Tutorial dla początkujących kopaczy

Weteran
Posty: 1357
Rejestracja: 3 grudnia 2017
Reputacja: 169
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: redlumek » czwartek, 17 stycznia 2019, 20:32

Koparka 12x 1060 3gb na hiveos z budżetowym prockiem G3930 i 4gb - cały czas kopie ETH

Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: 28 czerwca 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: jaga_PL » niedziela, 20 stycznia 2019, 15:00

zmiana ustawień pamięci wirtualnej i druga linia zasilania gniazd pci w płycie pomogła znacząco. teraz mam taki problem, że karty po rożnym czasie przestają kopać i program się restartuje. Czy to normalne?

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3134
Rejestracja: 4 sierpnia 2011
Reputacja: 320
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Adres waluty: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: powered » niedziela, 20 stycznia 2019, 18:41

@jaga_PL Jakie masz risery? Pytam ponieważ napisałeś że się poprawiło jak dołożyłeś zasilania do płyty głównej. Mając risery na USB nie potrzeba zasilać dodatkowo gniazd PCI na płycie głównej. Jak masz stare tasiemkowe risery to koparka już przy kilku kartach może się wieszać z powodu niewydolności prądowej nawet jak dasz te dodatkowe zasilanie na płytę.

Albo za bardzo podkręcone są karty lub jest za niskie napięcie na kartach. Jak karta się zawiesza to najprawdopodobniej ma za niskie napięcie. Jak robi błędy, to najprawdopodobniej za wysoko taktowana jest pamięć. W Claymore wciśnij klawisz "S" i wtedy wyświetli się informacja która karta robi błędy (tu dopuszczalne jest kilka błędów na dzień). Dodatkowo zainstaluj program HWiNFO i sprawdź czy w pozycji "GPU memory errors" występują błędy. Mała ilość błędów (kilkaset) jest jeszcze dopuszczalna. Obniżasz taktowanie pamięci aż ilość błędów będzie niska lub najlepiej zerowa.

Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: 28 czerwca 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: jaga_PL » poniedziałek, 21 stycznia 2019, 16:30

risery nowiutkie na usb z allegro. jakiś model 9. podobno ok.
Karty mają napięcie 0.85. taktowanie pamięci to 2040 MHz (efektywnie 8160 MHz), może faktycznie trzeba coś obniżyć.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3457
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 1645
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: śląskie dolnośląskie małopolska

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: koparki » poniedziałek, 21 stycznia 2019, 19:49

Sprawdź w HWINFO czy napięcie to faktycznie 0.85, czasem jest różnica w zadanym parametrze i realnym napięciu.
2040@0.85v to czasem za duża częstotliwość biorąc pod uwagę, że to kości samsung z odpowiednimi zmianami w biosie karty. Czasem nawet trzeba ustawić 1970 aby nie sypało błędami w HWINFO, zależy od egzemplarza. Jak najbardziej może się wysypywać z powodu za dużej częstotliwości.
Istotna jest tez temperatura na rdzeniu, wpływa to na stabilność przy tak podkręconych zegarach, 60-67stopni byłoby ok.
zbyt duża temperatura rdzenia a co za tym idzie radiatora ma wpływ na stabilność kości pamięci w karcie graficznej.
SPRZEDAM KARTY RX480/470 za 499zł ! oraz zasilacze 1400W za 499zł ! : https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?f=81&t=29340

Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: adiqq » piątek, 1 lutego 2019, 18:57

Bemx2k pisze: sobota, 12 stycznia 2019, 21:08 Karty RX 580 z pamięciami samsunga robią 31MH/s przy 0.89V z pamięciami hynix/micron 28-29MH/s
poczytaj wszystko już było opisane wielokrotnie tu na forum i na innych sajtach
użyj głowy i googla
Mam ten sam problem. Przeczytałem już naprawdę dużo na ten temat, ale dalej nie potrafię ogarnąć 2 kart.
1. RX 580 Red Devil 8gb - maksymalnie udaje mi się wyciągnąć 15,7Mh/s ( pamięci samsung)
2. RX 570 Sapphire 8gb Pulse - na innym komputerze walczę, ale wyniki tak samo rozczarowujące (pamięci micron)
Karty włożone pojedynczo. Robię wszystko tak jak w poradnikach - jest trochę lepiej, bo na początku było około 14,4 na 1.
2. Na innym komputerze, gdzie wyświetla obraz, często wysypuje się i przywraca domyślne ustawienia, przełożę ją do docelowej koparki i tam będę ustawiać. jakieś pomysły??

Weteran
Posty: 1357
Rejestracja: 3 grudnia 2017
Reputacja: 169
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: redlumek » piątek, 1 lutego 2019, 19:02

Ustaw na początku rdzeń na 1200, pamięci na 2000, a napięcie na 0.9V i powiedz czy dalej masz ok 15 MHs

Weteran
Posty: 1743
Rejestracja: 26 września 2017
Reputacja: 551
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: KryptoBanita » piątek, 1 lutego 2019, 19:07

Sterowniki na te do kopania podmieniłeś? Wcześniej wyczyściłeś oryginalne takim DDU? Bios też podmieniłeś?

Jak mi się udało, to na wschodzie musi być cywilizacja :mrgreen:

PS
Po w/w zabiegach nawet bez ruszania czegokolwiek (zegary, rdzeń, naięcia, itp) powinieneś mieć około 25...

Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: adiqq » piątek, 1 lutego 2019, 19:30

@kryptobanita - tak, robiłem to wszystko...ale wgram oryginalny bios i będę robić krok po kroku jeszcze raz....aktualnie rdzeń na 1380 a pamięci na 2000, nie wiem dlaczego napięcie jest na 1,15 skoro w biosie ustawiłem na 0,9....sterowniki mam adrenalin 19.1.1(wgrane po czyszczeniu DDU)

aha, nie wiem czy to istotne, ale mam to na W10 1703(gdzieś wyczytałem, że ta wersja jest najlepsza) - z wyłączonymi aktualizacjami

Weteran
Posty: 1743
Rejestracja: 26 września 2017
Reputacja: 551
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: KryptoBanita » piątek, 1 lutego 2019, 19:36

Ja ciągle używam sterów:
Win10-64Bit-Crimson-ReLive-Beta-Blockchain-Workloads-Aug23

Można się śmiać - ja tylko chałupę ogrzewam... Jak mi to ruszyło, to już nawet jak padało po aktualizacji W10 to klikałem wszystko jak automat :mrgreen:

@adiqq
Zajrzyj na taki temat o zakupie RX580... Zaraz poszukam...
https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php? ... 77#p396724

Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: adiqq » piątek, 1 lutego 2019, 19:51

Kryptobanita - wielkie dzięki za tego linka, a właściwie 2 linki ;)
Po załadowaniu oryginalnego biosu, przerwałem reinstalację adrenaline 19.1.1, znowu wyczysciłem i ściągam te stery o których piszesz...zobaczymy...

redlumek - tego nie zmieniałem, ale ten mój RX 580 miał domyślnie ustawiony rdzeń 1380 a pamięci 2000

Dodano po 14 minutach 35 sekundach:
jestem w ciężkim szoku....po zainstalowaniu Win10-64Bit-Crimson-ReLive-Beta-Blockchain-Workloads-Aug23 bez żadnych dodatkowych działań (kopania w biosie, memstrapów, undervoltingu)) jest 29,6 Mh/s...szczękę jeszcze zbieram z podłogi....od razu poleciałem po 3 kartę (RX 570 8gb Nitro+)
Kryptobanita - zasłużyłeś na dobrą flaszkę :) Jak jesteś gdzieś blisko południa, to stawiam ;)

Weteran
Posty: 1743
Rejestracja: 26 września 2017
Reputacja: 551
Reputacja postu: 
2
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: KryptoBanita » piątek, 1 lutego 2019, 20:14

A blisko heheheee A piję heheheee

Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: 29 października 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: pierdzacysmok1 » sobota, 2 lutego 2019, 03:04

brak

Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: adiqq » niedziela, 3 lutego 2019, 19:52

podpiąłem pozostałe karty - mam w sumie podpięte RX 580 8gb Red Devil i 2xRX 570 8gb Sapphire Pulse.
RX 570 8g Nitro+ przepiałem do kompa (miałem z nią małe problemy, okazało się, że za bardzo w biosie namieszałem) - co dla mnie trochę dziwne, ma ona gorsze osiągi niż Pulse...(20-21Mh/s - fakt, że na oryginalnych ustawieniach...czy jak ją podrasuję bios kartypod kopanie, to czy będzie to miało duży wpływ na zachowanie podczas grania??

Aktualnie, na 3 kartach jadę 79-80Mh/s (ETH) po lekkim podrasowaniu (580 - około 29,5; 570 dają około 24,5) Ma sens próbować żyłować je bardziej, czy takie wyniki już są ok??

Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Tutorial dla początkujących kopaczy

Postautor: adiqq » środa, 6 lutego 2019, 20:45

No to się pochwalę...może komuś się to przyda komuś nowemu...Drążyłem dalej temat, bo wydawało mi się, że da się więcej osiągnąć. Dodatkowo miałem ze ściany około 520W.
Od razu podam źródło z którego korzystałem
https://mining.help
Chyba najlepszy poradnik z którego korzystałem. Wróciłem ustawienia biosu do trochę wcześniejszej wersji i wziąłem na tapetę OverdriveNtool. Trochę to trwało, bo testowałem różne konfiguracje, aktualnie mam z 3 kart 86Mh/s i ze ściany około 370-380W, dużo niższa temperatura....(580 bez zmian, duża obniżka zużycia, 570 trochę ponad 28). Żadnych błędów. Wiem, że mógłbym jeszcze uzyskać trochę więcej, ale na razie taki wynik mnie bardzo satysfakcjonuje :)
Na tej 4 karcie(Nitro+) która jest używana do grania, po tych samych zabiegach bez problemu osiągnąłem 30,8Mh/s.....lepsze pamięci....

Wróć do „Ethereum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości