Nowy TREZOR T w przedsprzedaży

Początkujący
Posty: 212
Rejestracja: 16 grudnia 2013
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

TREZOR T

Postautor: Anunaki » środa, 21 lutego 2018, 12:59

Podzielę się odpowiedzią apropo opcji użycia 13tego słowa:

"Sure, you can recover a wallet with a 12-word seed + passphrase as well. When you click on "TREZOR Recovery", you need to set up the number of words in your recovery seed to 12 and check the box by "Additional passphrase encryption"."

Weteran
Posty: 3398
Rejestracja: 8 listopada 2013
Reputacja: 744
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

TREZOR T

Postautor: bl4ck » środa, 21 lutego 2018, 13:47

Ale to chyba nie jest odp na twoje pytanie oni piszą o opcji hasła a nie 13 słowie.

Początkujący
Posty: 212
Rejestracja: 16 grudnia 2013
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

TREZOR T

Postautor: Anunaki » czwartek, 22 lutego 2018, 09:22

wg. mnie jet to odpowiedź bo 13te słowo to passphrase. I jak widac w odpowiedzi i scrennach widocznych w linku co podawałeś to właśnie jest opcja dodatkowego słowa tzw. 13tego (passphrase).
Tak samo jak daje to Electrum BTC:
Obrazek

Weteran
Posty: 3398
Rejestracja: 8 listopada 2013
Reputacja: 744
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

TREZOR T

Postautor: bl4ck » czwartek, 22 lutego 2018, 09:39

passphrase to hasło do odszyfrowania walleta, w trezorze można włączyć opcjonalnie hasło po jego wpisaniu pokażą się konta\adresy których normalnie nie widać.

ok teraz rozumiem po prostu złe napisałeś bo NIE jest to żadne 13 słowo tylko po prostu zabezpieczenie walleta hasłem.

Tych haseł może być nieskończenie wiele.

Początkujący
Posty: 212
Rejestracja: 16 grudnia 2013
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

TREZOR T

Postautor: Anunaki » czwartek, 22 lutego 2018, 14:18

Nom dokładnie. Te hasło chroni seeda i zwie sie je 13tym słowem ;)
Dzięki niemu jak ktoś wejdzie w posiadanie samych 12tych słów to nie odtworzy Twoich portfeli.

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 21
Rejestracja: 12 kwietnia 2018
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

TREZOR T

Postautor: dzudok1974 » poniedziałek, 8 października 2018, 23:59

Pytanie za 10 punktów przy aktualizacji Trezora znajomy musiał wpisać jeszcze raz pestki czyli słowa
lecz przy generowaniu Trezor pierwszym uruchomieniu zapisał piętnaście pierwszych słów???????

I teraz wyskakuje mu wybór 12słów 18 słów 24słowa a on ma zapisane 15pierwszych jakieś pomysły co robić????

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 13106
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1861
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

TREZOR T

Postautor: rav3n_pl » wtorek, 9 października 2018, 13:39

Jeżeli zapisał tylko 15 pierwszych a miał więcej to bye-bye pieniążki.
Jak miał 15 i tyle zapisał (a teraz Trezor nie przyjmuje 15 [w co nie chce mi się wierzyć])- to może użyć np. https://iancoleman.io/bip39/ w połączeniu z https://coinb.in/ czy Electrum żeby przesłać środki na inny, nowy portfel.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.18.1

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 21
Rejestracja: 12 kwietnia 2018
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

TREZOR T

Postautor: dzudok1974 » wtorek, 9 października 2018, 14:19

rav3n_pl pisze: Jeżeli zapisał tylko 15 pierwszych a miał więcej to bye-bye pieniążki.
Jak miał 15 i tyle zapisał (a teraz Trezor nie przyjmuje 15 [w co nie chce mi się wierzyć])- to może użyć np. https://iancoleman.io/bip39/ w połączeniu z https://coinb.in/ czy Electrum żeby przesłać środki na inny, nowy portfel.
Witam dzieki za odpowiedz sprawa wyglada tak pomagam mojemu znajomemu który wygenerował trezora 15 słów nastepnie srodki na trezorze znikneły chodzi o bitcoin cash trzeba było zrobić aktualizacje trezora i zaczeły sie schody bo trezor pyta o 12 18 lub 24 slowa.Przy wpisywaniu 12 wywala po drugim lub trzecim słowie brak połaczenia i nie podaje dalszych słów????? :roll: :roll: :roll:
Pytanie czy jak ma pietnascie słów i wpisuje 12słów czy to powinno zadziałać????? jakies pomysły???

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 13106
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1861
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

TREZOR T

Postautor: rav3n_pl » wtorek, 9 października 2018, 14:49

A "advanced recovery" jest na tym urządzeniu?
https://blog.trezor.io/using-advanced-r ... f0eb53c3bb
BIP39 daje możliwość użycia 12,15,18,21 i 24 słowa w mnemoniku.
Nie wiem czemu Trezor miałby nie być zgodny ze standardem.
Spróbuj wrzucić ten mnemonik w tool colemana, jeżeli jest kompletny to powinny pojawić się adresy powiązane z tym mnemonikiem. Wtedy możesz wziąć xpriv i zaimportować do Electrum.

A potem zrobić nowy 24-słowowy mnemonik (link w stopce) i nim zainicjować Trezora, i przelać kasę z Electrum.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.18.1

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 21
Rejestracja: 12 kwietnia 2018
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

TREZOR T

Postautor: dzudok1974 » środa, 10 października 2018, 19:49

rav3n_pl pisze: A "advanced recovery" jest na tym urządzeniu?
https://blog.trezor.io/using-advanced-r ... f0eb53c3bb
BIP39 daje możliwość użycia 12,15,18,21 i 24 słowa w mnemoniku.
Nie wiem czemu Trezor miałby nie być zgodny ze standardem.
Spróbuj wrzucić ten mnemonik w tool colemana, jeżeli jest kompletny to powinny pojawić się adresy powiązane z tym mnemonikiem. Wtedy możesz wziąć xpriv i zaimportować do Electrum.

A potem zrobić nowy 24-słowowy mnemonik (link w stopce) i nim zainicjować Trezora, i przelać kasę z Electrum.
Dzieki serdeczne za pomoc sytuacja wyjasniona ...Przestroga dla posiadaczy laptopów Mac zblokowało trezora i tylko wygenerowało 15słów a powinno byc 24 okazuje sie ze jest jakies inne napiecia na usb i trzeba sterowniki
wiec kasa poszła w powietrze :twisted: :twisted: :twisted:

pm7
Moderator
Posty: 7886
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 968
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

TREZOR T

Postautor: pm7 » piątek, 12 października 2018, 23:18

To brzmi bardzo dziwnie. Skąd takie informacje, od supportu Trezora?
Słowa na pewno zostały wygenerowane wszystkie, co najwyżej mogło nie pokazać wszystkich jeżeli Trezor stracił zasilanie podczas spisywania ich. Wciąż powinno się dać zrobić backup po ponownym włączeniu Trezor.

Początkujący
Posty: 12
Rejestracja: 5 listopada 2017
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

TREZOR T

Postautor: adamRucz » niedziela, 18 listopada 2018, 15:41

Niedawno pojawiła się aktualizacja firmware dla Trezorów. Umożliwia ona m.in. przechowywanie nowych walut (długo na to czekałem).
Czy ktoś pomoże mi zaktualizować Trezor T? Mam "super-nietypowy" przypadek, mianowicie nie jest to Trezor nowy z pudełka, tylko trezor skonfigurowany z coinami (czy raczej z kluczami do portfeli). Czytam instrukcję na stronie domowej i mam wrażenie, że odnosi się ona do nowych urządzeń. Krótko mówiąc, u mnie przesuwanie palcem po ekranie nie pomaga. Wklejam poniżej. Będę wdzięczny za pomoc krok po kroku.

1. Disconnect TREZOR.
2. When connecting, slide your finger on the display.
3. Confirm connection in bootloader mode on device.

Weteran
Posty: 1236
Rejestracja: 18 listopada 2013
Reputacja: 1744
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

TREZOR T

Postautor: prap0n » niedziela, 18 listopada 2018, 15:44

@adamRucz,

To chyba instrukcja dla tego nowego trezora co ma wyswietlacz dotykowy. Poszukaj dla starego.

Początkujący
Posty: 12
Rejestracja: 5 listopada 2017
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

TREZOR T

Postautor: adamRucz » niedziela, 18 listopada 2018, 15:49

Tak jak napisałem, posiadam Trezor T, czyli nowy, z ekranem dotykowym.

Dodano po 20 minutach 18 sekundach:
Problem już rozwiązany. Wyczerpujący opis znalazłem w manualu.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Posty: 252
Rejestracja: 17 sierpnia 2016
Reputacja: 111
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Nowy TREZOR T w przedsprzedaży

Postautor: revo » piątek, 23 listopada 2018, 12:30

Zniżka na trezora T 33% Obrazek

Dyskutant
Posty: 237
Rejestracja: 11 kwietnia 2013
Reputacja: 11
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Nowy TREZOR T w przedsprzedaży

Postautor: andrew9 » niedziela, 30 grudnia 2018, 21:31

Używa ktoś tego modelu? Jest sens dopłacać w stosunku do Trezor One?

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 82
Rejestracja: 18 listopada 2017
Reputacja: 32
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Nowy TREZOR T w przedsprzedaży

Postautor: tomant » niedziela, 30 grudnia 2018, 23:41

Chyba nie ma sensu
148 EUR za Trezora T https://shop.trezor.io/product/trezor-m ... ff_id=1977
w zestawieniu z
129 USD za keepkey http://keepkey.go2cloud.org/aff_c?offer ... ff_id=5463 (do jutra w tej cenie można dostać drugą szt. gratis)

UWAGA! - linki affiliacyjne

Wg mnie nie ma w ogóle porównania pod względem wyglądu, funkcjonalnie podobnie. Jestem świeżo po zakupie kk dlatego jestem w nim zakochany (może ślepo) - ale to miłość od pierwszego wejrzenia ;).

Weteran
Posty: 1316
Rejestracja: 15 czerwca 2011
Reputacja: 748
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Nowy TREZOR T w przedsprzedaży

Postautor: qertoip » niedziela, 30 grudnia 2018, 23:55

andrew9 pisze: niedziela, 30 grudnia 2018, 21:31Używa ktoś tego modelu? Jest sens dopłacać w stosunku do Trezor One?

1) Najważniejsze, żeby zakup był bez pośredników.

2) Drugie najważniejsze, żeby to był Trezor, bo jest produkowany przez uznanych cypherpunków (w przeciwieństwie np. do Ledgera, który jest produkowany przez "normalną" firmę).

3) Mniej istotne czy One czy T ale tak, ja używam i polecam nowy Trezor T. W szczególności, wspiera Monero. Moim zdaniem warto dopłacić, bo jest już trochę za późno na inwestowanie w stary model, SatoshiLabs skupia się teraz na rozwoju Trezora T.
We only have one shot at making digital scarcity experiment work. If Bitcoin fails within a timeframe relevant for a human, then digital scarcity claim gets falsified. Like it or not, Bitcoin must succeed for your coin to succeed.

Dyskutant
Posty: 237
Rejestracja: 11 kwietnia 2013
Reputacja: 11
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Nowy TREZOR T w przedsprzedaży

Postautor: andrew9 » wtorek, 1 stycznia 2019, 21:01

Tak, nie planowałem kupować przez pośrednika. Chociaż teraz zastanawiam się nad tym miejscem: https://bitcoin-outlet.pl Korzystał ktoś może?

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 82
Rejestracja: 18 listopada 2017
Reputacja: 32
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Nowy TREZOR T w przedsprzedaży

Postautor: tomant » wtorek, 1 stycznia 2019, 21:20

Cena w tym outlecie jest korzystniejsza niż na oficjalnej stronie producenta: https://shop.trezor.io/product/trezor-o ... ff_id=1977. Dostawa pewnie też tańsza. Ale łamiesz zasadę:
qertoip pisze: niedziela, 30 grudnia 2018, 23:551) Najważniejsze, żeby zakup był bez pośredników.
No i o to sprawa się rozbija. No i bądź tu mądry.
Jak chcesz Model T to w outlecie ich nie mają.

Wróć do „Portfele bitcoin”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości