Od dłuższego czasu próbuję zrozumieć zależność pomiędzy ilością MH/S lub GH/s a średnim dziennym wydobyciem.
Zaczynałem od jednej małej koparki – 8 x RX570. Nie pamiętam jaki wówczas był „estimated earnings”, ale wydobycie było na poziomie 0,05 ETH / 3 dni
Po chwili dołożyłem drugą – 10 x RTX 3070. Uzyskany „estimated earnings” to wartość pomiędzy 0,040 a 0,049 / dzień
Od dłuższego czasu jest kolejna – 8 x RTX 3080 a wspomniany „estimated earnings” jest w przedziale od 0,05 do 0,07 / dzień
Nie umiem tego zrozumieć.
Przy wydobyciu na poziomie 860 MH/s, „estimated earnings” był na poziomie około 0,045 ETH (+- 0,005) / dzień.
Dzisiaj „robię” 1,6 GH/s a „estimated earnings” w dalszym ciągu oscyluje w przedziale 0,05 ETH.
Z niepokojem obserwuję ciągły spadek tej wartości i nie wiem co mam o tym myśleć – choć lepiej byłoby napisać – nie wiem, co mam zrobić, aby wzrost ilości GH/s przekładał się na wzrost „estimated earnings”.
22 kwietnia zaobserwowałem wzrost „estimated earnings” do 1,0101, ale była to sprawa chwilowa i od tamtego czasu, wartość ta spadała regularnie dochodząc do 0,5.
Dodam, że „sprzęt” pracuje stabilnie a wartości hashrate podane na ethermine wynoszą:
Current – 1,6GH/s, Average – 1,6 GH/s, Reported – 1,6 GH/s, Valid – 1431 (98%), Stale – 27 (2%), Invalid - 2 (0%)
Czy coś robię źle

Co robię źle

Będę wdzięczny za konstruktywną dyskusję/pomoc/podpowiedź…