Inwestycja - 100/150 tys PLN. Kopalnia czy Waluta?

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: piotrrzeka » środa, 13 stycznia 2021, 16:13

Cześć,
jestem świeży w temacie zatem proszę tylko o delikatne biczowanie. Przemądrzałym pseudo-milionerom z internetu od razu podziękuję za opinię. Szkoda czasu, nie będę się wdawać w bitwę ,,na swoją rację". :)))))

Czuję się jakbym przespał ostatnie 5 lat pod lodem.. temat kryptowaluty zajawił mnie dopiero początkiem 2021.. to chyba dlatego, że wcześniej byłem zbyt zajęty i nie myślałem o inwestowaniu w inny biznes niż gastronomiczny.

Czytam artykuły i przeglądam nasze Forum na tyle na ile czas pozwala. Wiem że jest dużo FAQ, fachowych porad etc. natomiast super byłoby usłyszeć zdanie Was - doświadczonych w boju.

Na inwestycję w krypo mogę przeznaczyć 100 / 150 tys PLN. Bardziej niż spocone ręce i szybki jednorazowy zarobek interesował by mnie stały pasywny dochód z 1/2 letnią stopą zwrotu.

Gdybyście mieli odpowiedzieć 1 żołnierskim zdaniem - w co bardziej opłaca się zainwestować? Sama waluta czy Kopalnia? Dodam tylko, ze posiadam kawałek ziemi w krypotowalutowym ,,raju" czyli w Gruzji, więc główny czynnik zarobku na kopalni (kwH) jest na poziomie 40 - 50 % w porównaniu do np. Krakowa w którym mieszkam na stałe.

Acha, potrafię używać excela, kalkulatora, prowadzić firmę itd. zatem raz jeszcze przemądrzali, idźcie sobie do innego wątku.

Pozdrowienia
Piotr

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 5091
Reputacja postu: 
7

Postautor: benq » środa, 13 stycznia 2021, 16:49

@piotrrzeka
Obecnie trwa bańka, a co za tym idzie:
:arrow: bardzo drogi sprzęt
:arrow: bardzo drogie kryptowaluty
:arrow: bardzo drogie opłaty przesyłowe - fee (BTC, ETH)
:arrow: bardzo drogie...wszystko

Inwestując teraz, możesz zarobić nawet i 500%, ale całkiem prawdopodobne, że stracisz 90%.
Nie słuchaj farmazonów, w stylu "Bitcoin już nigdy poniżej $20,000/$10,000".
Nie słuchaj doradców, którzy kupują na bańce, a potem uśredniają 3 lata, aż wreszcie na kolejnej bańce uda im się wyjść na plus.
Nie wierz, że najnowsza (lub stara) crypto już za chwilę, dosłownie za momencik wypuszcza super hiper SDK/platformę/giełdę/współpracę z VISĄ i to zmieni świat, a cena wzrośnie o 10000% (sprawdź wątek walut, gdzie od lat takie hasła się powtarzają, np. Lisk, Dash, BCH, BSV, IOTA i co z tego wynikło).

Zdecydowana większość na forum powie Ci, że zawsze lepiej kupić waluty, niż koparki.
Są wyjątki, które udowadniają, że niekoniecznie tak to musi być, jeśli zrobi się to z głową.
Jeśli nie znasz się na crypto, nie masz doświadczenia w tradingu to IMHO jest to fatalny moment wejścia na long term.
Prawdopodobnie prześpisz ewentualne wzrosty i nie zrealizujesz zysku, po czym zostaniesz ze swoimi zakupami na długie miesiące (a może lata) bessy, wtedy albo wymiękniesz i sprzedasz ze stratą 30-50-90%, albo zamrozisz kasę na jeszcze dłuższe miesiące (a może lata) z nadzieją na to, że bańka znowu przyjdzie.
A wtedy sprzedasz po cenie zakupu uradowany, że odzyskałeś wkład.
Kilka miesięcy później odkupisz drożej, bo "czemu to gówno rośnie".
Znam takich historii przynajmniej kilka.

Weteran
Reputacja: 2281
Reputacja postu: 
1

Postautor: adiqq » środa, 13 stycznia 2021, 16:53

piotrrzeka pisze: środa, 13 stycznia 2021, 16:13Gdybyście mieli odpowiedzieć 1 żołnierskim zdaniem - w co bardziej opłaca się zainwestować? Sama waluta czy Kopalnia? Dodam tylko, ze posiadam kawałek ziemi w krypotowalutowym ,,raju" czyli w Gruzji, więc główny czynnik zarobku na kopalni (kwH) jest na poziomie 40 - 50 % w porównaniu do np. Krakowa w którym mieszkam na stałe.
Nie ma to prostej i jednoznacznej odpowiedzi. Na kopalnię był dobry czas na inwestycję pół roku temu albo nawet trochę więcej. Nawet bardzo dobry. Ceny nowego sprzętu najlepiej nadającego się do kopania podrożały już nawet do 100% - to skutecznie może ograniczć zyskowność kopania, prawda??
Niska cena prądu jest oczywiście bardzo kusząca ale jak pobawisz się kalkulatorami np. https://whattomine.com/coins to szybko dojdziesz do wniosku, że w tym momencie cena prądu nie jest aż tak istotna, za to będzie szalenie istotna, kiedy szaleństwo minie ;) No i dochodzi czynnik odległości...teoretycznie da się wiele rzeczy zrobić zdalnie, ale jednak co jakiś czas serwis jest niezbędny...

Co do inwestycji w kupno walut to odpowiedziałbym podobnie ;) Ale tutaj nie czuję się nawet w połowie tak pewny, jak w temacie miningu :)

Dodano po 32 sekundach:
benq pisze: środa, 13 stycznia 2021, 16:49Są wyjątki, które udowadniają, że niekoniecznie tak to musi być, jeśli zrobi się to z głową.
Dokładnie, ale tak jak napisałem, najlepszy czas na kupno sprzętu minął jakiś czas temu...
HiveOS https://hiveos.farm?ref=121257
Nie chce subskrypcji na bzdurne teorie spiskowe !
Nie mam zamiaru dyskutować z "krypto-czubami" !
Tylko trzecie oko i otwarta czakra prawdę ci powie !

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1663
Reputacja postu: 
0

Postautor: maky » środa, 13 stycznia 2021, 18:17

piotrrzeka pisze: środa, 13 stycznia 2021, 16:13Na inwestycję w krypo mogę przeznaczyć 100 / 150 tys PLN. Bardziej niż spocone ręce i szybki jednorazowy zarobek interesował by mnie stały pasywny dochód z 1/2 letnią stopą zwrotu.
To zachowaj je na zakupy po bańce. Ewentualnie jeśli bardzo świerzbią cię palce to podziel całość na 365*2 lub 365*3 części i codziennie kupuj za jedną. Najlepiej króla lub królową. I oczywiście to tylko moja opinia i równie dobrze może ci przynieść straty. Nie jest to porada inwestycyjna.
Bądź zmianą, którą prag­niesz uj­rzeć w świecie.

KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Początkujący
Reputacja: 386
Reputacja postu: 
0
Napiwki: LaJyKiGrGR82QJH9NRU5N2XqDsGxsjfSuW

Postautor: zdzicho2000 » środa, 13 stycznia 2021, 20:40

Jeśli to jest jakieś 10% Twoich pieniędzy to wchodź na korekcie teraz. Nastaw sie psychicznie na 90% straty i zapomnij na kilka lat. Ale gdyby wygrzało na 100-300 tys do roku to pchnij, myślę o kursie btc.

Btc, eth, może coś jeszcze @piotrrzeka

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: piotrrzeka » czwartek, 14 stycznia 2021, 10:24

maky pisze: środa, 13 stycznia 2021, 18:17
piotrrzeka pisze: środa, 13 stycznia 2021, 16:13Na inwestycję w krypo mogę przeznaczyć 100 / 150 tys PLN. Bardziej niż spocone ręce i szybki jednorazowy zarobek interesował by mnie stały pasywny dochód z 1/2 letnią stopą zwrotu.
To zachowaj je na zakupy po bańce. Ewentualnie jeśli bardzo świerzbią cię palce to podziel całość na 365*2 lub 365*3 części i codziennie kupuj za jedną. Najlepiej króla lub królową. I oczywiście to tylko moja opinia i równie dobrze może ci przynieść straty. Nie jest to porada inwestycyjna.
Bardzo mnie nie świeżbią. Chciałem zasięgnąć języka.

@adiqq mam na miejscu dom i koordynatora który w tym domu mieszka na stałe, więc serwis mam z głowy.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adiqq » czwartek, 14 stycznia 2021, 10:37

piotrrzeka pisze: czwartek, 14 stycznia 2021, 10:24@adiqq mam na miejscu dom i koordynatora który w tym domu mieszka na stałe, więc serwis mam z głowy.
Pytanie, czy ten koordynator jest na tyle biegły jeśli chodzi o sprzęt, żeby np wymienić riser, wyciągnąć kartę graficzną jak cos się będzie działo (juz nie mówie o ewentualnym prostym serwisie - wymiana wentylatorów i/lub pasty w karcie) - lub też innych - generalnie prostych - zabiegów. Ale one niekoniecznie mogą być proste dla tego koordynatora. Na farmie którą zarządzam jest osoba, która w razie W wyłączy/włączy riga. I w większości przypadków to starczy. Ale sprzęt się zużywa i co jakiś czas trzeba wymienić jakieś risery i zrobić serwis kart. W przypadku nowego sprzętu przez jakiś czas nie będzie takiej potrzeby, ale naprawdę różnie to bywa....Mozna też wykorzystać taki sprzęt https://www.tp-link.com/pl/home-network ... tapo-p100/ lub tego typu listwy do zarządzania, ale prędzej czy później trzeba będzie coś grzebać w sprzęcie..

Weteran
Reputacja: 2238
Reputacja postu: 
0

Postautor: miso20 » czwartek, 14 stycznia 2021, 12:02

piotrrzeka pisze: środa, 13 stycznia 2021, 16:13jestem świeży w temacie zatem proszę tylko o delikatne biczowanie.
Specjalnie dla ciebie oszczędzę ci ostrych kolców.

Już w pierwszym zdaniu wszystko sobie sam wyjaśniłeś. Jesteś świeży, a kopanie to trudny temat nawet dla niektórych weteranów. Kup, schowaj na kilka lat, ciesz się milionami. Proste. 8-)

Na kopaniu stracisz.

Aha. No i tak jak wyżej koledzy pisali, akurat sie obudziłeś w środku bańki. Kupując teraz możesz zyskać dużo procent, ale też stracić. Jeżeli chcesz podjąć ryzyko, to wchodź. Jeżeli nie chcesz, to zaczekaj na spadki 70-80% i wtedy wchodź.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: maky » czwartek, 14 stycznia 2021, 12:37

adiqq pisze: czwartek, 14 stycznia 2021, 10:37Mozna też wykorzystać taki sprzęt
Słyszałem o patencie z początków kopania (i sam go rozważałem) kiedy wysunięta tacka od CD jednego kompa resetowała drugi i na odwrót. ;)

KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: piotrrzeka » czwartek, 14 stycznia 2021, 15:29

miso20 pisze: czwartek, 14 stycznia 2021, 12:02
piotrrzeka pisze: środa, 13 stycznia 2021, 16:13jestem świeży w temacie zatem proszę tylko o delikatne biczowanie.
Specjalnie dla ciebie oszczędzę ci ostrych kolców.

Już w pierwszym zdaniu wszystko sobie sam wyjaśniłeś. Jesteś świeży, a kopanie to trudny temat nawet dla niektórych weteranów. Kup, schowaj na kilka lat, ciesz się milionami. Proste. 8-)

Na kopaniu stracisz.

Aha. No i tak jak wyżej koledzy pisali, akurat sie obudziłeś w środku bańki. Kupując teraz możesz zyskać dużo procent, ale też stracić. Jeżeli chcesz podjąć ryzyko, to wchodź. Jeżeli nie chcesz, to zaczekaj na spadki 70-80% i wtedy wchodź.
@@miso20 czyli waluta.. no spoko. roger that.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: miso20 » czwartek, 14 stycznia 2021, 15:55

@piotrrzeka No wg mnie nie ma sensu się pakować w inwestycje w coś na czym sie nie znasz. Kopanie wymaga trochę wiedzy, chociażby po to byś wiedział czy cię ktoś nie dyma, czy nie dasz rady znaleźć tańszego prądu, czy nie powinieneś właśnie teraz sprzedać sprzętu i kupić nowy itd. itp.

Natomiast ja bym na twoim miejscu zgłębiał wiedzę i wrócił do tematu kopania za rok-dwa jak pęknie bańka. Wchodzenie w kopanie jest najgorsze jak rośnie bańka, a najlepsze jak ona pękła i są dołki.

Weteran
Reputacja: 486
Reputacja postu: 
0

Postautor: fetek » czwartek, 14 stycznia 2021, 18:00

Kopanie się powoli kończy a ludzie jak zwykle się budzą na końcu i potem foch bo kasa utopiona.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 146
Reputacja postu: 
1

Postautor: blackraijin » czwartek, 14 stycznia 2021, 18:32

Myślę że się nie kończy. Takie teksty padały też przy ostatniej bańce.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adiqq » czwartek, 14 stycznia 2021, 18:37

mam takie same zdanie jak przedmówca....póki co nie narzekam...jak zacznę narzekać, to znaczy że się kończy ;)

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: miso20 » czwartek, 14 stycznia 2021, 21:25

blackraijin pisze: czwartek, 14 stycznia 2021, 18:32Myślę że się nie kończy. Takie teksty padały też przy ostatniej bańce.
adiqq pisze: czwartek, 14 stycznia 2021, 18:37mam takie same zdanie jak przedmówca....póki co nie narzekam...jak zacznę narzekać, to znaczy że się kończy
Jemu chyba chodzi o to, że bańka to czas realizacji zysków z kopania. Największe zyski osiągniesz wtedy, gdy przez 3 lata prąd opłacasz z własnej kieszeni, a potem sprzedasz cały urobek na bańce. Jeśli sie mylę @adiqq to mnie popraw ;P

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adiqq » czwartek, 14 stycznia 2021, 21:40

miso20 pisze: czwartek, 14 stycznia 2021, 21:25Największe zyski osiągniesz wtedy, gdy przez 3 lata prąd opłacasz z własnej kieszeni, a potem sprzedasz cały urobek na bańce. Jeśli sie mylę @adiqq to mnie popraw
Może i największe - ale faktem jest, że nawet kopiąc cały czas i na bieżąco regulując zobowiązania za prąd można mieć bardzo dobre zyski. Wystarczy prześledzić dwa moje wątku na ten temat - moje zapiski jak i dodatkowo wątek gdzie podaję aktualne koszty wydobycia. Widać wyraźnie, że nawet "poza sezonem" może być nieźle, a jak są źniwa, to wiadomo.
Poza tym patrzysz chyba na to z punktu widzenia hobbystycznego kopacza - a skoro w tytule wątku mamy nawet 150k, a to już jest jednak więcej, niż hobbystyczna zabawa - tym bardziej gdyby to było kupowane w okolicy sierpnia. Na podstawie tego ile ja wtedy płaciłem, tak circa about można by za tę kwotę wtedy wyciągnąć 3600Mh/s. przy poborze ciągbym(bardzo zgrubnie, pewnie w rzeczywistości więcej) 10kWh. To przy założeniu, że poświęciło się trochę czasu i złożyło trochę rigów....system zlecony to oczywiście większe koszta. Możesz łatwo policzyć jakie to byłoby zyski teraz z takiej inwestycji...i jakie to są miesięczne rachunki ;)

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: miso20 » czwartek, 14 stycznia 2021, 21:43

adiqq pisze: czwartek, 14 stycznia 2021, 21:40Poza tym patrzysz chyba na to z punktu widzenia hobbystycznego kopacza - a skoro w tytule wątku mamy nawet 150k, a to już jest jednak więcej, niż hobbystyczna zabawa -
To tak nie działa, ktoś może mieć dużo kasy i "drobne" chce wrzucić na hobbystyczną zabawę własnie ;P

Początkujący
Reputacja: -215
Reputacja postu: 
2

Postautor: kirucha2 » czwartek, 14 stycznia 2021, 23:20

@piotrrzeka
a ja Ci zaproponuje dostarczanie plynności :)
na uniswap i bepswap

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
2

Postautor: maky » piątek, 15 stycznia 2021, 10:38

miso20 pisze: czwartek, 14 stycznia 2021, 15:55 Kopanie wymaga trochę wiedzy
To przede wszystkim praca. Kup i zapomnij jak do tej pory było skuteczniejsze (co nie oznacza, że będzie i tym razem). Oczywiście trzeba pamiętać o tym, że kupujemy kiedy jest marazm na rynku i wszyscy wokoło piszą, że to koniec krypto.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: piotrrzeka » piątek, 15 stycznia 2021, 10:56

miso20 pisze: czwartek, 14 stycznia 2021, 21:43
adiqq pisze: czwartek, 14 stycznia 2021, 21:40Poza tym patrzysz chyba na to z punktu widzenia hobbystycznego kopacza - a skoro w tytule wątku mamy nawet 150k, a to już jest jednak więcej, niż hobbystyczna zabawa -
To tak nie działa, ktoś może mieć dużo kasy i "drobne" chce wrzucić na hobbystyczną zabawę własnie ;P

@adiqq nie ja :P wszystko ciężka praca! :)

Dodano po 45 sekundach:
kirucha2 pisze: czwartek, 14 stycznia 2021, 23:20 @piotrrzeka
a ja Ci zaproponuje dostarczanie plynności :)
na uniswap i bepswap
dawaj na priv; )

Wróć do „Inwestycje”