Koparka ETH + Monero

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Koparka ETH + Monero

Postautor: mak33 » wtorek, 4 kwietnia 2017, 14:05

Witam wszystkich.

Mam w planach złożenie koparki pod ETH / Monero. Wstępnie:

Xeon X5650 x 2 (24 wątki po @3,6ghz)
8gb ram ddr 3 ecc
ssd good ram iridium pro 240gb
płyta główna INTEL 5520
zasilacz DELL 1100W serwerowy

to posiadam obecnie, chciałem machnąć do tego stelaż i kupić kilka RX 480. Wg producenta płyty posiada ona złącza:
2 PCI Express* 2.0 x16 slot (x16 mechanical)
1 PCI Express 1.0 x4 slot (x8 mechanical shared with optional SAS module)
1 PCI Express 1.0 x1 slot (x4 mechanical)
1 PCI 32/33 5V slot

jeśli dobrze rozumiem, mogę do tego sprzętu dołożyć w sumie 5 kart? na riserach ?

Czy po zmianie biosu i przejściu na eth os mogę się spodziewać 150 MH/s przy ETH i ok. 1000H/s przy XMR ? Jakie przewidujecie zużycie prądu? Wg liczników na stronach miesięcznie zestaw powinien zużywać 800kWh jeśli zestaw wykorzysta średnio 1000W.

RX 480 8gb mam w cenie 1000zł, czyli całkowity koszt inwestycji to 5000zł. Przy obecnych kursach walut i poziomie trudności liczę na ok. 500$ - prąd (który mam dość tanio, rachunek nie powinien przekroczyć 350zł miesięcznie). W kopanie chcę się pobawić w nadziei, że kursy obu walut pójdą do góry szybciej niż poziom trudności.

Nie mam doświadczenia w temacie kryptowalut więc chętnie przeczytam co mają do powiedzenia bardziej zaawansowani gracze 8-) Szczególnie czy ta płyta uciągnie 5xRX480 i czy obliczenia mocy, zysków i kosztów nie są zbyt optymistyczne.

Początkujący
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
1

Koparka ETH + Monero

Postautor: deejaybialy » wtorek, 4 kwietnia 2017, 18:18

4, pci to nie jest pci-e

Dodano po 4 godzinach 5 minutach 22 sekundach:
Postanowiłem dopisać conieco ;-)

ad płyty: za "bogata" zeżre więcej prądu, niż jakiś celeron, który do kopania "wystarczy" 4karty powinny działać, pci to nie jest pci-e o ile nie masz tego modułu sas...skąd ty taki chcesz bios wziąć co kopie 30MH/s stabilnie raczej licz na 27, może 28
500$/mies...podziel przez 2...i to też będzie optymistyczna wersja. Wszystko co wyżej napisałem to moje osobiste zdanie i mogę je zmienić wraz ze wzrostem kursów walut ;-) i na koniec...Powodzenia.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1069
Reputacja postu: 
0

Koparka ETH + Monero

Postautor: adam1226 » wtorek, 4 kwietnia 2017, 19:09

Mam dla Ciebie pomysł do rozważenia: splittery pci-e 1->3 nie wiem ile Twoja płyta (procesor/chipset) uciągnie kart, ale myślę że wiecej niż 4, tylko w takiej sytuacji będziesz potrzebował mocniejszy zasilacz oraz dobre chlodzenie procka.
:arrow: [Binance]- Giełda kryptowalut bez weryfikacji
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Początkujący
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Koparka ETH + Monero

Postautor: Charis » wtorek, 4 kwietnia 2017, 22:07

Widzę, że kolega przymierza się do RX 480, ja wałkuję temat tej karty od 3 dni od rana do wieczora (dzięki za wolne, szefie). Maksimum jakie udało mi się wyciągnąć z tej karty, oczywiście stabilne w ciągu godziny kopania to 28,8 Mh/s. Mod biosu (temat w dziale wyjaśnia wszystko, a jakby co to służę pomocą) to raczej prosta sprawa, natomiast teraz się męczę z podkręcaniem pamięci karty.
Co do kopania monero (temat też już wałkowałem) to moim zdaniem przy 6x 480 szkoda rozbijać na dwa alty.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Koparka ETH + Monero

Postautor: mak33 » wtorek, 4 kwietnia 2017, 23:01

deejaybialy pisze:
ad płyty: za "bogata" zeżre więcej prądu, niż jakiś celeron, który do kopania "wystarczy" 4karty powinny działać, pci to nie jest pci-e o ile nie masz tego modułu sas...skąd ty taki chcesz bios wziąć co kopie 30MH/s stabilnie raczej licz na 27, może 28
500$/mies...podziel przez 2...i to też będzie optymistyczna wersja. Wszystko co wyżej napisałem to moje osobiste zdanie i mogę je zmienić wraz ze wzrostem kursów walut ;-) i na koniec...Powodzenia.

No tak, ale mam już tą płytę, procki itp. chciałem się najpierw rozeznać jak to pójdzie z RX 480. Czemu uważasz, że należy tą kwotę podzielić przez 2? Trudność aż tak szybko rośnie? Zawsze mogę przeskoczyć na monero czy dash.
adam1226 pisze: Mam dla Ciebie pomysł do rozważenia: splittery pci-e 1->3 nie wiem ile Twoja płyta (procesor/chipset) uciągnie kart, ale myślę że wiecej niż 4, tylko w takiej sytuacji będziesz potrzebował mocniejszy zasilacz oraz dobre chlodzenie procka.

Chłodzenie zawsze mogę wziąć bratu :mrgreen: , ma na półce SilentiumPC Fera 3. Płyta teoretycznie powinna uciągnąć znacznie więcej kart, tam są w końcu 2 Xeony (chip 5520 ma 36 linie pcie). Co do zasilacza - jak już zacznie padać z powodu braku mocy to pewnie postawię na http://allegro.pl/evga-supernova-g1-80- ... 88526.html .

Charis pisze: Widzę, że kolega przymierza się do RX 480, ja wałkuję temat tej karty od 3 dni od rana do wieczora (dzięki za wolne, szefie). Maksimum jakie udało mi się wyciągnąć z tej karty, oczywiście stabilne w ciągu godziny kopania to 28,8 Mh/s. Mod biosu (temat w dziale wyjaśnia wszystko, a jakby co to służę pomocą) to raczej prosta sprawa, natomiast teraz się męczę z podkręcaniem pamięci karty.
Co do kopania monero (temat też już wałkowałem) to moim zdaniem przy 6x 480 szkoda rozbijać na dwa alty.

hmm monero chciałem puścić na Xeonach (bo chyba w eth specjalnie nie pomogą?) a eht na RX. ,

Dodatkowo mam pytanie - używacie koparek do przeglądania neta itp. czy nie dotykacie sprzętu jeśli działa poprawnie ?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Koparka ETH + Monero

Postautor: deejaybialy » wtorek, 4 kwietnia 2017, 23:14

mak33 pisze:
deejaybialy pisze:

No tak, ale mam już tą płytę, procki itp. chciałem się najpierw rozeznać jak to pójdzie z RX 480. Czemu uważasz, że należy tą kwotę podzielić przez 2? Trudność aż tak szybko rośnie? Zawsze mogę przeskoczyć na monero czy dash.

lepiej ja pogoń.. (już na starcie będziesz miał profity imho) uważam tak bo sam się bawię crypto na jednym msi rx480 8GB
Charis pisze: Widzę, że kolega przymierza się do RX 480, ja wałkuję temat tej karty od 3 dni od rana do wieczora (dzięki za wolne, szefie). Maksimum jakie udało mi się wyciągnąć z tej karty, oczywiście stabilne w ciągu godziny kopania to 28,8 Mh/s. Mod biosu (temat w dziale wyjaśnia wszystko, a jakby co to służę pomocą) to raczej prosta sprawa, natomiast teraz się męczę z podkręcaniem pamięci karty.
ile masz i na jakiej kopalni "sharow" na 1h? zauważyłem ze ilość mh/h zależnie od modu biosa różnie sie ma do ilosci sharow/h (co tez zależy od kopalni i jej mocy)

Dodatkowo mam pytanie - używacie koparek do przeglądania neta itp. czy nie dotykacie sprzętu jeśli działa poprawnie ?
tak, ja używam ale jak najrzadziej, w zasadzie do spr. co się dzieje...reszta przez zdalne zarządzanie

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Koparka ETH + Monero

Postautor: Charis » wtorek, 4 kwietnia 2017, 23:22

@Mak33
Sharów od 5 do 15 na godzinę, nanopool. Bardzo podobnie na ethpool.pl ale cuś mi sie widzi, że tam jest coś bardzo nie tak z blokami.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Koparka ETH + Monero

Postautor: deejaybialy » wtorek, 4 kwietnia 2017, 23:40

Charis pisze: @Mak33
Sharów od 5 do 15 na godzinę, nanopool. Bardzo podobnie na ethpool.pl ale cuś mi sie widzi, że tam jest coś bardzo nie tak z blokami.
b. mało powinno być ok50-80??

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Koparka ETH + Monero

Postautor: adam1226 » środa, 5 kwietnia 2017, 01:23

wszystko zalezy jakie diff share...
mak33 pisze: Chłodzenie zawsze mogę wziąć bratu :mrgreen: , ma na półce SilentiumPC Fera 3. Płyta teoretycznie powinna uciągnąć znacznie więcej kart, tam są w końcu 2 Xeony (chip 5520 ma 36 linie pcie). Co do zasilacza - jak już zacznie padać z powodu braku mocy to pewnie postawię na http://allegro.pl/evga-supernova-g1-80- ... 88526.html .
mysle ze mozesz sprobowac, z tymi splitterami.. w sumie 1100w powinno starczyc na 5kart (chociaz pytanie ile pradu wezmie procek?) A jak nie starczy, to czemu chcesz brac zasilacz atx do plyty serwerowej?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Koparka ETH + Monero

Postautor: mak33 » środa, 5 kwietnia 2017, 02:28

Mam jeszcze w domu:
A10 5700 (65W)
8gb ddr3 1600
ssd iridium pro + hdd 1gb
płyta MSI 7906 v2.0 (1xpci-e 16x + 1x pci-e 1x) (ale kastrat jakiś - zamiast 4 slotów na ddr3 są 2, a zamiast 3 sztuk pci-e 1x jest jedna :/. Nawet widać miejsca gdzie gniazda mają być przylutowane :/ )

całość chodzi na 180W demonie od HP.

Wg. http://outervision.com/power-supply-calculator całość na 2x RX 480 wymaga 460-480W w zależności od OC kart. Myślę nad SilentiumPC Vero M1 600W 80Plus do tego i budowie typowej koparki (z tego komputera będę czasami korzystał) na jakieś używce z pentiumem / celeronem.

Tak waszym zdaniem będzie lepiej? Sprzedać te Xeony, trochę dołożyć i kupić 2xRX480 + PSU do ww. zestawu, a za resztę zbudować typową koparkę na pentiumie / celeronie z 5-6 RX'ami ?

Adam 1226 - racja, zbyt szybko wrzuciłem linka. I w sumie ten zasilacz ma 650W, a nie jak sprzedawca zaznaczył w formularzu alledrogo 1600W.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Koparka ETH + Monero

Postautor: Charis » środa, 5 kwietnia 2017, 10:43

Kopałem przez calą noc ze stałą prędkością 28 mh/s. Tylko w jednej godzinie udało mi się wyciągnąć max 34 share'ów. Pod spodem dołączam link do screena. Ktoś wie, jaki jest powód tego stanu rzeczy ?

Btw > od godziny udało mi się wejść już na stabilne 30 mh/s. I uważam, że to jest limit mojej karty.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Koparka ETH + Monero

Postautor: mak33 » środa, 5 kwietnia 2017, 13:42

Jeszcze jedna sprawa - znalazłem dość ciekawy program do kopania eth i xmr - Miner Gate. Co o nim sądzicie ?

Początkujący
Reputacja: 20
Reputacja postu: 
0

Koparka ETH + Monero

Postautor: Sałata » środa, 5 kwietnia 2017, 14:03

Łatwy w obsłudze i idealny dla początkujących. Ja na nim zacząłem zabawę. Minus - kopiesz tylko na ich kopalni a inne minery (Claymore, sgminer, itp.) osiągają lepszy hashrate.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Koparka ETH + Monero

Postautor: Charis » środa, 5 kwietnia 2017, 16:33

Na minergate hashrate jest u mnie o 5 mh/s niższy niż przy kopaniu przez Claymore.

Oficjalny przedstawiciel projektu
Awatar użytkownika
Reputacja: 133
Reputacja postu: 
0

Koparka ETH + Monero

Postautor: ŻET » środa, 5 kwietnia 2017, 20:52

Kwestia optymalizacji - Claymore wypada na tym polu najlepiej
Wiodący producent koparek, oprogramowanie, centrum obliczeniowe, wynajem mocy obliczeniowej.
Facebook: https://www.facebook.com/zet.tech.eu/
Discord: https://discord.com/invite/XE4Z9xu7TB
Kopalnia: https://zetpool.org/
Sklep: https://shop.zet-tech.eu/

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Koparka ETH + Monero

Postautor: mak33 » czwartek, 6 kwietnia 2017, 19:57

Liczę i analizuję. I dochodzę do takich wniosków - tak samo opłacalne będzie 6x470 4g niż 6x480 8gb. Wg. kalkulatorów różnica w cenie zakupu = różnica w wartości wydobywanego krypto.

Za to mogę dokupić siódmą 470. 7x470 weźmie i tak mniej prądu niż 6x480, przez co mogę nieco zyskać na rachunkach,zasilaczu oraz ilości hs (196hs dla 7x470 vs 180hs dla 6x480).

Teoretycznie:
7x470 - energia: ~60W przychód: + 43 $.

Czy moje rozumowanie jest Waszym zdaniem poprawne ?

Początkujący
Reputacja: -4
Reputacja postu: 
0

Koparka ETH + Monero

Postautor: cyrex » czwartek, 6 kwietnia 2017, 23:04

na 7 pci-e płyta główna będzie droga myślę

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Koparka ETH + Monero

Postautor: adam1226 » piątek, 7 kwietnia 2017, 10:54

Wszystko zalezy od konfiguracji.. 480 idzie tak zrobic, żeby szły podobnie jak 470..
Co do 7karty, zawsze możesz spróbować wykorzystać splitter pci-e aczkolwiek nie wszystkie płyty obslUŻą więcej kart niż mają portów

Wróć do „Ethereum”