Server pod masternoda

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1014
Rejestracja: 30 września 2014
Reputacja: 642
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Server pod masternoda

Postautor: splawik21 » wtorek, 3 lutego 2015, 00:58

grzem pisze:no i ten serv za 10 złożył się bez powodu, musiałem restartnąć, na szczęście był niedługo po wypłacie.
moj tez. prawdopodobnie mieli cos wiekszego niz tylko pojedyncze vpsy...

Dyskutant
Posty: 211
Rejestracja: 16 marca 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Server pod masternoda

Postautor: sawek » wtorek, 3 lutego 2015, 07:16

Czyli nie ma sensu tam stawiać czy dajecie mu jeszcze jedna szanse ?

Weteran
Posty: 1415
Rejestracja: 26 sierpnia 2011
Reputacja: 88
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Server pod masternoda

Postautor: grzem » wtorek, 3 lutego 2015, 14:16

Raczej nie ma co narzekać, może te wydajnościowe problemy naprawili, masternody pracują. Jak będzie problem co 2 dni to się raczej ewakuuję.
Zapraszam na https://cryptox.pl

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1014
Rejestracja: 30 września 2014
Reputacja: 642
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Server pod masternoda

Postautor: splawik21 » środa, 4 lutego 2015, 00:59

grzem pisze:Raczej nie ma co narzekać, może te wydajnościowe problemy naprawili, masternody pracują. Jak będzie problem co 2 dni to się raczej ewakuuję.
Ja tak samo, tzn sprawdzam caigle, mialem 5 dni chodzenia tam bez problemow potem po protsu server sie wylaczyl musialem go zbootowac ponownie, napisalem ticket do supportu i wg nich wszystko bylo OK chociaz poprosili o konkretna godzine i z debug.log widzialem konkretnei kiedy sie wylaczyl wiec przeslalem. Czekam na info od nich .... dam znac jakby co ....

jpr
Orator
Posty: 817
Rejestracja: 24 października 2013
Reputacja: 204
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Server pod masternoda

Postautor: jpr » niedziela, 8 lutego 2015, 11:55

Jak tam stabilnie na tym Crissic chlopaki? Mozna stawiac serwer za $10/rok?

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 13106
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1861
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Re: Server pod masternoda

Postautor: rav3n_pl » niedziela, 8 lutego 2015, 19:41

Jednego nie rozumiem, trzeba mieć 1000DRK (ponad 8BTC czyli aktualnie ponad 6`500 zł) a tu deliberujecie o $10 czy $20 rocznie?
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.18.1

jpr
Orator
Posty: 817
Rejestracja: 24 października 2013
Reputacja: 204
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Server pod masternoda

Postautor: jpr » niedziela, 8 lutego 2015, 20:16

Jak masz jednego noda to moze nie warto kombinowac az tak. Ale jak ktos ma 10 to juz sie oplaca miec tanszy vps.
Tyle, ze ten tanszy musi byc niezawodny bo jak padnie to wypadasz z kolejki i na kolejna platnosc mozesz poczekac dobrych kilka dni.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1014
Rejestracja: 30 września 2014
Reputacja: 642
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Server pod masternoda

Postautor: splawik21 » niedziela, 8 lutego 2015, 21:55

rav3n_pl pisze:Jednego nie rozumiem, trzeba mieć 1000DRK (ponad 8BTC czyli aktualnie ponad 6`500 zł) a tu deliberujecie o $10 czy $20 rocznie?
Dokladnie, mysle ze jpr ladnie ci to wytlumaczyl.
Ja placilem 9$/m-c, a obecnie wynegocjowalem sobie 8$ z jednym z vps.... za rok!
Pomnoz to przez kilka masternodow, jest roznica nie sadzisz?

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 2307
Rejestracja: 25 stycznia 2012
Reputacja: 365
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0001 BTC

Re: Server pod masternoda

Postautor: devega » poniedziałek, 9 lutego 2015, 17:16

chyba że zaoszczędzisz kilka $, a stracisz wielokrotnie więcej przez niestabilność + nerwy + czas

Weteran
Posty: 1415
Rejestracja: 26 sierpnia 2011
Reputacja: 88
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Server pod masternoda

Postautor: grzem » poniedziałek, 9 lutego 2015, 19:00

devega pisze:chyba że zaoszczędzisz kilka $, a stracisz wielokrotnie więcej przez niestabilność + nerwy + czas
No i właśnie głownie o stabilności, niezawodności, łatwości przeniesienia z innego serwisu, tutaj dyskutujemy, a nie o oszczędności 5$ rocznie.
Zapraszam na https://cryptox.pl

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1014
Rejestracja: 30 września 2014
Reputacja: 642
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Server pod masternoda

Postautor: splawik21 » poniedziałek, 9 lutego 2015, 20:54

grzem pisze:
devega pisze:chyba że zaoszczędzisz kilka $, a stracisz wielokrotnie więcej przez niestabilność + nerwy + czas
No i właśnie głownie o stabilności, niezawodności, łatwości przeniesienia z innego serwisu, tutaj dyskutujemy, a nie o oszczędności 5$ rocznie.
dokladnie tak!
Poki co na cryssic 7 dni bez spadku.
Dzis odpalilem na innym serwerze jeszcze, zobacze jak smiga.
btw. ladny skok cenowy drk ;)

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 23
Rejestracja: 3 kwietnia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Server pod masternoda

Postautor: Morfeus » poniedziałek, 24 sierpnia 2015, 20:10

Panowie a da się po prostu postawić kilka MN na jednym VPS ?

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 13106
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1861
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Re: Server pod masternoda

Postautor: rav3n_pl » poniedziałek, 24 sierpnia 2015, 20:19

1. musisz mieć monety na każdy MN
2. jest ograniczenie IP
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.18.1

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1014
Rejestracja: 30 września 2014
Reputacja: 642
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Server pod masternoda

Postautor: splawik21 » wtorek, 25 sierpnia 2015, 00:44

Morfeus pisze:Panowie a da się po prostu postawić kilka MN na jednym VPS ?
Mozesz to zrobic, musisz jednak miec VPS z moca tj chociazby 1 GB ramu ze dwucorowy procek i 250 GB chociaz traffic, dodatkowo musisz BINDowac porty i miec elastyczne IP, troche krecenia, wg mnie gra nie warta swieczki, lepiej kazdy osobny IP nowa instancja na MN... zrszta zrobisz jak uwazasz :)
Oczywiscie ilosc MN = ilosc monet DASh x1000

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3124
Rejestracja: 14 marca 2011
Reputacja: 579
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Server pod masternoda

Postautor: maky » wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:29

Wklejam skrypt aktualizujący masternoda:

#!/bin/bash
echo "########### This script will update the Master Node"
sleep 5
URL=$1
FILE=${URL##*/}
DIR=${FILE:0:11}
IP=$(hostname -I)
wget $URL
tar xzvf $FILE
echo "########### Stopping the Master Node"
./dash-cli stop
sleep 5
rm dashd
cp $DIR/bin/dashd .
cp $DIR/bin/dash-cli .
chmod 744 dashd
rm $FILE
rm -rf $DIR
rm .dash/peers.dat
rm .dash/debug.log
rm .dash/db.log
echo "########### Restarting the updated Master Node"
sleep 2
./dashd
sleep 15
./dash-cli getinfo
sleep 20
echo "########### Master Node status - Active: 1, Inactive: 0"
./dash-cli masternodelist full | grep $IP


Umieszczamy w pliku: 'update.sh', uruchamiamy: 'bash update.sh https://www.dashpay.io/binaries/dash-0. ... x64.tar.gz' - oczywiście ścieżki zmieniają się w zależności od wersji.
Bądź zmianą, którą prag­niesz uj­rzeć w świecie.
Be the chan­ge you want to see in the wor­ld.
KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 127
Rejestracja: 26 kwietnia 2017
Reputacja: -33
Reputacja postu: 
-1
Napiwki za post: 0 BTC

Server pod masternoda

Postautor: nnx3 » czwartek, 27 kwietnia 2017, 20:11

grzem zrob sobie autoodpalanie "dashd" z poziomu crona i bedzie git nawet na slabych serwach bo podobno mastery nie powinny byc poza siecia do 50minut wiec sprawdzanie co 10 minut bedzie optymalne,

Dodano po 3 minutach 58 sekundach:
hej skrypt Dashninja zaklamuje lokalizacje masternodow, ja mam serw w Shanghaju i pokazuje Jankeskie US a na innych check IP shanghaj

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 127
Rejestracja: 26 kwietnia 2017
Reputacja: -33
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Server pod masternoda

Postautor: nnx3 » sobota, 20 maja 2017, 07:25

rynek weryfikuje alt-waluty i okazuje sie ze rozwiazania na supernodach NEM/DASH etc sa przyszlosciowe , a kopalnictwo odchodzi do lamusa zatem pytanie:

macie moze jakis instrukcje jak z Dedykowanego Serwera zrobic sobie kilka VPS by optymalizowac skalowalnosc supernodow, z oprogramowania Vmware by sie nadowalo? ktos przechodzil tym szlakiem?

pm7
Moderator
Posty: 7886
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 968
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Server pod masternoda

Postautor: pm7 » sobota, 20 maja 2017, 12:52

https://www.dash.org/forum/threads/host ... -ips.7113/
https://www.dash.org/forum/threads/can- ... ess.13301/

Potrzebujesz osobnych IP na każdy MN, nie musisz raczej od razu używać wirtualizacji (pewnie wystarczy uruchomić MN z różnych użytkowników).

Jest to działanie niepolecane, bo zmniejsza decentralizację i mało sensowne kosztowo (koszt VPS to mała część przychody z MN).

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 127
Rejestracja: 26 kwietnia 2017
Reputacja: -33
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Server pod masternoda

Postautor: nnx3 » sobota, 20 maja 2017, 19:02

pm7 pisze: Potrzebujesz osobnych IP na każdy MN
ale mozna miec wiele MN, Supernodow na jedno IP jesli beda to rozne alt-waluty ktorych to raczej bedzie coraz wiecej,

z tego co wstepnie czytam wirtualizacja daje prosty sposob backupowania calego multi-ekosystemu na wypadek wiekszych awarii i byc moze ma jeszcze kilka ciekawych zastosowan ? .. moze ktos cos wie?

jesli chodzi o Dasha to ten akurat jest scentralizowany na USA zreszta sami polecaja jeden hosting vultur :D
a richlist tez wiele mowi o lokalizacji.

A TERAZ GRATKA :idea:
w przypadku ataku np z reki CIA wyizoluja powiedzmy jeden kontynent z internetu np afryke na czas kilku blokow i teraz afrykanczycy maja swoja siec Dasha a reszta swiata swoja (padna prawie wsyztkei alty) . Utworza sie dwa odrebne blockchainy a jako ze dash ma goverment i demokracje to wiadomo jak zaglosuja jankesy :P - na swoja siec.
dlatego dash powinien miec miedzykontynentalne supernody ktore mowia ze im ktos "reki nie odrabal"
co postawi Dasha na liscie najbezpieczniejszych walut. :D

pm7
Moderator
Posty: 7886
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 968
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Server pod masternoda

Postautor: pm7 » sobota, 20 maja 2017, 22:49

nnx3 pisze: ale mozna miec wiele MN, Supernodow na jedno IP jesli beda to rozne alt-waluty ktorych to raczej bedzie coraz wiecej,
To ma większy sens (choć niektóre różne altcoiny mogą używać tych samych portów).
nnx3 pisze: w przypadku ataku np z reki CIA wyizoluja powiedzmy jeden kontynent z internetu np afryke na czas kilku blokow i teraz afrykanczycy maja swoja siec Dasha a reszta swiata swoja (padna prawie wsyztkei alty) . Utworza sie dwa odrebne blockchainy a jako ze dash ma goverment i demokracje to wiadomo jak zaglosuja jankesy :P - na swoja siec.
dlatego dash powinien miec miedzykontynentalne supernody ktore mowia ze im ktos "reki nie odrabal"
co postawi Dasha na liscie najbezpieczniejszych walut. :D
Dash to wciąż głównie PoW. MN mogą cofnąć kilka bloków, ale tylko kilka, a nowe są tworzone przez kopaczy.

Wróć do „Dash”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość