Bitbay a Electrum

Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 8 sierpnia 2019
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Bitbay a Electrum

Postautor: martin9541 » czwartek, 8 sierpnia 2019, 10:02

Hej, używam portfela Electrum. Chciałem przesłać BTC z giełdy Bitbay obsługującej Segwit (przynajmniej tak jest napisane). Mimo to próbując na Bitbayu podać adres do transferu z początkiem 'bc1' mi go odrzuca. Czy jest dla tego jakieś rozwiązanie? Czy Bitbay naprawdę przez tyle czasu nie mógł zaimplementować obsługi portfeli o tym standardzie?
Dziękuję za odpowiedzi.

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 4389
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 2719
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Bitbay a Electrum

Postautor: koparki » czwartek, 8 sierpnia 2019, 10:11

napisz w ich wątku i użyj wywołania aby Ci odpowiedzieli i aby do nich dotarło.
viewtopic.php?f=55&t=14349&p=595677&hil ... ay#p595677

Wygadany
Posty: 675
Rejestracja: 25 kwietnia 2016
Reputacja: 308
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Bitbay a Electrum

Postautor: ikswodnal » czwartek, 8 sierpnia 2019, 10:57

koparki pisze: czwartek, 8 sierpnia 2019, 10:11napisz w ich wątku i użyj wywołania aby Ci odpowiedzieli i aby do nich dotarło
To nic nie da :-(.
Oficjalna odpowiedź będzie (tak jak jest w wskazanym wątku) że na razie nie przewidują.
Parę osób tam zatrudnionych bądź mających jakieś niezidentyfikowane z tego korzyści zacznie udowadniać że adres bc1 (Bech32) nie jest przyszłościowy (bądź coś w tym rodzaju).
Stąd uważam że trzeba ich zmuszać do akceptacji tego co jest korzystne dla większości. Większość używa portfela Electrum a tam jest zaimplementowany adres SegWit -Bech32. Używamy Bech32 bo tam jest (bądź będzie) korzystniejsze fee.
Osobny wątek o opóźnianiu przez BitBay wporwadzenia adresów Bc1 jest potrzebny!

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 4389
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 2719
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Bitbay a Electrum

Postautor: koparki » czwartek, 8 sierpnia 2019, 11:06

z tego co wiem to nie funkcjonuje u nich też poprawnie nowy format adresu Bitcoin Cash, ten adres jest domyślnie w najpopularniejszym portfelu desktopowym Elecron

Wygadany
Posty: 675
Rejestracja: 25 kwietnia 2016
Reputacja: 308
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Bitbay a Electrum

Postautor: ikswodnal » czwartek, 8 sierpnia 2019, 11:24

koparki pisze: czwartek, 8 sierpnia 2019, 11:06z tego co wiem to nie funkcjonuje u nich też poprawnie nowy format adresu Bitcoin Cash
Tu jest sprawa trochę prostsza - w portfelu Electron Cash jest konwerter adresów.
Przy BTC dla BitBaya trzeba zakładać inny portfel.
Zdaje się jest możliwość samodzielnego prze konwertowania adresów BTC ale to za
wysokie progi (dla mnie).
Trzeba wymusić na BitBay akceptację adresów SegWit Bech32 - brak tej akceptacji przynosi straty i szkodzi wszystkim.

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 4389
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 2719
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Bitbay a Electrum

Postautor: koparki » czwartek, 8 sierpnia 2019, 11:29

@ikswodnal
Wymusić ? Masz tak bogatą konkurencję aby kupić btc poza bitbay , skoro stary typ adresu to problem dla Ciebie.

Wygadany
Posty: 675
Rejestracja: 25 kwietnia 2016
Reputacja: 308
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Bitbay a Electrum

Postautor: ikswodnal » czwartek, 8 sierpnia 2019, 11:35

koparki pisze: czwartek, 8 sierpnia 2019, 11:29 skoro stary typ adresu to problem dla Ciebie.
Tu nie chodzi o mnie. BitBay jest (na razie) ekonomiczniejszy od innych przy zakupie BTC za PLN. Naprawdę sądzisz że ortodoksyjne trzymanie się BitBay`a adresów BTC z 1 i trójką sprzyja adopcji kryptowalut w społeczeństwie ?

Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 8 sierpnia 2019
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Bitbay a Electrum

Postautor: martin9541 » czwartek, 8 sierpnia 2019, 14:42

Dzięki chłopaki, czyli wygląda na to że jedną z opcji jest wykorzystanie do tego celu giełdy pośredniczącej która obsługiwałaby format. Szkoda bo Electrum zawsze wydawał mi się najbardziej zaufanym walletem desktopowym i taki pomost między polską giełdą a walletem byłby przydatny, napiszę jeszcze w tamtym wątku.

Wygadany
Posty: 675
Rejestracja: 25 kwietnia 2016
Reputacja: 308
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Bitbay a Electrum

Postautor: ikswodnal » czwartek, 8 sierpnia 2019, 15:02

martin9541 pisze: czwartek, 8 sierpnia 2019, 14:42Dzięki chłopaki, czyli wygląda na to że jedną z opcji jest wykorzystanie do tego celu giełdy pośredniczącej która obsługiwałaby format
No nie koniecznie. Jeden z możnych tego forum przeprowadził mnie za rączkę jak dokonać konwersji adresu papierowego. Obiecał zrobić instrukż - zdaje się do tego można wykorzystać adres Coinb.in ale tutaj nie mogę wziąć odpowiedzialności. Giełda pośrednicząca to straty na fee i opłacie za przelewy.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 13106
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1861
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Bitbay a Electrum

Postautor: rav3n_pl » czwartek, 8 sierpnia 2019, 15:07

@martin9541 musisz założyć sobie portfel z "3", np przez import ypriva do Electrum.
Electrum domyślnie daje albo "legacy" (1) albo "native segwit" (bc1).
Niestety sporo serwisów ciągle nie wdrożyło segwita do końca :/
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.18.1

Wygadany
Posty: 675
Rejestracja: 25 kwietnia 2016
Reputacja: 308
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Bitbay a Electrum

Postautor: ikswodnal » czwartek, 8 sierpnia 2019, 15:14

rav3n_pl pisze: czwartek, 8 sierpnia 2019, 15:07Electrum domyślnie daje albo "legacy" (1) albo "native segwit" (bc1).
Gwoli uściślenia - Jeżeli mam "papierowy" portfel z "legacy" (1) to czy mogę bez
problemu ściągnąć wartość tego portfela do Electrum z adresami bc1 ?

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 13106
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1861
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Bitbay a Electrum

Postautor: rav3n_pl » czwartek, 8 sierpnia 2019, 15:15

@ikswodnal zawsze po drodze będzie transakcja wydająca monety "z 1", a gdzie je wyślesz - nie ma znaczenia.
Możesz to zrobić sweepem oczywiście.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.18.1

Wróć do „Portfele bitcoin”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości