Electrum - co z moja kasą??

Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 8 października 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Electrum - co z moja kasą??

Postautor: dabalwwy » niedziela, 8 października 2017, 23:27

Witam

Mam pewne pytanie najprawdopodobniej zostałem zrobiony w przysłowiowego h.... . Ale chciałbym pojąc ten mechanizm moze ktoś mi wytłumaczy . Więc tak postanowiłem wysłać z konta x na konto y pewna kwotę przy użyciu Electrum. No i oczywiście ustawiłem za mały fee . Chodź użyłem https://bitcoinfees.21.co/ do wyznaczenia najlepszego. transakcja pojawiła mi się na liście ale jest przy niej znak ostrzegawczy po naciśnięci prawego przycisku na transakcji pojawiło się "zwiększ fees " wiec to wciskam każe mi wpisać nowy itd wszytko przebiega prawidłowy za parę godzin sprawdzam ze transakcje zatwierdzona a kasy nie ma rozklikuje szczegóły i okazuje się ze adres wyjścia jest inny niż ten który ja ustawiłem .


id tranzakcji : f727cd08b370929af905d462758dac23323b802787aa2cd7599412fb1fd70a3c

Rozmowny
Posty: 137
Rejestracja: 25 kwietnia 2016
Reputacja: 49
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Electrum - co z moja kasą??

Postautor: ikswodnal » niedziela, 8 października 2017, 23:35

Ważniejsze jest chyba by środki znalazły się na adresie docelowym (y) ?

Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 8 października 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Electrum - co z moja kasą??

Postautor: dabalwwy » niedziela, 8 października 2017, 23:42

Ale adres docelowy to nie ten który ja ustawiłem pierwotnie po zmianie fee się zmienił na inny

Początkujący
Posty: 28
Rejestracja: 1 lipca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Electrum - co z moja kasą??

Postautor: gofer » niedziela, 8 października 2017, 23:56

Może masz wirusa co to zmienił? Tak jak w przypadku tych ludzi co stracili kasę bo robak/wirus/trojan czy coś zmieniało docelowy nr konta przy przelewach internetowych.

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 11301
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 955
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Electrum - co z moja kasą??

Postautor: rav3n_pl » poniedziałek, 9 października 2017, 10:18

Chyba niemożliwe, podaj ADRES z którego wysyłałeś.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni  NIE używaj Bitcoin CORE jeżeli używasz BTC po raz pierwszy blockchain.INFO to zuoo!
Mój Skydrive; Klient Bitcoin Core v0.15.0.1; Trochę o P2pool; C#: Bitmarket SwapBot, RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart

pm7
Moderator
Posty: 7080
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 609
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Electrum - co z moja kasą??

Postautor: pm7 » poniedziałek, 9 października 2017, 14:08

dabalwwy pisze:Przejdź do cytowanego posta Ale adres docelowy to nie ten który ja ustawiłem pierwotnie po zmianie fee się zmienił na inny
Prawdopodobnie natknąłeś się na tak zwany "adres reszty"/"mechanizm reszty". W sieci Bitcoin jeżeli masz "monety" o większym nominale niż próbujesz użyć, "nadmiar" zostaje wysłany na jeden z nowych adresów w portfelu.

Utrudnia to śledzenie przepływów środków, bo śledzący musi zgadywać które wyjście transakcji jest właściwą płatnością, a które wyjście jest resztą wracającą do użytkownika.

Jeżeli wejdziesz w szczegóły płatności w Electrum, to adresy są oznaczone kolorami:
-zielony oznacza zwykły adres (o ile ręcznie nie zmusisz Electrum, to żadne z wyjść nie powinno być zielone)
-żółty oznacza adres reszty (typowo masz jedno wyjście bez koloru, to gdzie kazałeś przesłać kasę i jedno, bądź czasami kilka wyjść żółtych, ponadto wejście, lub kilka wejść może być żółte, jeżeli wykorzystujesz środki pochodzące z własnej transakcji)

Użycie opcji podbicia opłaty transakcyjnej może teoretycznie spowodować zmianę adresu reszty. Nie ma to żadnego znaczenia, bo środki wciąż wracają na Twój portfel. Sprawdź jaka jest podana kwota ("Amount") na liście transakcji, to oznacza ile BTC wychodzi z portfela.

Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 8 października 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Electrum - co z moja kasą??

Postautor: dabalwwy » wtorek, 10 października 2017, 15:07

Wysyłałem z 36iFe7a3vTP7yeZkUeLoxeRcsSgw4hvFfe

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 11301
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 955
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Electrum - co z moja kasą??

Postautor: rav3n_pl » wtorek, 10 października 2017, 16:23

@dabalwwy, ostatnia transakcja wysyła wszystko na adres 1HWuoegpyTtMx1iFAHVWBrQtYrXimd4ZE1 z którego później jest zbieranina na adres 18cb75s97h3eTmhHb2DiszLqWsUZShovVT i 1PLBjywFwsz5UeWofns5EDpYf6ceT2AHcY
Na jaki adres wysyłałeś?
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni  NIE używaj Bitcoin CORE jeżeli używasz BTC po raz pierwszy blockchain.INFO to zuoo!
Mój Skydrive; Klient Bitcoin Core v0.15.0.1; Trochę o P2pool; C#: Bitmarket SwapBot, RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart

Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 8 października 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Electrum - co z moja kasą??

Postautor: dabalwwy » piątek, 13 października 2017, 19:10

1FCtUa3LeZRgHnrJSNS1jA6DYN3GJWC2Yc

pm7
Moderator
Posty: 7080
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 609
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Electrum - co z moja kasą??

Postautor: pm7 » czwartek, 19 października 2017, 10:00

Prawym przyciskiem myszy na transakcję w historii Electrum, "Details", zrób screenshot i tu pokaż.

Wróć do „Portfele bitcoin”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość