Koparka do kryptowalut + komputer do gier?

Początkujący
Reputacja: -1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: Croki » poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 13:53

Witam!

Zastanawiam się mocno nad zrobieniem koparki na której równolegle można by było normalnie pracować/grać itd.
Słyszałem, że jest to możliwe, żeby podczas kopania odłączyć np. jedną kartę graficzną i przeznaczyć ją właśnie do takich rzeczy jak gry.

Zastanawiam się nad koparką złożoną z 4 lub 5 kart rx 480 i tutaj się zastanawiam nad wersją 4GB lub 8GB pamięci.

Co o tym sądzicie i czy jest takie coś możliwe i jeśli tak to jaki program by takie funkcje oferował, czy trzeba by było samemu przy tym grzebać?
Spytam również o to jakie macie opinie na temat rx 480 i czy brać 4GB czy wersje 8GB, a może macie jakieś konkretne modele tych kart :)

Z góry dzięki!
Pozdrawiam!

pm7
Weteran
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 14:50

Croki pisze: Co o tym sądzicie i czy jest takie coś możliwe i jeśli tak to jaki program by takie funkcje oferował, czy trzeba by było samemu przy tym grzebać?
Chyba wszystkie programy do kopania pozwalają wybrać, które karty mają używać.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Croki » poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 14:54

Czyli rozumiem, że nie ma z tym problemu żeby 4 karty ciągle kopały a piąta była przeze mnie używana tak jakby był to oddzielny komputer tyle, że używałaby też zasobów dysku i procesora, bo z tego co wiem to ethereum nie zużywa procesora.

Zastanawiam się jeszcze nad konfiguracją co powiesz o kartach MSI rx 480 8GB GAMING X?

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 404
Reputacja postu: 
0

Postautor: devega » poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 14:59

Croki pisze: Zastanawiam się mocno nad zrobieniem koparki na której równolegle można by było normalnie pracować/grać itd.
Słyszałem, że jest to możliwe, żeby podczas kopania odłączyć np. jedną kartę graficzną i przeznaczyć ją właśnie do takich rzeczy jak gry.
Z wydzieleniem karty do grania nie będzie problemu, ale bez chłodzenia wodnego będzie to dalekie od komfortu. Koparka generuje hałas + sporo ciepła.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Croki » poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 15:15

Czy byłby ktoś wstanie po odpowiadać mi na kilka pytań na pw?

Z tego co widzę to mało kto używa chłodzenia wodnego, dlatego też nie rozumiem dlaczego musiałbym go wtedy używać żeby normalnie grać skoro używałbym karty która jest "wolna", jeśli oczywiście dobrze to zrozumiałem

Weteran
Reputacja: 62
Reputacja postu: 
0

Postautor: Maggix » poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 15:25

Zakładam że jeśli masz zamiar grać w zaawansowane graficznie gry typu Call of Duty czy Battlefield1 to zaliczysz
nie jednego bluescreena i resety systemu.

Weteran
Reputacja: 157
Reputacja postu: 
0

Postautor: afrus » poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 15:30

@Maggix, Ja mam 2xGTX 1070 jak gram to kopie druga karta i nic się nie dzieje :)
https://www.bitmarket.pl/charity/
http://ethpool.pl
http://etcpool.pl
----------------------------------
Pomogłem?
ETC/ETH: 0xa2eff2cb7cdf1d98b922cffeb35ae88a691da5ef
BTC: 1Hn1wob4uDoFQSiVaUfDZiKkt29xct7YRS

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: devega » poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 15:34

Croki pisze: Z tego co widzę to mało kto używa chłodzenia wodnego, dlatego też nie rozumiem dlaczego musiałbym go wtedy używać żeby normalnie grać skoro używałbym karty która jest "wolna", jeśli oczywiście dobrze to zrozumiałem
Mało kto używa, ponieważ znacząco podraża to kopanie - blok wodny jest dość drogi. NAtomiast większosć nie przejmuje się hałasem i ciepłem wydzielanym przez koparki, ponieważ nie używa jej do niczego poza kopaniem. Gry będą Ci działać bez problemu, jeżeli wyłączysz 1 kartę z kopania + będziesz miał sensowny procesor (króry przy kopaniu jest użwany w niewielkim stopniu). Tylko będziesz siedział przy urządzeniu, które generuje hałas i sporo ciepła.

Dodano po 1 minucie 26 sekundach:
Maggix pisze: Zakładam że jeśli masz zamiar grać w zaawansowane graficznie gry typu Call of Duty czy Battlefield1 to zaliczysz
nie jednego bluescreena i resety systemu.
Jak ma wystarczajaco szybki procesor i ilość RAM --> nie będzie takich sytuacji.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Croki » poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 15:37

A czy możesz przybliżyć ile tego ciepła to generuję? Pokój i tak mam dosyć ciepły także okno jest ciągle otwarte ponieważ mam duże radiatory na chłodzeniu od oświetlenia akwarium, także musiałbym wziąć pod uwagę to czy w pokoju 4m2 po prostu się nie zagotuje :D

Dodano po 1 minucie 38 sekundach:
Mam 16GB pamięci ram 1333 mhz + procesor i5-3470 . Mam budżet na upgrade na lepszy procesor jeśli byłby potrzebny

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: devega » poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 15:37

Croki pisze: A czy możesz przybliżyć ile tego ciepła to generuję? Pokój i tak mam dosyć ciepły także okno jest ciągle otwarte ponieważ mam duże radiatory na chłodzeniu od oświetlenia akwarium, także musiałbym wziąć pod uwagę to czy w pokoju 4m2 po prostu się nie zagotuje :D
5 x rx480 to ok. 750 - 800 W - taka mała farelka działająca 24 h :)

EDIT
CPU i Ram do większości gier wystarczy; ale przy małym pokoju będziesz musiał albo zainstalować klimę, abo znaleźć jakich inny sposób usunięcia sporej ilości ciepła z pokoju... koparka generuje kilka razy więcej ciepła niż oświetlenie akwarium.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Croki » poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 15:43

A jeszcze mnie to pytanie nurtuje karty graficzne 4GB pamięci czy 8GB?

Koszt dołożenia do 8Gb to 250zł więc przy 4 takich kartach miałbym 5 4GB w tej samej cenie. Co się bardziej opłaca?

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: devega » poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 15:44

Croki pisze: A jeszcze mnie to pytanie nurtuje karty graficzne 4GB pamięci czy 8GB?

Koszt dołożenia do 8Gb to 250zł więc przy 4 takich kartach miałbym 5 4GB w tej samej cenie. Co się bardziej opłaca?
Przy tej różnicy cenowej - do kopania 4 GB

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Croki » poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 15:46

rozumiem a czy przyda mi się do czegoś moja stara karta gtx 660 ti wersja referencyjna?

Dodam, że po wczorajszych testach na jej kopaniu już mi się ona nie chcę załączyć w programie MinerGate

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: devega » poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 15:48

Croki pisze: rozumiem a czy przyda mi się do czegoś moja stara karta gtx 660 ti wersja referencyjna?

Dodam, że po wczorajszych testach na jej kopaniu już mi się ona nie chcę załączyć w programie MinerGate
Nie przyda się + nie łączy się Nvidii z Radeonami

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Croki » poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 16:05

A więc teraz już pełna specyfikacja czy by było dobrze:

Płyta główna: H61 PRO BTC
Procesor: i5-3470
Ram: 16 GB 1333Mhz
Karty graficzne: 5x MSI rx 480 GAMING X 4GB
Zasilacz: EVGA SuperNOVA G2 R 850W (?)

Czy płyta główna będzie wystarczająca? Bo jeśli nie to będę musiał zmieniać socket a co za tym idzie również i procesor, chociaż i tak rozglądałem się za mocniejszym procesorem, także co proponujecie?
Oraz czy zasilacz jest wystarczający?

Mam też pytanie do kabli które byście polecili do podłączenia kart do slotów PCI?

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: devega » poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 16:11

Croki pisze: A więc teraz już pełna specyfikacja czy by było dobrze:

Płyta główna: H61 PRO BTC
Procesor: i5-3470
Ram: 16 GB 1333Mhz
Karty graficzne: 5x MSI rx 480 GAMING X 4GB
Zasilacz: EVGA SuperNOVA G2 R 850W (?)

Czy płyta główna będzie wystarczająca? Bo jeśli nie to będę musiał zmieniać socket a co za tym idzie również i procesor, chociaż i tak rozglądałem się za mocniejszym procesorem, także co proponujecie?
Oraz czy zasilacz jest wystarczający?

Mam też pytanie do kabli które byście polecili do podłączenia kart do slotów PCI?
Co do kart - zwróć uwagę na rodzaj pamięci (poczytaj - jest o tym sporo na tym forum). Płyta O.K. Zasilacz potrzebujesz większy, najlepiej min 1200W - dorą cenę ma OCZ 1250W (albo dokup II ok. 650W). Risery z USB (chyba któś z firum sprzedawał - poczytaj). I zastanów się co zrobisz z ciepłem w swoim małym pokoju...

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Croki » poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 16:16

Co do zasilacza to kosztuje on nawet mniej niż ten co podałem co mnie trochę zadziwia: OCZ ZX-Series 1250W SLI Modular PSU 80Plus Gold - OCZ-ZX1250W-UN

A co do ciepła to myślę, że się jakoś to ogarnie. W razie gdyby było już na prawdę nie do wytrzymania to mógłbym przenieść koparkę do innego pustego pokoju (najzimniejszym w całym domu).

Co do pamięci kart to z tego co czytałem to na jednym modelu mogą trafić się różne jeśli dobrze zrozumiałem i teraz pytanie jak je rozróżnić? :D

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: devega » poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 16:23

Croki pisze: Co do zasilacza to kosztuje on nawet mniej niż ten co podałem co mnie trochę zadziwia: OCZ ZX-Series 1250W SLI Modular PSU 80Plus Gold - OCZ-ZX1250W-UN
U mnie takie 2 działają od ponad 5 lat :) Ma 1 linię 12 V + oddzielne kable PCI-E. Oczywiście EVGA powinna być lepsza (trwalsza) ale chyba nie warto dopłącać.
Croki pisze: Co do pamięci kart to z tego co czytałem to na jednym modelu mogą trafić się różne jeśli dobrze zrozumiałem i teraz pytanie jak je rozróżnić? :D
Sam chcałbym to wiedzieć :) Obecnie mam mało czasu i nie do końca ogarnąłem rx4xx, większe doświadczenie mam z poprzednimi modelami (począwszy od 4850 :) na 280x/290 skończywszy )

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Croki » poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 16:30

A kopanie na kartach od nvidii jest opłacalne? Słyszałem że lepiej prądowo wychodzi

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: devega » poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 16:46

Zależy co będziesz kopać. Radeony są zdecydowanie bardziej popularne. Rzuć okiem:
http://whattomine.com/

Wróć do „Ethereum”