Kilka pytań od początkującego kopacza

Początkujący
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: jurban » piątek, 9 czerwca 2017, 18:32

Witam.
Na wstępie zaznaczam: nie bijcie, dopiero zaczynam :D
Obecnie kopie sobie ETH podpięty do ethermine.org, mam 2 sztuki Sapphire R9 290. Żrą prądu co niemiara. Po lekkim OC wyciągam jakieś 57 Mh/s. To jest mój komp do montażu wideo, i okazjonalnego grania. O ile do tego nadaje się dość dobrze, to już do kopania średnio, więc mam w związku z tym parę pytań.

Załóżmy, że mam do zainwestowania 8-9 tyś PLN, w związku z tym co lepiej się opłaca 7 sztuk 480, czy 580? Rozumiem, że do kopania wystarczą wersje z 4GB, czy lepiej jednak 8?
Jaka płyta i procesor? O ile wiem, wystarczy cokolwiek, byleby odpaliło system? Jakiś najtańszy APU AM3+, czy może coś Intela?
Jak to jest z riserami PCIe? Czy przy kopaniu 1x sprawuje się tak samo jak 16x?
Zasilanie. O ile wiem z portu PCIE idzie max 75W. Czy lepiej dać jeden zasilacz na płytę i drugi (albo i trzeci) na karty, czy lepiej 1 megamocny na wszystko (1200W+)
Polećcie jeszcze jakąś płytę do tego, która ma 7 slotów pracujących równocześnie (czasami niektóre są wyłączone w zależności od "zajętości" innych).
Jeszcze jak to jest z opłacalnością ETH vs ETC. Spotkałem się z opiniami, że ETC jest bardziej opłacalne, ale wg. poniższego kalkulatora, na sprzęcie, który mam teraz, miesięcznie będę miał 280USD na ETH i 240 na ETC. Rozumiem, że hashrate w obu przypadkach jest taki sam? https://www.cryptocompare.com/mining/ca ... erkWh=0.15
Z góry dzięki za odpowiedzi.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1069
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: adam1226 » piątek, 9 czerwca 2017, 19:04

Apelujesz:
jurban pisze: nie bijcie, dopiero zaczynam
ale nawet nie chciało Ci się przejrzeć forum :/
Dowiedziałbyś chociażby o tym, że są masakryczne problemy z dostępnością kart więc bierze się to co jest.
Co do aktualnych kart 290 to polecałbym kopać nimi waluty oparte na algorytmie Equihash (ZCL, ZCASH, ZEN) ale kolejne pytania zadawaj proszę już w odpowiednich tematach. Np: https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php? ... &start=160
:arrow: [Binance]- Giełda kryptowalut bez weryfikacji
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Wróć do „Ethereum”