Karta graficzna RX 470 / 4GB / STRIX / Gaming wykrywana jako RX 570

Początkujący
Posty: 27
Rejestracja: 26 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Karta graficzna RX 470 / 4GB / STRIX / Gaming wykrywana jako RX 570

Postautor: Simone » poniedziałek, 14 czerwca 2021, 16:40

Hej

Czy modyfikowany bios w jakimś stopniu może wpłynąć na inne wykrywanie karty ? Dzisiaj mi przyszła karta wygrana na aukcji . Niestety nie mogę jej zainstalować poprawnie ponieważ
menadżer urządzeń wykrywa mi ją jako 570 . Kartę kupiłem od użytkownika który widać zajmował się kopaniem . Próbowałem już kilku sterowników i dalej nic . Poniżej wkleje moją rozmowę po zakupie . Może ktoś z Was będzie miał jakiś pomysł . Obecnie na windowsie 10 używam nicehasha i innego RX 470 który pracuje normalnie ( no nie licząc że coś wydobycie od wczoraj spadło trochę :P )

mam kartę, moge prosić o linka z którego mam pobrać sterowniki ?
dzisiaj, 11:03
oj - nie mam pojęcia ! :) Tymi kartami zajował się mój "techniczny"
dzisiaj, 11:05
pan chce kartę do grania czy kopania ? Bo jak do kopania to chyba jest ona "przygotowana"
dzisiaj, 11:06
do kopania
dzisiaj, 11:19
ale nie moge znaleść sterowników
dzisiaj, 11:20
wykrywa mi ją jakby jako rx 570 :)
dzisiaj, 11:20
moze sie Pan dopytać kolegi jak to zainstalować , biore już 3 sterowniki i nic
dzisiaj, 11:35
dalej ten rx 570 mi pokazuje

dzisiaj, 11:35
No to pewnie kwestia biosu
dzisiaj, 11:53
Czy byłby Pan tak miły i spytał się technicznego jak poprawnie to zainstalować ? byłbym bardzo wdzięczny
dzisiaj, 11:55
nie jestem zawodowym kopaczem . Próbuje tego od 2 miesięcy ledwo :)
dzisiaj, 11:56
a i mam windows 10 jeśli to ważne

dzisiaj, 12:00
zapytam - ale obawiam się, że windows to nie jest środowisko gdzie możemy pomóc - sam próbowałem kiedyś kopąc pod windowsem i niestety jest to mocno utrudnione.
dzisiaj, 12:48
ja kopie na nicehashu
dzisiaj, 12:53
mam już jedna kartę rx 470
dzisiaj, 12:53
w opisie tej karty było napisane że pracuje i jest wykrywana przez system
dzisiaj, 12:54
u mnie ma ruszyć na riserze i kopać, nie musi wyświetlać obrazu . Kłopot w tym że jej nie wykrywa prawidłowo . Tylko jako RX 570
dzisiaj, 12:55
na tej 470 mining kopie na windowsie i jest OK

dzisiaj, 12:56
Panie Szymonie - ale proszę mi uwierzyć, że nikt kto profesjonalnie zajmuje się minigiem nie kopie na nicehashu - zdjęcia które zrobiłem na aukcji to zdjęcia tej karty z poziomu oprogramowania dla minigu czyli HIVE.
dzisiaj, 12:58
"w opisie tej karty było napisane że pracuje i jest wykrywana przez system" - u pana też jest wykrywana - jakby nie była to znaczy że jest problem z hardware a tak nie jest w tym przypadku
dzisiaj, 12:59
ja za pomoc techniczną w sprawie kart płacę i to nie mało więc zapytam się mojego "technicznego" co zrobić aby kopać pod windowsem ale nie mogę obiecywać pomocy bo jeśli to będzie kwestia wgrania oprogramowania to na pewno jest to jakiś koszt
dzisiaj, 13:00
proszę też poczytać o tej karcie i spróbować wgrać bios / poza tym jeśli pan się nie zna na minigu to może być WIELE rzeczy które nie grają po drodze - nie koniecznie karta - ustawienia w biose na płycie głównej / źle podpięta karta pod PCI / Ramy / zasilanie itd itd.
dzisiaj, 13:01
jako osoba siedząca w tym trochę mogę panu polecić HIVE bo jeśli jest to pana 2,3 karta i chce pan kopać na domowym komputerze pod Windowsem to czeka pana mocno trudne zadanie
dzisiaj, 13:02
dlatego też powstał system jak HIVE
dzisiaj, 13:02
rozumiem , dziękuję i mam nadzieje że sie czegoś dowiem . Ja też próbuje coś poczytać w tym temacie





----

przepraszam nie w tym dziale dałem temat, nie wiem jak go usunąć / przenieść ...

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1457
Rejestracja: 10 czerwca 2017
Reputacja: 286
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Karta graficzna RX 470 / 4GB / STRIX / Gaming wykrywana jako RX 570

Postautor: tonyxxl » poniedziałek, 14 czerwca 2021, 17:31

Nie jest problemem sterownik a bios wgrany w kartę. Pod windows musisz oszukać sterownik wgrywając pixelpatcher'a. W ustawieniach sterownika AMD wybierz compute mode.
https://sourceforge.net/projects/amd-at ... k-patcher/

Początkujący
Posty: 27
Rejestracja: 26 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Karta graficzna RX 470 / 4GB / STRIX / Gaming wykrywana jako RX 570

Postautor: Simone » poniedziałek, 14 czerwca 2021, 17:34

ok zaraz spróbuję to zrobić , DZIĘKUJĘ ;) . Trochę to będzie utrudnione bo jestem do 22 w pracy ale mam Team Viewer więc może się uda


Bios może oszukiwać komputer mając kartę 470 pokazuje mi 570 ?



A to prawda że na Hive Os karty lepiej kopią ?

Dodano po 20 minutach 37 sekundach:
tonyxxl pisze: poniedziałek, 14 czerwca 2021, 17:31 W ustawieniach sterownika AMD wybierz compute mode.


w menadżerze urządzeń ?

Dodano po 13 minutach 52 sekundach:
ok po uruchomieniu programu który wymieniłeś wyskoczyło mi

Patch
Driver successfully patched and signed .


Teraz tylko gdzie te nieszczęsne COMPUTER MODE o którym pisałeś :)

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1457
Rejestracja: 10 czerwca 2017
Reputacja: 286
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Karta graficzna RX 470 / 4GB / STRIX / Gaming wykrywana jako RX 570

Postautor: tonyxxl » poniedziałek, 14 czerwca 2021, 20:05


Początkujący
Posty: 27
Rejestracja: 26 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Karta graficzna RX 470 / 4GB / STRIX / Gaming wykrywana jako RX 570

Postautor: Simone » poniedziałek, 14 czerwca 2021, 20:13

ok , dzięki fajnie opisane tutaj . Myślę że ogarnę . Tylko ciekawe czy na karcie 470 tce jak ją wykrywa jako 570 nie są właśnie wgrane stery z 570 . No ale zobaczymy z tym Compute

Ps. fajny kanał na YT :P

A to prawda co pisał ten ziomek z allegro o kopaniu na Windowsie ? tzn że lepiej na Hive os ?

Dodano po 1 minucie 39 sekundach:
ale faktycznie chwilę przed Tobą znalazłem na YT poradnik jak znaleźć compute mode :P . Pokrywa się to widzę z tym co na Nicehashu

Dodano po 46 minutach 52 sekundach:
OK

ten tryb udało mi się aktywować na innym kompie . Jak tylko wrócę do domu spróbuje na moim poniżej zdjęcie z tego trybu

https://ibb.co/0YshvS5

Dodano po 34 sekundach:
każda karta powinna mieć załączony ten tryb ''oblicz'' żeby być wydajniejsza ?

Dodano po 1 godzinie 37 minutach 50 sekundach:
a i nie mogę zainstalować sterowników

https://ibb.co/ZWJRpMg

takie coś mi wyskakuje po instalacji która jest widać nie kompletna

Gaduła
Awatar użytkownika
Posty: 342
Rejestracja: 5 listopada 2017
Reputacja: 185
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Waszawa

Karta graficzna RX 470 / 4GB / STRIX / Gaming wykrywana jako RX 570

Postautor: Antrepair » poniedziałek, 14 czerwca 2021, 23:11

Ale bałagan :D

Rozkręć kartę i sprawdź oznaczenie na pamięciach VRAM. Pobierz odpowiedni bios dla swojej karty z:

https://www.techpowerup.com/vgabios/?ar ... ze=&since=

Uruchom z pendrive hiveos na komputerze i wgraj odpowiedni bios z przyciskiem "force bios" w hive.

Jeżeli karta nie ruszy to kupiłeś szrot który ktoś próbował ratować. W biosie karty możesz wpisać wszystko co chcesz, nawet zrobić z niej RX5700 i tak będzie się wyswietlać :P

Co obecnie wyswietla się w menadżerze urządzeń jako karta ?
PrimeXBT- tu gram FX, indeksy za pomocą depozytów w krypto
https://primexbt.com?signup=510008

Robert Małocha,
Naprawiam wszelkiego rodzaju urządzenia do miningu- ASIC, GPU i inne.
Mój Telefon 691229964, rgmalocha@gmail.com

Początkujący
Posty: 27
Rejestracja: 26 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Karta graficzna RX 470 / 4GB / STRIX / Gaming wykrywana jako RX 570

Postautor: Simone » poniedziałek, 14 czerwca 2021, 23:32

takie coś się wyświetla

https://ibb.co/84rGBp3

Gaduła
Awatar użytkownika
Posty: 342
Rejestracja: 5 listopada 2017
Reputacja: 185
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Waszawa

Karta graficzna RX 470 / 4GB / STRIX / Gaming wykrywana jako RX 570

Postautor: Antrepair » wtorek, 15 czerwca 2021, 15:13

No to wygląda na sprawną. A w gpu-z ?
PrimeXBT- tu gram FX, indeksy za pomocą depozytów w krypto
https://primexbt.com?signup=510008

Robert Małocha,
Naprawiam wszelkiego rodzaju urządzenia do miningu- ASIC, GPU i inne.
Mój Telefon 691229964, rgmalocha@gmail.com

Początkujący
Posty: 27
Rejestracja: 26 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Karta graficzna RX 470 / 4GB / STRIX / Gaming wykrywana jako RX 570

Postautor: Simone » wtorek, 15 czerwca 2021, 21:13

gpz-z pokazuje mi rx 570

wrzucę zdjęcie dokładnie ok 22.30 jak wrócę z pracy .

Dodano po 1 godzinie 40 minutach 38 sekundach:
https://ibb.co/0s5Kqr9

Początkujący
Posty: 27
Rejestracja: 26 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Karta graficzna RX 470 / 4GB / STRIX / Gaming wykrywana jako RX 570

Postautor: Simone » środa, 16 czerwca 2021, 15:52

Antrepair pisze: poniedziałek, 14 czerwca 2021, 23:11ozkręć kartę i sprawdź oznaczenie na pamięciach VRAM. Pobierz odpowiedni bios dla swojej karty z:

https://www.techpowerup.com/vgabios/?ar ... ze=&since=

Uruchom z pendrive hiveos na komputerze i wgraj odpowiedni bios z przyciskiem "force bios" w hive.



Na pamięci Vram będzie zapisana wersja orginalnego biosa ?


Opłaca się w razie co zrobić backup tego wgranego ? Jeśli był z karty miningowej ? i ew później wgranie go jeszcze raz

Początkujący
Posty: 27
Rejestracja: 26 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Karta graficzna RX 470 / 4GB / STRIX / Gaming wykrywana jako RX 570

Postautor: Simone » czwartek, 17 czerwca 2021, 10:03

Simone pisze: wtorek, 15 czerwca 2021, 22:53gpz-z pokazuje mi rx 570



a jak chciałem wgrać bios orginalny wyskoczyło po wgrywaniu że nie pasuje . Ten program z tego co widzę pokazuje jeszcze inną kartę , jakąś Polaris

https://ibb.co/vsNysH7

Dodano po 15 minutach 38 sekundach:
a tak po wgraniu biosu

https://ibb.co/zrYKcVM

Początkujący
Posty: 27
Rejestracja: 26 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Karta graficzna RX 470 / 4GB / STRIX / Gaming wykrywana jako RX 570

Postautor: Simone » czwartek, 17 czerwca 2021, 14:12

help....

czy to wgrywanie biosu jest poprawne ?

Gaduła
Awatar użytkownika
Posty: 342
Rejestracja: 5 listopada 2017
Reputacja: 185
Reputacja postu: 
2
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Waszawa

Karta graficzna RX 470 / 4GB / STRIX / Gaming wykrywana jako RX 570

Postautor: Antrepair » piątek, 18 czerwca 2021, 19:59

Tak i nie. Ten program pozwala wgrać bios pasujący pod wersję biosu która jest wgrana, żeby nie zepsuć karty. Trzeba wgrać bios za pomocą najlepiej hive os, bo tam masz możliwość ustawienia force bios- z pominięciem ostrzeżeń.

Poaris to nazwa generacji procesora graficznego. Sam rdzeń procesora może być wykonany w kilku różnych generacjach jak lexa, polaris 10, polaris 20, polaris 30 czy ellesmere i może to być wciąż pod tą samą nazwą handlową jako RX470, RX480, RX570 czy RX580. Tak więc RX470 jest nierówny innemu RX470. Dokładne oznaczenie jest wypalone laserem na metalowej ramce procesora i bios musi pasować do konkretnego rdzenia. Póki co nie pasuje i nie działa. Możesz wpaść do mnie z tą kartą, jeżeli jesteś z okolic Warszawy, wgranie biosu zajmuje chwilkę, potraktuję Cię po znajomości, tylko wpadnij z kilkoma zgrzewkami wody 😂
PrimeXBT- tu gram FX, indeksy za pomocą depozytów w krypto
https://primexbt.com?signup=510008

Robert Małocha,
Naprawiam wszelkiego rodzaju urządzenia do miningu- ASIC, GPU i inne.
Mój Telefon 691229964, rgmalocha@gmail.com

Początkujący
Posty: 27
Rejestracja: 26 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Karta graficzna RX 470 / 4GB / STRIX / Gaming wykrywana jako RX 570

Postautor: Simone » poniedziałek, 21 czerwca 2021, 09:27

kurcze ja jestem ze Śląska okolice Katowic ale jak byłem na weekend w Chełmie ( koło Lublina ) to mogłem dać kuzynowi . on mieszka w Wawie . Szkoda że nie przeczytałem tego w piątek wieczorem jak w sobotę rano wyjeżdżałem :P .

No to cóż , dziś spróbuje wgrać u siebie na kompa tego Hive OS i zobaczymy jak się to potoczy . Sugerujesz otworzyć kartę i zczytać z rdzenia typ ?


ps . Kur.. ale dzisiaj gorąco...

Początkujący
Posty: 27
Rejestracja: 26 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Karta graficzna RX 470 / 4GB / STRIX / Gaming wykrywana jako RX 570

Postautor: Simone » poniedziałek, 21 czerwca 2021, 20:31

Simone pisze: poniedziałek, 21 czerwca 2021, 09:27 No to cóż , dziś spróbuje wgrać u siebie na kompa tego Hive OS i zobaczymy jak się to potoczy


A więc tak , użyłem Etcher do zrobienia botowalnego pendrive z Hive OS . Przy właczeniu kompa wybrałem opcje startu z pena :

https://ibb.co/f236Bnz

ale wyskoczyło mi takie coś i się nie uruchamia dalej :

https://ibb.co/MSmrhRh

Początkujący
Posty: 27
Rejestracja: 26 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Karta graficzna RX 470 / 4GB / STRIX / Gaming wykrywana jako RX 570

Postautor: Simone » wtorek, 22 czerwca 2021, 07:33

coś znalazłem jak to usunąć.. po robocie spróbuje



Dodano po 2 minutach 5 sekundach:
mam tylko pytanie , czy mogę na tym samym dysku ssd zainstalować Hive Os co mam Windowsa 10 ? czy przy instalce poprosi mnie o format ?

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1457
Rejestracja: 10 czerwca 2017
Reputacja: 286
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Karta graficzna RX 470 / 4GB / STRIX / Gaming wykrywana jako RX 570

Postautor: tonyxxl » wtorek, 22 czerwca 2021, 07:43

Simone pisze: wtorek, 22 czerwca 2021, 07:36mam tylko pytanie , czy mogę na tym samym dysku ssd zainstalować Hive Os co mam Windowsa 10 ? czy przy instalce poprosi mnie o format ?
kup sobie pendrive za ok 20zł, lub wykorzystaj takowy jeśli masz wolny (minimum 8GB), utwórz konto na stronie hive'a, zainstaluj na tym pendrive'ie hiveos zgodnie ze wskazówkami na stronie hive lub YT, uruchom sam hiveos z pendrive'a na komputerze.

Początkujący
Posty: 27
Rejestracja: 26 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Karta graficzna RX 470 / 4GB / STRIX / Gaming wykrywana jako RX 570

Postautor: Simone » wtorek, 22 czerwca 2021, 10:33

no ale właśnie mam pena 8 giga ( szwagier zapomniał sobie kiedyś :P ) , Ściągłem i przy użyciu programu machnąłem tam Hive OS . No co prawda nie rejestrowałem się na stronce Hive ale myslałem że to mogę zrobić po instalacji ?

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1457
Rejestracja: 10 czerwca 2017
Reputacja: 286
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Karta graficzna RX 470 / 4GB / STRIX / Gaming wykrywana jako RX 570

Postautor: tonyxxl » wtorek, 22 czerwca 2021, 17:13

Zrób tak jak napisałem, nie kombinuj. Bez konta na hive nie zarejestrujesz koparki i nie będziesz mógł jej nawet zobaczyć.
Żeby zadziałał hive potrzebujesz wgrać na pendrive z hiveos plik rig.cfg który zawiera login i password do twojego riga. Ewentualnie możesz to wprowadzić ręcznie, ale musisz miec konto na hive i dodać workera po czym zostanie wygenerowane rig ID i password które są niezbędne.

Początkujący
Posty: 27
Rejestracja: 26 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Karta graficzna RX 470 / 4GB / STRIX / Gaming wykrywana jako RX 570

Postautor: Simone » środa, 30 czerwca 2021, 20:36

zarejestrowałem się na hive os ale reszta to czarna magia trochę dla kogoś kto Linuxa zna z nazwy tylko :)


Tonyxxl - Czy mógłbym się z Tobą przez jakiś komunikator skontaktować żebyś mi powiedział co i jak . Odwdzięczę Ci się jakoś ( pl albo jakiś część mojego urobku jak to ruszy np o wartości 50 zł ) .

próbowałem na pena 8 giga wcześniej zgrać hive i tak mi jakoś zbotowało pendriva że wykrywa mi teraz je 3 zamiast 1 i każdy pokazuje po o ile pamiętam 10 megabajtów

https://ibb.co/94n6FZn

Wróć do „Bitomaty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości