Wiem, że to wątek spekulacyjny jednak akurat w moim przypadku „trzymanie” ma nieco inne podłoże niż spekulacja.redbog pisze: ↑ sobota, 10 sierpnia 2019, 18:24 @koparki @__kot__ Takiego longa w odniesieniu do btc to chyba każdy posiadacz altcoinów ma w pewnym sensie otwartego. Jeśli na dash lub innym alcie zyska tyle samo lub najgorszym przypadku jeszcze mniej niz na trzymaniu bitcoina to w sumie po co trzymać alty? W takim przypadku już lepiej trzymać bitcoiny a alty jeśli zajdzie taka potrzeba na bieżąco kupić za btc w miarę potrzeb.
Staram się używać krypto w życiu codziennymi. O ile mam mało po temu okazji w Polsce czy Szwajcarii (gdzie najczęściej przebywam) to moja wakacyjna podróż po USA (40 dni w drodze po różnych miejscach) została niemal w całości opłacona używając Dash. Loty i hotele na Travala i CheapAir. Niestety adopcja krypto nawet w US jest znikoma i całą resztę wydatków ponosiłem w gotówce (również wymienionej z krypto).
Swoje doświadczenia opiszę osobno ale generalnie krypto jest w odwrocie - pośrednio przez fakt szerokiej promocji Bitcoina. Wiele miejsc w świecie rzeczywistym, które kiedyś akceptowały krypto już tego nie robi. Paradoksalnie dzieje się tak przez rosnącą popularność Bitcoin - ze względu na słabą użyteczność (długie potwierdzenia, strach przed double spend) właściciele biznesów rezygnują z akceptowania krypto. Regulacje to oddzielny temat - zmasakrowały przykładowo użyteczność ATM-ów w Nowym Jorku.