Przedszkole - Etherum - jak w prosty sposób kupić.

Początkujący
Reputacja: 11
Reputacja postu: 
2
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: Anunaki » piątek, 2 czerwca 2017, 09:56

Hey,
nie widzę działu przedszkole w dziale Etherum jak to się ma apropo Bitcoina dlatego pomyślałem, że napiszę tu.

Jak w najprostszy,najszybszy, bezpieczny sposób kupić większą ilość Etherum i gdzie? (za pln oraz za euro, może być zagraniczny serwis)
Czy przesyłanie Etherum działa w podobny sposób jak Bitcoin?
Czy także posiada portfel na komputer do którego mogę przesłać zakupione Eth? (jaki najlepszy? np dla Bitcoina fajne jest Electrum)
Wiem, że Etherum oferuje rozwiązania dla biznesu itd , ale czy można płacić nim za np zwykłe zakupy albo robić zwykły przelew z portfela na portfel jak btc?

Może ktoś zna jakąś dobrą stronę która w krótki i przejżysty sposób opisuje tą walutę? Póki co znajduje jest naprawdę ogólne i nie odpowiada na moje pytania przedszkolaka.

pozdrawiam

pm7
Weteran
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » piątek, 2 czerwca 2017, 11:16

Generalnie kryptowaluty inne niż Bitcoin kupuje się na różnych giełdach w zamian za Bitcoina, który się wcześniej kupuje za PLN/EURO.
Ethereum można kupić na giełdzie Kraken za EURO.
CMC pisze: Czy przesyłanie Etherum działa w podobny sposób jak Bitcoin?
Czy także posiada portfel na komputer do którego mogę przesłać zakupione Eth? (jaki najlepszy? np dla Bitcoina fajne jest Electrum)
Tak, tak, powinieneś użyć wyszukiwarki "portfel eth":
https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?f=107&t=19593
https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?f=27&t=21378
https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?f=107&t=21308
CMC pisze: Wiem, że Etherum oferuje rozwiązania dla biznesu itd , ale czy można płacić nim za np zwykłe zakupy albo robić zwykły przelew z portfela na portfel jak btc?
Ethereum jest walutą, ale nie ma chyba za bardzo portfelów mobilnych (na telefony) i nie jest zbyt szeroko akceptowany.

Początkujący
Reputacja: 11
Reputacja postu: 
0

Postautor: Anunaki » niedziela, 4 czerwca 2017, 08:36

Rozumiem, że może też służyć normalnie do płacenia jak bitcoinem np komuś za coś? Nie tylko do np zautomatyzowanych systemów biznesowych itd (nie znam się, dlatego może to dziwnie komuś zabrzmieć, ale poprostu tak kojarzę etherum...w końcu jest czymś innym niż bitcoin - do tej pory nie załapałem tak naprawdę jakie są różnice bo zazwyczaj wytłumaczenia są podawane dość skomplikowanym językiem, więc jak ktoś może to w prosty sposób "na chłopski rozum" to już teraz dziękuję.

pm7
Weteran
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » niedziela, 4 czerwca 2017, 13:45

Można używać Ethereum do płacenia, ale:
-mniej osób przyjmuję Ethereum niż Bitcoin
-jest jakieś zamieszanie z sumami kontrolnymi (jak pomylisz znak w adresie BTC, zostanie to wykryte, jak pomylisz w Ethereum, możesz je stracić)

Inteligentne kontrakty to oczywiście główna cecha ETH, ale nie oznacza, że nie da się nim płacić.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 110
Reputacja postu: 
0

Postautor: kapelusz » wtorek, 6 czerwca 2017, 14:37

Oczywiscie ETH (etherum) mozna również kupic za PLN na bitbay.net. Niekoniecznie musi to byc kraken za euro :)

Początkujący
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: Galson » piątek, 9 czerwca 2017, 10:05

podepnę się, pytanie z serii przedszkole ethereum... Jakie są minimalne wpłaty eteru na innych giełdach niż Poloniex ? tylko tam mam konto i tam jest min. 1 ether.

Wróć do „Ethereum”