputacja postu: 
0

MSI RX 470 GAMING X 8G

Postautor: adam1226 » sobota, 19 listopada 2016, 22:36

Tak.
Nie wymaga ale lepiej robic to w takiej pozycji (silent) wtedy w razie problemow wystarczy przelaczyc na stokowe z powrotem :p
:arrow: [Binance]- Giełda kryptowalut bez weryfikacji
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 821
Reputacja postu: 
0

MSI RX 470 GAMING X 8G

Postautor: Bagder » sobota, 19 listopada 2016, 23:54

adam1226 pisze:Tak.
Nie wymaga ale lepiej robic to w takiej pozycji (silent) wtedy w razie problemow wystarczy przelaczyc na stokowe z powrotem :p
lub na odwrót - bo biosy są różne ;)
biker pisze: Czy to jest to coś co nazywa się 'V Bios Switch' lub czerwony przycisk jak pod klick w myszce ?
Czy modowanie biosu (wgrywanie czasów z 1500 na wyższe) wymaga przestawienia przałacznika czy coś z przyciskiem ?
Czerwony przycisk służy do zmiany oświetlenia "choinki" :mrgreen: Sam przełącznik V-bios - jest obok i przypomina wystającą zapałkę :geek: Przestawienia przełącznika nie jest potrzebne do modowania - o ile wszystko pójdzie zgodnie z planem... :twisted:
Sic semper evello mortem tyrannis

Początkujący
Reputacja postu: 
0

MSI RX 470 GAMING X 8G

Postautor: PawelKr » niedziela, 20 listopada 2016, 09:56

Cześć Panowie,
Czy któryś z Was podjął by się optymalizacji moich dwóch koparek? Teamviewer.
Bawię się od lipca ale jestem totalnym laikiem.
1 - 3 x RX 480 Gigabyte 8GB Samsung - referencyjne.
2 - 2 x RX 470 Asus 4GB ?? + R9 280 3GB.
Windows 7 + najnowsze stery ATI.
Dwarfpool + proxy + ethminer genoil.
OC proste poprzez Wattman, osiągi:
1 - 76Mh
2 - 54Mh
Łącznie 130MHz
Z poola Calculated 160Mh ??
Pobór bez znaczenia, liczy się dla mnie moc.
Dostęp do koparek mam od pn do pt 10 - 17.
Pzdr
Ostatnio zmieniony środa, 25 stycznia 2017, 09:39 przez PawelKr, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

MSI RX 470 GAMING X 8G

Postautor: adam1226 » niedziela, 20 listopada 2016, 10:09

@PawelKr, przede wszystkim zmien minera, niestety ethminer nie jest juz rozwijany. Poszukaj Claymore Dual Miner.

co do zwiekszenia mocy to wymaga to modyfikacji biosu.,. przez samo podkrecanie niewiele da sie osiagnac..
Ja mam chyba te asusy i na nich cos kolo 25mhs.. tyle ze nie mam mozliwosci byc na kompie w podanych przez Ciebie godzinach..

Początkujący
Reputacja postu: 
0

MSI RX 470 GAMING X 8G

Postautor: PawelKr » niedziela, 20 listopada 2016, 11:41

@adam1226 dzięki za info odnośnie minera. W poniedziałek sprawdzę działanie.
Odnośnie modyfikacji BIOS-u, mógłby ktoś podesłać działający link do pobrania (ew. Tutorial).
Z góry dziękuję.

Moderator
Reputacja postu: 
0

MSI RX 470 GAMING X 8G

Postautor: koparki » niedziela, 20 listopada 2016, 12:04

PawelKr pisze: Pobór bez znaczenia
może i bez znaczenia ale przy nadmiernym poborze wszystko ciut bardziej się zużywa, szczególnie WIATRAKI, sekcja zasilania dostaje po dupie, kondensatory itd.... a zyskujesz ? moze ze 2mh/s. Będziesz miał tydzień przestoju z powodu zatartego wiatraka i Twój zysk 2mh/s zostanie skasowany. . Na dłuższą metę nie opłaca się nadmierny OC.
No i ten prąd też nie jest tak naprawdę za darmo - ktoś za niego płaci albo Ty albo firma albo podatnicy.

Co do tutoriala do modowania biosa to przemawia lenistwo, lamerstwo i roszczeniowość wobec innych, bo jak można inaczej nazwać fakt że nie potrafisz w google wpisać ethereum bios mod.
---

Początkujący
Reputacja postu: 
0

MSI RX 470 GAMING X 8G

Postautor: PawelKr » niedziela, 20 listopada 2016, 13:06

Za prąd płacę osobiście. Lenistwo po troszku tak, przejrzałem już wpisy na stronach odnośnie OC. Linki @boysie nie działały... idę na łatwiznę. Myślałem, że na naszym lokalnym forum uda dogadać się z kimś prywatnie z pomocą (zawsze parę ETH mogę odpalić za pomoc).
Pzrd

Moderator
Reputacja postu: 
0

MSI RX 470 GAMING X 8G

Postautor: koparki » niedziela, 20 listopada 2016, 13:17

no ale co za problem w youtube wpisać w wyszukiwarce np. 3 słowa rx470 bios ethereum, masz tam filmy gdzie gość prowadzi za rączkę

Dodano po 5 minutach 51 sekundach:
właściwie modyfikacja polega na tym że zgrywasz sobie oryginał biosa ze swojej karty za pomocą programu atiflash 2.74
potem w edytorze polaris bios editor edytujesz timingi (na youtube zobaczysz jak), w biosie możesz też skorygować zegary i napięcia lub możesz to zrobić np. msi afterburnerem .
---

Początkujący
Reputacja postu: 
0

MSI RX 470 GAMING X 8G

Postautor: PawelKr » niedziela, 20 listopada 2016, 13:43

Pisałem, oglądałem, nie miałem okazji spróbować.
Osoby, które robiły to wielokrotnie, optymalizacja moich sprzętów zajmie pewnie z godz czasu. Mi osobie, która ma problemy z czytaniem i oglądaniem ze zrozumieniem, zapewne z tydzień bez gwarancji powodzenia.

Dodano po 11 minutach 59 sekundach:
Ethereum traktuje jako hobby, zwróć uwagę jakim minerem kopię ;) Dwa tyg temu uzyskałem dostęp do moich coinow które wydobywam od lipca :) A sprzęt jak padnie to załatwi się korekty.
Więc wracając do mojego zapytania, jeżeli znajdzie się osoba, która pomogłaby ogarnąć moje koparki to zaprasza na priv. Po tyczy czynnościach pewnie przez pół roku nie będę nic modyfikował, no chyba że padnie któreś GPU.

Dodano po 12 minutach 51 sekundach:
@koparki dziękuję bardzo
Dzięki Twojemu wpisowi optymalizacja była "bułką z masłem". Krótko, na temat, czytelnie.
RX470 25Mh szt. przy zegarach 1750 ;)
Biorę się za 480 ki
Pozdrawiam

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 23
Reputacja postu: 
0

MSI RX 470 GAMING X 8G

Postautor: Amadek » wtorek, 31 stycznia 2017, 19:10

A czy nie lepiej kupić MSI Radeon RX 480 Gaming 8GB?
Cena bardzo zbliżona.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

MSI RX 470 GAMING X 8G

Postautor: pikspl » sobota, 11 lutego 2017, 10:48

Panowie mam pewien problem z MSI RX470 4gb gaming x i nie mam pojęcia co może być przyczyną. Mam zmodyfikowany bios i w minerze pokazuje z karty 26-27Mh a w kopalni jest bardzo niestabilnie. Co to może być?

Używałem kilku kopalni i minerów ale zawsze to samo.

https://eth.nanopool.org/account/0x997b ... 955B45772D

Moderator
Reputacja postu: 
0

MSI RX 470 GAMING X 8G

Postautor: koparki » sobota, 11 lutego 2017, 11:54

nie wiem dlaczego niektórzy zadają pytanie niepełne bez podania parametrów - zaśmiecasz i rozwadniasz forum, chcesz aby Ci ktoś odpowiedział to napisz na co zmodyfikowałeś w biosie(które timingi skopiowałeś) , jakiem masz tam pamieci - hynix/micron? na ile ustawiłeś zegary, napięcia? Prawdopodobnie przegiąłeś z OC a niektóre kopalnie też pokazują nieco mniej niż komp, dev fee też sprawia że jest niestabilnie co jakis czas ;)
---

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

MSI RX 470 GAMING X 8G

Postautor: adam1226 » sobota, 11 lutego 2017, 12:30

@koparki,
pikspl pisze: Mam zmodyfikowany bios i w minerze pokazuje z karty 26-27Mh
czyli problem jest prozaiczny.. a właściwie to go nie ma., z tym ze nie do konca jest sens sie sugerowac tym wykresem, lepiej porownac zarobki @pikspl, (jeśli kopiesz w nano to zapisuj sobie sume przychodów i co jakiś czas sprawdzaj ile przybyło)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 479
Reputacja postu: 
0
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

MSI RX 470 GAMING X 8G

Postautor: powered » sobota, 11 lutego 2017, 13:13

pikspl pisze: w minerze pokazuje z karty 26-27Mh a w kopalni jest bardzo niestabilnie
Ten wykres w nanopool to jest z czterech kart (tak się domyślam)?
Tak czy inaczej wykres wygląda jak najbardziej normalnie przy tej mocy. Kopalnia szacuje moc koparki po ilości share jakie zostało przesłane z ostatnich 10-ciu min. Praca koparki nie polega na obliczeniu jakiegoś z góry zadanego zadania, tylko na próbie znalezienia poprawnego wyniku, a ten trafiany jest losowo i stąd wynikają te rozbieżności. Im krótszy czas pomiaru i mniejsza moc tym większe rozbieżności.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

MSI RX 470 GAMING X 8G

Postautor: pikspl » czwartek, 16 lutego 2017, 17:20

@adam1226, @powered, Dziękuje bardzo za odpowiedź.@koparki, też dziękuje ale po co się spinasz na starcie. Po kolegach widać, że szło odpowiedzieć na moje pytanie bez hejtu... Po zarobkach widzę, że wszystko jest w miarę ok ale dzisiaj np jedna karta spadła mi na 5mh i tak kopie od kilku godzin. Wgrałem bios od pewnego typa z zagranicznego forum co przerabia stocki jak mu się wyśle. 3 karty mam na samsungu jedna hynix. Nic nie zmieniałem w zasilaniu.

Wróć do „Ethereum”