Server pod masternoda

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 127
Rejestracja: 26 kwietnia 2017
Reputacja: -33
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Server pod masternoda

Postautor: nnx3 » niedziela, 21 maja 2017, 13:35

pm7 pisze: MN mogą cofnąć kilka bloków
i nie przeczy to ideologii natychmiastowych przekazow instantSend :D

pm7
Moderator
Posty: 7886
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 968
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Server pod masternoda

Postautor: pm7 » niedziela, 21 maja 2017, 13:41

No nie, nie przeczy. Dlaczego miałby? To jest właśnie sposób w jaki MN gwarantują potwierdzenie przelewu InstantX: jeżeli ktoś wykopie blok z double-spend, blok zostanie unieważniony. Przynajmniej tak rozumiem Dasha.

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 127
Rejestracja: 26 kwietnia 2017
Reputacja: -33
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Server pod masternoda

Postautor: nnx3 » niedziela, 21 maja 2017, 16:19

Instantsend zabezpiecza przed doublespendem od razu

w tym przykladzie chodzi o teoretyczny atak przez izolacje sieci np na 2bloki (6minut) (przyklad z afryka) wtedy powstaja dwa łancchy a instant tutaj dodatkowo dziala jak kij w szprychy Dasha bo przyklepie szybciej transakcje . ja z kolei tak to rozumiem
ale moze ktos z teamu sie wypowie.

pm7
Moderator
Posty: 7886
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 968
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Server pod masternoda

Postautor: pm7 » niedziela, 21 maja 2017, 17:08

nnx3 pisze: Instantsend zabezpiecza przed doublespendem od razu
O co Ci chodzi? Nie zgadzasz się z moją wypowiedzią o unieważnianiu bloków przez MN?
nnx3 pisze: w tym przykladzie chodzi o teoretyczny atak przez izolacje sieci np na 2bloki (6minut) (przyklad z afryka) wtedy powstaja dwa łancchy a instant tutaj dodatkowo dziala jak kij w szprychy Dasha bo przyklepie szybciej transakcje .
Do InstantX potrzebujesz potwierdzeń z kilku losowych MN. Jeżeli sieć jest rozdzielona i jesteś w małej części (np. Afryce), to raczej nie dostaniesz potwierdzeń ani od MN, ani z bloków (bo niewielu tam kopie).

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 127
Rejestracja: 26 kwietnia 2017
Reputacja: -33
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Server pod masternoda

Postautor: nnx3 » niedziela, 21 maja 2017, 18:10

pm7 widze nie chcesz zrozumiec o co chodzi a chodzi o teoretyczny atak jak powyzej pisane

AFryka to caly kontynent i tam powiedzmy nawet jak jest z 10 malych kopaczy i ze 100 masternodow
i zostana wyseparowani z calego swiatowego internetu to oni kopia swoje bloki a reszta swiata swoje
sa 2 zupenie inne blockchainy bo nie maja ze soba polaczenia bo sa calkowicie odcieci odseparowani, dalej ziomki planem CIA czy innych sluzb wlaczaja net
i masz nie idace sie zsynchonizowac blockchainy gdzie decantralizujac siec CI co sie za bardzo zdecentralizuja dostaja po uszach

pm7
Moderator
Posty: 7886
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 968
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Server pod masternoda

Postautor: pm7 » niedziela, 21 maja 2017, 18:15

nnx3 pisze: pm7 widze nie chcesz zrozumiec o co chodzi a chodzi o teoretyczny atak jak powyzej pisane
Myślałeś może, że zwyczajnie innym ciężko Cię zrozumieć, bo chaotycznie piszesz?

Jak rozdzielisz sieć, to od MN nie powinieneś być w stanie uzyskać potwierdzeń InstantX. Co do kopiących i bloków, sytuacja jest standardowa jak w chyba każdej kryptowalucie. Jest co najmniej jeden wątek gdzie rozmawialiśmy o takim scenariuszu w przypadku Bitcoina.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3083
Rejestracja: 16 lutego 2014
Reputacja: 704
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Server pod masternoda

Postautor: Rumcajs » wtorek, 29 maja 2018, 00:03

Nie mam ani 1 Dasha sorki za herezję ;)
Ale skoro to temat o serwerze pod Masternoda chciałem poprosić o AKTUALNE opinie jakie są obecnie fajne VPS'y pod masternody, akurat w dziale Dasha był konkretny temat o VPS to chyba mogę się podpiąć i a nuż widelec ktoś wygrał w totka i kupuje 1000 dasha pod masternoda to sobie przeczyta jakie VPSy są na topie w hip hopie :)

Dodano po 1 minucie 48 sekundach:
Na usprawiedliwienie dodam że kiedyś dawno temu miałem chyba ze 100 dashy ale je sprzedałem po 3-4$ bo po tyle chyba były :(

Początkujący
Posty: 111
Rejestracja: 24 listopada 2017
Reputacja: 121
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0.0005 BTC

Server pod masternoda

Postautor: makur » wtorek, 29 maja 2018, 00:17

@Rumcajs
https://www.nazwa.pl/vps/
Ogólnie nazwa to badziewie ale w obecnej promocyjnej cenie są do nie przebicia i działa to przyzwoicie, ja mam uptime na tych vpsach powyżej 100dni i w zupełności do masternodów wystarczą.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3083
Rejestracja: 16 lutego 2014
Reputacja: 704
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Server pod masternoda

Postautor: Rumcajs » wtorek, 29 maja 2018, 00:23

Dodam jeszcze że nie szukam byle najtańszych bo nie słyszałem o MN które by sie nie zwracało o koszt VPS'a :D tylko żeby działały i pod różne coiny sie nadawały w zależności jaką wersje wykupie bo jeden masternode moze miec mniejsze wymagania inny o wiele wieksze, zależnie od coina, więc żeby się dało wybierać mocniejsze lub słabsze też tak żeby każdego masternoda uciągneły i miały wszystko co trzeba, nie znam sie na VPS ale ktoś mi skonfiguruje tylko nie wiem gdzie wykupić.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 7571
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 964
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

Server pod masternoda

Postautor: adam1226 » wtorek, 29 maja 2018, 02:48

makur pisze: @Rumcajs
https://www.nazwa.pl/vps/
Ogólnie nazwa to badziewie ale w obecnej promocyjnej cenie są do nie przebicia i działa to przyzwoicie, ja mam uptime na tych vpsach powyżej 100dni i w zupełności do masternodów wystarczą.
nie wiem czy to wina MN, ale mi tam po kilku minutach ENABLED przelaczylo na "Watchdog_expired" :/
:arrow: [Binance]- Giełda altcoinów
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Początkujący
Posty: 111
Rejestracja: 24 listopada 2017
Reputacja: 121
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Server pod masternoda

Postautor: makur » wtorek, 29 maja 2018, 03:03

@adam1226
1.zainstaluj sentinel z konsoli
sudo apt-get update
sudo apt-get -y install python-virtualenv
git clone https://github.com/dashpay/sentinel.git && cd sentinel
virtualenv ./venv
./venv/bin/pip install -r requirements.txt
2. dodaj zadanie do crona
crontab -e

* * * * * cd /home/nazwa-uzytkownika/sciezka-gdzie-sklonowales-sentinela/sentinel && ./venv/bin/python bin/sentinel.py >/dev/null 2>&1
powinno działać

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 7571
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 964
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

Server pod masternoda

Postautor: adam1226 » wtorek, 29 maja 2018, 03:05

hah nie napisałem, że to nie o dasha chodzi :D jakbym mial 1000dash to by mnie tu nie bylo ;) :D
:arrow: [Binance]- Giełda altcoinów
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

pm7
Moderator
Posty: 7886
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 968
Reputacja postu: 
2
Napiwki za post: 0 BTC

Server pod masternoda

Postautor: pm7 » wtorek, 29 maja 2018, 16:23

Rumcajs pisze: Dodam jeszcze że nie szukam byle najtańszych bo nie słyszałem o MN które by sie nie zwracało o koszt VPS'a
Serwery VPS Nazwy chyba nie są jakieś złe. Trzeba tylko uważać na przedłużenie, bo będzie drooogo.
Zwykle polecane są Vultr i Digitalocean (zwykle dostępne kody na start, więc można przetestować. To praktycznie standard jeżeli chodzi o tanie (i sensowne) VPS. Dodałbym jeszcze warte do sprawdzenia: https://www.ovh.pl/vps/
Lub jeżeli z jakiegoś powodu chcemy w Polsce (drogo), to: https://www.oktawave.com/pl
Rumcajs pisze: tylko żeby działały i pod różne coiny sie nadawały w zależności jaką wersje wykupie bo jeden masternode moze miec mniejsze wymagania inny o wiele wieksze, zależnie od coina, więc żeby się dało wybierać mocniejsze lub słabsze też tak żeby każdego masternoda uciągneły
Każdy normalny dostawca VPS oferuje minimum kilka konfiguracji do wyboru (oczywiście, im mocniejszy tym droższy).
Rumcajs pisze: i miały wszystko co trzeba, nie znam sie na VPS ale ktoś mi skonfiguruje tylko nie wiem gdzie wykupić.
Generalnie wszystkie VPS są takie same: dostajesz goły system z którym robisz co chcesz. Czasami jako opcja jest system z już skonfigurowanym serwerem http/www. Bywają limity na upload/download.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 7571
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 964
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

Server pod masternoda

Postautor: adam1226 » wtorek, 29 maja 2018, 16:44

pm7 pisze: VPS są takie same
no właśnie chyba nie do końca, tego MN co ja chce postawić to wszystkim działa (na innych vps) a mi akurat na tym nazwa co polecił kolega.. nie :(
:arrow: [Binance]- Giełda altcoinów
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

pm7
Moderator
Posty: 7886
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 968
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Server pod masternoda

Postautor: pm7 » wtorek, 29 maja 2018, 16:52

Nazwa ma bardzo dziwny system. Chciałoby się wręcz powiedzieć, że to amatorzy jacyś pisali i/lub robią alpha testy (nawet nie beta) na użytkownikach.

Kiedy brałem tam VPS, oficjalną metodą otrzymania hasła był restart w trybie rescue i ręczna modyfikacja. To parodia. U każdego normalnego dostawcy podajemy klucz SSH, który zostanie dopisany do autoryzowanych dla root (administratora) i/lub dostajemy mailem losowo wygenerowane hasło po instalacji serwera.

Na szczęście chyba już to poprawili. Poza tą rzeczą, nie widziałem większych problemów (okazjonalnie mam krótkie powiadomienia o braku dostępności serwera z monitoringu na UptimeRobot).

Czy to wina Nazwy, że masz problem z MN, to nie jestem w stanie powiedzieć. Podejrzewałbym raczej, że nie, ale żeby mieć pewność, trzeba by znaleźć co konkretnie jest problemem.

Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 11 czerwca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Server pod masternoda

Postautor: ostry011 » czwartek, 21 czerwca 2018, 22:19

Czy po postawieniu MN musi portfel być cały czas włączony

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 7571
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 964
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

Server pod masternoda

Postautor: adam1226 » czwartek, 21 czerwca 2018, 23:24

Nie, a najlepiej nawet portfel na ktorym masz coiny trzymac offline, generowac transkacje i jedynie propagowac ja oczywiscie online
:arrow: [Binance]- Giełda altcoinów
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 11 czerwca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Server pod masternoda

Postautor: ostry011 » piątek, 22 czerwca 2018, 17:36

Adam pytam bo to mój pierwszy MN i jak wyłączyłem portfel to po ponownym włączeniu portfela MN nie był aktywny a na stronie altkoinu nie było go. Mam wykupiony serwer wszystko zrobiłem jak w instrukcji a i tak nie wiem czy jest OK czy możesz coś doradzić jak to sprawdzić czy wszystko jest OK bo nie chcę mieć kompa odpalonego cały czas skoro mam serwer. Mój MN mam na SATC.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Posty: 256
Rejestracja: 4 sierpnia 2017
Reputacja: 198
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Server pod masternoda

Postautor: KamilZ » niedziela, 24 czerwca 2018, 00:37

@ostry011, https://docs.dash.org/en/latest/masternodes/setup.html
Z tego co rozumiem, to portfele masz 2. Na jednym (bezpiecznym np. trezor) trzymasz 1000 Dash i wydajesz z niego komendy oraz podpisujesz inne wiadomość, a drugi to taki, który jest cały czas włączony z pełnym łańcuchem i świadczy usługi w sieci.
Wyłączenie tego pierwszego nie ma znaczenia. Drugi jeśli jest nieobecny przez godzinę to wypada z kolejki po wypłatę.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 7571
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 964
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

Server pod masternoda

Postautor: adam1226 » niedziela, 24 czerwca 2018, 00:46

ten drugi to po prostu portfel na serwerze masternoda... w zasadzie wszystko powinno byc w instrukcji instalacji,
czasem bywaja problemy np z synchronizacja masternoda - wszystko powinno sie dac sprawdzic za pomoca odpowiednich komend
:arrow: [Binance]- Giełda altcoinów
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Wróć do „Dash”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości