BRAK ŚRODKÓW NA LEDGERZE BTC I ETH ZNIKNĘŁO
- Początkujący
- Reputacja: 0
Postautor: Arte » piątek, 15 sierpnia 2025, 23:33
mam problem
rok temu tworzyłem konto na ledgerze
przelewałem tam ETH i BTC z Binance
wszystko ładnie pięknie mialem stały podgląd na kompie że środki są co jakiś czas sobie sprawdzałem...
ostatnio chciałem się podłączyć ledgerem i źle wpisałem pin musiałem zresetować i przywrócić za pomocą 24 słów...
odpalam próbuje przelać z ledgera i wyskakuje że frazy się nie zgadzają z ledgerem....
podłączam na nowym kompie a tu portfel pusty ani ETH ani BTC.... jakbym przelał środki na inne konto zero historii zero nic....
na binance mam adresy, na nich dalej są środki
ale na ledgerze nie widzę.
nie ma szans żebym miał inne seedy, bo to musiałbym zalogować się seedy kogoś kto ma takie same ale np inna kolejność słów i akurat przypadkiem źle zapisując seedy (24 słowa) dostałem się na kogoś portfel bo zamieniłem 2 słowa miejscami, wiec to w grę nie wchodzi, przelewałem środki, zatwierdzałem adres i patrzyłem jak pojawiają się w ledger live bo jeszcze wysyłałem próbne przelewy.... więc jakbym miał zły adres to nie miał bym podglądu w ledger live po prostu by się tam nie pojawiły...
o co chodzi? jak mogę to odzyskać? chodzi o BTC I ETH
Arte
- Weteran
- Reputacja: 2731

Postautor: domator » sobota, 16 sierpnia 2025, 05:28
1. Czy po pierwotnym utworzeniu seeda dokonales resetu i ponownie go wpisales? Czy adresy obiorcze byly te same?
2. Czesc gdzie piszesz ze "wyskakuje że frazy się nie zgadzają z ledgerem" podczas przelewu? i "podłączam na nowym kompie a tu portfel pusty ani ETH ani BTC" sa niezrozumiale. Ale na tyle na ile rozumiem jesli nie masz historii i zewnetrzny explorer pokazuje ze srodki sa na adresach to nie masz do czynienia z kradzieza tylko (miejmy nadzieje czasowa) utrata dostepu do srodkow. Rozumiem tez ze adresy sa inne?
3. seedy maja sume kontrolna wiec zamiana miejscami jest wykrywana podczas inicjalizacji urzadzenia takim zaburzonym seedem.
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści
BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.
domator
- Początkujący
Postautor: Arte » sobota, 16 sierpnia 2025, 17:45
Po utworzeniu seeda, nie dokonywałem resetu przed przelaniem środków, reset urządzenia był po roku z powodu błędnie wpisanego kodu PIN, do tego czasu nic nie zmieniałem i nic nie ruszałem.
na komputerze gdzie instalowałem ledgera live, widzę środki na "koncie" na adresach
BTC ma 2 różne adresy, a ETH jeden i ten sam.
gdy próbuje zrobić recive lub send, łączy mnie z moim ledgerem i wtedy
na ledger live wyskakuje informacja że seedy się nie zgadzają komunikat :
"Something went wrong - Please check that your wallet is set up with the recovery phrase or passphrase associated to the selected account."
Gdy zainstalowałem ledger live na nowym kompie, i instaluje aplikacje BTC i ETH na ledgerze
te adresy są puste, nic tam nie ma.
nie rozumiem o co chodzi z seedami i sumą kontrolną.
Arte
- Weteran

Postautor: domator » niedziela, 17 sierpnia 2025, 05:21
"te adresy"? To sa te same adresy na obu komputerach?
Tak naprawde (chyba) 23 slowa sa seedem a ostatnie to suma kontolna potwierdzajaca ze 23 sa poprawnym seedem. Tak jak pesel - to nie jest losowy numer tylko ma sume kontolna.
tak czy inaczej - jakbys zaminil slowa kolejnoscia to najprawdopodobniej ledger ich nie przyjmie mowiac ze to bledna fraza. Istnieje szansa chyba 1/256 ze suma bedzie pasowac i wtedy trafiasz na inny wallet.
Wiec najpierw ustalmy te adresy - czy sa te same na obu komputerach i czy zewnetrzny explorer potwierdza istnienie srodkow na tych pierwszych adresach.
Jesli to sa rozne adresy i srodki sa na "starym" a nie ma ich na "nowym" komputerze to jednoznacznie potwierdzi ze nikt ci nic nie ukradl a tylko masz zlego seeda.
Popelniles blad nie testujac seeda tuz po zalozeniu walleta. Ja zapisuje sobie wygenerowany adres albo wysylam 10 usd zeby go oznaczyc, resetuje urzadzenie, wpisuje seeda i upewniam sie ze mam ten sam adres i/lub 10 usd na nim. Dopiero wtedy zaczynam go uzywac.
domator
- Weteran
- Reputacja: 437
Postautor: adamu79 » niedziela, 17 sierpnia 2025, 12:37
Nie wiem z którego ledgera korzystasz, w nanoS masz trzy próby na "jedną sesję". A każdą sesję możesz przerwać odłączając ledger od komputera.. przynajmniej u mnie tak to funkcjonuje..
No ale do rzeczy.
Zrozumiałem z tego tyle, że próbując zresetować ledgera źle wpisałeś seed?
Jeśli tak to zerknij tutaj:
Zatem aby odzyskać dostęp do środków należałoby ponownie celowo pomylić pin i ponownie zresetować urządzenie tym razem wpisując bezbłędnie pierwotny seed
TRX - THpBiGMumrAZz7KpJKBg5SyikJhDFXmoju
BTC - bc1qw402wv4zncxvsmrtkgy3reunyr70eqcdvtkpce
adamu79
- Weteran

Postautor: domator » niedziela, 17 sierpnia 2025, 15:03
Zakladam ze kolga taka probe juz podjal. JEsli pisze na forum to chyba probowal wiecej niz raz bo jesli nie to tracimy czas chcac mu pomoc

BTW ledgera mozna zresetowac po prostu wybierajac w menu reset nie trzeba wpisywac blednych pinow itd.
domator
- Weteran
- Reputacja: 437
Postautor: adamu79 » niedziela, 17 sierpnia 2025, 20:49
A ja tego nie zakładam gdyż panuje tutaj straszny chaos zarówno w komunikacji jak i czynach

tutaj można nawet założyć że ktoś wszedł w posiadanie czyjegoś ledgera i potrzebuje porady jak się do niego dobrać

Racja
TRX - THpBiGMumrAZz7KpJKBg5SyikJhDFXmoju
BTC - bc1qw402wv4zncxvsmrtkgy3reunyr70eqcdvtkpce
adamu79
- Początkujący
Postautor: Arte » niedziela, 17 sierpnia 2025, 21:03

a więc sytuacja wygląda tak że:
wpisałem błędnie 3 razy zły pin, mniejsza o to dlaczego

więc musiałem go zresetować i wprowadzić frazy seed

jest szansa że seed wpisuje w innej kolejności niż pierwotnie, ponieważ zapisałem je na 2 kartkach w innej kolejności po 12 słów. (dla zmyłki jakby ktoś znalazł).
na starym komputerze mam adresy sprzed roku(ETH i BTC), które zawierają moje krypto
na obecnym komputerze mam dwa kolejne adresy (ETH i BTC) ale inne, zupełnie nie związane z tymi adresami na starym kompie w dodatku są one puste. nie ma tam nic.
kiedyś miałem problem z ETH że przesłałem i nie pojawił się na ledgerze, dopóki nie zainstalowałem innych aplikacji, bo poszło po innej sieci i ledger tego nie widział.
myślałem że w tym przypadku jest ponownie, że weszły jakieś aktualizacje i przez to Krypto są na innych sieciach niż obecnie obsługuje nowa wersja ledgera.
"te adresy"? To sa te same adresy na obu komputerach? (nie, na nowym komputerze sa inne adresy niż na starym, dlatego wyskakuje kompunikat o błędzie przy próbie wypłaty krpto)
Tak naprawde (chyba) 23 slowa sa seedem a ostatnie to suma kontolna potwierdzajaca ze 23 sa poprawnym seedem. Tak jak pesel - to nie jest losowy numer tylko ma sume kontolna.
tak czy inaczej - jakbys zaminil slowa kolejnoscia to najprawdopodobniej ledger ich nie przyjmie mowiac ze to bledna fraza. Istnieje szansa chyba 1/256 ze suma bedzie pasowac i wtedy trafiasz na inny wallet. (mało prawdopodobne, nawet bardzo)
Wiec najpierw ustalmy te adresy - czy sa te same na obu komputerach i czy zewnetrzny explorer potwierdza istnienie srodkow na tych pierwszych adresach.( na starym kompie mam środki, widoczne, ale po resecie ledgera nie mam do nich dostępu. tworzy mi nowy adres inny niż ten na którym są środki
Jesli to sa rozne adresy i srodki sa na "starym" a nie ma ich na "nowym" komputerze to jednoznacznie potwierdzi ze nikt ci nic nie ukradl a tylko masz zlego seeda.
Popelniles blad nie testujac seeda tuz po zalozeniu walleta. Ja zapisuje sobie wygenerowany adres albo wysylam 10 usd zeby go oznaczyc, resetuje urzadzenie, wpisuje seeda i upewniam sie ze mam ten sam adres i/lub 10 usd na nim. Dopiero wtedy zaczynam go uzywac.
( no niestety, człowiek uczy się na błędach, oby ten nie był tylko drogim błędem....)
Arte
- Weteran

Postautor: domator » poniedziałek, 18 sierpnia 2025, 05:24
Wpisywania seedow do ldegera jest wybitnie upierdliwe ale nie bardzo masz inne wyjscie.
domator
- Bitcoin
- Bezpieczeństwo
- Giełdy i serwisy - zagrożenia
- Anonimowość i bezpieczeństwo w sieci
- Piramidy i scamy
- Bitcoin
- Rozwój projektu
- Twój wkład w rozwój projektu
- Przedszkole
- Pomoc techniczna
- Generowanie monet