Cel jaki chciałbym osiągnąć, to zapisanie stanu mojego portfela inwestycyjnego (na 01.01.2020) oraz przedstawienie planów na ten rok w celu późniejszej weryfikacji. Jak wiadomo jak już coś się napisze, ciężej jest przed samym sobą "ściemniać" i sporo można się nauczyć patrząc wstecz na swoje poczynania. Wszystko w ujęciu procentowym, a w podsumowaniu rocznym mam zamiar ująć zmianę procentową wartości wszystkich aktywów +/- jak i zmianę proporcji tj. udziału danej klasy aktywów w wartości wszystkich.
Na wstępie chciałbym podkreślić, że w zestawieniu biorę pod uwagę jedynie AKTYWA. Wiele osób ma z tym problem i zalicza do aktywów mieszkanie, w którym mieszka, samochody, drogą elektronikę itp. Pasywa są tutaj pominięte.
Oto aktualny na 01.01.2020 udział procentowy poszczególnych aktywów:
75% Gotówka
8% Nieruchomości
9% Kruszce
7% Krypto
1% Akcje/kontrakty
GOTÓWKA
PLN 97%
USD 2%
CHF 1%
Z powodu ostatnich sprzedaży nieruchomości stanowi spory udział, niestety przy zbyt dużym udziale PLN. Planuję zamianę na USD/CHF (za ok. 5-10% PLN). Pozostałe złotówki w pogotowiu na zakupy i jako poduszka finansowa. W celu dywersyfikacji trzymana w kilku bankach (głównie polskich) oraz "żelazna" rezerwa w bezpiecznej lokalizacji w formie fizycznej gotówki z uwagi na możliwy bank run. Mieszkam w Polsce więc zarabiam i wydaję złotówki. Całość "dewiz" też w formie fizycznej z uwagi na to, że BFG wypłaca ewentualne depozyty po przeliczeniu na PLN (oczywiście po niekorzystnym kursie).
NIERUCHOMOŚCI
GARAŻE - 100%
Krótka historia:
2009-2019 - wynajem mieszkań, garaży
2018 - sprzedaż mieszkania
2019 - sprzedaż mieszkania
2020 - pozostały garaże pod wynajem
Garaże pozostawione pod wynajem z powodu znacznie lepszej rentowności, prostszej "obsługi" i moim zdaniem lepszej perspektywy wzrostu wartości oraz cen najmu (w stosunku do mieszkań). Nawet w przypadku pęknięciu bańki na nieruchomościach nie mam zamiaru sprzedaży. Zastanawiam się nad dokupieniem kolejnych. (za ok. 10% PLN)
KRUSZCE
Złoto 9%
Srebro 91%
Systematycznie dokupowane w poprzednich latach w postaci popularnych monet bulionowych, głównie Maple Leaf. Trochę biżuterii. Planuję jeszcze dokupić (za ok. 10% PLN), ale raczej samo srebro z uwagi na historycznie wysoki parytet GOLD/SILVER RATIO powyżej 80. Ale jednak złoto kusi... Na tą chwilę na plusie 23%.
KYPTOWALUTY
22% ETH
13% DASH
10% XRP
10% BCH
9% NEO
7% TRX
6% LTC
8% BNB
3% ZEC
2% ADA
3% BTG
3% EOS
1% XMR
2% ETC
1% LSK
Jako dziecko bańki 2017 wyszedłem z bojów na nie najgorszym plusie (zamiana na FIAT) ale miałem więcej szczęścia niż rozumu. Pod koniec 2018 rozpocząłem akumulację BTC i altów. W międzyczasie w 2019 zamieniłem całe BTC na alty. Teraz (2020) zastanawiam się nad dalszą akumulacją altów (za ok 10% PLN). Na tą chwilę na minusie ok 10%.
AKCJE/KONTRAKTY
LONG na srebro 100%
Posiadałem akcje GAZPROMU ale sprzedałem po wybiciu. Aktualnie posiadam pozycję LONG na srebro na plusie (30%). Planuję dołożyć w przypadku pogłębienia korekty. To jest raczej jako nauka spekulacji i kontrola swoich emocji, która przyda się przy inwestycjach srednio i długo terminowych. Chcę kupić akcje spółek wydobywczych złota i odkupić Gazprom po korekcie (za ok. 10% PLN).
Nie planuję częstych aktualizacji, bo bez sensu jest pisanie, że np. dokupiłem ETH za 0,01%. To raczej po jakiś większych ruchach lub zmianie zaplanowanej na ten rok strategii. Podsumowanie roczne zrobię bankowo.
Jeszcze mały update:
- brak kredytów hipotecznych i kart kredytowych
- dobra, stała praca
- możliwość odłożenia/zainwestowania nadwyżki pensji(ok. 10%)
- rodzina na utrzymaniu 3 dzieci i nie pracująca żona (perspektywa długiego terminu inwestycji)
- nurtuje mnie kwestia jak rozdzielić ewentualne zyski z inwestycji (jaka część "na przejedzenie")
- ewentualne straty - jest poduszka finansowa i nadwyżka z pensji więc mam komfort psychiczny, a nie widmo bankructwa
Uwagi/sugestie/konstruktywna krytyka mile widziane.