Na wstępie zaznaczam: nie bijcie, dopiero zaczynam

Obecnie kopie sobie ETH podpięty do ethermine.org, mam 2 sztuki Sapphire R9 290. Żrą prądu co niemiara. Po lekkim OC wyciągam jakieś 57 Mh/s. To jest mój komp do montażu wideo, i okazjonalnego grania. O ile do tego nadaje się dość dobrze, to już do kopania średnio, więc mam w związku z tym parę pytań.
Załóżmy, że mam do zainwestowania 8-9 tyś PLN, w związku z tym co lepiej się opłaca 7 sztuk 480, czy 580? Rozumiem, że do kopania wystarczą wersje z 4GB, czy lepiej jednak 8?
Jaka płyta i procesor? O ile wiem, wystarczy cokolwiek, byleby odpaliło system? Jakiś najtańszy APU AM3+, czy może coś Intela?
Jak to jest z riserami PCIe? Czy przy kopaniu 1x sprawuje się tak samo jak 16x?
Zasilanie. O ile wiem z portu PCIE idzie max 75W. Czy lepiej dać jeden zasilacz na płytę i drugi (albo i trzeci) na karty, czy lepiej 1 megamocny na wszystko (1200W+)
Polećcie jeszcze jakąś płytę do tego, która ma 7 slotów pracujących równocześnie (czasami niektóre są wyłączone w zależności od "zajętości" innych).
Jeszcze jak to jest z opłacalnością ETH vs ETC. Spotkałem się z opiniami, że ETC jest bardziej opłacalne, ale wg. poniższego kalkulatora, na sprzęcie, który mam teraz, miesięcznie będę miał 280USD na ETH i 240 na ETC. Rozumiem, że hashrate w obu przypadkach jest taki sam? https://www.cryptocompare.com/mining/ca ... erkWh=0.15
Z góry dzięki za odpowiedzi.