"DASH" - OGOLNA DYSKUSJA

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1069
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: "DASH" - OGOLNA DYSKUSJA

Postautor: adam1226 » sobota, 16 maja 2015, 22:20

@Rumcajs - wyglada na to, ze mamy odbicie, ale Ty lepiej nie kupuj bo znowu spadnie ;P

@Remka - musisz zdac sobie sprawe, ze nawet jak masz darmowy prad, to kopiac komputery sie zuzywaja, czasami duzo szybciej moze sie cos spalic niz wykopiesz jakas konkretna sumke...
:arrow: [Binance]- Giełda kryptowalut bez weryfikacji
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1038
Reputacja postu: 
0

Postautor: splawik21 » niedziela, 17 maja 2015, 10:26

RussianImperialStout pisze:
adam1226 pisze:coś kiepsko z projektem...przynajmniej jesli sadzic po zainteresowaniu na forum..
Pokazujesz swoja ignorancję i/lub niewiedzę. Darkcoin to jedna z topowych alternatywnych kryptowalut pod względem rozwoju, technicznych aspektów i zaangażowania twórcy. DRK czy DASH jak wolisz to ścisły reprezentant wąskiej grupy zawierającej mniej niż 1% czy nawet 0.5% ogół altcoinów, które "przeżyły" okres pierwszych wzrostów i nadal się rozwijają a także zyskują na popularności. W zasadzie to jedyny coin, który rozwija się w sposób znaczący spośród coinów ery mintpalowej. Na marginesie - złote czasy... ;)

Twoje komentarze nie są na miejscu, obnażają tylko niewiedzę. Ilość postów tutaj nie ma żadnego znaczenia - często nt bitcoina jest marny jeden post dziennie albo i nie. Nie znaczy to nic poza tym, że forum jest mniej aktywne niż kiedyś.
Jako podstawowe źródło wiedzy polecam forum https://bitcointalk.org/ i ich forum dashtalk, a polskie forum raczej jako uzupełnienie gdy już masz więcej wiedzy.
@RussianImperator mysle ze lepiej tego ujac nie mogles :) Dzieki....
A nawiasem mowiac sporo pracy jest wykonywanej poza kulisami i jesli ktos nie sledzi bct lub oficjalnego forum to tutaj rzadko kiedy cos znajdzie ... mobile wallets, usprawnianie darksenda, v12, prace nad pozbyciem sie refference node - to jest WIELKIE i wiele innego ...takze Adas... zyj w przekonaniu ze to jest wymierajacy coin ;) Milej niedzieli....
adam1226 pisze: ... musisz zdac sobie sprawe, ze nawet jak masz darmowy prad, to kopiac komputery sie zuzywaja, czasami duzo szybciej moze sie cos spalic niz wykopiesz jakas konkretna sumke...
Zastanawiam sie czy kopacze btc jak jeszcze uzywali gpu mysleli podobnie... ;) pewnie ze sie spalic moglo .... sam spalilem jedna grafe 7970 kopiac DRK :P to sie nazywa ryzyko kopacza.... swoja droga wykopane monetki splaca spalona grafe kilkadziesiatkrotnie wiec spokojna glowa :P

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: adam1226 » niedziela, 17 maja 2015, 12:30

Bez przesady, nigdy nie twierdziłem, ze Dash jest wymierającym coinem, sam nie zamierzam sie pozbywać tego co kupilem na gorce,
bardziej mi chodziło o kwestie zainteresowania na forum w sensie, ze jak Dash szedl do gory to bylo duzo postów, a jak spadlo to jest cisza.. Chyba nie musze mówić jakie to mogło sprawiać wrażenie?
I
Myślę ze nie ma niczego złego w pewnej dozie sceptycyzmu, a ganienie mnie za to uważam za nieprzemyślane.
Poza tym jeśli Dash ma sie przyjąć to POTRZEBA by łatwo dostępne były o nim informacje także na stronach polskojęzycznych, a kto ma to robić, jeśli nie Wy?
splawik21 pisze:Zastanawiam sie czy kopacze btc jak jeszcze uzywali gpu mysleli podobnie... ;) pewnie ze sie spalic moglo .... sam spalilem jedna grafe 7970 kopiac DRK :P to sie nazywa ryzyko kopacza.... swoja droga wykopane monetki splaca spalona grafe kilkadziesiatkrotnie wiec spokojna glowa :P
Remka pisal(a?) o kopaniu
Remka pisze: na zwyklych kartach graficznych
, ja sam sprawdzałem opłacalność złożenia koparki gpu w stosunku do zakupu antminera s3 i wychodziło zdecydowanie na niekorzyść Dasha, a co dopiero na "zwyklych kartach".. choc oczywiscie moze sie zdarzyc ze te "zwykle karty" będą sie nadawać do kopania dasha, lecz tutaj przypomnę jeszcze raz ze tylko wyrazilem swoje watpliwosci, prosiłbym jeszcze raz przeczytać co napisałem.

Pozdrawiam

Dyskutant
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: SpartaN » niedziela, 17 maja 2015, 18:13

Splawik21 wiadomo kiedy zostanie wypuszczony soft pod to aby DASH był zintegrowany z trezorem? Super jest to urządzenie i miałbym gdzie trzymać bezpiecznie moje Dashe :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: splawik21 » niedziela, 17 maja 2015, 20:52

SpartaN pisze:Splawik21 wiadomo kiedy zostanie wypuszczony soft pod to aby DASH był zintegrowany z trezorem? Super jest to urządzenie i miałbym gdzie trzymać bezpiecznie moje Dashe :D
Z tego co mi wiadomo to oficjalnie juz weszlo, ale wiesz co.... pogadam z odpowiednimi ludzmi i dam cynka co i jak...

Rozmowny
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
0

Postautor: AnarchicCluster » wtorek, 19 maja 2015, 07:21

SpartaN pisze:Splawik21 wiadomo kiedy zostanie wypuszczony soft pod to aby DASH był zintegrowany z trezorem? Super jest to urządzenie i miałbym gdzie trzymać bezpiecznie moje Dashe :D
Sprawdz Encompass Trazor wallet. Portfel na Trazor wspierajacy DASH https://github.com/mazaclub/encompass/releases

Wiecej info jest w tym watku na oryginalnym dashtalk.org
https://dashtalk.org/threads/trezor-for-darkcoin.4162/

Pytanie z innej beczki. Kiedys byla aktualna cena DASH pokazana na forum dashtalk.org Teraz juz tego nie widze. Ktos wie co sie stalo?

Jeszcze jedno pytanie pewnie do Splawika. Z tego co ja czytam tu i owdzie, duzo sie mowi o nowych funkcjach w DASH. Widzialem jak omawiano wprowadzenie 2FA, pozbycie się wezla referencyjnego, wprowadzenie retransmisji transakcji tzw. oslepianie masternoda, budowa porfela dla iOS kilka innych rzeczy. Splawik poniewaz jestes blizej kierwonictwa DASHa niz ktokolwiek inny, bylbys w stanie skierowac do nich pewne zaytania aby mozna by stworzyc cos w rodzaju spojnej mapy drogowej z przyblizonymi terminami wypuszczenia planowanych funkcji? Na chwile obecna, sprawy wygladaja bardzo obiecujaco ale czulbym sie pewniej gdyby byly podane pewne ramy czasowe. Nie musza byc one precyzyjne, ale fajnie by bylo jakby one istnialy. Z tego co sie dowiedzialem od Fernando to wprowadzenie finansowania projektow przez blockchain jest planowane na pozne lato tego roku. Gdybysmy wiedzieli jakie ramy czasowe istnieja da innych funkcji mozna by stworzyc wizualna mape drogowa, cos na wzor czegos takiego (inny prjekt jaki od czasu do czasu sledze)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: splawik21 » wtorek, 19 maja 2015, 10:14

AnarchicCluster pisze:
Pytanie z innej beczki. Kiedys byla aktualna cena DASH pokazana na forum dashtalk.org Teraz juz tego nie widze. Ktos wie co sie stalo?

Jeszcze jedno pytanie pewnie do Splawika. Z tego co ja czytam tu i owdzie, duzo sie mowi o nowych funkcjach w DASH. Widzialem jak omawiano wprowadzenie 2FA, pozbycie się wezla referencyjnego, wprowadzenie retransmisji transakcji tzw. oslepianie masternoda, budowa porfela dla iOS kilka innych rzeczy. Splawik poniewaz jestes blizej kierwonictwa DASHa niz ktokolwiek inny, bylbys w stanie skierowac do nich pewne zaytania aby mozna by stworzyc cos w rodzaju spojnej mapy drogowej z przyblizonymi terminami wypuszczenia planowanych funkcji? Na chwile obecna, sprawy wygladaja bardzo obiecujaco ale czulbym sie pewniej gdyby byly podane pewne ramy czasowe. Nie musza byc one precyzyjne, ale fajnie by bylo jakby one istnialy. Z tego co sie dowiedzialem od Fernando to wprowadzenie finansowania projektow przez blockchain jest planowane na pozne lato tego roku. Gdybysmy wiedzieli jakie ramy czasowe istnieja da innych funkcji mozna by stworzyc wizualna mape drogowa, cos na wzor czegos takiego (inny prjekt jaki od czasu do czasu sledze)
Cena ciagle jest na dashtalk.org moze zmien rozdzielczosc monitora? - wiem ze przy nizszysz po prostu sie nei wyswietla... U mnie wszystko w porzadku, a jesli znika to moze Propulsion pracuje nad stronka....kto wie...

Co do mapy drogowej dla dash to mysle ze to jest super idea, zapytam, mysle jednak ze ostatni nowi czlonkowie teamu jakimi jest: balu i kot, mogliby w tym temacie weicej zdzialac o ile juz tego nie robia anizeli ja sam....

@__kot__ dzialacie cos w tym kierunku czy nie obieraliscie tego za cel?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2063
Reputacja postu: 
0

Postautor: __kot__ » wtorek, 19 maja 2015, 12:56

Nie chcemy kopiować innych rozwiązań, zatem raczej nie będzie to roadmap w takiej postaci.
To, co planujemy zrobić to tzw. 'Release Schedule' połączony z informacjami o prowadzonych pod-projektach. Planuję regularne publikacje o statusie projektów.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: AnarchicCluster » wtorek, 19 maja 2015, 15:34

__kot__ pisze:Nie chcemy kopiować innych rozwiązań, zatem raczej nie będzie to roadmap w takiej postaci.
To, co planujemy zrobić to tzw. 'Release Schedule' połączony z informacjami o prowadzonych pod-projektach. Planuję regularne publikacje o statusie projektów.
Dobrze wiedziec. Moze to zabrzmi troche jak nekanie, ale musze zapytac. Moglbys zdradzic w przyblizeniu kiedy ten "Release Schedule" ujrzy swiatlo dzienne?

jpr
Orator
Reputacja: 221
Reputacja postu: 
0

Postautor: jpr » wtorek, 19 maja 2015, 18:43

AnarchicCluster pisze:
__kot__ pisze:Nie chcemy kopiować innych rozwiązań, zatem raczej nie będzie to roadmap w takiej postaci.
Dobrze wiedziec. Moze to zabrzmi troche jak nekanie, ale musze zapytac. Moglbys zdradzic w przyblizeniu kiedy ten "Release Schedule" ujrzy swiatlo dzienne?
https://www.youtube.com/watch?v=QdBIpn4E8S8

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2063
Reputacja postu: 
0

Postautor: __kot__ » wtorek, 19 maja 2015, 19:51

@AnarchicCluster
Jestem w trakcie ustalania z Evanem kalendarza kolejnych wersji oprogramowania oraz z innymi członkami Core Team na temat ich projektów.
Wymaga to sporo uzgodnień a potem trzeba jeszcze będzie zrobić do tego ładne "opakowanie" w Jira aby prezentować informację w atrakcyjny sposób. Mam cichą nadzieję, że wyrobię się do końca miesiąca ale niczego nie jestem w stanie obiecać bo potrzebuję do tego informacji i współpracy wielu osób a to nie jest projekt komercyjny i trudno w tej sytuacji jest ustalić ścisłe ramy czasowe - ludzie mają różne obowiązki zawodowe i prywatne oprócz zaangażowania w Dash (tylko Evan poświęca swój czały czas na projekt)
Ostatnio zmieniony wtorek, 19 maja 2015, 21:38 przez __kot__, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 912
Reputacja postu: 
0

Postautor: Rumcajs » wtorek, 19 maja 2015, 20:36

A wracając do ceny teraz Dasha wcześniej Darka to czy jak posiadam troche LTC to jest sens przy obecnej cenie kupić też troche Dasha żeby nie miec samych LTC (mam też pare innych altów ale kiepskawych) jako dywersyfikacje bo LTC cienko stoi z ceną od dawna żadnych wzrostów, a o Dashu sie coraz więcej mówi no i cena już dawno przebiła LTC.
Czy uważacie że Dash będzie lepszą inwestycją nawet w long od LTC i jest sens kupować np. teraz bo cena raczej nie spadnie gdy ciągle sie słyszy o ciągłym ulepszaniu monetki i nowych projektach z nią związanych ? Czy czekać i liczyć że cena spadnie i dopiero wtedy kupić ? Nie mówie o jakiś wielkich kwotach bo operuje małymi sumami ale z 1 BTC moglbym zamienic na Dashe tylko pytanie czy teraz czy czekać na jakiś spadek, jak myślicie ? Czy spadku może już nie być gdy projekt jest tak rozwijany i ciągle się coś dzieje na plus ?

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: SpartaN » wtorek, 19 maja 2015, 22:48

Rumcajs pisze:A wracając do ceny teraz Dasha wcześniej Darka to czy jak posiadam troche LTC to jest sens przy obecnej cenie kupić też troche Dasha żeby nie miec samych LTC (mam też pare innych altów ale kiepskawych) jako dywersyfikacje bo LTC cienko stoi z ceną od dawna żadnych wzrostów, a o Dashu sie coraz więcej mówi no i cena już dawno przebiła LTC.
Czy uważacie że Dash będzie lepszą inwestycją nawet w long od LTC i jest sens kupować np. teraz bo cena raczej nie spadnie gdy ciągle sie słyszy o ciągłym ulepszaniu monetki i nowych projektach z nią związanych ? Czy czekać i liczyć że cena spadnie i dopiero wtedy kupić ? Nie mówie o jakiś wielkich kwotach bo operuje małymi sumami ale z 1 BTC moglbym zamienic na Dashe tylko pytanie czy teraz czy czekać na jakiś spadek, jak myślicie ? Czy spadku może już nie być gdy projekt jest tak rozwijany i ciągle się coś dzieje na plus ?

Nie Rumcajs nie rób tego proszę :)

PS Silne wsparcie masz na 0,01 które jak dobrze pamiętam 3 razy było testowane bezskutecznie. Jeśli pójdzie jakiś negatyw czy btc spadnie możemy znowu tam się zbliżyć. Jak padnie 0,01 btc może polecieć w okolice 0,007

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Rumcajs » wtorek, 19 maja 2015, 22:51

To late :(
pewnie rano sie obudzimy a tu po 1$ bedzie :)
Navów też nadal troche trzymam pewnie dlatego cena nie rośnie mimo działającego anona :(

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0001 BTC

Postautor: ostryolowek » wtorek, 19 maja 2015, 22:54

Czy tą walutą da się łatwiej płacić niż Bitcoinem ? Bo jeżeli nie, to nie ma przyszłości.

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: SpartaN » wtorek, 19 maja 2015, 23:05

Rumcajs pisze:To late :(
pewnie rano sie obudzimy a tu po 1$ bedzie :)
Navów też nadal troche trzymam pewnie dlatego cena nie rośnie mimo działającego anona :(
No nic dzięki za info sprzedam wszystko i odkupie niżej :)
ostryolowek pisze:Czy tą walutą da się łatwiej płacić niż Bitcoinem ? Bo jeżeli nie, to nie ma przyszłości.
Obecnie tak samo jak btc, nie widzę wiekszej różnicy w płatności tym czy tym. (Dash daje anonimowość i prędkość - obecne jego przewagi)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: adam1226 » wtorek, 19 maja 2015, 23:11

osobiscie przelewy dashem szly o wiele szybciej niz btc

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ostryolowek » wtorek, 19 maja 2015, 23:15

SpartaN pisze:
ostryolowek pisze:Czy tą walutą da się łatwiej płacić niż Bitcoinem ? Bo jeżeli nie, to nie ma przyszłości.
Obecnie tak samo jak btc, nie widzę wiekszej różnicy w płatności tym czy tym. (Dash daje anonimowość i prędkość - obecne jego przewagi)
W których sklepach da się płacić tą walutą ?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Rumcajs » wtorek, 19 maja 2015, 23:24

Mam pytanie odnośnie portfela Dasha.
Zaszyfrowałem portfel, ale jak uruchamiam walleta to tam mam juz 2 adresy odbiorcze i pisze ze "zaleca się" tworzenie nowego adresu do kazdej transakcji.
To moj plik portfela ten wallet.dat jest zaszyfrowany ale w środku niego moge miec wiele adresów ? I oba te adresy co mi wyświetlaq jako odbiorcze czyli moje to oba są zaszyfrowane w tym 1 pliku? Jak utworze kolejny adres odbiorczy to nadal hasło bedzie to samo i jak zrobie kopie wallet.dat to bede mial nadal zaszyfrowany tylko z kilkoma adresami odbiorczymi ale do kazdego z nich haslo bedzie to samo bo to jest jakby zawartosc tego jednego pliku wallet.dat i tak?
Bo chce przesłac z gieldy te pare darkow ale nie jestem pewien na który adres skoro juz na starcie mam ich 2 :P

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: AnarchicCluster » środa, 20 maja 2015, 05:23

Tak, jesi masz wlaczana opcje InstantX transfery dokonywane sa doslownie w ciagu kilku sekund. Dash chce konkurowac w ten sposob z kartami platniczymi
Wiecej info na temat InstantX mozesz znalezc w Whitepaper
oraz tutaj
ostryolowek pisze: W których sklepach da się płacić tą walutą ?
Lista biznesow akceptujaca DASH mozna znalezc tutaj
Nie jest to najlepsza lista ale zawsze cos.
purse.io niedawno oglosilo partnerstwo z shapeshift wiec technicznie mozna placic DASH na Amazonie i innych duzych sklepach. Nie jestem dokonca pewien jak to dziala bo jeszcze nie probowalem
Ostatnio zmieniony środa, 20 maja 2015, 05:42 przez AnarchicCluster, łącznie zmieniany 2 razy.

Wróć do „Dash”